Meniu

Gutiere de contentie: Cat timp se poarta dupa aparatul dentar?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pentru a menține dinții drepți după scoaterea aparatului dentar, cea mai bună soluție este purtarea unei gutiere de contenție, deoarece acest dispozitiv menține dinții în alinierea corectă pentru anii următori. Gutiera este un dispozitiv personalizat, care poate fi obținut de la medicul ortodont.

Ce rol are gutiera de contenție?

După un tratament ortodontic, dinții se pot deplasa înapoi în pozițiile inițiale din cauza factorilor legați de creștere care afectează gingiile și țesuturile ligamentului parodontal. Aici intervine gutiera de contenție. Acest aparat ortodontic făcut la comandă este conceput pentru a menține noua poziție a dinților după tratament. Înaintarea în vârstă poate afecta, de asemenea, mișcarea dinților, iar din cauza acestui risc, gutierele de contenție sunt necesare pentru a asigura poziția dinților pe termen lung.

O gutieră de contenție are sarcina importantă de a menține dinții la locul lor. Este foarte probabil ca dinții să se deplaseze înapoi în poziția lor inițială atunci când aparatul dentar este îndepărtat pentru prima dată. Gingiile și ligamentele fibroase care țin dinții sunt slăbite în timp ce aparatul dentar este pus. Când aparatul dentar este îndepărtat, gingiile nu se mai strâng pentru o vreme, astfel încât nu oferă rezistență la deplasarea dinților. Purtarea unei gutiere de contenție cu normă întreagă va menține dinții la locul lor în timp ce gingiile se așează. După câteva luni, ortodontul îi poate spune pacientului că este în regulă să nu mai poarte gutiera de contenție în timpul zilei, dar să continue să o poarte noaptea.

Mulți pacienți întreabă dacă pot înceta vreodată să mai poarte gutiera după aparatul dentar, însă acest lucru depinde de la un pacient la altul. Timpul recomandat va varia în funcție de pacienți și de tipul de tratament pe care l-au avut. 

Cât timp se poartă gutiera de contenție după ce s-a scos aparatul dentar?

De obicei, ortodonții prescriu gutiere de contenție detașabile după ce tratamentul cu aparat dentar este finalizat, iar cei mai mulți dintre ei recomandă purtarea acestora în fiecare zi timp de 9 luni și apoi acest timp scade la purtarea exclusiv nocturnă. Pacienții nu încetează niciodată să mai fie nevoiți să poarte gutiera de contenție, deși este posibil să fie nevoie să o înlocuiască după câțiva ani. Unii stomatologi recomandă reținători linguali permanenți care sunt păstrați în gura pacientului pentru tot restul vieții, indiferent ce fel de gutieră de contenție recomandă ortodontul, este probabil ca pacientul să fie instruit să continue tratamentul cu acesta pe termen nelimitat.

Tipuri de gutiere de contenție

Gutiere de contenție fixe

Gutierele de contenție fixe constă dintr-un fir metalic cimentat pe partea din spate a dinților din față. Sârma se întinde de obicei de la un canin la altul. Pacientul nu poate îndepărta gutierele de contenție fixe la domiciliu, doar ortodontul poate îndepărta dispozitivul în cabinet. De asemenea, gutierele de contenție fixe nu afectează capacitatea de a mânca sau de a vorbi. După câteva zile de purtare, pacientul nu ar trebui să le mai simtă, deși pot fi mai dificil de menținut curate. 

Gutiere de contenție detașabile

Gutierele de contenție detașabile sunt aparate transparente sau metalice care trebuie purtate doar pe timp de noapte. Spre deosebire de gutierele fixe, pacientul poate îndepărta aceste gutiere de contenție în orice moment. Ele sunt ușor de întreținut și nu au impact asupra sănătății orale, deoarece pot fi îndepărtate, iar pacientul poate folosi periuța de dinți, pasta de dinți și ața dentară fără nicio modificare. 

Cum se montează gutierele de contenție a dinților?

Pentru gutiere de contenție detașabile

Medicul dentist ia o amprentă dentară a dinților folosind chitul dentar, un material moale asemănător cu aluatul de joacă. Acesta pune chitul în tăvițe, apoi introduce tăvile peste dinți. Acest lucru imprimă mușcătura unică a pacientului și dispunerea dinților în chit. Este nevoie de unul sau două minute pentru a lua o amprentă a gurii. Un laborator stomatologic folosește matrița pentru a crea o proteză dentară din plastic (sau acrilică). Un pacient așteaptă de obicei o săptămână sau mai mult înainte de a primi gutiera de contenție.

Pentru gutierele de contenție fixe

Medicul dentist folosește un fir metalic pentru a măsura amplasarea corectă a dinților. Acesta folosește lipici pentru a fixa firul la locul lui. Acest proces complicat durează mai mult decât crearea unei amprente pentru o gutieră de contenție detașabilă. Cu toate acestea, pacienții părăsesc cabinetul stomatologic cu o gutieră de contenție la locul ei, fărăr să aștepte ca un laborator să creeze gutiera.

Gutiera de contenție permanentă

Gutiera de contenție permanentă nu este cu adevărat “permanentă”, mai degrabă, este lipită de dinții din spate (acolo unde limba îi atinge) și leagă dinții din față, astfel încât aceștia să nu se miște. Aceasta poate fi instalată sau îndepărtată de către ortodont.

În general, gutiera de contenție permanentă este un fir subțire lipit de partea din spate a dinților de sus și/sau de jos, în funcție de specificul tratamentului pacientului. Din acest motiv, un alt nume pentru o gutieră de contenție permanentă este sârmă linguală. Sârma este ascunsă la vedere pe partea din spate a dinților pacientului, astfel încât gutiera de contenție permanentă protejează rezultatele tratamentului ortodontic fără a întrerupe noul zâmbet. Aceasta poate fi îndepărtată ori de câte ori este necesar, iar oamenii o poartă frecvent timp de mulți ani, fără niciun inconvenient pentru zâmbetul, sănătatea sau confortul lor.

O gutieră de contenție permanentă are multe caracteristici atractive:

  • Nu este nevoie să fie scoasă și pusă la loc
  • Invizibilă din exterior
  • Fără impact asupra vorbirii
  • Nu se poate pierde
  • Ușor de curățat
  • Dificil de deteriorat
  • Păstrează dinții la locul lor permanent, cu puțină întreținere

Alte potențiale dezavantaje ale unei gutiere de contenție permanente includ:

  • Potențialul de a se rupe/cădea și de a necesita înlocuire
  • Iritarea cauzată de un obiect metalic în gură
  • Unele alimente lipicioase sau dure pot rămâne blocate
  • Este nevoie de timp suplimentar pentru a curăța gutiera de contenție și pentru ața dentară de sub firele interioare
  • Potențial pentru acumularea de placă dentară

Cum să îngrijiți gutiera de contenție?

Pentru gutiera de contenție detașabilă:

  • Trebuie pusă în husa sa doar atunci când nu este în gură și păstrată întotdeauna carcasa gutierei de contenție
  • Trebuie ținută departe de căldură și de animalele de companie
  • Trebuie urmată metoda de curățare prescrisă de ortodont, care ar putea implica periajul gutierei de contenție sau înmuierea acesteia într-un produs de curățare a protezei

Pentru gutiera de contenție fixă

  • Trebuie spălată și folosită ața dentară, eventual o periuță de dinți interproximală pentru a îndepărta placa și tartrul predispuse să se acumuleze în jurul gutierelor de contenție fixe.

Concluzie

Perioada de timp în care o persoană trebuie să poarte o gutieră de contenție depinde de factorii care au dus la purtarea aparatului dentar în primul rând, de tipul de gutieră de contenție pe care persoana o poartă și de cât de bine este întreținută. Unele persoane trebuie să poarte gutiera toată ziua, în fiecare zi, timp de 4 luni, în timp ce altele vor fi instruite să o poarte timp de 12 luni. Aproape toți ortodonții instruiesc pacientul să folosească o formă de gutieră în fiecare noapte, pe termen nelimitat, după ce aparatul dentar a fost îndepărtat. În timp ce un angajament pe viață față de gutiera de contenție poate fi intimidant, este important să se păstreze investiția în tratamentul ortodontic.