Meniu

Fatete Emax

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fațetele dentare sunt carcase subțiri, de culoarea dinților, care sunt atașate pe suprafața frontală pentru a le îmbunătăți aspectul. Acestea pot fi folosite pentru a trata probleme cosmetice precum dinții ciobiți, sparți, decolorați sau mici. Fațetele dentare sunt adesea realizate din porțelan sau materiale compozite din rășină și sunt lipite permanent de dinți.

Ce sunt fațetele Emax?

Fațeta Emax este un înveliș foarte subțire, realizat la comandă, din ceramică de sticlă de litiu ușor translucidă, lipită pe dinții pacientului. Considerate cele mai solide fațete de pe piață, acestea rezistă între 10 și 15 ani cu o bună igienă dentară. Fațetele pot fi folosite pentru a corecta culoarea, forma sau pentru a masca o suprapunere sau un spațiu între dinți. Având în esență o funcție estetică, acestea se aplică pe incisivi și canini, dar și pe premolari. 

Prezentare generală a fațetelor din ceramică Emax

Fațetele din ceramică Emax vor face ca o persoană să obțină în cel mai scurt timp un zâmbet perfect, dar nu doar pentru frumusețe. Acestea sunt realizate cu un tip de material ceramic care a revoluționat stomatologia cosmetică modernă, oferind numeroase beneficii. Fațetele sunt rezistente, deoarece sunt folosite pentru tratamentul de canal, de asemenea, sunt făcute la comandă, se îmbină cu culoarea dinților existenți și sunt durabile.

Beneficiile obținerii fațetelor dentare Emax 

Fațetele Emax sunt minim invazive

O fațetă tradițională are o grosime de aproximativ un milimetru. Revoluționara fațetă emax are o grosime de numai 0,3 milimetri. Deoarece sunt semnificativ mai subțiri decât omologii lor tradiționali, acestea necesită o pregătire mică sau deloc. Ca urmare, cineva poate păstra smalțul dinților naturali și poate evita frezarea dentară necesară pentru a pregăti dinții pentru restaurările convenționale. În mod obișnuit, tratamentul poate fi finalizat fără utilizarea anesteziei locale.

Restaurările Emax sunt durabile 

De la dezvoltarea coroanelor și fațetelor emax, mulți medici le preferă în fața opțiunilor alternative datorită rezistenței și durabilității lor. Chiar dacă sunt la fel de subțiri ca și lentilele de contact obișnuite, fațetele emax sunt incredibil de rezistente la ciobire, rupere și fracturi. Această ceramică inovatoare din porțelan presat este de trei ori mai puțin susceptibilă de a se fisura în comparație cu ceramica dentară convențională.

Fațetele emax sunt de lungă durată 

Atunci când luați în considerare fațetele, este important să consultați un dentist care se concentrează pe stomatologia cosmetică. Atunci când sunt plasate de un medic priceput, fațetele emax pot dura până la 20 de ani cu o îngrijire adecvată. Aceasta este o îmbunătățire enormă în comparație cu fațetele tradiționale, care durează în medie aproximativ zece ani.

Fațetele emax sunt biocompatibile 

Unele materiale dentare tradiționale, cum ar fi amalgamul de argint, pot fi dăunătoare pentru țesuturile vii. Progresele în stomatologie au condus la utilizarea unor materiale biocompatibile, cum ar fi rășina compozită și porțelanul. Atunci când cineva alege o restaurare emax, pot fi siguri că aceasta va fi fabricată din materiale de cea mai bună calitate disponibile pentru a ajuta o persoană să își păstreze un zâmbet sănătos.

Fațetele Emax sunt rezistente la pete 

Spre deosebire de unele materiale dentare, porțelanul este rezistent la pete. Atunci când o persoană alege restaurările emax, zâmbetul va fi rezistent la decolorarea dinților cauzată de agenți de colorare, cum ar fi ceaiul, cafeaua și vinul roșu.

Restaurările emax oferă o estetică optimă 

Poate că cel mai evident avantaj al fațetelor dentare emax este estetica lor cu aspect natural. Considerată o descoperire tehnologică, ceramica disilicată de litiu oferă un aspect ușor translucid și incredibil de realist. Pe lângă faptul că sunt cele mai durabile fațete de pe piață, restaurările emax se integrează perfect în zâmbet. Spre deosebire de unele coroane dentare, fațetele emax nu vor arăta niciodată metalul închis la culoare sau argintiu la linia gingiei. 

Dezavantajele obținerii fațetelor Emax

Înainte de a aplica fațetele Emax, dinții trebuie să fie în prealabil albiți dacă sunt prea pătați. Deoarece fațetele Emax sunt subțiri și translucide, dinții de sub fațetă ar putea fi ușor văzuți, în cazul în care aceștia au devenit gri sau maro, din cauza fumatului excesiv și/sau a consumului de cafea/ceai. În cazul prezenței unui șurub metalic sau dacă tratamentul se va efectua pe mai mulți dinți (3 până la 5 dinți), utilizarea fațetelor Emax nu ar fi recomandată de către medicul stomatolog. În acest caz, sau atunci când dinții sunt prea deteriorați, ar putea fi prescrise coroane. Rezistența fațetei Emax este dovedită, rezistând la o presiune de 1000Mpa (presiunea medie exercitată în timpul masticației este de aproximativ 35-45Mpa). Dacă pacientul suferă de bruxism sau prezintă o musculatură maxilară prea puternică, ar putea fi preferate coroanele intermediare, realizate din zirconiu, care rezistă la o presiune de 1400Mpa. Întrucât dintele este tăiat înainte de a fi plasată fiecare fațetă Emax, operația este ireversibilă.

Dezavantajele fațetelor Emax rezumate sunt:

 • Din cauza transluciditații sale ridicate, acest porțelan nu este foarte bun pentru a acoperi dinții întunecați.
 • Din cauza rezistenței scăzute la flexiune, acest porțelan este rar folosit pentru punți. Orice lucru dincolo de o punte cu un singur dinte este considerat nerecomandat. Acesta nu va suporta forțele de torsiune ale unei punți mai lungi.
 • Porțelanul subțire se poate fisura sub sarcini masticatorii extreme. Acest tip de coroană nu este recomandat pentru dinții din spate. Coroanele din PFM (hibrid între coroanele din porțelan și metal) și zirconiu sunt mai frecvent utilizate în spate.

Cum se aplică fațetele Emax?

O primă programare este necesară pentru a stabili un proiect estetic cu medicul stomatolog, pentru a face o evaluare dentară și a alege tipul de material și culoarea corespunzătoare dorințelor, precum și un deviz precis, fără supraevaluări. A doua întâlnire va fi dedicată sculptării dinților, precum și realizării unei amprente a dinților pe care vor fi aplicate fațetele, fiecare fațetă fiind sculptată la comandă. Se vor pune fațete provizorii, timp în care laboratorul va realiza fiecare fațetă. În timpul celei de-a treia și ultima ședință, efectuată sub anestezie locală, vor fi probate fațetele finale Emax, care vor fi apoi lipite pe dintele original. Această îngrijire finală poate dura câteva ore, fiecare fațetă necesitând aproximativ 20 de minute de montare.

Situații potrivite pentru alegerea fațetei Emax 

 • Sunt folosite pentru a trata deformările, și fracturile care apar la nivelul dinților frontali.
 • Este una dintre primele metode preferate pentru a conferi dinților aliniați corect un aspect estetic și sănătos.
 • Poate fi folosită pentru deteriorarea dinților molari mici și poate tolera forța de presiune generată de masticație.
 • Fațeta Emax este folosită frecvent în designul Hollywood Smile, datorită aspectului său natural și biocompatibilității.
 • Este folosită pentru a corecta tonul de culoare al dinților în cazurile în care aplicarea de albire a dinților nu este suficientă.
 • Se numără printre alternativele care pot fi aplicate pentru a îmbunătăți aspectul dinților după tratamentul de canal.
 • Fațeta Emax poate fi folosită pentru a elimina spațiile scurte dintre dinți, numite diasteme.

Întrebări frecvente

 1. Cum se realizează fațetele Emax?
  Fațetele Emax sunt realizate folosind o ceramică presată, care este populară datorită rezistenței și durabilității sale.
 2. Cât durează fațetele Emax?
  Durata de viață a fațetelor Emax depinde de cât de bine sunt îngrijite. Dacă sunt îngrijite corespunzător, fațetele pot dura 10-20+ ani. Durata pe care o au fațetele Emax depinde, de asemenea, de tehnica și îndemânarea folosită în timpul procesului de cimentare. Dacă acesta nu este realizat corect, sunt mai puține șanse ca fațetele să dureze mult timp.
 3. Care este diferența dintre fațetele emax și alte fațete?
  Fațetele Emax au o rată de aderență mai mare decât alte materiale de fațetare utilizate în stomatologia estetică. De asemenea, este una dintre cele mai bune alegeri din punct de vedere parodontal, deoarece o fațetă Emax bine lustruită nu are aproape nicio acumulare de placă în comparație cu alte fațete. Absorbția fluidelor este, de asemenea, destul de scăzută în comparație cu alte fațete.
  Fațeta emax vs fațeta de zirconiu
  Materialele utilizate pentru fațeta Emax și coroana din zirconiu sunt diferite. Aceasta nu conține zirconiu și este formată în întregime din ceramică comprimată cu presiune ridicată. Deoarece sunt produse din materiale diferite, pot fi utilizate în diferite metode de tratament și prezintă caracteristici diferite. Zirconiul este preferat ca fiind mai durabil și de lungă durată, în timp ce Emax este preferat pentru un aspect mai estetic. Ambele metode de fațetare sunt folosite pentru designul și estetica zâmbetului și oferă rezultate apropiate de confortul dinților naturali. În cazul metodei de tratament emax, dintele este mult mai puțin erodat și, datorită transmiterii mai mari a luminii, oferă rezultate mai bune din punct de vedere estetic decât fațeta din zirconiu. În timp ce tratamentul cu fațete de zirconiu este aplicat în multe clinici, numărul clinicilor care fac fațete Emax este destul de mic, deoarece necesită o tehnică mult mai precisă.
  Fațeta emax vs fațeta din porțelan
  Infrastructura protezelor de punte, care sunt utilizate în mod curent, sunt aliaje metalice gri. Acest lucru reduce transmisia de lumină a furnirului, ceea ce face ca dinții să aibă un aspect tern și mat. Aceste proteze provoacă reflexii violet în zona gingiei, mai ales atunci când sunt folosite la dinții din față. Fațetele din porțelan duc la o recesiune la nivelul gingiilor. Având în vedere acestea, metodele de fațetare care conțin aliaje metalice sunt preferate în molarii mari din spate, în timp ce metoda Emax veneer este preferată pentru procedurile care au preocupări estetice.
  Fațeta emax vs fațeta din porțelan laminat
  Structura furnirului din porțelan laminat, care este una dintre alternativele utilizate pentru designul estetic al zâmbetului, este destul de subțire. Se poate spune că fațeta emax este o alternativă mult mai durabilă în această comparație.
 4. Cum se montează fațetele din porțelan Emax?
  La prima vizită, vă fi evaluată mușcătura, structura dentară și trăsăturile faciale pentru a determina dacă fațetele sunt potrivite pentru cazul pacientului, apoi vor fi proiectate fațete de porțelan eMax personalizate pentru dinții acestuia, oferind opțiunea de a “încerca noul zâmbet” și de a vedea cum va fi rezultatul odată ce fațetele vor fi montate. În acest moment, se poate alege schimbarea nuanței, dimensiunea sau forma dinților pentru a transforma zâmbetul. În cazul în care dinții nu sunt pătați uniform, este posibil să se utilizeze mai multe straturi de fațete pentru dinții puternic pătați pentru a crea un aspect uniform.
 5. Fațetele Emax vor rămâne albe?
  Deși sunt rezistente la colorare, fațetele se pot păta la fel ca și dinții naturali. Dacă vă spălați pe dinți și folosiți ața dentară de două ori pe zi și mergeți la dentist pentru controale la fiecare șase luni, acestea vor rămâne albe pe termen nelimitat. Cu cât aveți mai multă grijă de ele, cu atât arată mai bine și durează mai mult.

Concluzie

S-ar putea părea că toate fațetele dentare sunt exact la fel, cu toate acestea, deși toate sunt folosite în același scop, pentru a oferi acel zâmbet strălucitor și perfect alb, ele nu sunt la fel în ceea ce privește proprietățile lor sau chiar rezultatul pe care îl oferă. Pe lângă tipul de fațete, calitatea rezultatului depinde și de abilitatea și experiența tehnicienilor dentari. Trebuie spus că fațetele Emax sunt unul dintre cele mai scumpe tipuri de fațete disponibile, dar se știe, de asemenea, că acestea durează mai mult decât modelele mai puțin costisitoare și sunt performante.