Meniu

Gingivoplastie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sănătatea orală precară poate avea, fără îndoială, un impact asupra sănătății generale. Boala gingivală, de exemplu, dacă nu este tratată, poate cauza probleme de sănătate precum diabetul, accidentul vascular cerebral, bolile de inimă etc. În plus, o inflamație severă a gingiilor poate duce la pierderea dinților și a oaselor. Gingivoplastia este o procedură de remodelare a aspectului gingiilor. Unii medici pot numi această procedură “reconturarea gingiilor”. A avea gingii prea lungi pe dinții din față poate crea un “zâmbet gingival”, care poate fi reparat cu gingivoplastia, fiind însoțită de reconturarea osoasă, care este, de asemenea, denumită și alungirea coroanei.

Ce este gingivoplastia?

Gingivoplastia este o procedură chirurgicală dentară specială, utilizată pentru a trata boala parodontală și alte probleme legate de gingii. Boala parodontală este o infecție a gingiilor, a țesuturilor și a oaselor care țin dinții la locul lor. Deși această boală a fost tratată în mod obișnuit cu ajutorul detartrajului și al piliturii radiculare, cazurile mai avansate necesită intervenție chirurgicală. Alte probleme legate de gingii tind să fie de natură cosmetică, cum ar fi zâmbetele gingivale sau conturul neuniform al gingiilor, care pot afecta aspectul feței. În timp ce majoritatea acestor intervenții chirurgicale sunt efectuate cu un bisturiu, ele pot fi efectuate și cu ajutorul unităților de electrochirurgie, al frezelor diamantate și al laserelor. Tratamentele cu laser sunt o opțiune eficientă pentru un tratament cu mai puțină durere și o vindecare mai rapidă.  

Care este diferența dintre procedurile de gingivectomie și gingivoplastie?

Denumite și conturare a gingiilor și modelare gingivală, gingivectomia și gingivoplastia sunt uneori folosite în mod interschimbabil, deoarece ambele sunt adesea efectuate în timpul unei singure operații. Cu toate acestea, cele două proceduri sunt ușor diferite.

Ambele intervenții chirurgicale implică îndepărtarea țesutului gingival. Principala diferență între cele două proceduri este că o gingivectomie îndepărtează țesutul gingival bolnav din jurul unui buzunar gingival, în timp ce gingivoplastia este efectuată pentru a remodela țesutul gingival, de obicei din motive cosmetice. O gingivoplastie poate fi utilizată în combinație cu o gingivectomie și există și cazuri în care gingivectomia poate fi utilizată pentru proceduri cosmetice. 

Ambele proceduri pot fi efectuate în condiții de siguranță și confort. Pașii implicați sunt următorii:

 • Dinții vor fi curățați pentru a îndepărta temeinic placa bacteriană și tartrul din zonă, folosind detartrajul parodontal și pilirea rădăcinilor.
 • Se va aplica un anestezic local pentru a amorți zona.
 • Dacă este necesară o gingivoplastie, stomatologii vor modela și îndepărta țesutul gingival care contribuie la o boală sau vor crea un aspect mai plăcut din punct de vedere estetic al gingiilor. Acest lucru durează doar câteva minute.
 • Dacă este nevoie de o gingivectomie, dentiștii vor determina adâncimea pungilor cu ajutorul unei sonde pentru a oferi îndrumare în cazul în care vor fi necesare incizii. Buzunarele se măsoară în milimetri.
 • Aceștia vor îndepărta doar țesutul gingival necesar pentru a elimina punga, tăind la un unghi de 45 de grade față de dinte pentru a se asigura că iau doar țesutul bolnav. Această tăietură este “apicală”.
 • După ce procedura este finalizată, medicul dentist va pune un pansament chirurgical pe țesutul gingival.
 • Apoi, pacientul va pleca acasă cu instrucțiuni adecvate pentru îngrijirea gurii în urma procedurii.

Beneficiile gingivoplastiei

Gingivoplastia este utilizată din motive cosmetice, remodelând gingiile pentru un zâmbet mai atrăgător. Problemele estetice comune corectate cu gingivoplastii pot include:

 • Zâmbet gingival (gingiile excesive se văd atunci când o persoană zâmbește)
 • Contururi gingivale inegale
 • Pierderea papilelor, țesutul gingival mic dintre dinți
 • Suprafețe radiculare expuse

Beneficiile gingivoplastiei sunt:

 • Ajută la crearea unor gingii atractive. Pentru persoanele care au un zâmbet gingival – afecțiune în care țesutul gingival acoperă prea mult din dinți, procedura de gingivoplastie poate ajuta la reducerea gingiilor, permițând vizibilitatea mai multor dinți ai pacientului.
 • Ajută la remodelarea gingiilor grefate. Dacă pacientul are o boală parodontală, tratamentul implică de obicei utilizarea de grefe de gingie pentru a reface și reconstrui gingiile deteriorate. Grefele de gingie pot ajuta la crearea unor gingii noi și sănătoase care susțin rădăcina fiecărui dinte și oasele din jurul acestora. 
 • Ajută la îmbunătățirea aspectului țesutului după o grefă de gingie. După ce o procedură de grefă de gingie a vindecat gingiile deteriorate și a inițiat creșterea de țesut gingival nou, se poate face o gingivoplastie. Această procedură este ultimul pas în timpul procedurii de grefă gingivală, deoarece îmbunătățește aspectul gingiilor prin modelarea gingiilor sănătoase pentru a avea un aspect estetic plăcut.
 • Ajută persoanele cu o creștere excesivă a țesutului gingival. Atunci când materialul gingival crește peste dinți din cauza anumitor medicamente, ca urmare a unei igiene dentare precare sau pentru persoanele care poartă aparat dentar metalic, se poate efectua o gingivectomie pentru a combate această problemă. Procedura ajută la eliminarea pungilor parodontale în care se pot acumula placa și tartrul, permițând astfel o mai bună vindecare a gingiilor. 

De asemenea, pacienții găsesc rezultate excelente în cazul dinților care ar putea părea prea mici sau în cazul în care gingivitele determină ca dinții să aibă o formă neobișnuită. Aceste probleme pot apărea în cazul în care țesutul gingival crește în jos și peste dinți. Gingia în exces face ca dinții să pară mai mici sau chiar strâmbi. Folosind chirurgia de conturare a acestora, se poate îndepărta țesutul în exces și remodela pentru a ridica linia gingivală și pentru a dezvălui mai mult dinții. Rezultatul este un zâmbet perfect, cu o simetrie îmbunătățită.

Cum funcționează gingivoplastia?

În timpul unei gingivoplastii, un parodontolog folosește un instrument pentru a tăia sau remodela o porțiune a gingiilor. Aceasta include un bisturiu, laser sau electrocauterizare. Unul dintre avantajele utilizării unui laser pentru tratament față de bisturiu sau alt instrument de tăiere este că laserul este capabil să ucidă bacteriile prezente pe dinți și în gură. Uneori, medicii efectuează o gingivoplastie după o gingivectomie, care este o procedură utilizată pentru a îndepărta și înlocui țesutul gingival deteriorat. Alteori, aceștia o efectuează pur și simplu ca procedură cosmetică.

O gingivoplastie este o procedură ambulatorie pe care parodontologii o efectuează în cabinetul lor. În timp ce tehnicile și instrumentele pot varia ușor în funcție de obiectivele pacientului, următoarele reprezintă o prezentare generală a gingivoplastiei:

 • Dinții vor fi curățați temeinic pentru a elimina orice placă rămasă.
 • Parodontologul folosește un anestezic local pentru a amorți gingiile.
 • Un parodontolog va îndepărta țesutul gingival pentru a-l modela după cum este necesar peste dinți.
 • Parodontologul va plasa un pansament peste țesutul gingival.

Pentru a trata pacienții cu un zâmbet gingival minor, unii medici pot folosi o gingivoplastie în combinație cu injecții cu toxină botulinică de tip A (Botox, Dysport). Aceste injecții sunt de obicei administrate în partea laterală a fiecărei nări. Botoxul va limita mișcarea mușchilor care trag în sus buza. Efectul ajută la coborârea buzei superioare atunci când pacientul zâmbește, ceea ce poate face ca zâmbetul să pară mai puțin “gingaș”. Acest lucru este mai ales mai eficient atunci când originea problemei provine de la o buză superioară hipermobilă, care se mișcă semnificativ de sus atunci când se zâmbește.

Zonele vizate pentru tratament

Gingiile sunt ținta de tratament pentru gingivoplastie. Scopul tăierii gingiei poate fi cosmetic, cum ar fi atunci când o persoană are un zâmbet “gingival”. De asemenea, o persoană poate fi supusă unei gingivoplastii după ce a suferit o gingivectomie cu grefă de țesut gingival. Această procedură are loc atunci când un parodontolog îndepărtează țesutul gingival bolnav sau deteriorat și grefează țesut nou, sănătos, pe locul unde se afla țesutul anterior. O gingivoplastie poate ajuta la remodelarea țesutului grefat pentru un aspect mai plăcut din punct de vedere cosmetic. Gingivoplastia ar putea fi făcută în combinație cu un tratament ortodontic pentru a crea un zâmbet mai frumos. Pentru pacienții adulți, tratamentul ortodontic complex necesită o combinație de proceduri efectuate de parodontologi, proteticieni și dentiști generaliști.

Cât costă gingivoplastia?

Un specialist în chirurgie dentară, numit parodontolog, efectuează de obicei gingivoplastia. Uneori, un medic stomatolog estetician poate oferi această procedură. Unii dintre factorii care pot influența cât de mult costă procedura includ:

 • Locația în gură
 • Numărul de dinți de care se ocupă parodontologul
 • Expertiza chirurgicală

Un parodontolog va oferi, de obicei, o consultație cu costuri reduse sau gratuită înainte de procedura propriu-zisă. Costurile pot varia foarte mult, în jur de 50-230 RON sau mai mult.

Întrebări frecvente

 1. Există riscuri sau efecte secundare ale gingivoplastiei?
  Un parodontolog ar trebui să discute cu dvs. riscurile și potențialele efecte secundare înainte de tăierea gingiei. Exemplele includ:
  – Sângerare, de obicei timp de până la 48 de ore după procedură
  – Infecție
  – Durere și disconfort
  Complicațiile de lungă durată după gingivoplastie sunt rare. Cu toate acestea, ar trebui să vă sunați medicul parodontolog dacă prezentați simptome precum sângerare care nu se diminuează sau nu se oprește, durere care se agravează în loc să se amelioreze în timp, umflături la nivelul locului intervenției care se agravează sau umflături la nivelul sau sub linia maxilarului. Acestea ar putea indica prezența unei infecții.
 2. La ce să vă așteptați după gingivoplastie?
  Un parodontolog va recomanda, de obicei, o apă de gură antiseptică pentru a preveni infecția post-chirurgicală. Ar trebui să evitați produsele din tutun, deoarece acestea pot afecta vindecarea. Parodontologul vă va recomanda, de asemenea, unele schimbări în regimul alimentar pentru a reduce riscurile de leziuni și dureri ale gingiilor. Aceasta include:
  – Alegerea alimentelor moi, cum ar fi piureul de cartofi și bananele.
  – Consumul de alimente fade care reduc riscurile de greață și iritație, cum ar fi Jell-O și compotul de mere.
  – Evitarea alimentelor crocante care ar putea afecta gingiile.
  Este posibil să dureze câteva săptămâni pentru ca gingiile să se vindece complet după o gingivoplastie. Parodontologul vă va recomanda probabil o programare de control după procedură pentru a vă asigura că gingiile se vindecă bine.
 3. Cum să vă pregătiți pentru gingivoplastie?
  Nu este nevoie de prea multă pregătire din partea dvs. pentru gingivoplastie. Dacă fumați sau folosiți produse din tutun, abțineți-vă de la utilizarea acestora cât mai mult timp posibil înainte de procedură. Acest lucru va îmbunătăți vindecarea gingiei. Dentistul vă va curăța bine dinții înainte de procedură, așa că, de obicei, nu există alte pregătiri din partea dvs.
 4. Când este recomandată o gingivoplastie?
  Folosită pentru a modela și contura gingiile într-un mod estetic, gingivoplastia este recomandată pacienților care au margini gingivale asimetrice sau neregulate care ajută la crearea formelor dinților. Gingivoplastia este, de asemenea, o opțiune pentru pacienții cu dinți anormal de scurți, gingii mari sau un zâmbet gingival. Atunci când se plasează restaurări anterioare, adică fațete de porțelan sau coroane cosmetice, este uneori necesară o gingivoplastie pentru a idealiza conturul gingival care încadrează dinții. Această procedură poate aborda, de asemenea, gingiile despicate și craterele gingivale.
 5. Cât durează vindecarea după o gingivoplastie sau gingivectomie?
  Această procedură începe cu un gel de amorțire pe țesutul gingival (fără injecții) și se finalizează cu un laser pentru țesut moale care remodelează sau îndepărtează țesutul gingival rapid și eficient, iar vindecarea este aproape instantanee, fără sensibilitate postoperatorie și este obișnuit ca țesutul să revină la forma inițială în 3 până la 5 zile.

Concluzie

O gingivoplastie este efectuată pentru a remodela țesutul gingival – uneori după o gingivectomie, dar cel mai adesea independent de gingivectomie. Adesea se face pur și simplu pentru a face gingiile să arate mai bine, atunci când acestea pot avea o formă neobișnuită sau nu sunt formate în mod normal. Cauzele pot include genele unei persoane, boli sau traume. Acest tip de intervenție chirurgicală adaugă țesut la linia gingivală.