Herpesul oral se poate manifesta în multe locuri, iar unul dintre cele mai incomode este pe limbă. Acesta poate fi incredibil de dureros și inestetic, iar infecția în sine vine cu multe cicatrice, în ciuda faptului că este extrem de frecventă. În mod obișnuit, focarele de herpes oral nu durează foarte mult timp. Herpesul pe limbă este o infecție ce poate fi tratată în timp fără acțiuni concrete, însă ca focarul să dispară mai rapid este nevoie de îngrijire orală cu clătiri cu apă sărată. În cazul care o persoană are focare severe sau frecvente trebuie să se adreseze la un medic specializat pentru un curs de tratament.
Ce este herpesul pe limbă?
Herpesul oral sau virusul herpes simplex (HSV) I se dezvoltă ca răni pe buze, în interiorul gurii, pe limbă sau chiar pe gingii, arătând ca niște coșuri. Herpesul se manifestă prin durere severă sau dificultate de a consuma produse alimentare sau băuturi. Acesta este adesea preluat în copilărie în urma contactului cu o rudă sau un prieten care are această infecție. Acest virus poate fi preluat și la vârsta adultă prin contact sexual și este considerat o infecție cu transmitere sexuală (ITS). În timp ce focarele de herpes oral sunt cel mai vizibil pe buze, ele pot apărea și în interiorul gurii, inclusiv pe limbă. Focarele din interiorul gurii și de pe limbă pot fi dureroase, dar e posibilă gestionarea simptomelor ale focarului până când acesta dispare. Pentru o persoană infectată este foarte important să gestioneze contactele cu alte persoane pentru a reduce riscul de a răspândi HSV I.
Simptomele herpesului pe limbă
Majoritatea persoanelor care se infectează cu herpes oral prezintă simptome ușoare sau nu prezintă niciun simptom. Cu toate acestea, cei care sunt simptomatici pot avea simptome extrem de inconfortabile, mai ales atunci când herpesul se află în zone greu accesibile și incomode, cum ar fi limba. Atunci când oamenii experimentează aceste simptome, se spune că au un “focar”. Simptomele herpesului oral vin în etape și, în mod normal, apar după cum urmează:
- O senzație de mâncărime, furnicături sau arsuri în zona focarului înainte de apariția efectivă a plăgilor herpetice.
- Încep să apară mici umflături roșii, adesea în grupuri în zona focarului.
- Umflăturile devin asemănătoare unor vezicule, cu lichid gălbui în interior.
- În cele din urmă, aceste vezicule se sparg, iar din interiorul lor se scurge lichidul, aceasta perioadă este cea mai dureroasă.
- Rănile încep să se coacă pe măsură ce se vindecă, înainte de a cădea și de a lăsa în urmă piele roz.
Majoritatea oamenilor vor avea cel mai intens set de simptome în timpul primului lor focar de herpes oral, iar următoarele focare vor fi mai puțin supărătoare. Există, de asemenea, unele simptome care apar, de obicei, doar înainte și în timpul primului focar și sunt rare în timpul focarelor repetitive. Printre acestea se numără:
- Febră
- Glande umflate
- Înghițire dureroasă
- Dureri în gât
Cauzele herpesului pe limbă
Herpesul pe limbă este cel mai adesea cauzat de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Deși pot exista mai multe moduri de a intra în contact cu virusul HSV-1, acesta se transmite în mod obișnuit prin contactul cutanat sau oral. Mulți copii sunt purtători ai virusului, aceștia fiind infectați de către adulți prin contact direct și prin gesturi de afecțiune, cum ar fi sărutul sau îmbrățișarea. Deși infecția se răspândește, de obicei, prin contact direct, alte comportamente pot provoca răspândirea virusului:
- Consumul alimentelor sau băuturilor din aceleași ustensile
- Împărțirea balsamurilor de buze, a vaselinei și a altor articole cosmetice
- Împărțirea țigărilor
Herpesul de asemenea, poate fi cauzat de virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2), care provoacă cel mai adesea herpesul genital. Odată ce o persoană a fost infectată cu oricare dintre cele două tipuri de virus, există mai multe lucruri care pot declanșa un focar de herpes oral, care poate provoca apariția de răni herpetice pe limbă, precum și pe buze, gingii, cerul gurii și interiorul obrajilor. Printre factorii declanșatori obișnuiți se numără:
- Modificări hormonale, cum ar fi menstruația sau sarcina
- Stresul
- Căldura sau frigul extrem
- Buze uscate sau crăpate
- Arsuri solare
- Febră
- Boala, în special răceală sau gripă
- Traumatisme la nivelul feței
- Lucrări dentare
Tratamentul pentru herpesul pe limbă
Din fericire, există multe opțiuni pentru tratarea herpesului pe limbă și majoritatea sunt incredibil de eficiente. Izbucnirile de herpes pe limbă pot fi dureroase și provoacă disconfort în timp ce se vindecă, dar este posibilă gestionarea simptomelor în timpul tratamentului. Medicul în cele mai multe cazuri va recomanda următoarele opțiuni de tratament.
Îngrijire la domiciliu
Practicarea unei igiene adecvate pentru a evita răspândirea virusului în alte părți ale corpului și face posibilă gestionarea simptomelor apărute. Herpesul pe limbă poate fi extrem de inconfortabil și greu de tratat, deoarece limba este alcătuită din mușchi care sunt folosiți frecvent. În cazul unei persoane cu herpes pe limbă sunt recomandate următoarele:
- Evitarea alimentelor picante sau sărate și optarea pentru alimente răcoroase, moi și nutritive.
- Asigurarea că organismul nu se deshidratează, chiar dacă băuturile provoacă durere. Este recomandat să se folosească un pai și să facă înghițituri mici dar frecvente de apă rece pe parcursul zilei.
- Schimbarea periuței de dinți sau dezinfectarea acesteia după o erupție, herpesul poate trăi multe zile după ce începe o erupție.
- Evitarea iritanților precum țigările, alcoolul, unele ape de gură din comerț, alimentele acide sau zaharoase.
- Odihnă suficientă în cazul unor simptome mai intense la nivelul întregului corp, cum ar fi oboseala sau durerile severe.
Medicamente fără prescripție medicală
Dacă rănile sunt inconfortabile, există o serie de analgezice fără prescripție medicală care sunt folosite pentru a calma simptomele. Orice farmacie locală ar trebui să aibă analgezice orale, cum ar fi ibuprofenul și paracetamolul, precum și creme și unguente topice. Aceste medicamente tind să funcționeze cel mai bine dacă se aplică de îndată ce se simte că se apropie o erupție, deoarece o pot opri din start. Dacă se folosește un medicament fără prescripție medicală este important să se asigure că este indicat pe etichetă că poate fi folosit în zona focarului, este necesar întotdeauna să se întrebe de farmacist sau un medic specializat dacă se întâmpină întrebări sau neclarități.
Medicamente cu prescripție medicală
De obicei, medicii nu prescriu medicamente pentru a gestiona focarele de herpes oral, dar dacă igiena adecvată și medicamentele fără prescripție medicală nu sunt suficiente pentru a reduce simptomele, medicul poate să prescrie un medicament oral pentru cursul de tratament. Medicamentele antiherpetice orale precum aciclovirul, famciclovirul și valaciclovirul pot fi eficiente atunci când sunt luate imediat ce se apropie un focar. Dacă o persoană are frecvent focare repetitive, medicul poate prescrie un medicament antiviral zilnic care poate reduce semnificativ riscul apariției unui focar, precum și riscul de răspândire a virusului.
Prevenirea herpesului pe limbă și alte precauții
Indiferent dacă o persoană a fost deja diagnosticat cu herpes sau este apropiat de cineva care are herpes, există mai multe modalități de a menține o persoană diagnosticată și pe cei din jur în siguranță și sănătoși. Pentru a reduce riscul de confruntare repetitivă cu focare de herpes pe limbă trebuie să fie luate următoarele măsuri de precauție:
- Protejarea de razele solare prin intermediul unor creme de ocrotire a feței și buzelor deoarece o arsură solară poate declanșa o erupție.
- Păstrarea buzelor hidratate deoarece buzele uscate și crăpate pot declanșa o erupție.
- Păstrarea mâinilor curate și evitarea atingerii părților ale corpului după ce a fost atinsă o rană herpetică deschisă deoarece virusul se poate răspândi.
- Menținerea organismului sănătos deoarece febra și bolile pot declanșa o epidemie.
Dacă o persoană nu a fost niciodată diagnosticată cu herpes oral, este necesar să se urmeze următoarele măsuri de precauție pentru a împiedica infectarea:
- Abținerea de la orice formă de contact intim cu persoane care au răni herpetice vizibile, aceasta include sărutul, sexul genital, sexul oral și atingerile apropiate.
- Abținerea de la împărțirea obiectelor personale precum prosoape, rujuri, ustensile și echipamente de bărbierit cu o persoană care are răni herpetice vizibile.
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun dacă o persoană a fost în preajma cuiva cu răni herpetice vizibile, în special înainte de a atinge ochii, gura și organele genitale
Întrebări frecvente
- Cum arată herpesul pe limbă?
Infecția se poate manifesta începând cu ulcerații mici, superficiale, de culoare gri, cu baza roșie. Ulterior, acestea se transformă în vezicule cu cruste uscate și galbene. În cazul unor cazuri grave, poate apărea un strat cenușiu pe amigdale, iar pacientul poate avea și dureri de gât cu ulcere puțin adânci. - Când trebuie să consultați un medic în cazul herpesului pe limbă?
Cele mai multe cazuri de herpes pe limbă se vor vindeca de la sine după câteva săptămâni, fără a fi nevoie de intervenție medicală. Cu toate acestea, există anumite situații în care este crucial să vă consultați medicul. De exemplu, ar trebui să consultați imediat un profesionist medical dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele situații:
– Simptomele nu dispar după două sau mai multe săptămâni și sunt foarte severe și inconfortabile.
– Aveți răni herpetice în apropierea ochilor, acest lucru poate duce la o infecție virală a ochilor numită keratită herpetică, care poate provoca orbire dacă nu este tratată.
– Vă confruntați cu o epidemie și știți că sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit ca de exemplu din cauza HIV, chimioterapiei etc. - Care sunt etapele herpesului pe limbă?
Herpesul poate rămâne latent până când este declanșat de febră, stres emoțional, oboseală, o rană sau o intervenție chirurgicală, menstruație sau expunerea persistentă la lumina soarelui. Odată declanșat, puteți experimenta aceste stadii ale herpesului, care, în total, pot dura între două și trei săptămâni:
– Inflamație, roșeață, mâncărime, furnicături sau senzație de arsură în jurul zonei pe cale să erupă.
– Apar vezicule pline de lichid și s-ar putea să simțiți durere. Aceste vezicule pot avea uneori un aspect roșiatic, albicios, gălbui sau cenușiu.
– Lichidul se prelinge din veziculele care se sparg și s-ar putea să se acopere cu cruste. Deoarece, cel mai probabil, lichidul se va amesteca cu saliva, ați putea infecta alte zone ale gurii. - Ce poate fi confundat cu herpesul pe limbă?
Aftele sunt deseori confundate cu herpesul pe limbă, deoarece apar și ele ca niște răni roșii cu zone centrale galbene sau albicioase. Deși ambele sunt dureroase, herpesul și aftele sunt foarte diferite, cea mai importantă diferență fiind aceea că herpesul este contagios în timp ce aftele nu sunt.
Concluzie
Herpesul de pe limbă și din alte zone ale gurii este o boală frecventă întâlnită. Natura contagioasă a virusului face că aceasta să fie dificil de evitat. Deși simptomele nu pun în pericol viața, pot provoca durere și disconfort și efecte secundare estetice temporare. Este posibil ca multe persoane care au herpes nici să nu știe acest lucru, deoarece pot să nu aibă simptome deloc sau ușor vizibile, acest lucru face ca transmiterea virală să fie și mai ușoară. Herpesul se poate trata simplu și rapid dacă se urmează instrucțiunile necesare de îngrijire, acesta nu trebuie să fie un inconvenient uriaș pentru viața sau sănătatea orală. În cazul care o persoană este infectată de acest virus trebuie să fie mai atentă la orice interacțiune cu alte persoane, aceasta ar însemna să evite împărțirea unor obiecte personale sau să își manifeste afecțiunea prin orice activitate ce reprezintă contact direct.