Meniu

Intarzierea cresterii dintilor definitivi: Cauze frecvente si remedii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Lipsa dinților frontali superiori este neatractivă și poate avea un efect asupra stimei de sine a individului. Astfel, este important să se detecteze și să se gestioneze problema cât mai devreme posibil pentru a reduce complicațiile în gestionarea pe viitor.

Când este considerată întârziată erupția dinților definitiv?

Dinții permanenți erup în mod normal la vârsta de 7-8 ani. Întârzierea creșterii acestora este considerată atunci când copilul are peste 8 1/2 – 9 ani. Iată câteva cazuri în care este posibil ca dinții permanenți ai copilului să nu erupă corect:

Nu este suficient spațiu

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care dinții definitivi nu erup în mod corespunzător este că nu există suficient spațiu pentru ei. Deoarece dinții permanenți sunt mai largi decât cei de lapte, este normal ca dinții de lapte să aibă spații între ei. Cu toate acestea, în cazurile în care nu există spații între ei, este posibil ca dinții permanenți să nu aibă suficient spațiu în care să erupă.

Impactarea

Atunci când un dinte permanent nu poate să erupă, acesta poate fi cunoscut ca fiind afectat. Impactarea poate apărea ca urmare a maxilarelor înguste, a dinților de lapte pierduți prematur sau a lipsei de spațiu. În cazurile în care dinții permanenți impactați nu pot erupe din cauza lipsei de spațiu, este necesar, în general, un tratament ortodontic pentru a face mai mult spațiu în gură. Apoi, dintele afectat este de obicei descoperit și ușor tras la locul lui în timp cu ajutorul aparatelor ortodontice.

Condiții medicale

Există anumite afecțiuni medicale care afectează creșterea și dezvoltarea oaselor, ceea ce poate duce la întârzierea erupției dinților permanenți. Printre aceste afecțiuni se numără: rahitismul, hipotiroidismul, displazia fibroasă și sindromul Down. În aceste cazuri, medicul dentist poate alege pur și simplu să observe dintele înainte de a lua orice decizie de tratament. Dacă au trecut șase luni sau mai mult de când copilul a pierdut un dinte și nu există niciun semn de erupție a unui dinte permanent, se recomandă cu insistență vizitarea unui medic stomatolog pediatru. 

Genetica

În 80% din cazuri, copiii vor semăna cu unul (sau cu ambii) părinți biologici când vine vorba de dinții lor – astfel, dacă unul dintre părinți a purtat aparat dentar sau i-au apărut dinții cu întârziere, acest lucru i s-ar putea întâmpla și copilului. Există, de asemenea, afecțiuni congenitale prezente la naștere care pot face ca dinții să lipsească. Hipodonția este atunci când lipsesc șase sau mai puțini dinți permanenți și este asociată cu sindromul Down, buza și palatul despicătură. Faptul că lipsesc mai mult de șase dinți permanenți este o afecțiune numită oligodonție. 

Nutriţia

Calciul și alte minerale dau dinților permanenți puterea de a trece prin gingii. Dacă copilul este pretențios la mâncare, știți că hrănirea lui poate fi o provocare – și ceea ce mănâncă sau nu mănâncă poate afecta și dezvoltarea dinților de adult. Dacă lipsesc componentele nutriționale esențiale, pot apărea întârzieri dentare șipot fi luate în considerare modificări ale dietei sau suplimente pentru a vă asigura că primesc nutrienții esențiali de care au nevoie.

Este necesar un tratament pentru întârzierea creșterii dinților definitivi?

Nu este necesar niciun tratament pentru întârzierea creșterii dinților definitivi, cu excepția cazului în care aceasta se datorează malnutriției, este pur și simplu un aspect urmărit cu atenție. Totuși, că erupția dentară întârziată poate fi un indicator al unor probleme dentare viitoare care necesită tratament – în primul rând, probleme ortodontice. Erupția dentară întârziată îi poate împiedica, de asemenea, pe copii să mănânce anumite alimente sănătoase care necesită dinți pentru a mușca, așa că poate fi nevoie să vă consultați cu un nutriționist pentru a vă asigura că dieta copilului este echilibrată.

Concluzie

După ce copilul a pierdut unul sau mai mulți dinți de lapte, următorul pas este să așteptați eruperea dinților permanenți. În unele cazuri, este posibil să vedeți chiar că o parte din dinții lor permanenți încep să erupă înainte ca cei de lapte să fi căzut complet. În cele mai multe cazuri, vă puteți aștepta să vedeți erupția dintelui permanent al copilului nu mai târziu de șase luni de la pierderea dintelui primar. În cazuri rare, poate dura chiar și un an. Există unele cazuri în care este posibil ca dinții permanenți ai copilului să nu erupă corect.