Smalțul sau învelișul dur, exterior al dinților este una dintre cele mai puternice substanțe din corpul uman, dar are limitele sale. O lovitură puternică sau o uzură excesivă poate provoca ciobirea dinților, iar rezultatul este o suprafață dentară zimțată care poate fi ascuțită, sensibilă și desfigurată. Fracturile pot varia ca gravitate de la mici așchii la fracturi complete și nu numai că un dinte rupt poate fi dureros, dar, poate necesita asistență dentară promptă.
Care sunt simptomele unei măsele crăpate?
Atunci când o măsea se rupe la linia gingivală, este posibil să se poată simți cu limba partea lipsă a dintelui. O persoană poate simți marginea zimțată și ascuțită a fragmentului rămas din măsea în gingie, probabil că va fi clar că aceasta este ruptă cu o inspecție vizuală a gurii, cu toate acestea, poate fi dificil să se vadă măseaua spartă fără instrumentele și luminile speciale la care are acces un dentist. Dacă cineva poate vedea dintele rupt, acesta ar putea să apară galben sau roz din cauza dentinei și pulpei expuse în interiorul dintelui, iar dacă apare negru sau maro închis, poate fi un semn de carie dentară. Este comun să se simtă gustul sângelui de la vasele de sânge rupte din interiorul măselei sau de la tăieturi în gingii sau limbă. Dacă pulpa interioară este expusă, este posibil să se simtă durere din cauza rădăcinilor nervoase expuse. În unele cazuri, s-ar putea ca măseaua spartă să nu doară deloc sau durerea să apară în valuri. Marginile ascuțite rămase de la măseaua ruptă pot provoca, de asemenea, inflamarea gingiei sau a limbii din cauza frecării.
Simptome particulare asociate cu măselele rupte:
Măselele crăpate nu pot provoca întotdeauna simptome, dar atunci când o fac, principalele simptome includ:
- Durere care apare și dispare, în special la mestecare
- Sensibilitate la schimbările de temperatură sau la consumul de alimente dulci
- Umflături în jurul măselei
- Durere la mușcare și mestecare
Care sunt cauzele măselelor sparte?
Măselele se pot rupe dintr-o varietate de motive. Cele mai frecvente cauze ale fracturilor dentare sunt:
- Plombele dentare mari sau un canal radicular, care slăbesc dintele. Atunci când o măsea este puternic restaurată cu plombe mari și mai vechi, ele încep să se desprindă de molar, iar mușcând ceva într-un mod greșit, ar putea provoca crăparea unei porțiuni din măsea.
- Vârsta. Multe crăpături ale măselelor apar la vârsta de 50 de ani și mai mult.
- Mușcatul alimentelor tari, cum ar fi bomboanele, gheața sau sâmburii de popcorn.
- Obiceiuri. Mestecarea gumei și a gheții.
- Șlefuirea dinților (bruxismul).
- Traumatismele. Căderi, leziuni sportive, accidente de bicicletă, accidente de mașină sau violență fizică. Este posibil ca o persoană nici măcar să nu poată vedea fisura măselei, dar simptomele pot fi simțite.
- Cariile dentare netratate. Chiar dacă nu se poate vedea o carie, aceasta poate fi extrem de mare, chiar sub stratul exterior al smalțului. Pe măsură ce caria se extinde, măseaua devine mai slabă, iar din cauza unei mușcături simple, porțiuni mari din ea încep să se rupă.
- Ruperea fără un motiv evident. Acestea pot fi cele care sunt cel mai greu de identificat. Colaborarea cu un dentist poate oferi unei persoane liniștea și ameliorarea durerii de care are nevoie.
- Schimbări bruște de temperatură în gură, de exemplu, de la mâncatul a ceva extrem de fierbinte și apoi încercarea de a răci gura cu apă cu gheață.
Tratament pentru măselele sparte
Dacă măseaua poate fi salvată sau nu, depinde de cât de adânc este fracturată și de cât de repede primește tratamentul adecvat. Un dentist ar putea fi nevoit să recontureze osul cu o procedură numită alungire a coroanei pentru a putea repara măseaua ruptă. În cazul în care se găsesc fragmente ale măselei sparte, un dentist ar putea fi capabil să o lipească la loc, dar dacă deteriorarea se extinde sub linia gingivală, va trebui probabil să fie extrasă.
Reatașarea fragmentului rupt
Reatașarea măselei rupte poate fi posibilă în unele cazuri, dar, cu cât aceasta este ruptă mai adânc, cu atât este mai greu de lipit. Reatașarea dintelui original poate oferi rezultate plăcute din punct de vedere estetic, deoarece restaurează culoarea și textura naturală. Aceasta este o procedură relativ simplă, iar dentistul poate combina tehnica cu un canal radicular dacă este expusă pulpa măselei.
Canalul radicular
Un tratament de canal poate fi combinat cu tehnici de reatașare sau plombări, acesta presupune îndepărtarea pulpei care conține nervii, vasele de sânge din centrul măselei și înlocuirea lor cu o plombă cauciucată. Procedura se efectuează atunci când interiorul măselei este infectat sau inflamat.
Tehnici de extrudare
Extruzia (deplasarea dintelui foarte încet în afara alveolei) este o tehnică pe care un dentist o poate folosi pentru a salva un dinte rupt sub linia gingiei. În timpul acestei tehnici, se va purta un aparat dentar sau aliniatoare care induc o forță descendentă timp de mai multe săptămâni asupra dintelui rupt pentru a trage partea superioară a dintelui deasupra liniei gingivale. Odată ce partea superioară este expusă, un dentist poate aplica o coroană.
Plomba sau coroana
Dacă deteriorarea este minoră, ceea ce este puțin probabil dacă fractura este sub linia gingiei, un dentist poate fi capabil să folosească o plombă realizată dintr-o rășină compozită de culoarea dintelui pentru a repara măseaua spartă. De asemenea, un dentist poate fi capabil să acopere măseaua cu o coroană. O coroană este un vârf artificial pentru un dinte care poate acoperi porțiunea expusă. Acestea pot fi realizate din rășină compozită, ceramică sau aliaje metalice. Dacă nu există suficientă măsea expusă pentru a ține coroana la locul ei, un dentist poate efectua o alungire a coroanei. În timpul acestei proceduri obișnuite, dentistul reconturează linia gingivală pentru a descoperi o mai mare parte din măsea.
Extracția sau înlocuirea măselei
În cazul în care măseaua nu poate fi reparată, un medic dentist va recomanda, probabil, extragerea sa. Unele opțiuni de înlocuire a acesteia includ:
- Protezele dentare. Acestea pot înlocui unul sau mai mulți dinți
- Implanturile endosteale sunt rădăcini artificiale
- Punțile dentare sunt dinți falși
Concluzie
Dacă una dintre măsele se rupe sub linia gingivală, o persoană trebuie să se prezinte imediat la dentist. În unele cazuri, medicul stomatolog poate fi capabil să salveze măseaua, cu cât se acționează mai repede, cu atât este mai probabil ca aceasta să fie salvată, de asemenea, scade riscul de a dezvolta o infecție din cauza nervilor și vaselor de sânge expuse.