Meniu

Masea

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dinții ajută o persoană să-și folosească gura pentru a mânca, a vorbi, a zâmbi și a da formă feței. Fiecare tip de dinte are un nume și o funcție specifică. Molarii sunt dinții plați din partea din spate a gurii. Fiecare măsea are de obicei patru sau cinci cuspide, acestea sunt folosite exclusiv pentru strivire și măcinare. 

Ce este un molar?

Molarii sunt cei mai mari dinți. Aceștia au o suprafață mare, plană, cu crestături care le permit să mestece alimentele și să le mărunțească. Adulții au doisprezece molari permanenți, câte șase pe maxilarul inferior și superior, iar copiii au opt molari primari. Ultimii molari care erup sunt măselele de minte, sau al treilea molar, care apar de obicei între 17 și 21 de ani. Aceștia se află la capătul rândului de dinți, în colțurile îndepărtate ale maxilarului. Unii oameni nu au toate cele patru măsele de minte sau dinții pot rămâne neerupți în os și nu apar niciodată în gură. Uneori, măselele de minte pot fi impactate, ceea ce înseamnă că pot rămâne blocate sub gingie și nu pot ieși corect.

Măselele de minte care ies doar pe jumătate sau sunt în poziție greșită pot crește riscul de infecție sau de deteriorare a zonelor din jur. Este esențial să consultați un dentist dacă aveți probleme cu molarii de minte. Oamenii pot experimenta un ușor disconfort atunci când acestea încep să se împingă prin gingii, dar oricine simte multă durere sau umflături ar trebui să consulte un dentist. Este posibil ca un dentist să fie nevoit să scoată măselele de minte dacă o persoană are carii, durere sau o infecție. Oamenii nu au nevoie de acești dinți pentru mestecat și sunt dificil de menținut curați din cauza poziției lor foarte îndepărtate în gură.

Durerea de molari explicată

Adulții au de obicei 32 de dinți permanenți. Doisprezece dintre aceștia sunt molari, care se află în partea din spate a gurii. Durerea la nivelul molarilor poate fi cauzată de oricare dintre procesele care afectează ceilalți dinți, în plus, molarii sunt deosebit de predispuși la anumite afecțiuni dureroase din cauza poziției lor în gură.

Simptomele care pot fi asociate cu durerea dinților molari includ:

 • Durere la expunerea la cald sau la rece
 • Durere atunci când mușcă în jos
 • Umflarea și durerea gingiilor
 • Respirație urât mirositoare
 • Decolorarea dinților
 • Scurgere cu gust neplăcut
 • Dinți slăbiți

Cauzele durerii molarilor sunt adesea declanșate de: anomalii dentare precum carii, fracturi, inflamații ale pulpei sau dinții afectați, alte cauze ar putea fi bolile gingivale, dinții slăbiți, lambourile gingivale inflamate, infecțiile, sinuzita și altele. 

Întrebări frecvente

 1. Sunt molarii și măselele de minte la fel?
  Măselele de minte sunt dinți de mestecat (molari). Atât maxilarul superior, cât și cel inferior au câte 3 molari pe fiecare parte. Măselele de minte sunt ultimele la rând. Acesta este motivul pentru care se numesc al treilea molar. Spre deosebire de ceilalți molari, măselele de minte nu sunt la fel de importante pentru masticație dacă au o poziție incorectă de erupere.
 2. Care dinți sunt cei mai dureroși?
  Primii dinți din spate (molari) apar de obicei la 12-14 luni. Aceștia sunt cei mai mari dinți din gură și pot provoca cel mai mare disconfort atunci când erup. Aceștia sunt urmați de cei patru dinți canini în jurul vârstei de 18 luni și de cei doi molari în jurul vârstei de doi ani.
 3. Se pot înlocui molarii lipsă?
  Da, pacienții pot alege să li se plaseze unul sau mai multe implanturi în gură atunci când le lipsesc molarii. Aceasta este o veste bună pentru cei cărora le lipsește vreun molar, deoarece acești dinți joacă un rol important în buna sănătate generală a unei persoane.
 4. Molarii pot să se piardă?
  Este obișnuit ca adulții să piardă un molar posterior, de multe ori din cauza bolilor gingivale, a cariilor dentare sau a rănilor. Deoarece molarii din spate nu afectează aspectul general al zâmbetului, ați putea fi tentați să săriți peste înlocuirea acestora, însă aceasta nu este cea mai bună idee. Pierderea unui dinte, chiar și a unuia singur, poate provoca daune grave și permanente întregii guri.
 5. Se poate mânca în continuare fără molari?
  După cum vă puteți imagina, dacă vă lipsesc molarii, este mult mai dificil să mestecați alimentele. Legumele, fructele și alte alimente crocante sau dure pot fi dificil de mâncat. Ar putea fi necesară o dietă cu alimente moi, pur și simplu având în vedere limitările când vine vorba de mestecat. Acesta este motivul pentru care opțiunile de înlocuire sunt atât de importante în aceste cazuri.
 6. Este important al 3-lea molar sau molarul de minte?
  Cel de-al treilea molar, cel mai frecvent denumit măseaua de minte, este al treilea set de molari care se află chiar în partea din spate a gurii. Un al treilea molar care crește în mod corect și nu creează supraaglomerare în interiorul gurii poate fi de ajutor la mestecat și este în general sănătos.

Concluzie

Dinții sunt esențiali pentru a mesteca corect alimentele și pentru a ajuta oamenii să vorbească. Având grijă de toți dinții și menținând o bună igienă orală pe tot parcursul vieții unei persoane poate ajuta la menținerea dinților puternici și sănătoși.