Limba albă este un termen folosit pentru a descrie orice zonă a limbii care are un strat alb-cenușiu. Învelișul poate acoperi întreaga limbă sau poate apărea pe alocuri. Limba albă este un simptom în care crește un înveliș alb și gros pe o parte sau pe toată partea superioară a acesteia. De asemenea, este posibil să existe simptome precum, respirație urât mirositoare, o limbă păroasă și iritații. Limba albă poate avea un aspect vizual neplăcut, dar de obicei este inofensivă și temporară, și doar în cazuri rare, poate indica o condiție gravă.
Ce este o limbă albă?
O “limbă albă” este un simptom comun atunci când limba este acoperită de o peliculă albă și groasă. Acest strat poate acoperi întreaga suprafață a limbii, partea din spate a acesteia sau poate apărea pe alocuri. De asemenea, este posibil să fie identificat un gust rău în gură, respirație urât mirositoare sau roșeață. Limba albă apare uneori împreună cu un simptom înrudit numit limbă păroasă, dar învelișul gros ca o blană nu este de fapt păr, ci papilele- mici umflături care conțin papilele gustative.
Limba albă se poate dezvolta în timp sau poate apărea brusc dacă este iritată sau dacă există o infecție. Aceasta poate apărea din mai multe cauze, dar de obicei dispare în câteva săptămâni, iar pentru a grăbi procesul, poate fi folosită o apă de gură antifungică. Totuși, dacă limba albă durează mai mult de câteva săptămâni, sau dacă sunt prezente dureri sau probleme cu mâncatul și vorbitul, ar trebui consultat un medic pentru diagnostic și tratament.
Cauze comune ale limbii albe și încărcate
Limba albă este rezultatul unei creșteri excesive și al umflării papilelor de pe suprafața acesteia, ceea ce cauzează un aspect alb. Uneori, aceste papile pot crește suficient de mult pentru a da un aspect de păr, care are o culoare maronie sau neagră. Acea acumulare pe limbă este în mare parte asimptomatică și poate fi remediată prin îmbunătățirea igienei orale, renunțarea la fumat și intervenții dietetice, cum ar fi consumul de apă sau reducerea consumul de cofeină. Apariția unui strat încărcat este cauzată de resturile, bacteriile și celulele moarte care se depun între papilele mărite și uneori inflamate.
Cauzele hipertrofiei sau inflamației papilelor includ, de exemplu:
- Igiena orală precară
- Gura uscată, o afecțiune în care glandele salivare din gură nu produc suficientă salivă pentru a vă menține gura umedă.
- Deshidratare
- Fumatul sau consumul de tutun pe cale orală
- Consumul de alcool în exces
- Respirația pe gură
- Regim alimentar cu conținut scăzut de alimente mai tari
- Iritație mecanică provocată de marginile ascuțite ale dinților sau de aparatele dentare
- Febră
- Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi utilizarea prelungită a antibioticelor, care pot determina apariția unei infecții bucale cu drojdie.
Condițiile asociate cu pete albe sau alte decolorări ale limbii includ:
- Leucoplazia. O afecțiune frecventă cauzată de o creștere excesivă a celulelor din mucoasa gurii. Aceste celule se combină cu proteina cheratină, care se găsește în păr pentru a forma o pată albă în relief pe limbă. Leucoplazia poate apărea sub forma unor pete albe și groase care nu pot fi răzuite. Uneori, petele pot apărea roșii și albe. În multe cazuri, această afecțiune apare prin iritarea gurii și a limbii atunci când se consumă alcool sau se fumează tutun. Uneori nu există o cauză evidentă. De obicei, leucoplazia nu este gravă, dar uneori poate deveni canceroasă la ani sau chiar decenii după ce a apărut pentru prima dată.
- Lichen plan oral. Aceasta este o afecțiune inflamatorie cronică a gurii, cauzată de o tulburare a sistemului imunitar și a altor amenințări microscopice, care nu este transmisibilă. Simptomele care afectează gura includ:
- Pete albe, asemănătoare unor dantele
- Ulcerații
- Durere, inclusiv disconfort sau o senzație de arsură
- Umflături și roșeață
- Limba geografică. Aceasta apare în timp ce pielea de pe limbă se regenerează. Părți din stratul superior al pielii de pe limbă se desprind prea repede, lăsând zone roșii și sensibile care adesea se infectează. Între timp, alte părți ale limbii rămân la locul lor prea mult timp și capătă o culoare albă. Afecțiunea dată este, de asemenea, netransmisibilă.
- Afte orale. Candidoza orală este o infecție a gurii cauzată de drojdia (ciuperca) Candida. Deși Candida se găsește în mod normal în interiorul gurii, ea devine o problemă atunci când crește prea mult. Simptomele includ:
- Pete albe sau albicioase în gură și pe limbă
- Gust neplăcut sau pierderea gustului
- Durere, în special atunci când mâncați sau beți
- Roșeață sau durere
- Sifilis. Aceasta este o infecție bacteriană și o infecție cu transmitere sexuală (ITS), cu multe simptome, inclusiv limba albă. Simptomele includ:
- Pete albe pe limbă
- Răni roșii și albe, cunoscute sub numele de chancre, pe limbă sau pe buze
- Leziuni ferme și ridicate în gură
- Cancerul bucal. Acesta este cancerul care se dezvoltă în oricare dintre părțile ce alcătuiesc gura (cavitatea bucală).
- Cancerul de limbă. Aceasta este o formă de cancer, care debutează în celulele limbii, cel mai adesea în celulele scuamoase subțiri și plate care căptușesc suprafața limbii.
Simptomele limbii albe
În funcție de simptome, limba albă ar putea fi doar atât sau ar putea să apară împreună cu alte simptome. Deoarece papilele sunt ridicate, acestea creează o suprafață mare pentru ca resturile și microorganismele (alimente, placă bacteriană și bacterii) să se adune în interiorul gurii. Această acumulare cauzează aproape sigur respirația urât mirositoare și poate lăsa un gust neplăcut în gură. Limba albă poate duce, de asemenea, la o sănătate gingivală precară (cum ar fi boala gingivală).
Tratamentul pentru limba albă
Este posibil ca o limbă albă să nu necesite tratament. Acest simptom dispare adesea de la sine sau poate fi îndepărtat prin perierea ușoară a acestuia cu o periuță de dinți moale sau prin trecerea ușoară cu un răzuitor de limbă. Consumul de multă apă poate ajuta, de asemenea, la eliminarea bacteriilor și a resturilor din gură.
Dacă este nevoie de tratament, acesta va depinde de afecțiunea care provoacă limba albă:
- Pete simple albe: Nu există tratamente speciale pentru a avea mai multe pete albe pe limbă. Totuși, se recomandă evitarea produselor și băuturilor care creează disconfort până la vindecarea limbii. Medicamentele folosite pentru tratarea ciupercilor bucale pot oferi o oarecare ușurare a disconfortului. De asemenea, nu există riscul ca această afecțiune să devină canceroasă.
- Leucoplazia nu trebuie să fie tratată. Cu toate acestea, ar trebui să se meargă la medicul dentist pentru controale regulate pentru a vă asigura că afecțiunea nu se înrăutățește.
- Lichenul plan oral, de asemenea, nu are nevoie să fie tratat. Dacă afecțiunea este severă, medicul poate prescrie un spray cu steroizi sau o apă de gură făcută din pastile de steroizi dizolvate.
- Candidoza orală se tratează cu medicamente antifungice. Medicamentul vine sub mai multe forme: un gel, un lichid pe care îl aplicați pe gură sau o pastilă.
- Sifilisul se tratează cu o singură doză de penicilină. Acest antibiotic ucide bacteriile care cauzează sifilisul. Dacă o persoană suferă de sifilis de mai mult de un an, este posibil să fie nevoie să ia mai mult de o doză de antibiotic.
- Cancerul gurii: Dacă medicul presupune că există un risc ridicat de cancer, probabil că va îndepărta pata albă prin intervenție chirurgicală. Chirurgul ar putea folosi un bisturiu, un laser sau (rar) o altă metodă, cum ar fi crioterapia (înghețarea acesteia cu azot lichid). Această intervenție chirurgicală va asigura faptul că celulele limbii nu devin canceroase. Pacientul poate alege să fie amorțit, sau adormit pentru această operație. De obicei, vindecarea după această procedură este rapidă.
Cine riscă să aibă o limbă albă?
Anumite probleme de sănătate, substanțe și obiceiuri pot expune o persoană la un risc mai mare de a avea limba saburală sau afte bucale (o infecție care provoacă o pată albă pe limbă). Acești factori de risc includ:
- Diabet
- Vârsta. Afta orală este cea mai frecventă la sugari și copii mici.
- Utilizarea antibioticelor, deoarece acestea pot provoca o infecție cu drojdie în interiorul gurii.
- O dietă cu o lipsă de fructe și legume (fier sau vitamina B12). Consumul unei diete alcătuite în principal din alimente moi poate, de asemenea, să provoace această afecțiune.
- Febră sau un sistem imunitar slăbit.
- Proteze dentare sau să deteriorarea limbii cu obiecte ascuțite.
- O igienă orală precară.
- Respirație pe gură.
- Deshidratarea corpului, și anume senzația de gură uscată cauzată de o afecțiune medicală sau de utilizarea de medicamente, cum ar fi relaxantele musculare.
- Fumatul sau mestecatul de tutun.
- Consumul excesiv de alcool.
- Tratamente împotriva cancerului.
- Hipotiroidism, o glandă tiroidă hipoactivă care provoacă un metabolism deficitar.
Cum să preveniți limba albă
Nu este întotdeauna posibil să preveniți limba albă. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce șansele de a avea această afecțiune. Mulți oameni beneficiază, de asemenea, de utilizarea unui răzuitor de limbă în fiecare zi sau de periajul limbii cu o periuță de dinți.
Practicarea unei bune igiene orale este esențială. Aceasta include:
- Utilizarea unei periuțe cu peri moi
- Utilizarea unei paste de dinți cu fluor
- Spălatul pe dinți de două ori pe zi
- Utilizarea zilnică a unei ape de gură cu fluor
- Folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi
Iată alte câteva sfaturi pentru prevenirea limbii albe:
- Mergeți la dentist la fiecare șase luni pentru un control și o igienizare
- Evitați produsele din tutun și reduceți consumul de alcool
- Aveți o dietă variată care să conțină multe fructe și legume proaspete
Remedii la domiciliu pentru limba albă
Unele remedii și obiceiuri acasă vă pot ajuta, de asemenea, să scăpați de o limbă albă.
- Probiotice
Probioticele sunt o altă modalitate de a influența simptomele orale, cum ar fi o limbă albă. Acestea sunt tulpini de bacterii, benefice pentru sistemul digestiv. În timp ce o mulțime de cercetări privind probioticele se concentrează pe îmbunătățirea sănătății intestinelor, acestea pot fi, de asemenea, utile pentru gură și limbă. Bacteriile probiotice pot ocupa atât gura, cât și intestinul. În unele cazuri, aceste bacterii pot ajuta la combaterea drojdiilor infecțioase și a altor tulpini de bacterii rele.
- Exfoliant cu bicarbonat de sodiu
Adăugarea de bicarbonat de sodiu de calitate pe o periuță de dinți și frecarea limbii, a dinților și a gingiilor poate ajuta la reducerea bacteriilor care cauzează o limbă albă. Clătirea orală cu bicarbonat de sodiu poate reduce bacteriile dăunătoare care cauzează de obicei infecții în gură, cum ar fi Streptococcus.
- Usturoi crud
Consumul de usturoi poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor cauzate de bacterii și ciuperci pe limbă. Cercetările au observat că usturoiul are atât proprietăți antibacteriene, cât și antifungice, inclusiv capacitatea de a lupta împotriva Candida. Oamenii pot mânca un cățel de usturoi crud întreg în fiecare zi sau îl pot tăia în bucăți și îl pot consuma cu puțin ulei de măsline.
- Raclarea limbii
Răzuirea ușoară a limbii de la partea din spate în față poate ajuta, de asemenea, la reducerea și eliminarea bacteriilor și a resturilor care se depun în gură. Multe companii fabrică instrumente specifice pentru răzuirea limbii, care pot fi achiziționate online. Cu toate acestea, o persoană poate folosi la fel de ușor marginea unei linguri.
Întrebări frecvente
- Care sunt cauzele pentru care limba este albă?
Limba albă este rezultatul unei creșteri excesive și al umflării papilelor de pe suprafața limbii. Apariția unui strat alb este cauzată de resturile, bacteriile și celulele moarte care se depun între papilele mărite și uneori inflamate. - Piercingurile pe limbă cauzează limba albă?
Dacă tocmai v-ați făcut un piercing pe limbă, este posibil să vedeți un strat alb pe limbă. Aceasta este o creștere bacteriană normală pe care o puteți reduce cu apă de gură antifungică. De asemenea, este posibil să observați un inel alb de țesut în jurul ambelor părți ale piercingului, dar acesta este doar modul în care limba se vindecă în mod normal după o rană. - Care sunt simptomele limbii albe?
În funcție de simptome, limba albă ar putea fi doar atât sau ar putea să apară cu alte simptome. Deoarece papilele sunt ridicate, acestea creează o suprafață mare pentru ca resturile și microorganismele (alimente, placă bacteriană și bacterii) să se adune în interiorul gurii. Această acumulare cauzează aproape sigur respirația urât mirositoare și poate lăsa un gust neplăcut în gură. Limba albă poate duce, de asemenea, la o sănătate gingivală precară, cum ar fi boala gingivală. - Cum pot preveni limba albă?
Uneori nu puteți preveni apariția limbii albe, dar puteți ajuta să o evitați prin practicarea unei bune igiene orale. Faceți un control și o curățare a limbii la dentist la fiecare șase luni. Periați-vă întotdeauna pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Folosiți ața dentară o dată pe zi și mâncați sănătos, cu un amestec bun de fructe și legume proaspete. - Ar trebui să consultați un medic dacă aveți limba albă?
De obicei, limba albă este inofensivă și temporară. În funcție de simptomele limbii albe, ați putea aștepta să vedeți dacă dispare de la sine. Dacă limba albă este singurul simptom pe care îl observați, ar trebui să fiți bine. - Pe cine ar trebui să consultați dacă aveți limbă albă?
Ar trebui să vă consultați medicul dentist dacă limba albă nu revine la o culoare normală după câteva săptămâni. Puteți obține ajutor de la unul sau mai mulți profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv:
– Dentist: Dentistul vă poate curăța limba cu ajutorul unui răzuitor de limbă. De asemenea, acesta vă poate prescrie medicamente pentru a vă trata limba albă.
– Medicul generalist: Acesta poate diagnostica limba albă, vă poate prescrie medicamente (dacă este necesar) și vă poate spune dacă simptomele indică o afecțiune mai gravă.
– Farmacist: Vă puteți întreba farmacistul dacă are produse care ajută la tratarea limbii albe. - Ce alimente vă scapă de limba albă?
Usturoiul și cuișoarele deoarece conțin proprietăți antimicrobiene. Turmericul are proprietăți antimicrobiene naturale, ceea ce este foarte util în eliminarea bacteriilor orale. Puteți aplica pastă de turmeric pe limbă și să frecați petele albe. - Poate stresul să provoace limba albă?
Un strat alb și gros pe partea din spate sau în centrul limbii poate fi un semn al unui sistem digestiv supraîncărcat. Acest lucru poate fi cauzat de un dezechilibru al bacteriilor bune din intestin, de deficiențe nutriționale și de stres. - Este o limbă albă canceroasă?
Leucoplazia apare sub forma unor pete albe și groase pe suprafețele interioare ale gurii. Ea are o serie de cauze posibile, inclusiv leziuni sau iritații repetate. Poate fi, de asemenea, un semn al unor modificări precanceroase în gură sau al cancerului bucal. - Ce deficiență cauzează limba albă?
Anemia feriprivă sau anemia pernicioasă – O limbă palidă (aproape albă), netedă, poate fi cauzată de o deficiență de fier sau de vitamina B12. - Limba albă se poate răspândi?
Deoarece majoritatea oamenilor au deja ciuperci Candida care trăiesc în gură, aftele bucale nu sunt contagioase. Acest lucru înseamnă că nu poate fi transmisă altora. - Puteți transmite candidoza bucală prin sărut?
Afta bucală nu este contagioasă, însă atunci când sărutați pe cineva, bacteriile din gura acestuia se transferă în a dvs. Acest lucru înseamnă că puteți face candidoză orală, însă aceasta se poate dezvolta dacă circumstanțele sunt potrivite.
Concluzie
Perspectivele pentru o limbă albă sunt de obicei foarte bune. În multe cazuri, aceasta este inofensivă, chiar dacă poate fi îngrijorător să o vedeți. Este posibil ca simptomele să nu răspundă întotdeauna imediat la îmbunătățiri în ceea ce privește igiena sau alegerile stilului de viață, dar îmbunătățirea sănătății orale este sugerată pentru oricine are o limbă albă. În cazuri rare, o limbă albă este un indiciu al unei afecțiuni subiacente grave. Urmarea planului de tratament stabilit de un medic este cea mai bună modalitate de ameliorare a simptomelor.