Un abces dentar este o acumulare de puroi care se poate forma în interiorul dinților, în gingii sau în osul dentar. Acesta este cauzat de o infecție bacteriană. Un abces la capătul unui dinte se numește abces periapical, iar unul situat în apropiere de gingie se numește abces parodontal. Există cazuri în care abcesele dentare ar putea să apară sub lucrările dentare, acestea sunt adesea dureroase. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie examinate de un medic stomatolog.
Ce este o infecție a implantului dentar?
Periimplantita sau infecția implantului dentar este o afecțiune care poate fi asociată cu boala gingivală. Aceasta provoacă inflamația și infecția gingiilor, dar și a țesutului osos din jurul implanturilor dentare. În lipsa unui tratament, o infecție a implantului dentar poate provoca pierderea osoasă în jurul implantului, ceea ce duce la destabilizare. Deoarece durerea nu este mereu un simptom caracteristic, pacienții nu sunt adesea conștienți de prezența afecțiunii. Periimplantita se poate dezvolta la scurt timp după ce implantul a fost restaurat cu o coroană dentară sau câțiva ani mai târziu.
Care sunt cauzele unei infecții a implantului dentar?
Periimplantita poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv:
- Cimentul rezidual blocat pe implant
- Implanturile dentare plasate prea aproape unul de celălalt
- Angulația implantului în os
- Suprafață osoasă deficitară
- Igienă orală deficitară
- Fumatul
- Probleme sistemice precum diabetul
- Fractura implantului
Semne că implantul dentar este infectat
- Respirație urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură
- Sângerare sau puroi în țesutul gingival din jurul implantului
- Gingii roșii sau inflamate
- Implant slăbit
Tratamentul infecției unui implant dentar
Tratamentele comune includ:
- Curățarea mecanică.
- Curățarea cu ultrasunete.
- Îndepărtarea implantului dentar.
Infecție sub lucrarea dentară
Cum ajung bacteriile sub o coroană?
După ce o coroană a fost plasată peste dinte, pacientul este sfătuit să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să folosească ața dentară cel puțin o dată. Nerespectarea acestor recomandări crește riscul ca bacteriile să înceapă să se acumuleze în gură, inclusiv sub și în interiorul unei coroane. Bacteriile se strecoară pe suprafața dintelui de sub coroană, transformând zaharurile în acid, care mănâncă smalțul și duce la putrezire și la apariția unei carii sau a unei infecții sub coroană. Alți factori care pot face ca bacteriile să ajungă sub o coroană includ:
- Consumul regulat de alimente și băuturi zaharoase
- Traumatismele la nivelul coroanei sau al dintelui de dedesubt, care pot apărea în urma mestecării unor obiecte dure sau a nepurtării unei protecții bucale
- O infecție gingivală care apare sub dintele cu coroană
Semne de carie sau infecție dentară sub o coroană
- Roșeață și sensibilitate în jurul coroanei
- Gingii umflate sau dureroase în jurul coroanei
- Scurgeri galbene, transparente sau verzui în apropierea coroanei
- Respirație urât mirositoare
- Febră
- Glandele gâtului inflamate
Ignorarea acestor semne ar putea duce la complicații grave cum ar fi:
- Caria poate evolua într-o infecție care se răspândește în dinte și în toată gura, putând ajunge chiar și la maxilar
- Se poate dezvolta un abces în apropierea coroanei
- Dintele de sub coroană poate fi necesar să fie extras
Tratamentul pentru o infecție
În cazul în care pacientul observă oricare dintre semnele de mai sus, este important să se programeze la un dentist pentru a examina coroana și sursa durerii. Tratamentul pentru caria sau infecția de sub o coroană poate implica:
- Îndepărtarea coroanei existente
- Abordarea cariei prin plombarea sau extragerea dintelui rămas
- Crearea unei noi coroane pentru a acomoda obturația și ceea ce a mai rămas din dinte
- Un nou implant sau dinte artificial care să fie adăugat în locul celui afectat
Infecție sub punte dentară
Punțile dentare umplu golurile create de dinții lipsă. Aceste proteze restabilesc zâmbetul, capacitatea de a mesteca și forma feței. Punțile pot fi o soluție pe viață și durabilă, dar acest lucru depinde de obiceiurile de sănătate orală. Sub puntea dentară pot apărea infecții, ceea ce ar putea face ca dinții artificiali să cedeze sau să cadă.
Cauze ale infecției sub o punte dentară
- Caria dentară
- Punți prost montate
- Boala gingivală
Simptomele unei infecții sub o punte dentară
- Respirație urât mirositoare
- Disconfort sub puntea dentară
- Punți dentare slăbite
Remedii pentru infecția punților dentare
În cazul în care o persoană dezvoltă o infecție sau complicații sub o punte dentară, este recomandabil să consulte un medic dentist cât mai curând posibil pentru o intervenție rapidă. Măsurile de remediere pot include:
- Terapia de canal.
- Obturație dentară.
- Extracție dentară.
- Tratamentul cu antibiotice.
- Punți noi.
Infecție sub fațetele dentare
Cum se infectează o fațetă dentară?
Deoarece fațetele dentare sunt alcătuite din materiale compozite, acestea se pot eroda sau infecta. Infecția este posibilă cu dintele natural de la bază, mai ales în regiunea în care fațeta aderă la dinte. Dacă bacteriile orale nu sunt extrase corespunzător în jurul dintelui căruia i s-a montat fațeta, acestea vor pătrunde și se vor depune sub ea, infectând dinții, precum și țesuturile gingivale din jur. O astfel de infecție bacteriană pe fațete apare, de asemenea, din cauza manoperei necorespunzătoare în montarea fațetelor, așa cum este prezentat mai jos:
- În cazul în care fațetele dentare nu sunt montate corect, vor exista șanse mai mari de acumulare de bacterii. Bacteriile pătrund prin marginile gingiei și pătrund în dinte. Aceasta va duce la infiltrații în spatele fațetelor din porțelan. Un astfel de tip de infecție se identifică cu o pată închisă la culoare pe dinții montați cu fațete.
- Sângerarea gingivală apare uneori atunci când un dentist cosmetic extrage smalțul dintelui (până la câțiva centimetri) pentru a lipi fațetele. Dacă sângele nu este curățat corespunzător, acesta se va amesteca cu materialul de lipire și va cauza o pată întunecată pe dinte. După ce aderă la fațete, acesta va duce la inflamarea gingiei și va pune dintele în pericol de infecție.
Concluzie
Infecțiile sub lucrările dentare nu sunt neobișnuite. Pacienții care au suferit recent o transformare dentară estetică și funcțională se așteaptă să aibă rezultate de lungă durată, dar toate lucrările sunt predispuse la deteriorare în timp, fără o îngrijire corespunzătoare.