Scrâșnirea dinților, numită și bruxism, este o afecțiune comună în care o persoană își strânge sau scrâșnește dinții. În timp ce cauza afecțiunii nu este întotdeauna clară, efectele pot fi inconfortabile, inclusiv dureri de maxilar, deteriorarea dinților și dureri de cap, iar acestea pot fi ameliorate cu ajutorul gutierelor.
Gutiere pentru bruxism
Mulți copii depășesc bruxismul fără tratament, iar mulți adulți nu scrâșnesc sau nu strâng dinții suficient de tare pentru a necesita terapie. Cu toate acestea, dacă problema este severă, opțiunile includ anumite abordări dentare, cum ar fi gutierele, terapii și medicamente pentru a preveni deteriorarea mai multor dinți și pentru a ameliora durerea sau disconfortul maxilarului.
Deși nu există medicamente pentru a opri scrâșnirea dinților, medicul dentist poate recomanda purtarea unei gutiere de noapte pentru bruxism. Acesta este un dispozitiv ortopedic personalizat care se introduce în gură înainte de culcare. Gutiera protejează dinții, mușchii și articulațiile temporomandibulare de forța creată în timpul scrâșnirilor. Aceasta este concepută pentru a menține dinții separați pentru a evita daunele provocate de strângerea și măcinarea lor. Gutierele pot fi construite din materiale acrilice dure sau moi și se potrivesc peste dinții superiori sau inferiori. Aceste aparate ajută la protejarea dinților împotriva efectelor măcinării și strângerii. Gutierele pot fi purtate gutierele, dar pentru că majoritatea oamenilor scrâșnesc sau strâng dinții în timpul somnului, este suficient să fie purtate doar noaptea.
Cum să alegeți o gutieră pentru bruxism?
Atunci când se alege o gutieră de bruxism este important să se ia în vedere câteva dintre următoarele criterii:
- Severitatea procesului de scrâșnire. O persoană ar trebui să ia în considerare severitatea scrâșnirii dinților atunci când cumpără o gutieră bucală.
- Durabilitatea. Gutierele sunt construite pentru a rezista la scrâșnire și strângere, dar cât de mult vor rezista va depinde de durabilitatea lor. Cele destinate pentru scrâșnire grea sau severă vor fi probabil cele mai durabile, în timp ce cele concepute pentru scrâșnire ușoară se pot uza mai repede, mai ales atunci când sunt supuse la scrâșnire moderată sau severă. De asemenea, aceste servicii taxează de obicei mai puțin pentru gutierele ulterioare. Majoritatea durează aproximativ 3 luni.
- Materiale. Cele mai multe gutiere sunt fabricate din plastic rezistent, polimerizat la cald, deși unele folosesc materiale acrilice. Laboratoarele de renume ar trebui să folosească componente sigure, de înaltă calitate, care rezistă la teste. Clienții cu alergii la latex ar putea dori să citească cu atenție descrierea produsului pentru a se asigura că gutiera nu conține latex, în timp ce unii cumpărători ar putea, de asemenea, să prefere să caute o opțiune fără BPA (Bisfenol A).
- Confort. Confortul este subiectiv, dar poate depinde de potrivirea, materialele și stilul gutierei. Ajustările personalizate sunt adesea cele mai confortabile, deoarece sunt confecționate pentru gura individului. Unii pot prefera senzația unor gutiere moi, în timp ce alții pot prefera un design rigid. Stilul și forma gutierei pot afecta, de asemenea, senzația, deoarece unele pot fi mai voluminoase decât altele. Unele modele pot fi construite pentru un confort sporit, cu modificări pentru a ocupa mai puțin spațiu în gură.
- Preț. Gutierele care au o durată de viață mai lungă și sunt personalizate sunt adesea mai scumpe decât cele de unică mărime. O persoană ar putea dori să ia în considerare bugetul său atunci când cumpără o gutieră.
Beneficiile purtării unei gutiere pentru bruxism
- Împiedică deteriorarea dinților. Deoarece scrâșnirea dinților are loc atunci când nu dețineți controlul, cu cât se întâmplă mai des, cu atât mai mult vă supuneți dinții la pierderea smalțului. Eroziunea smalțului provoacă hipersensibilitate. Ca urmare, gura abia mai poate suporta băuturi și alimente calde sau reci. În plus, fără smalț care să vă protejeze dinții, aceștia devin mai susceptibili la carii. Atunci când cariile continuă în smalțul dur al dinților, este posibil să dezvoltați infecții.
- Preveniți durerile de cap cronice. Durerile cronice de gât și durerile de cap sunt, de obicei, primele simptome ale unui posibil bruxism, deoarece disfuncția ATM se manifestă prin migrene. Mușchii încordați din gât, umeri, gură și maxilar provoacă dureri de cap.
- Economisiți bani. O gutieră de noapte de mărime unică costă aproximativ 80 lei, dar nu este recomandată pentru că va fi incomodă. O gutieră de noapte dentară făcută la comandă poate costa mai mult decât vă așteptați, însă suma nu ar trebui să te limiteze de la obținerea unei apărători de noapte.
Prețul gutierelor pentru bruxism
Gutierele pentru bruxism regăsite pe piață au un preț mai redus decât cele personalizate și variază între 60 RON și 100 RON, în funcție de brandul de la care provin și materialele din care sunt confecționate. Cele personalizate însă, au un preț mai mare, în jur de 400 RON, deoarece medicul ia amprentele dinților și creează o gutieră personalizată pentru pacient, care nu mai poate fi folosită de altcineva.
Concluzie
Dacă nu vizitați un profesionist care vă poate diagnostica bruxismul, este greu de știut dacă durerile de cap, sensibilitatea dentară sau ATM se datorează scrâșnirilor și strângerii dinților în somn. Pentru a face față acestor probleme, stomatologii recomandă o gutieră de noapte făcută la comandă, care nu poate fi obținută fără ajutorul unui specialist în igienă orală. Scrâșnirea dinților poate duce la dureri și alte complicații, dar o gutieră poate ajuta la protejarea împotriva acestora. În cazul în care o gutieră pentru bruxism nu funcționează, un dentist poate recomanda alte abordări de tratament.