Meniu

Incrustatie dentara: procedura si ingrijire optima

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Incrustația dentară reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru restaurarea dinților afectați de carii sau fracturi, situată între plombele tradiționale și coroanele dentare. Această tehnică conservatoare permite refacerea structurii dentare cu un impact minim asupra țesutului sănătos rămas.

Realizate din materiale precum porțelanul sau rășina compozită, încrustațiile se integrează armonios cu dantura naturală, oferind o rezistență și estetică superioară. Prin abordarea personalizată și precizia ridicată, încrustațiile dentare devin o opțiune durabilă și confortabilă pentru pacienți, contribuind la menținerea sănătății orale pe termen lung.

Procedura Încrustației dentare

Procedura de aplicare a unei încrustații dentare este un proces meticulos care implică mai multe etape, de la pregătirea dintelui până la inserarea finală a încrustației. Această abordare detaliată asigură o restaurare precisă și de lungă durată.

Pregătirea dintelui și luarea amprentei

Îndepărtarea materialului dentar cariat sau deteriorat: Primul pas în procedura de încrustație dentară este îndepărtarea cu atenție a materialului dentar cariat sau deteriorat. Această etapă este esențială pentru a preveni răspândirea cariei și pentru o fundație solidă pentru încrustație. Medicul dentist va elimina toate porțiunile afectate, lăsând în urmă doar țesutul dentar sănătos. Acest proces necesită o atenție deosebită pentru a nu afecta structura sănătoasă a dintelui și pentru a pregăti o cavitate care să permită o potrivire perfectă a încrustației.

Amprenta dintelui pregătit trimisă la laborator: După curățarea și pregătirea dintelui, se ia o amprentă precisă a cavității și a danturii adiacente. Această amprentă este esențială pentru crearea unei încrustații care să se potrivească exact cu forma și dimensiunea cavității. Amprenta este trimisă la laboratorul dentar, unde se va fabrica încrustația personalizată. Acest proces are loc pentru ca încrustația să aibă o adaptare marginală excelentă și restabilește funcționalitatea și estetica dintelui afectat.

Fabricarea Încrustației dentare

Crearea încrustației în laboratorul dentar: Fabricarea încrustației dentare în laborator este un proces precis care începe cu amprenta detaliată a dintelui pregătit. Tehnicienii de laborator utilizează această amprentă pentru a crea un model exact al dintelui și al cavității acestuia. Încrustația este apoi sculptată manual sau prin tehnici digitale pentru a se potrivi perfect cu modelul. Materialele folosite, cum ar fi porțelanul sau rășina compozită, sunt selectate pentru proprietățile lor estetice și de durabilitate. Procesul de fabricare include etape multiple de verificare și finisare pentru ca încrustația să se va potrivească armonios cu restul danturii și să fie restabilită funcția masticatorie a dintelui.

Utilizarea tehnologiei CAD/CAM pentru încrustații realizate în aceeași zi: Tehnologia computerizată de proiectare și fabricare (CAD/CAM) revoluționează modul în care se realizează încrustațiile dentare, permițând crearea și plasarea lor într-o singură vizită la cabinetul dentar. Această tehnologie avansată folosește scanări intraorale pentru a captura imagini 3D ale dintelui, pe care le transformă într-o încrustație precisă prin frezare computerizată. Materialele utilizate, precum blocurile ceramice, sunt prelucrate de mașini speciale pentru a produce încrustația, care este apoi gata de a fi cimentată în cavitatea dintelui. Această metodă rapidă și eficientă reduce timpul petrecut de pacient în scaunul dentar și elimină nevoia de a purta o restaurare temporară.

Plasarea și Cimentarea Încrustației dentare

Verificarea potrivirii și ajustarea după necesitate: Odată ce încrustația a fost fabricată, fie în laborator, fie prin tehnologia CAD/CAM, următorul pas este plasarea și ajustarea acesteia în cavitatea dintelui. Medicul dentist va verifica cu atenție potrivirea încrustației, asigurându-se că marginile sunt netede și că ocluzia este corectă. Ajustările fine sunt efectuate pentru a garanta confortul pacientului și pentru a preveni problemele viitoare. Această etapă este crucială pentru succesul pe termen lung al restaurării și necesită o măiestrie deosebită din partea medicului dentist.

Cimentarea încrustației pe dintele pregătit: Ultimul pas în procedura de încrustație dentară este cimentarea acesteia pe dinte. Se folosește un ciment dentar special, care asigură aderența puternică a încrustației la țesutul dentar. Medicul dentist aplică cimentul pe încrustație și pe dinte, apoi plasează încrustația în poziția corectă. Odată cimentată, încrustația este lustruită pentru o suprafață netedă și pentru a se integra perfect cu restul danturii. Această etapă finalizează procesul de restaurare, lăsând pacientul cu un dinte funcțional și estetic restaurat.

Îngrijirea Încrustațiilor dentare

Menținerea sănătății și longevității încrustațiilor dentare depinde în mare măsură de practicile de igienă orală și de evitarea obiceiurilor care pot cauza daune. O îngrijire adecvată poate garanta funcționalitatea și estetica restaurării pe termen lung.

Practici de igienă orală

Periajul și folosirea aței dentare regulat: Pentru a menține încrustațiile dentare în cea mai bună stare, este esențial să se efectueze un periaj regulat și folosirea aței dentare. Aceste practici ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare care se pot acumula în jurul restaurărilor, prevenind astfel formarea cariilor și a inflamațiilor gingivale. Periajul trebuie să fie efectuat cu atenție, folosind o tehnică adecvată și o periuță de dinți cu peri moi pentru a nu zgâria suprafața încrustațiilor. De asemenea, ața dentară trebuie utilizată cu grijă pentru a nu deteriora marginile încrustațiilor sau pentru a nu provoca leziuni gingivale.

Utilizarea apei de gură pentru reducerea bacteriilor: Apa de gură antiseptică este un adjuvant valoros în rutina de igienă orală, contribuind la reducerea bacteriilor și la menținerea unui mediu oral sănătos. Utilizarea regulată a apei de gură poate ajuta la prevenirea inflamațiilor gingivale și a infecțiilor, oferind o protecție suplimentară încrustațiilor dentare. Este important să se aleagă o apă de gură care nu conține alcool, pentru a evita uscarea mucoasei bucale și pentru a menține un nivel optim de hidratare.

Evitarea obiceiurilor dăunătoare

Abținerea de la mușcarea obiectelor dure: Pentru a proteja încrustațiile dentare, este crucial să se evite mușcarea obiectelor dure, cum ar fi unghii, stilouri sau alimente foarte dure. Aceste obiceiuri pot exercita o presiune excesivă asupra restaurărilor și pot duce la fisurarea sau desprinderea acestora. Pacienții trebuie să fie conștienți de forțele pe care le aplică asupra dinților în timpul masticării și să opteze pentru alimente care nu pun în pericol integritatea încrustațiilor.

Purtarea unei gutiere pentru bruxism: Bruxismul, sau scrâșnirea dinților, poate avea un impact negativ asupra încrustațiilor dentare, provocând uzură prematură sau chiar fracturi. Pentru a proteja atât încrustațiile, cât și restul danturii, este recomandată purtarea unei gutiere de protecție pe timpul nopții. Aceasta va distribui forțele generate de scrâșnirea sau încleștarea dinților și va preveni deteriorarea restaurărilor. Gutiera trebuie să fie realizată la comandă de către medicul dentist pentru a oferi o potrivire perfectă și un confort maxim.

Controlul Dentar Regulat

Monitorizarea stării încrustației: Controlul regulat la medicul dentist este esențial pentru monitorizarea stării încrustației dentare. În timpul acestor vizite, medicul va evalua integritatea încrustației, verificând dacă există semne de uzură, fisurare sau desprindere. Aceste controale periodice sunt importante pentru ca încrustația să își îndeplinească funcția corespunzător și să nu existe probleme ascunse care ar putea afecta dintele sau restaurarea pe termen lung. Prin identificarea timpurie a oricăror probleme, se pot lua măsuri preventive sau corective pentru a prelungi durata de viață a încrustației și pentru a menține sănătatea orală optimă.

Identificarea și abordarea timpurie a oricăror probleme: Identificarea timpurie a oricăror probleme legate de încrustații este crucială pentru a evita complicații mai serioase. Medicul dentist va căuta semne de carie secundară, deteriorarea marginilor încrustației sau alte probleme care ar putea compromite succesul restaurării. Abordarea promptă a acestor probleme nu doar că protejează încrustația, dar și previne necesitatea unor tratamente mai complexe și costisitoare. Controlul regulat permite medicului să ofere recomandări personalizate pentru îngrijirea zilnică și pentru a menține încrustația în cea mai bună stare posibilă.

Întrebări frecvente

Sunt încrustațiile dentare dureroase?

Procedura de aplicare a încrustațiilor dentare este realizată sub anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă durere. După intervenție, poate apărea o ușoară sensibilitate temporară.

Cât timp durează procedura de încrustație dentară?

Procedura de încrustație dentară necesită de obicei două vizite la cabinetul dentar, prima pentru pregătirea dintelui și luarea amprentei și a doua pentru plasarea încrustației.

Pot plombele vechi să fie înlocuite cu încrustații dentare?

Da, plombele vechi pot fi înlocuite cu încrustații dentare, mai ales când este nevoie de o restaurare mai extinsă și durabilă.

Cum știu dacă am nevoie de o încrustație dentară sau de o plombă?

Alegerea între o încrustație dentară și o plombă depinde de mărimea și locația cavității, precum și de recomandarea medicului dentist.

Pot încrustațiile dentare să fie albite sau potrivite la culoare?

Încrustațiile dentare din porțelan sau compozit pot fi colorate pentru a se potrivi cu nuanța dintelui natural, dar nu pot fi albite după plasare. Este important să se discute cu medicul dentist despre opțiunile de potrivire la culoare înainte de procedură.

Ce ar trebui să fac dacă încrustația dentară mi se desprinde?

Dacă încrustația dentară se desprinde, este important să contactați imediat medicul dentist pentru a o re-cimenta sau înlocui, dacă este necesar.

Există riscuri sau complicații asociate cu încrustațiile dentare?

Riscurile și complicațiile asociate cu încrustațiile dentare sunt minime, dar pot include sensibilitate temporară, ajustări ale potrivirii sau, în cazuri rare, desprinderea încrustației.

Cât costă, de obicei, încrustațiile dentare?

Costul încrustațiilor dentare variază în funcție de materialul folosit și de complexitatea cazului, dar în general sunt mai costisitoare decât plombele tradiționale.

Concluzie

Încrustațiile dentare reprezintă o soluție avansată de restaurare care oferă beneficii semnificative în termeni de durabilitate, estetică și conservarea structurii dentare. Prin îngrijire corespunzătoare și controale regulate, încrustațiile pot avea o durată de viață extinsă, contribuind astfel la sănătatea și funcționalitatea pe termen lung a danturii. Este esențial ca pacienții să colaboreze îndeaproape cu medicul dentist pentru a determina cea mai bună opțiune de tratament și pentru a menține rezultatele restaurării.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Tian, S., Wang, M., Yuan, F., Dai, N., Sun, Y., Xie, W., & Qin, J. (2021). Efficient computer-aided design of dental inlay restoration: a deep adversarial framework.

https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/9422832

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.