Meniu

Gingii vinete: Cauze comune si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O gingie învinețită poate arăta ca o decolorare în locul în care a fost lovită sau zgâriată. La fel cum poți avea o vânătaie pe corp, poți avea și o vânătaie pe gingii. Gingiile vinete pot fi cauzate de o traumă ușoară, cum ar fi mâncatul a ceva ascuțit, de asemenea, ar putea fi cauzate de lucrări dentare sau de anumite afecțiuni medicale. De obicei, o puteți trata cu remedii de casă, cum ar fi o compresă rece sau un tampon de tifon umed. Adesea se vindecă în câteva săptămâni, dar ar putea dura mai mult dacă este cauzată de o afecțiune medicală care trebuie tratată de un furnizor de servicii medicale.

Care sunt cauzele gingiilor vinete?

  • Căderea pe față: Vânătăile gingiilor pot apărea în urma unei căzături sau a unei accidentări. În funcție de vârsta persoanei și de tipul de activitate – fie că este legată de sport, o cădere din împiedicare sau din cauza oaselor slabe – căderea pe față poate provoca vânătăi ale gingiilor. Vânătăile reprezintă o ruptură a vaselor mici de sânge de sub suprafață. 
  • Lucrări dentare: Traumatismele accidentale cauzate de lucrări dentare pot provoca o vânătaie. O obturație cu amalgam poate arăta, de asemenea, ca niște gingii învinețite. Plombele de amalgam sunt cauzate de particulele de amalgam (plombă de argint) care pătrund în țesutul gingival, de obicei atunci când o plombă este pusă sau îndepărtată. Este nedureros și poate fi de culoare gri-albăstrui sau negru. Cea mai frecventă localizare este gingia de lângă o obturație, dar poate apărea și în interiorul obrajilor, buzelor, limbii sau în cerul gurii.
  • Aparate dentare: Dacă aveți aparat dentar, aliniere, aparat de reținere sau un alt aparat dentar, este posibil ca un dispozitiv care nu se potrivește temporar să vă irite sau să vă învinețească gingiile. În acest caz, contactați cabinetul dumneavoastră stomatologic sau ortodontic pentru ca aparatul să fie ajustat
  • Dentiția la bebeluși: În mod obișnuit, între 6 luni și 1 an, dinții unui bebeluș încep să crească. Un bebeluș se naște cu 20 de dinți sub linia gingivală, iar până la vârsta de 3 ani, majoritatea dinților de lapte ai copiilor au crescut. Atunci când dinții încep să crească și apare dentiția, gingiile sunt sensibile și se pot învineți. Acest lucru poate proveni de la dentiția în sine sau de la obiectele pe care bebelușii le folosesc pentru a-și calma gingiile. Gingiile învinețite pot fi de culoare roșu închis, maro, albăstrui, violet sau translucide.
  • Gingivita: Gingivita este o inflamație a gingiilor care este cel mai frecvent cauzată de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului pe dinți care irită și inflamează gingiile. Inflamația poate provoca sângerări, umflături și gingii de culoare roșu aprins sau roșu-violet care arată ca niște vânătăi.

Tratamentul pentru gingiile vinete

Tratamentul pentru gingiile învinețite și umflate variază în funcție de diagnostic și de motivul pentru care sunt umflate. Timpul de vindecare va varia, de asemenea, în funcție de motivul pentru care gingiile sunt învinețite și dacă există o afecțiune medicală implicată. Următoarele pot fi opțiuni de tratament:

  • Dacă este vorba de o vânătaie minoră, de obicei nu are nevoie de tratament și dispare de la sine. O compresă rece și consumul de alimente mai moi vor ajuta.
  • Pentru bebelușii cărora le ies dinții, evitați alimentele tari. Alte tratamente includ calmarea gingiilor cu o lingură mică rece, o compresă de tifon umedă sau un deget curat. Dacă există o afecțiune asociată cu vânătăile sau o leziune care le-a provocat, un dentist poate ajuta să fie diagnosticată și tratată problema.
  • Un medic poate ordona o transfuzie de sânge pentru a crește numărul de trombocite dacă este diagnosticată trombocitopenia. Transfuzia va avea loc dacă nivelul trombocitelor este extrem de scăzut. Nivelurile normale sunt de 150.000 de trombocite pe microlitru de sânge. Dacă vânătăile sunt legate de o splină mărită, un medic poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta splina.

Concluzie

Dacă aveți gingii vinete și există o îngrijorare cu privire la cauza acestora, nu ezitați să contactați un dentist pentru a discuta întrebările și preocupările dumneavoastră. Aceștia sunt acolo pentru a vă ajuta în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea generală.