Meniu

La ce varsta apar maselele la copii – Sfaturi pentru alinarea durerii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dezvoltarea dinților primari începe în timp ce copilul se află în uter. La naștere, bebelușul are un set complet de 20 de dinți primari ascunși sub gingii, fiind cunoscuți și sub numele de dinți de lapte.

Când ies măselele la copii?

Momentul erupției dentare diferă de la copil la copil, de exemplu, unui copil îi poate erupe primul dinte când are doar câteva luni, în timp ce altuia poate să nu-i iasă deloc până la vârsta de 12 luni sau mai mult. În general, copilul are un set complet de 20 de dinți primari până la vârsta de 3 ani. De obicei, primii doi dinți care erup sunt cei doi incisivi centrali inferiori, apoi, apar cei patru dinți frontali de sus. După aceea, ceilalți dinți încep să erupă încet, de obicei, în perechi, câte unul de fiecare parte a maxilarului superior sau inferior, până când toți cei 20 de dinți (10 în maxilarul superior și 10 în maxilarul inferior) apar. 

Molarii de doi ani

Molarii sau măselele de doi ani sunt ultimii dintre “dinții de lapte” ai copilului. În timp ce momentul exact al erupției măselelor variază, majoritatea copiilor își fac primii molari cândva între 13 și 19 luni pentru cei de sus și 14 și 18 luni pentru cei de jos. Al doilea molar al copilului va ieși între 25 și 33 de luni pe rândul de sus și între 23 și 31 de luni pe cel de jos.

Simptomele tăierii molarilor de doi ani

Un părinte ar putea observa că simptomele erupției măselelor la copii sunt similare cu alte forme de dentiție. Acestea pot include:

  • Iritabilitate
  • Mestecarea obiectelor și a hainelor
  • Gingii vizibil inflamate și roșii

În ciuda asemănărilor, copilul ar putea fi, de asemenea, capabil să spună despre disconfortul lor, spre deosebire de sugari. Mulți copii mici nu au semne de disconfort și nu se plâng de durere atunci când le ies molarii, însă pentru alții, durerea poate fi mai mare. Unii copii se pot plânge și de dureri de cap.

Molarii de la șase ani

Prima pereche de molari permanenți ai copilului apar de obicei în jurul vârstei de 6 sau 7 ani, iar din acest motiv, ei sunt adesea numiți “molarii de 6 ani”. Pentru unii copii, molarii de 6 ani ar putea fi prima dată când se confruntă cu un dinte emergent de când au apărut dinții de lapte în timpul copilăriei. Fiecare progresează într-un ritm diferit atunci când vine vorba de pierderea dinților de lapte și dobândirea celor permanenți. Este posibil ca unii copii să fi pierdut deja mai mulți dinți de lapte și să fi fost înlocuiți de dinții adulți, însă pentru alți copii, molarii de 6 ani ar putea fi primii lor dinți permanenți. Vârsta exactă la care apar aceștia este determinată în mare măsură de factori genetici. 

Așteptări în perioada erupției măselelor la copii

Atunci când măselele copilului se apropie de erupere, este posibil să resimtă un disconfort la nivelul gingiei timp de până la aproximativ o săptămână. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome la care vă puteți aștepta atunci când copilului îi ies molarii de 6 ani:

  • Inflamația gingiilor
  • Dureri de cap
  • Durere de maxilar
  • Umflături
  • Infecție
  • Iritabilitate
  • Tulburări de somn
  • Febră de grad scăzut
  • Dificultăți în a mânca alimente solide

Reducerea disconfortului pentru erupția măselelor de la 2 ani

Remedii la domiciliu

Unele remedii de casă pot, de asemenea, să ajute mult la ameliorarea durerii și disconfortului cauzat de erupția măselelor la copii, iar cele mai comune sunt:

  • Plasarea compreselor de tifon reci și umede pe gingii
  • Folosirea degetului pentru a masa ușor zona
  • Frecarea unei linguri reci pe gingii

Unii părinți oferă copiilor alimentele tari și crocante, care pot fi utile în această perioadă, dar acest lucru nu este recomandat tuturor copiilor, pentru că fiecare se dezvoltă diferit. . Se pot oferi morcovi, mere sau castraveți decojiți și trebuie încurajați să mestece pe partea gurii care îi deranjează cel mai mult. Părintele trebuie să se asigure că bucățile sunt suficient de mici pentru a preveni sufocarea. Produsele răcite pot fi, de asemenea, mai eficiente în ameliorarea durerii de dentiție.

Articole de evitat

Inelele de dentiție tradiționale pot să nu fie la fel de utile, deoarece sunt concepute în principal pentru bebelușii mai mici și pentru dinții lor din față (incisivii). Trebuie evitate coliere de chihlimbar pentru dentiție, nu numai că acestea prezintă pericole de sufocare și strangulare, dar nu există nicio dovadă științifică că acestea funcționează cu adevărat. De asemenea, ar trebui să evitați să vă lăsați copilul să mestece jucării din plastic dur, acestea pot afecta dinții copilului. 

Medicamente

Paracetamolul rămâne cel mai recomandat medicament pentru calmarea durerii pentru bebeluși și copii mici. Aspirina, și ibuprofenul, nu ar trebui să fie administrate copiilor cu astm. Verificați de două ori dozajul corect cu un medic pediatru. 

Reducerea disconfortului pentru erupția măselelor de la 6 ani

Este posibil ca copilul să nu dorească să mănânce alimente solide sau dure cât timp gingia este inflamată, însă oferirea de alimente moi și reci poate fi mai eficientă în reducerea disconfortului. Atât piureul de cartofi și supele, cât și acadelele din fructe și smoothies sunt opțiuni excelente pentru ameliorarea durerii, și pot fi făcute cu ușurință acasă ca alternative mai sănătoase la opțiunile cumpărate din magazin, care sunt adesea încărcate cu zahăr.

  • Masajul gingiilor. Frecarea gingiei copilului cu tifon umed, sau faptul că o face singur, poate ajuta la reducerea temporară a durerii.
  • Ibuprofen. Administrarea de ibuprofen poate oferi o ameliorare temporară a durerii, dar trebuie consultat un medic pediatru în privința dozajului.
  • Mentă. Înmuierea unui tampon de vată în extract de mentă și plasarea acestuia pe zona dureroasă poate reduce durerea.

Concluzie

Există două perioade în care măselele la copii erup, prima dată fiind măselele de lapte în jurul vârstei de doi ani, iar al doilea set de măsele sunt cele permanente, care erup în perioada vârstei de șase ani.