Limba neagră este o afecțiune orală inofensivă și temporară. În ciuda numelui său, afecțiunea nu determină întotdeauna ca limba să devină neagră. De fapt, principalul simptom este că limba apare păroasă, cu excrescențe vizibile. Acest lucru poate fi un semn că o persoană trebuie să schimbe ceva în ceea ce privește rutina de îngrijire orală, medicamentele pe care le ia sau alte comportamente legate de stilul de viață.
Care sunt cauzele limbii neagre?
Există două tipuri principale de limbă neagră: limba păroasă neagră și limba păroasă pseudo-neagră. Fiecare are o cauză diferită.
Limba neagră păroasă
Pielea limbii este acoperită de o proteină numită cheratină, care se desprinde în mod normal cu celulele pielii. Uneori, însă, cheratina se acumulează pe limbă, iar acest lucru o face să aibă un aspect negru și decolorat. Medicii se referă la acest lucru ca la o limbă neagră și păroasă. Următorii factori cresc riscul de acumulare de cheratină pe limbă:
-
- Igiena orală precară, care poate rezulta din faptul că limba nu este periată sau răzuită regulat. Celulele moarte ale pielii au mai multe șanse să se acumuleze, dacă o persoană nu se spală regulat pe dinți și pe limbă sau nu își clătește gura în mod regulat.
- Consumul de cafea sau ceai negru. Cafeaua și ceaiul pot, de asemenea, să păteze cu ușurință papilele alungite, mai ales dacă cineva bea mult din oricare dintre ele.
- Fumatul și alte forme de consum de tutun. Fie că cineva fumează sau mestecă, tutunul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru o limbă neagră. Tutunul pătează foarte ușor papilele alungite de pe limbă.
- Utilizarea recentă sau prelungită de antibiotice. Antibioticele ucid atât bacteriile bune, cât și cele rele din organism. Acest lucru poate afecta echilibrul delicat al bacteriilor din gură, permițând anumitor drojdii și bacterii să se dezvolte.
- Un sistem imunitar slăbit din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau HIV.
- Radioterapie.
- Unele ape de gură. Anumite ape de gură dure care conțin agenți oxidanți, cum ar fi peroxidul, pot afecta echilibrul bacteriilor din gură.
- Cancerul.
Limba păroasă pseudo-neagră
Unii oameni pot experimenta o limbă păroasă pseudo-neagră. Aceasta rezultă în urma unei infecții fungice, a unei infecții bacteriene sau a unei alte boli orale.
Simptomele asociate cu o limbă neagră
Limba este acoperită de sute de umflături mici numite papile. De obicei, o persoană nu le observă prea mult. Atunci când celulele moarte ale pielii încep să se adune pe vârfurile lor, papilele încep să pară mai lungi. Acestea sunt ușor de pătat de bacterii și alte substanțe, dând limbii unei persoane un aspect negru, păros. În cele mai multe cazuri, aspectul negru este singurul simptom, dar, uneori, o limbă neagră și păroasă poate fi însoțită de senzații de arsură, căscat și furnicături. De asemenea, cineva ar putea experimenta o respirație urât mirositoare sau un gust neobișnuit în gură.
Când trebuie să consultați un medic sau un dentist?
Limba neagră este, de obicei, ușor de tratat la domiciliu, dar decolorarea gurii poate fi uneori un simptom al unor afecțiuni mai grave. Dacă este prezentă o decolorare pe limbă, trebuie făcută o programare la un medic.
Tratamentul pentru o limbă neagră
Un pacient poate preveni limba neagră prin menținerea unei bune igiene orale. Scărpinarea sau periajul limbii poate preveni ca alimentele și bacteriile să rămână blocate pe suprafața acesteia. Atunci când este posibil, trebuie evitate lucruri, precum substanțele sau medicamentele despre care se știe că pot provoca o limbă neagră. De exemplu, dacă un medicament pe care îl ia o persoană este cauza, medicul ar putea sugera schimbarea cu o altă rețetă. De asemenea, dacă decolorarea limbii este legată de alimente sau băuturi consumate frecvent, schimbările de dietă – cum ar fi renunțarea sau limitarea consumului de alcool, cafea sau ceai – pot fi, de asemenea, de ajutor.
Un medic sau un dentist poate recomanda următoarele tratamente pentru o persoană care prezintă o limbă neagră:
- Antibiotice: Aceste medicamente vor ajuta la tratarea infecțiilor bacteriene ale limbii.
- Schimbarea medicamentelor: O persoană care dezvoltă o limbă neagră ca urmare a utilizării antibioticelor poate avea nevoie să le schimbe.
- Tratament antifungic: Aceste medicamente pot ajuta la tratarea cauzelor fungice ale unei limbi negre.
- Alte medicamente sau suplimente: Dovezile sugerează că anumite medicamente – inclusiv acidul salicilic, retinoizii și vitaminele din complexul B – pot ușura simptomele limbii negre. Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui să se folosească aceste tratamente fără a discuta mai întâi cu un medic.
- Tratamentul chirurgical: Dacă alte opțiuni de tratament nu funcționează, un medic sau un dentist poate efectua o procedură pentru a îndepărta excrescențele lungi și filiforme de pe limbă. Această procedură de tăiere este sigură și eficientă. Cu toate acestea, limba neagră poate reveni în urma procedurii.
Totuși, o persoană poate, de obicei, să aibă grijă de această afecțiune în mod individual:
- Periați limba.
- Utilizați un răzuitor de limbă.
- Spălați-vă după ce mâncați.
- Periați-vă după ce beți.
- Nu mai folosiți produse din tutun.
- Folosiți ața dentară înainte de culcare.
- Programați o curățare.
- Beți multă apă.
- Mestecați gumă de mestecat.
Îngrijirea preventivă
O limbă neagră este reversibilă și, de obicei, se poate preveni apariția acesteia prin luarea unor măsuri necesare și prin depistarea cauzei sale cu ajutorul unui medic stomatolog. De exemplu, dacă se prezintă simptome de uscăciune a gurii, un medic stomatolog poate recomanda ape de gură sau schimbări în stilul de viață pentru a îmbunătăți hidratarea. Acesta ar putea sugera modificări ale dietei, renunțarea la fumat, încercarea de noi medicamente sau oprirea medicamentelor actuale. Aceste modificări ale stilului de viață pot fi factorul decisiv pentru a scăpa de o limbă neagră.
Concluzie
Constatarea unei limbi negre poate fi alarmantă, dar nu este un semn al unei boli grave. În unele cazuri, însă, poate indica faptul că o persoană trebuie să își îmbunătățească igiena orală. În general, este sigur să așteptați câteva zile înainte de a căuta tratament pentru o limbă neagră. Între timp, oamenii pot încerca remedii casnice, cum ar fi periajul sau răzuirea limbii și clătirile cu apă sărată. Ar trebui să se consulte un medic sau un dentist dacă simptomele persistă sau se agravează, sau dacă sunt însoțite de durere și umflături. Medicul sau dentistul va lucra pentru a diagnostica motivul apariției limbii negre și va oferi tratamente medicale adecvate.