Meniu

Frenectomia: Tipuri, proceduri si procesul de recuperare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Frenectomia se referă la procedura prin care se taie frenul lingual (sub limbă) sau labial (sub buza superioară sau inferioară). Frenul poate determina anumite deficiențe de vorbire, de alimentație sau de igienizare a cavității bucale.

Ce este frenectomia?

O frenectomie este o procedură de chirurgie orală care tratează legăturile de buze sau de limbă. În timpul procedurii, chirurgul taie sau modifică un fren (numit și frenulum), o bandă de țesut conjunctiv care unește două zone. Frenul poate uni buzele de gingii sau limba de podeaua gurii. De cele mai multe ori, acesta nu cauzează nicio problemă, însă, dacă un frenum este prea scurt sau prea strâns, poate cauza probleme de sănătate orală și poate avea un impact negativ asupra vorbirii. La bebeluși, poate cauza probleme cu alăptarea și înghițirea.

Cine are nevoie de o frenectomie?

De cele mai multe ori, frenectomiile sunt efectuate la bebelușii care au probleme în momentul hrănirii sau în cazul în care există probleme de vorbire, dar, uneori, frenectomiile sunt necesare și pentru adulți. De exemplu, atunci când un frenum poate fi atât de strâns încât îndepărtează gingiile de dinți. O frenectomie eliberează banda de țesut conjunctiv, reducând riscul de apariție a lacunelor, a recesiunii gingivale și a altor probleme de sănătate orală.

Care este scopul unei frenectomii?

Există multe motive pentru care un adult sau un copil ar putea avea nevoie de o frenectomie. Medicul ar putea recomanda această procedură pentru a corecta un fren care provoacă:

  • Legarea buzelor, limitând mișcarea acestora
  • Legarea limbii, limitând mișcarea limbii
  • Diastema (un decalaj între dinți), care poate fi neplăcută din punct de vedere estetic
  • Recesiunea gingivală, care poate duce la gingivită, carii și mobilitate dentară
  • Durerea, umflăturile sau sensibilitatea la periaj sau la îngrijirea orală

Tipuri de frenectomie

Frenectomie linguală

Frenul lingual leagă limba de gură. Dacă o persoană își atinge limba de cerul gurii, probabil că poate simți cum frenul lingual se întinde sub limbă. Lungimea frenului lingual variază de la persoană la persoană, în unele cazuri, oamenii se nasc cu unul foarte scurt, și limitează mișcarea limbii, afecțiune fiind numită anchiloglosie, sau cravată de limbă. Frenul scurt este mai frecvent la băieți decât la fete. Aceasta poate interfera cu alăptarea și cu dezvoltarea vorbirii pe măsură ce copilul crește iar o procedură rapidă numită frenectomie linguală poate oferi limbii flexibilitatea normală.

Frenectomie maxilară

Frenul labial leagă buza superioară de zona gingivală, chiar deasupra dinților din față. În cazul în care acesta este mai scurt, poate cauza dificultăți în dezvoltarea vorbirii, această afecțiune fiind un tip de aderență labială. O aderență labială poate cauza, de asemenea, o problemă în dezvoltarea dentară și poate face dificilă curățarea completă a gingiilor și a dinților din față. Acest lucru crește riscul apariției bolilor gingivale și a altor complicații dentare. O frenectomie maxilară poate oferi buzei superioare mai multă mobilitate.

Procedura de frenectomie

În majoritatea cazurilor, procedura de frenectomie orală este destul de simplă. Iată care sunt pașii generali:

  • După o consultație cu medicul sau pediatrul, persoana care urmează procedura de frenectomie va trebui să fie ținut în timp ce stă întinsă cu fața în sus. Este posibil ca părintele să fie nevoit să țină copilul în brațe în timpul procedurii.
  • Medicul poate aplica un anestezic topic în zonă pentru a amorți orice durere.
  • Medicul va tăia rapid frenicul folosind un bisturiu, o foarfecă chirurgicală sau un instrument de cauterizare.
  • În cazul în care frenul labial este sever sau mai complicat, poate fi nevoie de câteva copci pentru a închide incizia.
  • Întreaga procedură va dura probabil 15 minute sau mai puțin de la început până la sfârșit.

Frenectomie cu laser

O frenectomie cu laser este practic aceeași procedură ca și o frenectomie orală tradițională, iar singura diferență este că pentru procedură se folosește un laser, ceea ce minimizează riscul de infecție și de pierdere de sânge.

Frenectomia la sugari și adulți

Frenectomia la sugari

Legăturile de buze și de limbă sunt identificate de obicei la sugari. Bebelușii care au aceste afecțiuni întâmpina dificultăți la alăptare. Acest lucru poate duce la creșterea lentă în greutate sau la pierderea în greutate a bebelușului, de asemenea, în cazul mamei care alăptează, ea poate avea mai multă durere în timpul hrănirii. O frenectomie este relativ simplu de efectuat la un sugar, medicul sau dentistul poate efectua o frenectomie într-un cabinet, iar riscurile și complicațiile sunt minime.

Frenectomie pentru adulți

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, cavitatea bucală se schimbă semnificativ. Dacă vorbirea se dezvoltă normal și persoana nu are probleme în a mânca și a bea, este posibil să nu fie nevoie să trateze frenul de limbă sau una de buze ca adult. Cu toate acestea, un frenum ar putea îndepărta gingiile de dinții inferiori din față, ceea ce ar putea duce la recesiune gingivală, de asemenea, poate restricționa mobilitatea limbii sau capacitatea de a mișca buzele. Procedura de frenectomie pentru adulți poate necesita o perioadă de recuperare mai lungă decât o frenectomie pentru copii.

Care sunt avantajele acestei proceduri?

Operația de frenectomie oferă o serie de beneficii, de exemplu, această procedură poate oferi:

  • Îmbunătățirea problemelor de alăptare la sugari.
  • Îmbunătățirea problemelor de vorbire cauzate de legarea limbii.
  • Reducerea riscului de apariție a cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor probleme de sănătate orală.
  • Îmbunătățirea aspectul zâmbetului prin eliminarea golurilor.

Care sunt riscurile și complicațiile acestei proceduri?

La fel ca toate procedurile, frenectomia este asociată cu posibile riscuri și complicații. Riscurile intervenției chirurgicale de frenectomie includ:

  • Sângerare
  • Infecție
  • Leziuni ale canalelor salivare care se drenează în apropierea frenului limbii
  • Durere
  • Umflături
  • Reacție alergică la anestezie
  • Reatașarea frenului (rar)

Recuperarea după frenectomie

Recuperarea după o frenectomie orală este, în general, simplă. O persoană va trebui să mențină zona curată, ceea ce este destul de simplu pentru pacienții sugari. În cazul adulților, aceștia ar putea fi nevoiți să limiteze alimentele pe care le consumă în primele câteva zile, deoarece alimentele blocate în zona afectată ar putea crește riscul de infecție. După o frenectomie orală, medicul poate prescrie antibiotice pentru a preveni infecțiile sau complicațiile, iar într-o zi sau două, zona ar trebui să înceapă să se vindece. După o săptămână, se vor vedea semne de cicatrizare.

Concluzie

Frenectomiile orale sunt proceduri relativ simple și rapide, efectuate în cabinet. Acestea au devenit mai frecvente în ultimii ani, deoarece unele persoane din comunitatea medicală consideră că pot ajuta la alaptare și la dezvoltarea vorbirii. Eliberarea unui fren labiale sau lingual implică un risc foarte mic de infecție sau complicații, și ar trebui să înceapă să se vindece imediat.