Meniu

Fatete dentare provizorii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pierderea smalțului poate cauza sensibilitate și ciobire, însă fațetele pot oferi un strat de protecție pentru dinți și pot îmbunătăți zâmbetul general. Plasarea de fațete poate corecta poziția, forma și culoarea dinților, fiind un tratament dentar excelent, cu multe beneficii. Fațetele temporare (cunoscute și sub numele de zâmbet de probă) reprezintă unul dintre pașii pentru crearea unui nou zâmbet. Înainte de a plasa fațetele finale, o persoană trebuie să își testeze noul zâmbet cu fațetele temporare.

Ce tip de fațete dentare sunt recomandate – permanente sau provizorii?

Nu există o alegere între fațete temporare sau permanente, dacă o persoană își pune fațete de porțelan, le va experimenta pe amândouă. Fațetele temporare sunt o etapă importantă în procesul de inserare a fațetelor permanente, pentru că se asigură că o persoană se simte confortabil în ceea ce privește vorbirea, aspectul și funcția de alimentație, în timp ce fațetele permanente sunt realizate pentru a se potrivi perfect pe termen lung. Cele temporare sunt concepute doar pentru a fi purtate pentru scurta perioadă de 2-6 săptămâni, în timp ce fațetele permanente sunt realizate la comandă. Procedurile de fațetare se desfășoară de obicei pe parcursul a 3-4 programări. 

Fațetele detașabile sunt disponibile în două varietăți:

 • Seturi prefabricate. Producătorii creează aceste seturi fără a ține cont de dinți sau de mușcătură. Adesea acestea sunt cea mai ieftină și mai puțin durabilă opțiune.
 • Confecționate la comandă: Laboratoarele le confecționează după ce li se trimite o amprentă a dinților de la un stomatolog sau un kit pentru acasă. Acestea oferă o potrivire personalizată, dar sunt mai scumpe. 

Notă importantă: Nu există încă cercetări adecvate pentru a susține utilizarea sigură și eficientă a fațetelor detașabile. 

Avantajele și dezavantajele fațetelor detașabile

Fațetele temporare sunt o parte importantă a procesului de realizare a fațetelor permanente, dar nu reprezintă o opțiune completă de tratament în sine, cu toate acestea, ele vin cu o mulțime de avantaje.

Avantajele fațetelor provizorii

Timpul petrecut cu fațetele temporare poate fi considerat un “test drive”.  Acesta va oferi persoanei o idee despre cum vor arăta și cum se vor simți, dându-i șansa de a vedea dacă are vreo preocupare pe care dentistul o poate rezolva înainte de a monta versiunile permanente. Costul fațetelor temporare sau detașabile este întotdeauna inclus în prețul fațetelor permanente și rareori este considerat un cost suplimentar.

Dezavantajele fațetelor provizorii

Acestea nu sunt făcute pentru a fi de lungă durată și rareori durează mai mult de câteva săptămâni. Sunt concepute pentru a acoperi și proteja dinții pregătiți în prealabil, în timp ce fațetele permanente sunt realizate la comandă pentru pacient.

Îngrijirea fațetelor temporare

Un sfat simplu este să se îngrijească fațetele la fel cum o persoană se îngrijesc dinții obișnuiți, dar puțin mai delicat. Fațetele nu sunt la fel de durabile ca dinții naturali și trebuie să se folosească ața dentară mai vigilent.

Sfaturi de îngrijire ulterioară:

 • Periați dinții timp de 2 minute de două ori pe zi și folosiți ața dentară o dată pe zi.
 • Luați în considerare utilizarea pastei de dinți de albire pentru a le menține un aspect minunat.
 • Vizitați dentistul sau igienistul dentar în mod regulat pentru a vă asigura că fațetele sunt în formă maximă.

Lucruri de evitat:

 • Mestecarea gheții, mușcatul unghiilor sau deschiderea sticlelor cu dinții.
 • Fumatul, consumul de cafea și alte substanțe care ar putea să păteze zâmbetul.

Întrebări frecvente

 1. Ce este o fațetă temporară?
  O fațetă temporară este un strat subțire de acrilic care se lipește peste dintele natural și este utilizat pentru a îmbunătăți aspectul cosmetic al zâmbetului. Acestea pot fi realizate din acril sau rășină compozită și arată foarte asemănător cu fațetele permanente din porțelan.
 2. Cum arată fațetele temporare?
  Fațetele temporare, numite uneori fațete de probă, arată exact ca dinții naturali și sunt folosite pentru a oferi purtătorului o idee despre cum ar putea arăta fațetele permanente. Acestea sunt ajustate și remodelate pe placul pacientului, astfel încât fațetele finale și permanente pot fi făcute să arate exact ca cele temporare.
 3. De ce are nevoie o persoană de fațete temporare?
  Fațetele temporare oferă unei persoane șansa de a avea câteva experiențe reale de viață cu noul lor zâmbet, putând în același timp să facă orice ajustări înainte de a plasa fațetele permanente. Alte motive includ:
  – Protecție – După pregătirea pentru fațete, dinții ar putea fi sensibili la alimente și băuturi calde sau reci. Fațetele temporare acționează ca o barieră de protecție.
  – Probă de încercare – Având fațetele temporare, acestea permit unei persoane să se asigure că îi vor plăcea dimensiunea, forma și culoarea fațetelor înainte de a fi create versiunile permanente (și mai scumpe). Este mult mai ușor să se facă modificări la cele provizorii.
 4. Este permis să mănânci cu fațete temporare?
  Da, o persoană se poate bucura de multe dintre aceleași alimente pe care le-a consumat dintotdeauna, dar s-ar putea să fie nevoie să modifice modul în care le mănâncă. Rășina acrilică sau compozită folosită pentru a face fațetele provizorii este rezistentă, dar nu la fel de rezistentă ca și fațeta permanentă și cu siguranță nu la fel de rezistentă ca și dintele natural.
 5. Cât timp pot fi purtate fațetele temporare?
  Un dentist va folosi acrilic pentru a realiza aceste fațete temporare, acestea ar putea dura între 7 și 10 zile cel mult. Cele permanente vor fi realizate din porțelan, ceea ce le face mult mai durabile.
 6. Fațetele temporare cad ușor?
  Acestea sunt concepute să dureze doar câteva săptămâni, așa că pot fi fragile. Fiți foarte atenți cu fațetele temporare, pentru că exact asta sunt, temporare. În plus, soluția folosită pentru a le lipi de dinți nu este la fel de rezistent ca și cimentul dentar permanent.
 7. Pot fi spălați dinții atunci când se poartă fațete temporare?
  Ar trebui să se reia periajul obișnuit și folosirea aței dentare, dar nu trebuie să se folosească ața dentară între fațetele temporare, deoarece acest lucru ar putea cauza desprinderea sau slăbirea acestora.

Concluzie

Unii dinți sunt doar ușor deformați sau decolorați din cauza unei leziuni din trecut. Nu ar avea sens să puneți o coroană întreagă pe acest dinte doar pentru că nu este frumos din punct de vedere cosmetic, iar aici este locul unde fațetele își justifică întrebuințarea. Dacă un dinte este în rest sănătos, o fațetă este plasată peste partea din față pentru a-l remodela ușor sau pentru a-i schimba culoarea.