Meniu

In cat timp creste un dinte: durata tipica si variatii

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Creșterea dinților permanenți este un proces natural care marchează tranziția de la copilărie la maturitate. Deși durata exactă poate varia de la un individ la altul, în general, un dinte permanent poate să apară în gura copilului în aproximativ șase luni de la căderea dintelui de lapte.

Procesul complet de dezvoltare a danturii definitive se întinde pe parcursul mai multor ani, începând de la vârsta de 6-7 ani și continuând până la adolescență, cu excepția molarilor de minte care pot erupe și după vârsta de 18 ani. Este important pentru părinți să înțeleagă acest cronogram și să asigure o îngrijire adecvată a sănătății orale a copilului pe tot parcursul acestei perioade.

Intervalul tipic de vârstă pentru erupția dinților permanenți

Primii molari (6-7 ani): Primii molari permanenți, cunoscuți și ca “dinții de șase ani”, sunt adesea primii dinți permanenți care erup, și o fac în spatele dinților de lapte, fără a înlocui un dinte temporar. Apariția lor este un moment important în dezvoltarea dentară, deoarece acești molari ajută la stabilirea poziției corecte pentru restul dinților permanenți. Este esențial ca părinții să monitorizeze erupția acestor molari și igiena orală adecvată pentru a preveni cariile, care pot afecta sănătatea întregii danturi permanente. De asemenea, acești molari pot arăta dacă există suficient spațiu în gura copilului pentru restul dinților permanenți sau dacă va fi necesară intervenția ortodontică pentru a preveni aglomerarea dentară.

Incisivii centrali (6-8 ani): Perioada de erupție a incisivilor centrali permanenți este între 6 și 8 ani. Acești dinți sunt situați în partea frontală a gurii și sunt primii care se observă atunci când zâmbim, având un rol important în estetica zâmbetului. De asemenea, incisivii centrali sunt esențiali pentru pronunția corectă a sunetelor și pentru tăierea alimentelor. Este o etapă în care copilul începe să își formeze o imagine despre propriul zâmbet, iar apariția acestor dinți poate influența încrederea în sine. Părinții trebuie să fie atenți la alinierea acestor dinți, deoarece pot indica nevoia de tratament ortodontic dacă nu erup într-o poziție corectă.

Incisivii laterali (7-8 ani): Incisivii laterali permanenți apar după incisivii centrali și erup în jurul vârstei de 7-8 ani. Acești dinți completează armonia estetică a zâmbetului și ajută la formarea unui profil facial echilibrat. Deși sunt mai mici decât incisivii centrali, rolul lor în estetică și funcționalitate nu este de neglijat. O erupție neregulată a incisivilor laterali poate duce la spații nedorite sau la suprapunerea dinților, aspecte care pot fi corectate prin tratamente ortodontice adecvate.

Caninii (9-13 ani): Caninii sunt dinții care erup între vârstele de 9 și 13 ani și au un rol cheie în mușcătura și în ghidarea alinierii dinților. Datorită formei lor unice și poziției în arcadă, caninii contribuie la aspectul facial și la eficiența masticației. Acești dinți sunt adesea ultimii dinți frontali care erup și pot fi un indicator al dezvoltării ulterioare a arcadelor dentare. În cazul în care caninii nu erup în mod corespunzător, pot apărea probleme de ocluzie sau de aliniere care necesită intervenție ortodontică.

Premolarii (9-13 ani): Premolarii, sau bicuspizii, sunt dinții care apar după canini și înaintea molarilor, în intervalul de vârstă 9-13 ani. Acești dinți au două vârfuri și sunt esențiali pentru măcinarea alimentelor. Erupția premolarilor este un semn că arcada dentară a copilului se dezvoltă și că este pregătită pentru funcții mai complexe de masticație. De asemenea, premolarii contribuie la conturul feței și la distribuția forțelor în timpul mușcăturii. O atenție deosebită trebuie acordată igienei acestor dinți, deoarece pot fi predispusi la carii datorită fisurilor lor profunde.

Molarii secunzi (11-13 ani): Molarii secunzi sunt ultimii dinți care erup înaintea molarilor de minte și apar de obicei între vârstele de 11 și 13 ani. Acești dinți au o suprafață mai mare de măcinare și sunt esențiali pentru procesul de masticație eficient. Erupția lor marchează aproape finalizarea dezvoltării danturii permanente, cu excepția măselelor de minte care pot erupe mai târziu. Este important ca părinții să monitorizeze erupția molarilor secunzi și igiena orală corespunzătoare, deoarece acești dinți sunt adesea dificil de curățat și pot fi susceptibili la probleme dentare dacă nu sunt îngrijiți corespunzător.

Măselele de minte (17-21 ani): Măselele de minte, cunoscute și ca al treilea set de molari, sunt ultimii dinți care erup și o fac de obicei între vârstele de 17 și 21 de ani. Acești dinți pot să nu aibă suficient spațiu pentru a erupe corect, ceea ce poate duce la impactare sau creștere într-o poziție anormală. În unele cazuri, măselele de minte nu erup deloc și rămân incluse în osul maxilar. Datorită poziționării lor la capătul arcadelor dentare, curățarea poate fi dificilă, iar igiena precară poate duce la probleme precum carii sau infecții. Uneori, extracția lor este necesară pentru a preveni sau a trata aceste complicații.

Factori care influențează creșterea dinților permanenți

Diverse aspecte pot influența modul și viteza de creștere a dinților permanenți, de la variații individuale și factori genetici, până la starea de nutriție și sănătate generală.

Variații individuale în dezvoltarea dinților: Dezvoltarea dinților permanenți poate varia semnificativ de la o persoană la alta. Factori precum momentul erupției, ordinea apariției dinților și chiar prezența sau absența anumitor dinți sunt unici pentru fiecare individ. Aceste diferențe pot fi influențate de ritmul de creștere general al copilului, de condițiile de sănătate și de obiceiurile de igienă orală. Este important ca părinții să înțeleagă că variațiile în dezvoltarea dentară sunt normale și să consulte un medic dentist pentru a monitoriza progresul și pentru a identifica orice potențiale probleme.

Factori genetici și ereditari: Genetica joacă un rol esențial în dezvoltarea dinților permanenți. Caracteristicile dentare, cum ar fi dimensiunea, forma și numărul dinților, sunt adesea moștenite de la părinți. Anomalii precum ageneziile dentare (lipsa congenitală a unuia sau mai multor dinți) sau formarea unui dinte suplimentar în interiorul altuia pot fi rezultatul factorilor ereditari. Înțelegerea istoricului familial poate ajuta la anticiparea și la gestionarea unor astfel de condiții.

Starea de nutriție și sănătatea generală: Nutriția adecvată și sănătatea generală au un impact direct asupra dezvoltării dinților permanenți. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, este esențială pentru formarea și menținerea unei danturi sănătoase. Deficiențele nutriționale, precum și afecțiunile sistemice, pot întârzia erupția dinților sau pot afecta calitatea smalțului dentar. De aceea, este important ca cei mici să primească toți nutrienții necesari și să fie monitorizați pentru orice probleme de sănătate care ar putea influența dezvoltarea dentară.

Aglomerarea dentară și dimensiunea maxilarului: Dimensiunea maxilarului și spațiul disponibil pentru dinții permanenți sunt factori critici care pot influența alinierea dentară. Aglomerarea dentară apare atunci când există un spațiu insuficient pe arcadă pentru acomodarea tuturor dinților permanenți, ceea ce poate duce la suprapunerea sau la poziționarea incorectă a dinților. Această problemă poate fi înrăutățită de pierderea prematură a dinților de lapte sau de prezența unor dinți supranumerari. Tratamentele ortodontice, inclusiv expandarea palatului sau aplicarea aparatelor dentare, pot fi necesare pentru a corecta aglomerarea și pentru a ajuta la formarea mușcăturii funcționale și estetice.

Întrebări frecvente

Cât timp durează de obicei pentru ca un dinte permanent să înlocuiască un dinte de lapte?

De obicei, un dinte permanent poate să apară în aproximativ șase luni de la căderea dintelui de lapte, dar poate dura până la un an pentru ca acesta să se așeze complet.

Pot dinții permanenți să crească înainte ca dinții de lapte să cadă?

Da, este posibil ca dinții permanenți să înceapă să erupă înainte ca dinții de lapte să cadă, ceea ce poate duce la alinierea incorectă a dinților.

Este normal ca dinții permanenți să aibă spații când apar prima dată?

Da, este normal ca între dinții permanenți să existe spații inițial; acestea permit dinților care urmează să erupă să aibă suficient loc.

Ce ar trebui să fac dacă dintele permanent al copilului meu nu apare?

Dacă dintele permanent al copilului nu apare, este important să consultați un medic dentist pentru evaluare și pentru a determina dacă este necesar un tratament.

Pot dinții permanenți să crească strâmbi sau nealiniați?

Da, dinții permanenți pot crește strâmbi sau nealiniați din diverse motive, inclusiv din cauza spațiului insuficient sau a erupției timpurii sau întârziate.

Există semne că copilul meu ar putea avea nevoie de tratament ortodontic?

Semnele care pot indica nevoia de tratament ortodontic includ aglomerarea dinților, spații mari între dinți, mușcătura incorectă sau dinții care erup în afara poziției normale.

Poate nutriția să influențeze dezvoltarea dinților permanenți?

Da, o nutriție adecvată, bogată în calciu și vitamine, este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți.

Ce pot să fac pentru a mă asigura că dinții permanenți ai copilului meu rămân sănătoși?

Pentru a menține sănătatea dinților permanenți ai copilului, asigurați-vă că acesta practică o igienă orală bună, are o dietă echilibrată și vizitează medicul dentist regulat.

Concluzie

Dezvoltarea dinților permanenți este un proces complex care necesită atenție și îngrijire adecvată. Înțelegerea cronologiei erupției, recunoașterea potențialelor complicații și menținerea unei igiene orale riguroase sunt esențiale pentru sănătatea dentară pe termen lung a copilului. Prin vizite regulate la medicul dentist și adoptarea unor obiceiuri sănătoase, părinții pot contribui semnificativ la dezvoltarea unei danturi puternice și sănătoase pentru copiii lor.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.