La ce varsta apar maselele la copii – Sfaturi pentru alinarea durerii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dezvoltarea dinților primari începe în timp ce copilul se află în uter. La naștere, bebelușul are un set complet de 20 de dinți primari ascunși sub gingii, fiind cunoscuți și sub numele de dinți de lapte.

Când ies măselele la copii?

Momentul erupției dentare diferă de la copil la copil, de exemplu, unui copil îi poate erupe primul dinte când are doar câteva luni, în timp ce altuia poate să nu-i iasă deloc până la vârsta de 12 luni sau mai mult. În general, copilul are un set complet de 20 de dinți primari până la vârsta de 3 ani. De obicei, primii doi dinți care erup sunt cei doi incisivi centrali inferiori, apoi, apar cei patru dinți frontali de sus. După aceea, ceilalți dinți încep să erupă încet, de obicei, în perechi, câte unul de fiecare parte a maxilarului superior sau inferior, până când toți cei 20 de dinți (10 în maxilarul superior și 10 în maxilarul inferior) apar. 

Molarii de doi ani

Molarii sau măselele de doi ani sunt ultimii dintre “dinții de lapte” ai copilului. În timp ce momentul exact al erupției măselelor variază, majoritatea copiilor își fac primii molari cândva între 13 și 19 luni pentru cei de sus și 14 și 18 luni pentru cei de jos. Al doilea molar al copilului va ieși între 25 și 33 de luni pe rândul de sus și între 23 și 31 de luni pe cel de jos.

Simptomele tăierii molarilor de doi ani

Un părinte ar putea observa că simptomele erupției măselelor la copii sunt similare cu alte forme de dentiție. Acestea pot include:

 • Iritabilitate
 • Mestecarea obiectelor și a hainelor
 • Gingii vizibil inflamate și roșii

În ciuda asemănărilor, copilul ar putea fi, de asemenea, capabil să spună despre disconfortul lor, spre deosebire de sugari. Mulți copii mici nu au semne de disconfort și nu se plâng de durere atunci când le ies molarii, însă pentru alții, durerea poate fi mai mare. Unii copii se pot plânge și de dureri de cap.

Molarii de la șase ani

Prima pereche de molari permanenți ai copilului apar de obicei în jurul vârstei de 6 sau 7 ani, iar din acest motiv, ei sunt adesea numiți “molarii de 6 ani”. Pentru unii copii, molarii de 6 ani ar putea fi prima dată când se confruntă cu un dinte emergent de când au apărut dinții de lapte în timpul copilăriei. Fiecare progresează într-un ritm diferit atunci când vine vorba de pierderea dinților de lapte și dobândirea celor permanenți. Este posibil ca unii copii să fi pierdut deja mai mulți dinți de lapte și să fi fost înlocuiți de dinții adulți, însă pentru alți copii, molarii de 6 ani ar putea fi primii lor dinți permanenți. Vârsta exactă la care apar aceștia este determinată în mare măsură de factori genetici. 

Așteptări în perioada erupției măselelor la copii

Atunci când măselele copilului se apropie de erupere, este posibil să resimtă un disconfort la nivelul gingiei timp de până la aproximativ o săptămână. De cele mai multe ori, noul dinte va apărea fără complicații, cu toate acestea, uneori poate apărea o infecție. Dacă este observat puroi alb în jurul dintelui, o iritație care durează mai mult de aproximativ o săptămână sau dacă copilul are febră, se recomandă consultarea unui medic. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome la care vă puteți aștepta atunci când copilului îi ies molarii de 6 ani:

 • Inflamația gingiilor
 • Dureri de cap
 • Durere de maxilar
 • Umflături
 • Infecție
 • Iritabilitate
 • Tulburări de somn
 • Febră de grad scăzut
 • Dificultăți în a mânca alimente solide

Reducerea disconfortului pentru erupția măselelor de la 2 ani

Există mai multe metode prin care se poate ameliora durerea și a disconfortului provocat de erupțiile măselelor, atât remedii naturiste disponibile la domiciliu, dar și medicamente, care însă necesită consultare în privința dozajului și modului de administrare cu medicul pediatru.

Remedii la domiciliu

Unele remedii de casă pot, de asemenea, să ajute mult la ameliorarea durerii și disconfortului cauzat de erupția măselelor la copii, iar cele mai comune sunt:

 • Plasarea compreselor de tifon reci și umede pe gingii
 • Folosirea degetului pentru a masa ușor zona
 • Frecarea unei linguri reci pe gingii

Unii părinți oferă copiilor alimentele tari și crocante, care pot fi utile în această perioadă, dar acest lucru nu este recomandat tuturor copiilor, pentru că fiecare se dezvoltă diferit. . Se pot oferi morcovi, mere sau castraveți decojiți și trebuie încurajați să mestece pe partea gurii care îi deranjează cel mai mult. Părintele trebuie să se asigure că bucățile sunt suficient de mici pentru a preveni sufocarea. Produsele răcite pot fi, de asemenea, mai eficiente în ameliorarea durerii de dentiție.

Articole de evitat

Inelele de dentiție tradiționale pot să nu fie la fel de utile, deoarece sunt concepute în principal pentru bebelușii mai mici și pentru dinții lor din față (incisivii). Trebuie evitate coliere de chihlimbar pentru dentiție, nu numai că acestea prezintă pericole de sufocare și strangulare, dar nu există nicio dovadă științifică că acestea funcționează cu adevărat. De asemenea, ar trebui să evitați să vă lăsați copilul să mestece jucării din plastic dur, acestea pot afecta dinții copilului și poate exista riscul de expunere la BPA. 

Medicamente

Paracetamolul rămâne cel mai recomandat medicament pentru calmarea durerii pentru bebeluși și copii mici. Aspirina, și ibuprofenul, nu ar trebui să fie administrate copiilor cu astm. Verificați de două ori dozajul corect cu un medic pediatru. 

Reducerea disconfortului pentru erupția măselelor de la 6 ani

Este posibil ca copilul să nu dorească să mănânce alimente solide sau dure cât timp gingia este inflamată, însă oferirea de alimente moi și reci poate fi mai eficientă în reducerea disconfortului. Atât piureul de cartofi și supele, cât și acadelele din fructe și smoothies sunt opțiuni excelente pentru ameliorarea durerii, și pot fi făcute cu ușurință acasă ca alternative mai sănătoase la opțiunile cumpărate din magazin, care sunt adesea încărcate cu zahăr.

 • Masajul gingiilor. Frecarea gingiei copilului cu tifon umed, sau faptul că o face singur, poate ajuta la reducerea temporară a durerii.
 • Ibuprofen. Administrarea de ibuprofen poate oferi o ameliorare temporară a durerii, dar trebuie consultat un medic pediatru în privința dozajului.
 • Mentă. Înmuierea unui tampon de vată în extract de mentă și plasarea acestuia pe zona dureroasă poate reduce durerea.

Întrebări frecvente

 1. Când erup molarii permanenți la copii?
  Primul molar erupe în partea din spate a dinților de lapte când copilul are aproximativ 6-7 ani. Acești dinți pot erupe adesea fără ca părintele sau copilul să știe, deoarece aceștia trec în spatele ultimului dinte de lapte. Al doilea molar iese la aproximativ 11-13 ani. Aceștia sunt poziționați în spatele primilor molari adulți.
 2. Ce funcție au măselele de lapte a copilului?
  Măselele de lapte a copilului dumneavoastră, cunoscute și sub numele de dinți primari, nu sunt permanente, dar sunt totuși esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a zâmbetului. Copilul dumneavoastră va avea opt molari primari (câte doi pe fiecare parte a gurii, atât pe maxilarul superior, cât și pe cel inferior). Acești dinți fac loc setului lor permanent (cunoscut sub numele de primul, al doilea și al treilea molar), totalizând doisprezece molari permanenți (câte trei de fiecare parte a gurii, atât pe maxilarul superior, cât și pe cel inferior). Molarii permanenți sunt cunoscuți sub numele de “molarii de 6 ani”, deoarece pot începe să erupă la vârsta de șase ani, aceștia servesc la formarea maxilarului inferior al copilului dumneavoastră, deoarece sprijină amplasarea dinților. 
 3. Care sunt simptomele pe care le experimentează copilul mic în timpul erupției molarilor de lapte?
  Atunci când copilul dumneavoastră începe pentru prima dată să muște, zona din jur poate deveni roșie și umflată. Primul dinte din față este adesea cel mai sensibil, dar apariția molarilor poate fi, de asemenea, dureroasă pentru copilul dumneavoastră. Spre deosebire de un incisiv, care poate tăia gingia mai eficient, suprafața mai mare și mai mată a unui molar face ca procesul să fie mai inconfortabil pentru unii copii. Toleranța la durere este diferită pentru fiecare copil, dar poate face ca mâncatul să fie deosebit de dificil. 
 4. Ce schimbări alimentare sunt recomandate în timpul dentiției?
  Schimbarea dietei copilului poate ajuta la tratarea durerii și disconfortului acestuia. Dacă copilul mănâncă alimente solide, trecerea la alimente congelate sau reci sau de la alimente solide la lichide poate ajuta la diminuarea sau amorțirea durerii. O regulă bună este să căutați în cele din urmă alimente care pot contracara presiunea exercitată de erupția dintelui. Printre exemple se numără un morcov răcit, care poate fi bun pentru durerea provocată de erupția molară a bebelușului, sau plasarea de alimente solide și răcite într-un alimentator cu plasă, care este ușor de ronțăit. 
 5. Simptomele erupției molarilor de 2 ani sunt aceleași cu cea a molarilor de 6 ani?
  Nu este similară, dar, desigur, un copil mai mare care are deja dinți permanenți poate experimenta o durere familiară. Din fericire, ibuprofenul și alimentele moi pot ajuta cu disconfortul și în această etapă. Reamintiți-le doar copiilor să folosească în mod corespunzător ața dentară la molari și să folosească un instrument precum o oglindă dentară mică pentru a localiza orice zonă în care se blochează mâncarea. De asemenea, este esențial să programați controalele dentare semestriale ale copilului pentru a vă asigura că molarii permanenți erup corect.

Concluzie

Există două perioade în care măselele la copii erup, prima dată fiind măselele de lapte în jurul vârstei de doi ani, iar al doilea set de măsele sunt cele permanente, care erup în perioada vârstei de șase ani.