Meniu

Limba alba la bebelusi: Cauze si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În zilele sau săptămânile de după naștere, o persoană poate observa că nou-născutul are o limbă albă. Învelișul alb ar putea fi reziduuri de lapte sau candidoză bucală. Nu este neobișnuit ca un nou-născut să aibă o limbă albă. Principala lor sursă de hrană este laptele matern sau laptele praf, așa că reziduurile de lapte sunt cea mai probabilă cauză a acestei decolorări.

Cauzele limbii albe la bebeluși

Două lucruri pot face ca limba bebelușului să apară albă: candidoza bucală și reziduurile de lapte. Ambele sunt comune și pot crea un strat gros și alb pe limbă. La bebelușii sănătoși, niciuna dintre aceste cauze nu este gravă, deși candidoza poate provoca unele iritații. Candidoza orală poate afecta pe oricine, este cel mai frecvent apărută, însă, la bebelușii foarte mici, cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 9 luni. Aceasta apare în egală măsură la femei și la bărbați, dar și la cei născuți pe cale vaginală sau prin cezariană.

Cauzele candidozei pe limba bebelușului

Candidoza este o infecție cu drojdie, cel mai adesea cauzată de Candida albicans, o ciupercă prezentă în mod natural în intestin și în gură. De cele mai multe ori, sistemul imunitar al organismului împiedică această ciupercă să crească necontrolat. Deoarece bebelușii au un sistem imunitar imatur, sunt mai predispuși la infecții cauzate de ciuperci și bacterii. Bebelușii pot dezvolta, de asemenea, candidoză bucală dacă se nasc pe cale vaginală la mama cu o infecție activă cu candidoză. Bebelușii cărora li se administrează antibiotice sau steroizi (cum ar fi corticosteroizii) pot dezvolta, de asemenea, candidoză orală. 

Reziduuri de lapte 

Uneori, un strat alb pe limbă este ceva inofensiv, cum ar fi reziduurile după ce un bebeluș e alăptat sau bea cu un biberon.

Cauze ale reziduurilor de lapte

Alimentația unui bebeluș, care constă fie în lapte matern, fie în lapte praf pentru sugari, poate lăsa un strat alb pe limbă după ce se hrănește. Dacă bebelușul este un nou-născut, acest lucru poate fi și mai pronunțat. Se datorează faptului că bebelușii mai mici de 3 luni produc în mod natural mai puțină salivă decât bebelușii și copiii mai mari. 

Tratamentul pentru afecțiunile care stau la baza limbii albe a bebelușilor

Tratamentul pentru candidoza de pe limba bebelușilor

Medicul bebelușului poate diagnostica adesea candidoza bucală doar uitându-se în gura bebelușului. Tratamentul va depinde de gravitate. Cazurile ușoare care nu afectează hrănirea celui mic pot să nu necesite niciun tratament și vor dispărea într-o săptămână sau două.

Cazurile moderate sau severe sunt de obicei tratate cu un medicament antifungic, cum ar fi nistatină. Aceasta se aplică direct pe petele albe de mai multe ori pe zi. Dacă aftele îi creează copilului disconfort, se pot încerca aceste lucruri:

  • Dacă alaptați, limitați fiecare alaptare la 20 de minute
  • Dacă îl hrăniți cu biberonul și bebelușul se împotrivește, încercați să-l hrăniți cu un picurător
  • Dacă cel mic ia o suzetă, folosiți-o cu moderație

Prevenirea candidozei pe limba bebelușilor

Indiferent dacă bebelușul este alăptat la sân sau hrănit cu lapte praf, probabil că se va observa o glazură albă lăptoasă pe limba lui după o hrănire îndelungată. Formula tinde să aibă un aspect mai strălucitor, în timp ce laptele matern poate fi mai puțin vizibil. Una dintre cele mai bune măsuri care se poate lua pentru a preveni aftele este curățarea atentă a gurii bebelușului, a sânilor și a echipamentului de hrănire, cum ar fi biberoanele și pompele de sân. 

Tratamentul pentru reziduurile de lapte

Reziduurile de lapte nu au nevoie de tratament. Acestea apar și dispar și nu îi va provoca bebelușului nicio durere sau disconfort. “Limba de lapte” dispare, de obicei, pe măsură ce bebelușii își dezvoltă dinții și încep să mănânce alimente solide. Producția de salivă se intensifică, de asemenea, în această perioadă, ceea ce ajută la clătirea gurii de particule de lapte și alimente.

Prevenirea limbii albe la bebeluși

Ștergerea sau periajul delicat al limbii bebelușului după fiecare hrănire poate ajuta la prevenirea limbii albe cauzate de lapte. În ceea ce privește candidoza, cea mai bună armă este să sterilizarea tuturor echipamentelor folosite pentru hrănire. Acest lucru include biberoanele, tetinele și pompa de sân.

Concluzie

Dacă bebelușul este sănătos, nici candidoza bucală, nici reziduurile de lapte nu necesită tratament. Dacă totuși candidoza pare extinsă și/sau îi creează copilului disconfort, se recomandă contactarea unui pediatru, medicația antifungică fiind de obicei tratamentul potrivit. Dacă sânii sunt roșii, sau dureroși, sau mameloanele sunt crăpate, ar putea fi un semn de infecție cu drojdie, iar în acest caz este recomandat ca mama să întreprindă măsuri sub ghidajul unui medic specialist.