Meniu

Incrustatie dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Incrustațiile dentare sunt restaurări dentare indirecte, ceea ce înseamnă că sunt realizate în afara gurii, într-un laborator. Aceste restaurări sunt utilizate de obicei atunci când o carie este prea mare pentru o simplă obturație.

Ce sunt incrustațiile inlay și onlay?

Atunci când un dinte posterior este afectat de carie, după eliminarea completă a țesutului deteriorat în cabinetul stomatologic, se pot folosi diferite tipuri de materiale pentru a înlocui lipsa de substanță. De obicei, obturațiile sunt folosite pentru a umple carii mici, în timp ce coroanele sunt folosite atunci când cariile sunt mai profunde sau dacă există o fractură mai mare care trebuie acoperită. Cu toate acestea, pot exista situații în care o plombă nu este suficientă, iar o coroană este prea mult pentru a proteja cariile dentare. Inlay-urile și onlay-urile dentare sunt ceea ce mulți profesioniști dentare vor folosi atunci dacă au nevoie de o opțiune de mijloc pentru a umple acele locuri. Acestea sunt mai substanțiale decât plombele, dar nu la fel de intruzive ca o coroană, care poate implica remodelarea dinților într-un anumit fel. Inlay și Onlay sunt folosite pentru a reconstrui integritatea dinților laterali care au distrugeri medii sau mari ale cariei. Incrustațiile inlay și onlay pot fi folosite și pentru dinții fisurați sau fracturați, dacă distrugerile lor nu sunt atât de grave încât să necesite coroană dentară.

Aceste piese protetice vor fi una cu dintele datorită fabricării lor și a cimentului rasinic special. În această situație se poate vorbi de întărirea structurii dentare și de o barieră de protecție împotriva bacteriilor care s-ar putea infiltra și ar putea duce la apariția cariilor. Incrustațiile inlay și onlay reprezintă un tratament viabil al cariei dentare sau al fracturilor coronare, ajutând la conservarea dintelui natural pentru o perioadă lungă de timp.

Incrustații inlays

Incrustațiile inlay sunt turnate și montate pe suprafața de mestecat a unui dinte care a fost deteriorat de carii sau leziuni. Ele sunt create folosind o amprentă a zonelor afectate care este trimisă la un laborator pentru a fi fabricată. O incrustație inlay se va potrivi perfect în scobitura dintelui, dar nu afectează cuspidele. Atunci când dentistul ia amprenta, acesta încearcă, de asemenea, să o potrivească cât mai bine cu culoarea dintelui. În acest fel, atunci când sunt plasate în gură, incrustațiile nu se observă. Materialul folosit pentru o incrustație poate fi porțelan, sau un material compozit care este mai rezistent și mai durabil decât obturațiile tradiționale. Acest lucru face ca inlay-urile să fie în general mai scumpe, dar și mai durabile. Un medic dentist alege această opțiune atunci când o obturație nu va consolida în mod corespunzător dintele din jur și cavitatea necesită materiale mai puternice pentru a fortifica dintele.

Incrustații onlays

Incrustațiile onlays sunt folosite pentru carii și deteriorarea cuspizilor unui dinte, precum și a suprafeței de mușcătură. Un medic dentist va alege un onlay atunci când o carie este prea mare pentru a fi umplută cu plombe de amalgam standard sau că dintele ar putea crăpa din cauza slăbiciunii. O incrustație onlay va consolida rezistența dintelui, împreună cu protejarea zonei cariate. Spre deosebire de un inlays, onlay-urile pot include cuspidele, precum și spațiul dintre ele. Dentistul pregătește dintele într-un mod similar cu o obturație, prin forarea cariei și curățarea zonei după ce a plasat un anestezic în gură. Apoi, peste cavitate se plasează o incrustație temporară, iar amprenta este trimisă pentru a fi fabricată o incrustație permanentă. Aceasta este apoi plasată în gură atunci când sosește. În cazul unui onlay, structura dentară este păstrată, în timp ce în cazul unei coroane poate fi necesară o anumită pilire și chiar îndepărtarea cuspizilor. Ele sunt, de asemenea, realizate din porțelan sau dintr-un material compozit. Onlay-urile se mai numesc și “coroane parțiale”, deoarece au o funcție similară, dar acoperă doar o parte a dintelui, spre deosebire de întregul dinte.

Incrustații vs. alte soluții pentru carii

Incrustațiile inlay, onlay, obturațiile și coroanele au toate beneficii similare. Acestea sunt folosite pentru a reface dinții deteriorați, pentru a-i proteja de cariile ulterioare și pentru a le îmbunătăți aspectul. Cu toate acestea, există câteva diferențe cheie între cele patru:

Incrustații inlay vs. obturații

Obturațiile sunt cel mai de bază tip de restaurare. Acest tratament este folosit pentru a umple carii mici și a opri cariile ulterioare. Obturațiile sunt rapide și ușor de pus și pot fi, de obicei, finalizate într-o singură vizită. Pe de altă parte, incrustațiile inlay sunt asemănătoare plombelor, dar sunt folosite pentru carii ceva mai mari. Acestea sunt mai durabile decât plombele, deoarece sunt realizate din materiale mai rezistente, cum ar fi aurul sau porțelanul. Totuși, acest lucru înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a le realiza. Inlay-urile pot dura aproximativ două vizite pentru a fi finalizate. 

În teorie, acestea două pot fi adesea folosite interschimbabil, dar inlay-urile sunt de obicei rezervate pentru carii mult mai mari. Ambele implică îndepărtarea cavității existente cu o freză și umplerea acelui spațiu gol, dar modul în care este umplut acel spațiu este aspectul care diferă în principal. În cazul unei obturații, se folosește un amalgam sau un material compozit pentru a umple spațiul și este un proces mult mai rapid, implicând doar o singură vizită.

Cu o incrustație, spațiul este umplut cu o singură piesă solidă, care este de obicei fabricată într-un laborator și sunt de obicei realizate dintr-un material precum aurul sau ceramica. Incrustația trebuie să fie realizată exact la forma și dimensiunea spațiului gol, altfel alimentele și bacteriile vor pătrunde în spațiu, ceea ce va duce la o carie ulterioară. Partea bună a unei incrustații este că acestea nu se contractă în aceeași măsură ca o obturație după ce au fost plasate, astfel încât există mai puține șanse ca restaurarea să cedeze din acest motiv sau să creeze un decalaj între obturație și structura dentară înconjurătoare. Inlay-urile creează, de asemenea, o suprafață mai dură și teoretic mai durabilă pentru a fi folosită la mestecat și, ca atare, o incrustație ar trebui să fie mai fiabilă pe termen lung, deși datele în acest sens sunt mixte și neconcludente.

Onlays vs. coroane

Dacă o incrustație inlay nu este potrivită din cauza structurii dentare lipsă, este posibil să fie nevoie în schimb de o încrustație onlay. Acestea sunt restaurările mai importante ale unui singur dinte, rezervate pentru zonele mai mari de carie în care o obturație sau o incrustație inlay nu va funcționa din cauza cantității de structură dentară care trebuie îndepărtată. Principala distincție între un onlay și un inlay este că un onlay va acoperi un cuspid al dintelui, în timp ce un inlay umple doar zona dintre cuspide. Cavitatea este în continuare forată de pe dinte, iar un onlay este fabricat la dimensiunea și forma exactă a spațiului. În schimb, o coroană va acoperi întreaga suprafață de mușcătură a dintelui, precum și structura dentară de deasupra liniei gingiei.

În comparație cu o coroană, un onlay este o restaurare mai puțin agresivă atunci când se poate realiza una, deoarece trebuie îndepărtată mai puțină structură dentară pentru a plasa incrustația. Costurile sunt similare, dar un onlay este puțin mai ieftin decât o coroană. Cu toate acestea, o incrustație onlay este mai dificil de realizat corect și se bazează mai mult pe îndemânarea dentistului.

Care este diferența dintre inlay, onlay, overlay și pinlay?

Toate acestea sunt plombe indirecte și sunt denumite în funcție de partea structurii dentare care este reparată. Există patru tipuri de incrustații – inlay-uri, onlay-uri, overlay, pinlay-uri, și toate acestea înlocuiesc diferite părți ale structurii țesutului dur în grade diferite. Atunci când dentistul selectează oricare dintre aceste opțiuni de restaurare, se ia în considerare, nu numai amploarea cariei, ci și starea pereților naturali ai dintelui, orice microfisuri, ciobire a smalțului, precum și starea pulpei dentare și a dinților opuși.

Principala diferență între incrustațiile inlay, onlay și overlay constă în mărimea daunelor și în zona dintelui care este tratată. Inlay-urile acoperă partea centrală a dintelui și sunt poziționate în interiorul țesuturilor dure ale dintelui. Acestea nu acoperă cuspidele sau părțile ascuțite ale dintelui. Pe de altă parte, onlay-urile acoperă o zonă mai mare. Pe lângă faptul că înlocuiesc partea internă a dintelui deteriorat, acestea acoperă și unul dintre cuspide. Astfel, acestea sunt poziționate în interiorul țesuturilor profunde ale dintelui, precum și acoperă o parte din suprafața de mușcătură a acestuia. Acest lucru ajută la protejarea dintelui deteriorat de sarcina directă de mestecat.

În cazurile în care există o zonă mare între cuspide care este acoperită de inlay-uri, există șanse ca aceasta să forțeze despărțirea cuspidelor sub presiunea masticatorie. Acest lucru crește riscul de fractură a dintelui în viitor. Onlay-urile sau overlay-urile care distribuie uniform presiunea masticatorie și care acoperă, de asemenea, unul sau mai mulți cuspizi reduc posibilitatea de fracturi.

Overlay-urile acoperă o porțiune mult mai mare din suprafața ocluzală sau de mușcătură. Deși sunt adesea comparate cu coroanele parțiale, incrustațiile overlay sunt foarte diferite de coroane. Principala diferență constă în pregătirea dintelui.

Pinlay-urile se caracterizează prin utilizarea de fixatori pentru a întări retenția, adică orice inlay, onlay și overlay care sunt susținute de fixatori se numesc pinlay-uri. Aceștia pot fi introduși la marginile dinților sau paralel cu canelurile. Este important ca baza știftului să se afle în suprafața dentară care nu prezintă leziuni. Incrustația pinlay este o construcție turnată care întărește dintele și reface coroana, care este restaurată în așa fel încât este posibilă realizarea unei coroane artificiale pe ea. Astfel, acea parte a pinlay-ului arată ca un dinte deja tăiat. Pinlay-ul poate fi turnat sau retractabil, care este de obicei plasat pe dinții cu mai multe rădăcini. Ca și în cazul tuturor construcțiilor, pinlay-ul are și el indicațiile sale. Principala indicație de utilizare a pinlay-ului este deteriorarea semnificativă a dintelui, până la nivelul gingiilor, atunci când coroana este absentă. Iar dacă dintele este infectat până la nivelul gingiilor inferioare, atunci acesta este supus îndepărtării.

Dintele trebuie să fie pregătit în mod corespunzător pentru plasarea pinlay-ului, cu un tratament endodontic adecvat. Canalul sau canalele radiculare trebuie obturate chiar până la capetele rădăcinilor. Rezultatul tratamentului endodontic poate fi verificat prin examinare cu raze X. Următorul pas este deschiderea primelor 2/3 din aceleași canale radiculare. Cu alte cuvinte, se pregătește un loc potrivit pentru instalarea pinlay-ului. Canalul radicular este elaborat în funcție de lungimea și lățimea indicate. Apoi se obține o etanșare cu silicon în două straturi. Etanșarea se obține atât din proteza superioară, cât și din cea inferioară, deoarece etanșările obținute sunt studiate în laboratorul tehnic și, în funcție de raportul dintre dinți, se realizează un pinlay de dimensiuni și curbură corespunzătoare. Dacă tratamentul se manifestă corespunzător, dinții care păreau că și-au pierdut importanța, își pot reveni și pot servi ani de zile dacă pacientul este atent.

Din ce sunt făcute incrustațiile inlay și onlay?

Inlay-urile și onlay-urile pot fi realizate din aur, compozit sau materiale ceramice.

Aur

În trecut, aurul era materialul ales pentru inlay-uri și onlay-uri datorită rezistenței sale. Deoarece aurul este extrem de durabil și are proprietăți similare cu cele ale dinților, acesta protejează cuspidele slăbite ale dinților cauzate de carii și traumatisme. Astăzi, odată cu introducerea restaurărilor de culoarea dinților, restaurările dentare din aur sunt mai puțin dorite. Incrustațiile din aur sunt utilizate de obicei dacă o obturație se fracturează în mod repetat. Din motive estetice, se optează pentru inlay-uri din compozit sau ceramică (porțelan) în locul celor din aur. Însă, acestea sunt mai predispuse la deteriorări, deoarece sunt mai fragile decât aurul. Unii dentiști recomandă inlay-uri sau onlay-uri din aur în zonele din gură în care aspectul nu este important, cum ar fi molarii din spate.

Avantaje

  • Foarte rezistent și maleabil
  • Șanse extrem de reduse de fractură
  • Rezistent la pete

Dezavantaje

  • Nu se potrivește cu culoarea naturală a dinților
  • Mai scumpe decât alte restaurări

Ceramică (porțelan)

Inlay-urile și onlay-urile ceramice pot fi realizate din porțelan. Dentiștii folosesc porțelanul pentru a crea restaurări de culoarea dinților care imită culoarea, forma și funcția dinților naturali. 

Avantaje

  • Material rezistent și durabil
  • Mai puțin predispus la fracturi decât obturațiile tradiționale
  • Se potrivește cu culoarea dinților naturali
  • Rezistent la pete

Dezavantaje

  • Mai fragile decât restaurările din aur
  • În ciuda rezistenței sale, ceramica este un material rigid, cu un risc crescut de fractură

Rezină compozită sau rășină

Inlay-urile și onlay-urile din compozit umplu cavitățile prea mari pentru obturațiile tradiționale. Acestea reprezintă o alternativă la restaurările din aur sau ceramică și îndeplinesc aceleași funcții.

Avantaje

  • Mai rezistente și mai puțin predispuse la fractură decât obturațiile dentare tradiționale
  • De culoarea dinților (se îmbină cu dinții naturali)

Dezavantaje

  • Mai slabe decât restaurările din aur sau porțelan
  • Mai puțin maleabilă decât restaurările din aur
  • Nu sunt rezistente la pete

La ce să vă așteptați în timpul procedurii de incrustație?

Iată care sunt pașii unei proceduri de incrustații inlay sau onlay:

  1. Îndepărtarea cavității sau a obturației (dacă este necesar)
    Adesea, inlay-urile și onlay-urile înlocuiesc obturațiile sau cariile fracturate sau deteriorate. Dacă există o obturație existentă în dinte, medicul dentist o va îndepărta înainte de a o plasa. Țesutul dentar cariabil este, de asemenea, îndepărtat, lăsând în urmă o gaură. Apoi, dentistul modelează această gaură folosind parametrii specifici ca ghid, permițând o plasare mai ușoară a inlay-ului sau onlay-ului.
  2. Amprenta dintelui (matrița inlay/onlay)
    În timpul primei vizite, se realizează un mulaj al dintelui pregătit. De asemenea, în timpul acestei vizite se va alege nuanța restaurării, dacă se alege ceramica.
  3. Plasarea obturației provizorii
    În timp ce se pregătește inlay-ul sau onlay-ul, se plasează o obturație temporară pentru a sigila cavitatea. Aceasta ajută la prevenirea cariilor ulterioare și protejează dintele de stimularea termică (sensibilitate cauzată de lichide reci sau fierbinți).
  4. Plasarea inlay/onlay
    După ce restaurarea este realizată, se va stabili încă o întâlnire cu medicul dentist pentru a plasa incrustația inlay sau onlay. În timpul acestei programări, medicul dentist poate sau nu să administreze un anestezic local pentru a reduce durerea și a crește confortul. Apoi, materialul de obturație temporar este scos din cavitate, iar inlay-ul sau onlay-ul este cimentat în dinte.
    De obicei, stomatologii pot îndepărta obturația temporară și pot plasa inlay-ul sau onlay-ul fără a provoca un disconfort semnificativ. Inlay-urile și onlay-urile din porțelan și compozit pot fi acum realizate în cabinet cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM și a mașinilor precum CEREC. Dentiștii folosesc aceeași tehnologie pentru a realiza coroane dentare “în aceeași zi”. În aceste cazuri, se vor parcurge pașii unu și doi, și se va sări peste pasul trei, toate fiind realizate în cadrul aceleiași vizite.

Care sunt câteva sfaturi pentru îngrijirea ulterioară a inlay-urilor și onlay-urilor?

Timpul de recuperare pentru inlay-uri și onlay-uri durează doar câteva zile, însă dinții sunt în continuare susceptibili la acumularea de placă și bacterii orale în timp. Este esențial să practicați o bună igienă orală pentru a păstra restaurările curate și rezistente. Pentru a reduce șansele de apariție a bolilor orale, dentiștii recomandă următoarele sfaturi:

Igiena orală

Inlay-urile se pot extinde în zonele interdentare ale gurii (între dinți). Acestea sunt zone dificil de curățat și necesită curățări interdentare regulate. Practicile de bază de îngrijire orală sunt, de asemenea, necesare, cum ar fi:

  • Periajul de două ori pe zi
  • Folosirea regulată a aței dentare
  • Clătirea cu apă de gură pentru a distruge bacteriile

Dieta

Reduceți consumul de zahăr după plasarea inlay-ului sau onlay-ului. În plus, medicii dentiști recomandă evitarea alimentelor foarte acide. Aceasta include bomboanele, cafeaua, lactatele, fructele negre și alimentele procesate. De asemenea, trebuie evitate alimentele lipicioase care pot disloca sau smulge restaurarea.

Renunțarea la obiceiurile proaste

Ar trebui să renunțați la obiceiurile care pot cauza crăparea sau ruperea restaurării. Acestea includ obiceiurile care implică mestecatul sau mușcarea obiectelor dure. Fumatul este un alt obicei care poate deteriora gingiile, în special în jurul noului inlay sau onlay. 

Controale medicale regulate

Inlay-urile și onlay-urile trebuie să fie verificate în mod regulat de către dentist. În timpul acestor programări, medicul va examina dintele restaurat pentru a vedea dacă există semne de scurgeri, deteriorări și boli. Dacă acesta găsește probleme, poate oferi îngrijire preventivă pentru a prelungi durata de viață a inlay-ului sau onlay-ului.

Beneficiile incrustațiilor inlay și onlay

Pe parcursul vieții, majoritatea pacienților au avut cel puțin o carie pe care au tratat-o ulterior prin protejarea dintelui cu ajutorul obturației dentare. Puțini știu că obturația clasică poate slăbi suprafața naturală a dintelui. O serie de experți consideră că lumina UV folosită pentru a solidifica compozitul utilizat în obturațiile clasice poate slăbi până la 50% din suprafața naturală a unei persoane. Atât inlay-ul cât și onlay-ul oferă o mai bună acoperire a cariei și prin faptul că nu folosesc lumina UV și contribuie la întărirea stabilității dintelui. Alte avantaje pe care le prezintă în comparație cu obturația clasică sunt:

Estetică

În timp obturația clasică devine vizibilă, arătând ca bucată de mâncare lipită de dinte. Atât inlay-ul dentar cât și onlay-ul pot fi realizate din materiale care imită culoarea dintelui (ceramică sau rășini compozite) și în timp datorită proprietăților materialului nu se vor decolora. În acest fel imaginea naturală a dintelui este mai bine păstrată. Mai mult chiar, în cazul pierderii structurii smalțului dintelui, acesta poate fi protejat prin aplicarea onlay-ului fără a fi nevoie de reproiectarea dintelui. Ambele tipuri de incrustații permit o restaurare dentară estetică impecabilă și o suprafață de mestecat perfectă.

Igiena orală

Deoarece inlay și onlay sunt fabricate pe calculator pentru a se potrivi perfect zonei tratate, pregătirea dintelui va fi minimă și mai ușor de curățat decât în cazul unei coroane dentare. În timp ce amalgamul clasic se poate abrevia în timpul tratamentului, acest lucru nu se poate întâmpla în cazul incrustațiilor datorită faptului că sunt prefabricate din porțelan. Datorită faptului că inlay și onlay se aplică perfect pe suprafața dentară, acestea permit o mai bună curățare în timpul periajului și protecție împotriva tartrului.

Adecvare

Când vine vorba de tratamentul cariilor dentare, numeroși pacienți doresc rezultate rapide. În cea mai mare parte, obturațiile clasice se fac în timpul unei singure programări. Chiar dacă această abordare poate părea benefică pentru pacient, ea nu reprezintă neapărat cel mai bun tratament pentru dintele afectat. Obturațiile clasice sunt aplicate manual, fără prea mult ajutor decât lentilele de mărire care îi permit medicului dentist să vadă mai bine cavitatea pe care încearcă să o trateze. Din păcate, această abordare lasă loc pentru anumite greșeli de proiectare și aplicare a compozitului care pot duce la o suprafață de mestecat imperfectă și chiar la deteriorarea smalțului sănătos al dintelui. 

Din acest punct de vedere, incrustațiile inlay și onlay sunt concepute cu ajutorul unei formări conservatoare care urmărește păstrarea unei mari părți din dintele deteriorat. După ce stomatologul a impresionat zona afectată, acesta o va trimite la un laborator unde incrustațiile vor fi fabricate pe calculator pentru a se adapta la forma și dimensiunea dintelui tratat. La următoarea programare, incrustația finală va fi fixat pe dintele pacientului cu ajutorul unei rășini speciale. Cele două proceduri reprezintă o alternativă optimă în tratarea unei probleme dentare care se extinde spre zona interdentară minimă sau moderată. Ele reprezintă o opțiune ideală atunci când se dorește evitarea aplicării unei coroane dentare complete.

Durabilitate și stabilitate

În cazul tratamentului unei carii, incrustațiile sunt materiale de restaurare stabile, care întăresc dintele tratat prin păstrarea unei mari părți din structura dentară sănătoasă, ajutând astfel la longevitatea funcționalității dintelui.

Cât durează inlay-urile și onlay-urile?

Unul dintre principalele beneficii ale inlay-urilor și onlay-urilor este cât de durabile pot fi acestea. Un inlay poate să dureze între 5 și 30 de ani, însă nu există un timp exact din cauza unei varietăți de factori. Unele pot suferi mai multă uzură decât altele, iar dacă nu sunt îngrijite, atunci se pot deteriora sau ceda mai devreme decât se așteaptă. 

Unul dintre cei mai importanți factori este modul în care pacientul își abordează obiceiurile de igienă dentară după ce incrustațiile sunt puse în loc. Acest lucru înseamnă periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare în fiecare zi și respectarea oricăror recomandări speciale din partea dentistului. Un pacient trebuie să meargă la dentist pentru vizite de control pentru a verifica stabilitatea și sănătatea inlay-urilor sau onlay-urilor pentru a se asigura că acestea sunt bine fixate. Pe lângă igiena adecvată, pacienții trebuie să facă tot ce pot pentru a reduce uzura inlay-urilor și onlay-urilor, de exemplu, scrâșnitul dinților poate provoca crăpături și deteriorări. Dacă un pacient scrâșnește în somn, atunci medicul dentist poate oferi o gutieră de noapte sau alte soluții pentru a diminua scrâșnirea și a proteja dinții. Alimentele gumoase sau tari pot afecta, de asemenea, longevitatea inlay-urilor și onlay-urilor. Alimentele tari pot crăpa materialul, iar alimentele masticabile care se lipesc de material pot cauza slăbirea legăturilor. Așadar, deși nu există o cifră fermă când vine vorba de cât timp vor dura, ar trebui să vă așteptați ca incrustațiile să dureze mai mult în funcție de cât de bine aveți grijă de ele și de sănătatea orală generală.

Cât costă inlay-urile și onlay-urile?

Vă puteți aștepta să plătiți mai mult pentru o incrustație decât pentru o obturație, dar costul exact al acestora depinde de mai multe lucruri. De exemplu, experiența și reputația dentistului și materialul folosit la realizarea restaurării vor influența prețul final. Inlay-urile și onlay-urile tind să coste o sumă similară, dar onlay-urile pot costa mai mult dacă restaurarea este mai extinsă. În general, vă puteți aștepta să plătiți:

  • Inlay metalic = 150 lei
  • Inlay compozit = 200 lei
  • Inlay integral ceramic = 400 – 600 lei
  • Onlay metalic = 250 lei
  • Onlay compozit = 350-400 lei
  • Onlay integral ceramic = 550-800 lei
  • Pinlay metalic = 670-900 lei

Când vine vorba de materiale, porțelanul este cel mai scump, deoarece seamănă cel mai mult cu smalțul natural al dinților. Aurul este cel mai vizibil, dar este și cel mai accesibil. Dacă alegeți o rășină compozită, veți plăti mai puțin decât în cazul porțelanului, dar aceasta se poate păta și decolora pe măsură ce trece timpul. Este, de asemenea, cea mai puțin durabilă opțiune.

Cât de mult veți plăti va depinde și de cât de mult a fost afectat un dinte.

Dacă deteriorarea este deosebit de adâncă sau este răspândită pe o suprafață mare, atunci costurile pot escalada. Pentru tipul de deteriorare la care va ajuta o incrustație inlay, zona este mai mică și costurile nu se pot extinde atât de mult ca în cazul onlay-urilor. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de sedare pentru inlay-uri și onlay-uri. Medicul dentist va recomanda anestezie locală. În acest caz, va exista un cost suplimentar luat în calcul pentru acest serviciu. Atunci când vă faceți o lucrare dentară, probabil că doriți să apelați la cineva care are experiență și cunoștințe despre procedură. Acest lucru include obținerea de inlay-uri sau outlays. Vă puteți aștepta să plătiți mai mult în funcție de cât de experimentat este dentistul și de cât de bună este reputația acestuia.

Întrebări frecvente

  1. Este un onlay mai bun decât o coroană?
    Principala diferență între un onlay și un inlay este că un onlay va acoperi o zonă mai mare pe care un inlay nu o poate acoperi. Un onlay poate acoperi cuspidele dintelui, dar un inlay umple spațiile dintre ele. Acest lucru ar putea suna foarte asemănător cu o coroană și există unele asemănări, dar acestea au scopuri diferite. Un onlay este utilizat atunci când medicul dentist stabilește că restaurarea nu trebuie să fie la fel de agresivă ca în cazul unei coroane. Asta înseamnă că se poate păstra o mai mare parte din structura dintelui. O coroană acoperă întregul dinte și este necesară o remodelare semnificativă a dintelui pentru a avea una instalată. Un onlay poate fi mai dificil de realizat corect, motiv pentru care îndemânarea și experiența dentistului sunt atât de importante. Așadar, niciunul nu este neapărat mai bun decât celălalt, iar medicul dentist va recomanda ceea ce se potrivește cel mai bine situației.
  2. Inlay-urile sunt mai bune decât plombele?
    La fel ca în cazul dezbaterii dintre onlay și coroană, există mai multe aspecte pentru a determina dacă inlay-urile sunt mai bune decât obturațiile. În general, inlay-urile sunt mai bune prin faptul că pot umple o cavitate mai mare și sunt mai durabile. Amalgamul din plombe se poate extinde și contracta în funcție de temperatură, de exemplu. Acest lucru poate duce la crăparea obturației sau chiar a dintelui însuși. Acestea sunt la fel de durabile ca și inlay-urile, care pot dura zeci de ani la rând. Inlay-urile nu au această problemă și, de fapt, vor întări dintele. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt realizate la comandă prin utilizarea unei amprente, astfel încât se potrivesc perfect în cavitate. Ele întăresc dintele atât de mult încât, în unele cazuri, acesta poate suporta cu până la 75% mai multă forță de mestecat decât putea înainte de carie. Unul dintre avantajele obturațiilor pentru mulți pacienți este rapiditatea cu care pot fi puse în loc. În cazul unei incrustații, va fi nevoie de cel puțin două vizite: una pentru amprentare și una pentru plasare după ce incrustația este construită. Materialele pentru plombe se găsesc în cabinet și pot fi finalizate într-o singură vizită. Acestea sunt mai puțin costisitoare și sunt mai larg acoperite de asigurări. Concluzia este că inlay-urile vor avea performanțe mai bune decât obturațiile, dar acest lucru se reflectă și în cât costă. 
  3. O fațetă este un onlay?
    Nu, o fațetare nu este același lucru cu un onlay. Onlay-urile sunt folosite pentru a umple și proteja daunele extinse ale dinților, inclusiv cuspidele. O fațetare este de obicei folosită pentru a acoperi partea din față a dinților în zonele în care oamenii pot vedea când cineva zâmbește. De obicei, acestea nu sunt folosite pentru a lupta împotriva cariilor dentare, ci pentru probleme cosmetice, cum ar fi decolorarea și umbrirea. Ele au unele asemănări, inclusiv cât de durabile sunt, dar au scopuri diferite și nu sunt același lucru. 
  4. Sunt inlay-urile și onlay-urile acoperite de asigurare?
    Inlay-urile și onlay-urile sunt acoperite de mulți companii de asigurări. Motivul este acela că nu sunt strict cosmetice. Ele sunt folosite pentru a menține dintele puternic, păstrând în același timp structura dentară cât mai mult posibil. Totuși, acest aspect trebuie verificat cu propria companie de asigurări pentru a vedea dacă puteți beneficia de acest lucru. Inlay-urile și onlay-urile au unele asemănări, dar servesc unor scopuri specifice, unice. Mulți dentiști le consideră a fi alternative excelente la plombe, coroane și alte opțiuni de restaurare dentară.

Concluzie

Un inlay sau onlay poate ajuta la restaurarea dinților deteriorați și la prevenirea problemelor viitoare. Acestea nu sunt permanente, dar pot dura mai mulți ani, în funcție de cât de bine le îngrijiți. Nu uitați să vă vizitați medicul dentist în mod regulat pentru a asigura longevitatea lor.