Limba maro: Cauze, simptome si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În timp ce unii s-ar putea gândi că limba are doar o anumită culoare, adevărul este că acest mic organ muscular poate avea o gamă largă de culori. O limbă poate deveni roșie, galbenă, mov sau de altă nuanță, iar anumite condiții de sănătate îi pot dicta chiar și forma. Nu este neobișnuit ca limba să aibă o culoare diferită, dar tot nu este un semn de sănătate optimă.

Condițiile care stau la baza limbii maro

În timp ce limba fiecăruia poate arăta ușor diferit, o limbă “tipic sănătoasă” are caracteristici similare: ar trebui să fie roz, cu un strat subțire albicios la suprafață; papilele sunt, de asemenea, predominante pe o limbă sănătoasă. Limba maronie este de obicei inofensivă și este cauzată de ceea ce mănâncă și bea o persoană. 

Simptomele și cauzele limbii maronii

O limbă sănătoasă este de culoare roz deschis și este acoperită cu mici noduli (papile). În mod obișnuit, aceasta se desprinde și se regenerează continuu, dacă acest lucru nu se întâmplă, bacteriile și alte substanțe rămân blocate și pot face ca limba să arate maro. Printre cauzele limbii maro se numără fumatul, consumul mare de cafea sau ceai și igiena orală deficitară. Dacă nu sunt tratați, papilele pot deveni mai mari decât de obicei și pot da limbii un aspect păros. Această problemă este denumită limbă maronie și păroasă.

Semnele și simptomele limbii maro includ:

 • Decolorarea neagră a limbii, deși culoarea poate fi maro, verde, galbenă sau albă
 • Un aspect păros sau blănos al limbii
 • Gust alterat sau gust metalic în gură
 • Respirație urât mirositoare (halitoza)
 • Senzație de gâdilat, în cazul în care creșterea excesivă a papilelor este exagerată

Limba maronie și păroasă apare, de obicei, atunci când proeminențele de pe limbă, numite papile, cresc mai mult deoarece nu elimină celulele moarte ale pielii ca în mod normal. Deși cauza limbii păroase negre nu poate fi întotdeauna determinată, posibilele cauze sau factorii care contribuie includ:

 • Modificări ale conținutului normal de bacterii din gură după utilizarea antibioticelor
 • Igienă orală deficitară
 • Gura uscată (xerostomie)
 • Utilizarea regulată a unor ape de gură care conțin agenți oxidanți iritanți, cum ar fi peroxidul
 • Consumul de tutun
 • Consumul unor cantități excesive de cafea sau ceai negru
 • Consumul excesiv de alcool
 • Consumul unei diete cu alimente moi care nu ajută la frecarea celulelor moarte ale pielii de pe limbă

Tratamentul pentru limba maro

Limba maronie este foarte ușor de tratat și, de obicei, este ceva de care o persoană poate avea grijă singură. O bună igienă orală este esențială. Trebuie folosită o periuță de dinți concepută pentru a include un dispozitiv de curățare a obrajilor și a limbii. O persoană trebuie să se asigure că folosește partea răzuitoare a periuței de dinți pentru a îndepărta celulele moarte. Dacă cineva consumă multă cafea, aceasta poate reduce consumul pentru o perioadă. Dacă cineva este fumător, nu este niciodată prea târziu pentru a renunța. Se recomandă hidratarea cu mai multă apă și urmarea unei diete sănătoase. 

Concluzie

Este posibil ca o persoană să nu-și vadă limba în mod regulat, dar această parte a corpului, adesea trecută cu vederea, poate oferi numeroase informații despre starea generală de sănătate. Este important să se curețe limba în fiecare zi, astfel încât o persoană să observe rapid orice modificări potențiale. Cineva poate folosi un răzuitor de limbă sau o poate face cu o periuță de dinți în timp ce se spală pe dinți. Ar trebui să consultați un medic dacă orice modificări ale limbii durează mai mult de două săptămâni.