Meniu

Limba umflata: Cauze frecvente si tratamente cu medicamente

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cauzele limbii umflate pot apărea în urma unei inflamații cauzate de o infecție, a unei reacții alergice sau a unei traume cauzate de mușcături, piercing-uri sau iritații dentare. Alte cauze ale umflării limbii și ale umflăturilor roșii pe limbă includ efectele secundare ale medicamentelor.

Care sunt cauzele unei limbi umflate?

O limbă umflată poate fi provocată de mai multe cauze, de la reacții alergice până la o leziune în gură. Unele dintre ele pot fi mai greu de identificat, cum ar fi un efect secundar al unui medicament sau o afecțiune nediagnosticată. Umflarea (edemul) limbii poate fi o problemă enervantă, dar inofensivă, cu toate acestea, există situații rare în care poate fi un semn al unei afecțiuni grave, posibil amenințătoare pentru viață. 

Reacții alergice

Alergiile alimentare și reacțiile alergice la substanțe chimice sunt cele mai frecvente cauze ale unei limbi umflate. Este posibil să fie doar o reacție alergică ușoară care se ameliorează de la sine, însă umflarea cauzată de anafilaxie este gravă și necesită intervenție medicală imediată. 

Medicamente

Angioedemul este cuvântul medical pentru umflături sub piele, de obicei, se referă la umflarea cauzată de o alergie. După alergiile alimentare, reacțiile la medicamente sunt cea mai frecventă cauză a angioedemului feței, buzelor sau limbii. Reacția se produce atunci când organismul eliberează o cantitate prea mare dintr-o substanță chimică a sistemului imunitar numită bradikinină care deschide vasele de sânge. Multe medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC) pot provoca umflarea nealergică a limbii. 

Afecțiuni ale pielii

Bolile de piele pot provoca iritarea limbii, ceea ce poate duce la o mică umflătură. De exemplu, rănile din gură și eroziunea dentară pot provoca umflarea țesutului din jurul limbii. Iată câteva exemple de boli de piele care ar putea face ca limba să se umfle:

 • Pemfigus. Acesta este un grup de boli autoimune potențial fatale. La persoanele cu pemfigus, sistemul imunitar atacă pielea și membranele mucoase, provocând vezicule cutanate și răni la nivelul gurii.
 • Lichen plan oral. Această boală puțin înțeleasă provoacă erupții pe piele sau în gură.
 • Psoriazis oral. Această afecțiune autoimună poate provoca limba geografică (proiecțiile asemănătoare părului de pe suprafața limbii se desprind) și limba fisurată (apar caneluri adânci pe suprafața limbii).

Traumatisme

Arderea limbii cu alimente sau băuturi fierbinți, mușcarea limbii sau străpungerea acesteia poate provoca umflături temporare. Aceasta ar trebui să se amelioreze în aproximativ cinci zile, însă dacă acest lucru nu se întâmplă, este recomandată consultarea unui medic. Rănile grave și piercingurile orale pot duce, de asemenea, la o infecție bacteriană numită angina lui Ludwig, care provoacă umflarea zonei de sub limbă. Dacă infecția nu este tratată imediat, umflarea poate provoca blocarea completă a căilor respiratorii.

Infecție

Gura poate contracta multe tipuri de infecții, inclusiv infecții cu transmitere sexuală (ITS) care se transmit prin sex oral. Sifilisul, gonoreea și papilomavirusul uman (HPV) pot provoca inflamații, răni, negi sau umflături ale limbii și ale țesutului din jurul acesteia.

Boala de reflux gastroesofagian

(BRGE) este o tulburare digestivă care face ca acidul din stomac să se refuleze în esofag. Aceasta poate provoca iritații cronice în partea din spate a gâtului. La unele persoane cu BRGE, baza limbii este, de asemenea, afectată și se poate umfla.

Cancer

Cancerul de limbă este o cauză rară a unei limbi care pare sau se simte umflată. De obicei, acest disconfort este legat de o creștere canceroasă (tumoră) pe limbă. În funcție de locul în care este localizată tumora, este posibil să simțiți, de asemenea, că aveți o umflătură în gură sau în gât. Este posibil să vă doară gura, limba și gâtul. În unele cazuri, disconfortul este suficient de mare încât o persoană are probleme în a vorbi, mesteca și înghiți.

Simptomele însoțitoare comune ale unei limbi umflate

Dacă o persoană se confruntă cu umflarea limbii, este, de asemenea, probabil să se confrunte și cu:

 • Dificultate în a vorbi, mânca sau înghiți
 • Limba extrem de roșie sau limba palidă
 • Leziuni și/sau umflături pe limbă
 • Dureri la nivelul limbii și/sau durere în gură
 • Sângerare
 • Febră
 • Netezime

Tratament pentru o limbă umflată

În cazul în care căile respiratorii sunt blocate, cel mai important obiectiv al tratamentului va fi asigurarea unei respirații normale. Următorii pași constau în reducerea umflăturii și ameliorarea oricărui disconfort pe care îl are pacientul, iar odată ce nevoile imediate sunt satisfăcute și acesta este în siguranță, medicul îl va ajuta să ia măsuri pentru a preveni o limbă umflată în viitor.

Remedii la domiciliu

Dacă umflarea limbii nu este foarte gravă și nu se înrăutățește, există câteva lucruri pe care o persoană la poate face acasă pentru a ameliora simptomele până când aceasta poate fi consultată de un medic:

 • Consumul de alimente reci pentru a liniști gura și a ușura umflarea
 • Practicarea unei bune igiene orale, cum ar fi periajul și folosirea aței dentare
 • Evitarea apei de gură iritantă, cum ar fi cea care are alcool
 • Clătirea gurii cu o soluție caldă de apă sărată
 • Evitarea alimentelor foarte acide sau extrem de sărate
 • Menținerea limbii umede, prin consumul de lichide și folosind pastiluțe sau gumă de mestecat

Concluzie

Limba umflată poate fi cauzată de infecții, traumatisme, boala de reflux gastroesofagian, reacțiile medicamentoase, bolile autoimune sau tulburările rare. Deși este mai puțin frecvent, cancerul de limbă poate provoca, de asemenea, o limbă umflată. Dacă o persoană are limba umflată care nu prezintă simptome foarte grave, este recomandat să facă o programare la medic. Dacă umflarea se agravează și apar alte simptome (cum ar fi incapacitatea de a respira) trebuie să fie solicitată asistența medicală de urgență.