Meniu

Fatete dentare indicatii

Actualizat pe:

In general, fatetele dentare sunt folosite pentru mascarea unor defecte de la nivelul dintilor, astfel ca situatiile care reprezinta indicatii pentru fatete dentare sunt legate, in special, de un aspect inestetic al danturii.
Cu toate acestea, exista si unele situatii in care aceste lucrari protetice cu rol estetic sunt contraindicate. Astfel ca cei care isi doresc un zambet frumos si stralucitor ar trebui sa le cunoasca, pentru a sti daca sunt un caz eligibil pentru infrumusetarea danturii prin intermediul acestei metode.

Cum functioneaza si care sunt indicatiile pentru fatete dentare?

Inainte de a afla care sunt indicatiile pentru fatete dentare, pacientii trebuie sa afle care este modul in care aceasta procedura se desfasoara. In acest fel le va fi mai usor de inteles daca fac parte din categoria celor eligibili pentru aplicarea unor lucrari protetice estetice, iar daca nu, de ce se intampla acest lucru.
Cu toate ca materialele din care pot fi realizate fatetele dentare sunt diferite, modalitatea in care acestea se aplica pe dinte este similara. Exista doua astfel de modalitati, cu slefuire sau fara slefuire a smaltului dentar, peste care se aplica un adeziv puternic, al carui rol este acela de a fixa lucrare protetica de dinte.
Faptul ca fatetele imbraca dintele natural contribuie la o schimbare majora atat in ceea ce priveste culoare, cat mai ales forma dintilor. De aceea, principalele indicatii pe care acestea le au sunt:
– dintii care au o culoare inestetica, ce poate fi cauzata din diferiti factori, de la actiunea unor alimente si bauturi colorate, la fumat;
– dintii decolorati, fie din cauza unor tratamente de canal incorect efectuate, fie din cauza uzurii smaltului, hiocalcificari;
– dintii fracturati sau afectati de unele probleme, precum cariile sau eroziunile, al caror aspect estetic nu poate fi corectat prin alte proceduri;
– dintii care se afla in malpozitie sau in cazul rotatiilor dentare.
Totusi, este necesar ca pacientii care isi doresc imbunatatirea aspectului estetic al dintilor cu ajutorul fatetelor dentare sa indeplineasca anumite criterii, cum ar fi: o stare buna a sanatatii orale, efectuarea cu rigurozitate a igienei dentare, calitatea smaltului sa permita realizarea acestui tratament.

Dupa ce au aflat care sunt indicatiile pentru fatete dentare, care sunt contraindicatiile acestora?

Odata aflate care sunt indicatiile pentru fatete dentare, oamenii care nu se regasesc in aceste descrieri se pot intreba care sunt contraindicatiile legate de acest tip de tratament stomatologic estetic.
Astfel ca cei care sufera de bruxism, de abraziune dentara accentuata sau de leziuni coronare extinse, pentru care se va inlatura o cantitate mare de tesut dentar dur, nu pot apela la tratamentul cu fatete dentare.
In aceeasi situatie se regasesc si cei ale caror probleme pot fi rezolvate prin metode conservatoare – obturatie, albire dentara – sau cei a caror igiena dentara este deficitara. In astfel de situatii, procedura de aplicare a lucrarilor protetice estetice nu ofera siguranta si, mai ales, rezistenta in timp.

Prin urmare, oamenii ar trebui sa tina cont de recomandarile medicului stomatolog si, daca se incadreaza in categoria de indicatii pentru fatete dentare, acestia pot obtine zambetul la care au visat.