Meniu

Implant zigomatic

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fie că o persoană tocmai a pierdut un dinte sau că a avut de-a face cu proteze dentare care nu se potrivesc de ani de zile, implanturile dentare ar putea fi luate în considerare. Pentru pacienții fără suficient os superior pentru implanturile tradiționale, grefa osoasă era singura soluție de implant dentar, însă, în ultimii ani a apărut o alternativă numită implanturi zigomatice.  

Indicații pentru implanturile zigomatice

Implanturile zigomatice au fost documentate ca o alternativă pentru reabilitarea maxilarului posterior atrofic, atât cu protocoalele clasice în două etape, cât și cu cele de încărcare imediată. Implanturile zigomatice evită procedurile de grefare și de ridicare a sinusurilor și, prin urmare, contribuie la un tratament mai scurt și mai confortabil. Indicațiile pentru implanturile zigomatice includ plasarea eșuată a implanturilor convenționale, procedurile eșuate de augmentare sau grefare a sinusurilor și reabilitarea după rezecții tumorale și traumatice. În maxilarul posterior atrofic, în general, se plasează câte un implant zigomatic pe fiecare parte a maxilarului, în combinație cu 2-4 implanturi convenționale în regiunea anterioară. Pentru maxilarul total resorbit, atunci când nu este posibilă plasarea de implanturi anterioare, conceptul poate fi extins prin inserarea a 2 implanturi zigomatice suplimentare într-o poziție mai anterioară. În prezent, implanturile zigomatice sunt de obicei încărcate imediat cu o punte fixă.

Cum funcționează implanturile zigomatice?

În cazul în care osul maxilarului nu este suficient de gros sau este prea moale pentru implanturile dentare tradiționale, implanturile zigomatice pot fi potrivite pentru un pacient. Deoarece nu există os (sau nu este suficient os) sub nas, implanturile zigomatice fixează în schimb pomeții. Dacă o persoană este obișnuită să poarte și să reajusteze protezele dentare, observă o diferență imediată cu implanturile dentare zigomatice. 

Implanturile zigomatice se vindecă mai repede decât grefa osoasă

Alternativa pentru persoanele cu maxilare insuficiente este grefa osoasă. Aceasta este atunci când un chirurg ia o bucată de os dintr-o parte a corpului, cum ar fi șoldul, și o grefează în maxilarul superior. Acest proces durează mult timp, până la opt luni pentru a se vindeca.

Timpul de recuperare a implanturilor dentare zigomatice

Operația de implant dentar Zygomatic durează aproximativ trei ore. Persoana va fi sub anestezie generală tot timpul, astfel încât procesul nu va fi dureros. Este o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că persoana va pleca acasă în aceeași zi. Timpul de recuperare pentru implanturile zigomatice durează mai puțin decât cel pentru implanturile dentare tradiționale cu grefă osoasă suplimentară. Fie în ziua operației, fie în ziua următoare, proteticianul înșurubează o proteză temporară în timp ce pacientul se vindecă după operație. Acesta trebuie să mănânce alimente moi timp de câteva săptămâni până la câteva luni, în timp ce se recuperează. După patru până la șase luni de purtare a protezei temporare, tot ce va avea nevoie pacientul este un implant dentar permanent.

Prognosticul pentru implanturile zigomatice

Studiile prospective pe termen lung cu abordările clasice în două etape și cu încărcare imediată documentează rate de succes ridicate, cu complicații minime. Rata de supraviețuire cumulativă a implanturilor zigomatice este de 96% după 12 ani.

Păstrarea implanturilor zigomatice

Implanturile zigomatice de astăzi sunt foarte durabile. Atâta timp cât sunt evitate infecțiile, acestea pot dura o viață întreagă. Pentru a păstra implanturile dentare fără infecții, trebuie să se mențină o igienă orală excelentă. Spălarea pe dinți și folosirea aței dentare în mod regulat, cât și vizitele la dentist de două ori pe an pentru o curățare mai amănunțită sunt eficiente pentru menținerea acestora. De asemenea, se recomandă a avea controale regulate cu medicul protetician, deoarece componentele protezei se pot uza în timp.

Cât costă un implant zigomatic?

Prețurile pentru implanturile zigomatice variază, deoarece există mai multe branduri care oferă astfel de implanturi dentare, un exemplu în acest sens sunt implanturile Straumann care costă 900 de euro. O dantură fixă pe 4 implanturi zigomatice în schimb poate ajunge la 36000 lei. Prețurile mai pot varia în dependență de experiența medicului protetician, calitatea materialelor și taxele pentru consultații și ședințe individuale.

Întrebări frecvente

 1. Ce probleme pot apărea cu implanturile zigomatice?
  Unii medici proteticieni au raportat că implanturile zigomatice sunt asociate cu tipuri serioase de complicații, cum ar fi fistula buco-inusală persistentă, sinuzita maxilară, dehiscență în jurul implanturilor și leziuni ale nervului infraorbital. 
 2. Care sunt dezavantajele implanturilor zigomatice?
  Există o bună probabilitate ca sinuzita să se dezvolte după plasarea unui implant zigomatic și poate fi, de asemenea, tratată. Totuși, poate fi o provocare, iar pierderea implantului este posibilă. 
 3. Implanturile dentare zigomatice își merită investiția?
  Având în vedere că implanturile dentare zigomatice reprezintă o fracțiune din costul total al procedurii complete, acestea merită absolut investiția pentru a vă îmbunătăți bunăstarea generală și sănătatea orală.
 4. Cât de dureroase sunt implanturile zigomatice?
  Orice disconfort resimțit atunci când vă puneți implanturi zigomatice este similar cu cel al procedurilor obișnuite de grefare osoasă. Cei mai mulți dintre pacienți sunt surprinși de cât de ușoară este recuperarea lor. Este posibil să aveți vânătăi ușoare, iar orice durere poate fi ușor de gestionat cu medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi Ibuprofenul.
 5. Pot fi folosite implanturi zigomatice pe dinții inferiori?
  Dacă aveți nevoie să înlocuiți dinții atât pe maxilarul superior, cât și pe cel inferior, implanturile zigomatic pot fi implantate alături de implanturile tradiționale.
 6. Implanturile zigomatice sunt sigure?
  Având în vedere rata lor ridicată de supraviețuire de 96% după 12 ani, implanturile zigomatice reprezintă o opțiune de tratament sigură și eficientă, în special pentru pacienții care au pierdut o cantitate semnificativă de os maxilar și care ar prefera să evite efectuarea unei grefe osoase sau a unei proceduri de ridicare a sinusurilor.
 7. Care sunt beneficiile implanturilor zigomatice?
  Ceea ce face ca implanturile zigomatice să fie unice este faptul că au un stâlp mai lung decât implanturile tradiționale și sunt inserate în pomete, mai degrabă decât în maxilar. Odată fixate în pometele dens, aceste implanturi oferă aceeași stabilitate și funcție ca un implant în maxilar.
 8. Cum se curăță implanturile zigomatice?
  Alături de periaj, majoritatea pacienților folosesc un duș bucal pentru curățarea de rutină în jurul implanturilor, iar ața dentară este, de asemenea, recomandată.

Concluzie

Implanturile zigomatice sunt o soluție rapidă și eficientă alternativă pentru implanturile tradiționale, iar marele beneficiu al acestuia este timpul de recuperare după instalare rapidă. Recuperarea în urma procedurii de implant dentar zigomatic este foarte asemănătoare cu procedura de implant dentar tradițional. Unii pacienți se confruntă cu vânătăi în jurul pleoapelor inferioare. În general, la 3-5 zile după procedură, o persoană va putea reveni la rutina normală.