Meniu

Extractia dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O extracție dentară este o procedură dentară în timpul căreia un dinte este îndepărtat complet din cavitatea sa. O extracție dentară poate fi necesară din mai multe motive, inclusiv din cauza unor leziuni sau carii grave. Fiind una dintre cele mai frecvente proceduri, aceasta poate elimina bacteriile și poate îmbunătăți sănătatea orală generală.

Motive pentru extracția dinților

Medicii stomatologi preferă să salveze dinții naturali ori de câte ori este posibil, dar, uneori, alte metode de restaurare, cum ar fi plombele dentare sau coroanele dentare, nu sunt suficiente. În cazul în care un dinte a fost grav deteriorat dincolo de punctul de reparare, atunci poate fi necesară extracția. 

În timp ce mulți adolescenți și unii adulți își scot măselele de minte, există și alte motive pentru care extracția dinților poate fi necesară la vârsta adultă. Caria dentară excesivă, infecția dentară și înghesuiala pot necesita o extracție dentară. Cei care își pun aparat dentar pot avea nevoie de unul sau doi dinți scoși pentru a oferi spațiu pentru ceilalți dinți pe măsură ce aceștia se deplasează la locul lor. În plus, cei care fac chimioterapie sau sunt pe cale să facă un transplant de organe pot avea nevoie de extragerea dinților compromiși pentru a-și păstra gura sănătoasă. Extracția dentară este efectuată de un dentist sau de un chirurg bucal și este o procedură ambulatorie relativ rapidă, cu anestezie locală sau generală. Îndepărtarea dinților vizibili este o extracție simplă. Dinții care sunt rupți, sub suprafață sau impactați necesită o procedură mai complicată. Medicul dentist poate recomanda extracția dentară dacă un pacient are:

 • Carie dentară severă
 • Un dinte fracturat
 • Un dinte afectat
 • Luxație dentară sau alte leziuni dentare

Alte motive includ:

 • O gură înghesuită. Uneori, dentiștii extrag dinți pentru a pregăti gura pentru ortodonție. Scopul acesteia este de a alinia corect dinții, ceea ce poate să nu fie posibil dacă aceștia sunt prea mari. De asemenea, dacă un dinte nu poate străpunge gingia (erupe) pentru că nu există spațiu în gură pentru el, medicul dentist poate recomanda extragerea acestuia.
 • Infecție. Dacă deteriorarea dintelui se extinde până la pulpă, centrul dintelui care conține nervi și vase de sânge, bacteriile din gură pot pătrunde în pulpă, ducând la infecție. Adesea, aceasta poate fi corectată cu terapia de canal, dar dacă infecția este atât de severă încât antibioticele sau terapia de canal nu o vindecă, poate fi necesară extracția pentru a preveni răspândirea infecției.
 • Riscul de infecție. În cazul în care sistemul imunitar este compromis (de exemplu, dacă o persoană primește chimioterapie sau urmează un transplant de organe), chiar și riscul de infecție la un anumit dinte poate fi un motiv suficient pentru a extrage dintele.
 • Boala parodontală (gingivală). Dacă boala parodontală, o infecție a țesuturilor și oaselor care înconjoară și susțin dinții, a cauzat slăbirea dinților, poate fi necesară extragerea dintelui sau a dinților.

Procedura de extracție a dinților

Înainte de extracția dintelui

Medicul stomatolog va evalua dintele afectat și gingiile din jur. De asemenea, dentistul va face radiografii dentare pentru a verifica nivelul osului și pentru a determina gradul de afectare. Este important să se anunțe medicul dentist despre orice medicamente, vitamine sau suplimente pe care le ia o persoană. Odată ce toate informațiile sunt adunate, tratamentul și opțiunile de anestezie vor fi discutate în detaliu cu pacientul.

Procedura în timpul extracției dentare

Extracția dentară va fi simplă, fie chirurgicală, în funcție de cazul în care dintele este vizibil sau afectat.

 • Extracție simplă. Pacientul va primi un anestezic local, care amorțește zona din jurul dintelui, astfel încât se va simți doar presiune, nu durere, în timpul procedurii. Medicul stomatolog folosește apoi un instrument numit elevator pentru a slăbi dintele și un forceps pentru a-l îndepărta.
 • Extracția chirurgicală. Un pacient va primi probabil atât anestezie locală. Medicul dentist generalist sau chirurgul bucal va tăia gingia cu o mică incizie. Este posibil ca aceștia să fie nevoiți să îndepărteze osul din jurul dintelui sau să taie dintele înainte ca acesta să poată fi extras.

După extracția dintelui

În urma unei extracții, medicul dentist va trimite pacientul acasă pentru a se recupera. Aceasta durează de obicei câteva zile, iar următoarele măsuri pot ajuta la minimizarea disconfortului, reducerea riscului de infecție și accelerarea recuperării.

 • Luarea analgezicelor conform prescripției.
 • Mușcarea fermă, dar cu blândețe, pe tifonul plasat de dentist pentru a reduce sângerarea și a permite formarea unui cheag în alveola dentară. Schimbarea tampoanelor de tifon înainte ca acestea să se îmbibeze de sânge. În caz contrar, se recomandă lăsarea compresei la locul ei timp de trei-patru ore după extracție.
 • Aplicarea unei pungi de gheață pe zona afectată imediat după procedură. 
 • Relaxarea timp de cel puțin 24 de ore după extracție. Limitarea activității pentru următoarele una sau două zile.
 • Evitarea clătirii sau să scuipatului cu putere timp de 24 de ore după extracție pentru a evita dislocarea cheagului care se formează în alveolă.
 • După 24 de ore, clătirea gurii cu o soluție făcută din 1/2 linguriță de sare și apă caldă.
 • Evitarea sorbitului dintr-un pai în primele 24 de ore.
 • Evitarea fumatului, deoarece acest lucru poate inhiba vindecarea.
 • Mâncarea alimentelor moi, cum ar fi supă, budincă, iaurt sau compot de mere a doua zi după extracție. Adăugarea treptată a alimentelor solide în dietă pe măsură ce locul extracției se vindecă.
 • Sprijinirea capului cu perne. Statul întins poate prelungi sângerarea.
 • Continuarea spălării dinților și folosirii aței dentare și periajului limbii. Făcând acest lucru, se va preveni infecția.

Care sunt riscurile extracției dentare?

Există câteva riscuri legate de o extracție dentară, însă, dacă medicul dentist recomandă această procedură, beneficiile depășesc probabil șansele mici de complicații. De obicei, după o extracție dentară, se formează în mod natural un cheag de sânge în alveolă – gaura din os în care a fost extras dintele. Cu toate acestea, dacă cheagul de sânge nu se formează sau se dislocă, osul din interiorul alveolei poate fi expus, denumit “alveolă uscată”. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dentist va proteja zona prin aplicarea unui pansament sedativ peste ea timp de câteva zile. În acest timp, se va forma un nou cheag. Alte riscuri includ:

 • Sângerare care durează mai mult de 12 ore
 • Febră severă și frisoane, semnalând o infecție
 • Greață sau vărsături
 • Tuse
 • Dureri toracice și dificultăți de respirație
 • Umflături și roșeață la locul intervenției chirurgicale

Întrebări frecvente

 1. Ce este o extracție dentară?
  O extracție dentară este o procedură de îndepărtare a unui dinte din alveola gingivală. De obicei, este efectuată de un medic dentist generalist, un chirurg bucal sau un parodontolog.
 2. De ce se face extracția dentară?
  O extracție dentară poate fi necesară din mai multe motive, inclusiv din cauza unor leziuni sau carii grave. Una dintre cele mai frecvente proceduri dentare, extracția dentară poate elimina bacteriile și poate îmbunătăți sănătatea orală generală.
 3. Cine efectuează extracția dentară?
  Dentiștii și unii specialiști dentari, cum ar fi chirurgii bucali și parodontiștii pot efectua extracții dentare. În timp ce stomatologii generaliști efectuează o mulțime de extracții, cazurile mai complexe sunt, de obicei, direcționate către chirurgii bucali sau parodontiști.
 4. Ce se întâmplă în timpul extracției dentare?
  O persoană va primi un anestezic local pentru a amorți zona din jurul dintelui, astfel încât să nu simțiți durere. Dentistul poate slăbi dintele în gingie cu ajutorul unui instrument de îndepărtare a dinților numit elevator. Medicul dentist va plasa apoi un forceps în jurul dintelui și va scoate dintele din gingie.
 5. Ce se întâmplă după o extracție dentară?
  Când procedura este finalizată, medicul dentist va pune o bucată de tifon peste locul extracției și va cere să îl închideți cu o presiune fermă și constantă. Acest lucru ajută la încetinirea sângerării, astfel încât să se poată forma un cheag de sânge. Veți scoate tifonul odată ce sângerarea a încetinit suficient. Este posibil să continuați să aveți sângerări ușoare pe parcursul primelor 24 de ore.
 6. Cât de dureroasă este o extracție dentară?
  Indiferent dacă obțineți o extracție simplă sau chirurgicală, procesul va începe cu un anestezic pentru dinte, gingie și țesutul înconjurător. În acest moment, este posibil să simțiți o ușoară ” înțepătură” din cauza acului. Cu toate acestea, mulți pacienți consideră că este nedureros și că disconfortul durează doar o fracțiune de secundă.
 7. Care sunt avantajele extragerii unui dinte?
  Extracția unui dinte oferă o serie de beneficii. Cel mai important este că reduce bacteriile dăunătoare care pot afecta dinții și gingiile. Lăsat netratat, un dinte cariabil sau deteriorat poate provoca mai multe probleme. Îndepărtarea dintelui afectat oferă cea mai bună șansă pentru o sănătate orală optimă. În plus, extracția dentară poate ajuta la ameliorarea aproape imediată a durerii dentare, mai ales dacă dintele a fost grav rupt sau infectat.
 8. Când trebuie extras un dinte?
  Primul semn că este necesară o extracție dentară se încadrează de obicei într-una dintre următoarele categorii: durere dentară severă, durere sau rigiditate a maxilarului, prezența sau antecedente de boală gingivală, gingii umflate care înconjoară doar unul sau doi dinți, durere care se înrăutățește atunci când mușcați sau mestecați.
 9. Care sunt riscurile sau complicațiile extracției dentare?
  Ca orice procedură chirurgicală, extracția dentară implică un mic risc de complicații. Acestea pot include:
  – Infecție postchirurgicală;
  – Leziuni nervoase;
  – Alveolita uscată;
  – Perforarea sinusului maxilar;
  – Întârzierea vindecării.
 10. Care sunt efectele secundare ale îndepărtării unui dinte?
  Efectele secundare normale în urma extracției unui dinte includ sângerare, umflături și disconfort. Medicul dentist poate oferi instrucțiuni despre cum să gestionați cu succes vindecarea.
 11. Cât timp durează recuperarea după o extracție dentară?
  Depinde de complexitatea cazului. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor revin din nou la normal în doar câteva zile. În timp ce veți putea reveni la activitățile de rutină în 48 până la 72 de ore, de obicei este nevoie de câteva săptămâni pentru ca osul maxilarului să se vindece complet. Prin urmare, dacă intenționați să înlocuiți dintele cu un implant dentar, probabil că va trebui să așteptați câteva luni pentru a vă permite o recuperare completă.
 12. Ce se poate mânca după o extracție dentară?
  Evitați alimentele tari și crocante în primele câteva zile. Aprovizionați-vă cu alimente moi, cum ar fi orezul, pastele, ouăle, iaurtul și compotul de mere. De asemenea, veți dori să evitați să beți cu paiul, deoarece acest lucru poate disloca cheagurile de sânge și poate provoca alveolita uscată.
 13. Poate fi evitată extracția dinților?
  Puteți opri extracția dentară dacă aveți grijă de dinții și gingiile acasă, spălând dinții în mod regulat și folosind ața dentară, așa cum vă recomandă medicul dentist.

Concluzie

Nu este niciodată plăcut să auziți că unei persoane trebuie să i se extragă un dinte, dar uneori extracția dentară este cea mai bună modalitate de a elimina infecția și de a readuce pacientul pe calea spre un zâmbet și o viață sănătoasă. În cazul în care un dentist recomandă o extracție, este important să se discute cu el și opțiunile de înlocuire. Restaurările dentare, cum ar fi implanturile dentare, punțile dentare sau protezele parțiale, pot restabili aspectul, funcția și sănătatea orală generală.