Măseaua de minte

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Măselele de minte sunt ultimul set de dinți adulți care cresc. Există două în partea de sus și două în partea de jos ca parte a unui set complet de 32 de dinți adulți. Dinții de minte sunt molari, cei mai rezistenți și mai largi dinți care macină mâncarea. Aceștia erup între 17 și 25 de ani. Mulți oameni, însă, trebuie să-și scoată măselele de minte pentru a preveni durerea, infecția și alte probleme de sănătate orală. Totuși, unii oameni nu au toate măselele de minte. Ele sunt cele care lipsesc cel mai frecvent din gurile adulților. Unii ar putea crede că motivul este faptul că maxilarele s-au schimbat de-a lungul anilor din cauza schimbărilor din dietă.

De ce trebuie scoase măselele de minte?

Îndepărtarea măselelor de minte este o procedură de chirurgie orală frecventă, adesea recomandată ca o măsură preventivă pentru a vă proteja ceilalți dinți de probleme viitoare și pentru a păstra sănătatea orală. Recuperarea este de obicei rapidă și majoritatea oamenilor se pot întoarce la activitățile normale în doar câteva zile. Unele măsele de minte nu ies complet (erup parțial) și rămân blocate împotriva dinților din apropiere sau a osului. Acest lucru lasă adesea un lambou de gingie deasupra dintelui. Altele însă, cresc prea mult.

O măsea de minte impactată poate să crească:

  • În unghi spre dintele următor 
  • Într-un unghi spre partea din spate a gurii
  • La un unghi drept față de ceilalți dinți, ca și cum măseaua de minte ar fi “culcată” în interiorul maxilarului.
  • Drept în sus sau în jos ca și ceilalți dinți, dar să rămână prinsă în interiorul maxilarului.

De obicei, măselele de minte nu trebuie să fie scoase dacă sunt impactate și nu cauzează dureri. Uneori, măselele de minte care au devenit impactate sau care nu au străpuns complet suprafața gingiei pot cauza probleme dentare. Alimentele și bacteriile pot rămâne blocate în jurul marginii măselelor de minte, care sunt inflamate, cauzând o acumulare de placă, ceea ce poate duce la:

  • Carii dentare 
  • Boală gingivală, numită și gingivită sau boală parodontală
  • Pericoronită – atunci când placa bacteriană provoacă o infecție a țesutului moale. care înconjoară dintele.
  • Inflamația tegumentelor – o infecție bacteriană la nivelul obrazului, limbii sau gâtului.
  • Abces – o colecție de puroi în măseaua de minte sau în țesutul înconjurător ca urmare a unei infecții bacteriene.
  • Chisturi și excrescențe benigne – foarte rar, un dinte de minte care nu a străpuns gingia dezvoltă un chist (o umflătură plină de lichid).

Multe dintre aceste probleme pot fi tratate cu antibiotice și apă de gură antiseptică, îndepărtarea măselelor de minte, fiin, de obicei recomandată atunci când alte tratamente nu au funcționat. Motivele pentru care acestea sunt extrase sunt:

  • Infecție repetată sau gravă a gingiei
  • Creșterea prea mult a măselii și deteriorarea obrazului sau gingiei
  • Deplasarea maxilarului înainte sau înapoi
  • Poziționarea dintelui, care îngreunează curățarea corectă a acestuia
  • Nevoie de spațiu pentru a muta alți dinți înapoi
  • Prezența unui chist în apropierea sau în jurul dintelui sau alte probleme ale maxilarului
  • Prezența dintelui în linia unei fracturi a maxilarului

Care sunt simptomele erupției măselelor de minte? 

Mai jos sunt prezentate câteva dintre simptomele comune ale erupției măselelor de minte:

  • Iritație la nivelul gingiilor – este posibil să fie simțită o ușoară iritație și  observată o umflătură la nivelul gingiilor în zona din spatele celui de-al doilea molar.
  • Dureri – creșterea măselelor de minte provoacă adesea o durere surdă în apropierea părții din spate a maxilarului, care pentru unele persoane se poate transforma în dureri frecvente și mai pronunțate.
  • Dureri în alte zone – dinții de minte exercită uneori o presiune asupra nervilor într-un mod care provoacă dureri în jurul maxilarului, ochilor și urechilor.
  • Roșeață – gingiile care se află deasupra dinților de minte înainte ca aceștia să apară pot deveni roșii sau roz închis pe măsură ce dinții încep să se împingă.
  • Mici pete albe – care apar în spatele celui de-al doilea molar sunt un semn clar că măselele de minte încep să intre. Petele albe sunt de fapt partea superioară a noilor dinți care străpung linia gingivală.

Simptomele infecției măselelor de minte 

  • Gingie roșie, inflamată în apropierea măselei de minte
  • Umflarea feței
  • Durere și sensibilitate
  • Puroi care iese din gingie
  • Ganglioni limfatici umflați și dureroși sub maxilar
  • Dificultăți la deschiderea gurii și la înghițire
  • Febră
  • Alimente care se blochează și sunt greu de curățat
  • Respirație urât mirositoare

Dinții de minte pot erupe parțial. Asta înseamnă că aceștia au ieșit parțial la suprafață și nu mai au loc în gură pentru a ieși complet. Dinții complet impactați nu au ieșit prin gingie și este posibil să nu erupă niciodată în gură. Dacă nu cauzează probleme, atunci mulți dentiști vor alege să le supravegheze în timp. În cazul în care măselele de minte cauzează probleme sau sunt susceptibile de a cauza dificultăți, majoritatea specialiștilor în sănătate orală vor sfătui scoaterea lor imediat. Îndepărtarea timpurie va ajuta la prevenirea problemelor, cum ar fi un dinte inclus care provoacă resorbția rădăcinilor celui de-al doilea molar. Aceste simptome pot însemna că dinții de minte au erupt și ar trebui îndepărtați înainte de a provoca probleme mai grave:

  • Durere
  • Infecție în gură
  • Umflarea feței
  • Umflarea liniei gingivale în partea din spate a gurii în jurul măselei de minte

Cum se îndepărtează măselele de minte?

Dentistul vă poate scoate măselele de minte sau vă poate trimite la un chirurg specialist pentru tratament. Înainte de operație, vi se va explica de obicei procedura și vi se poate cere să semnați un formular de consimțământ. 

De obicei, se va face o injecție cu anestezic local pentru a amorți zona din jurul măselei de minte. Poate fi simțită o oarecare presiune chiar înainte ca dintele să fie îndepărtat, deoarece dentistul sau chirurgul trebuie să lărgească alveola dentară prin legănarea dintelui înainte și înapoi. Uneori este necesară o mică tăietură în gingie, iar dintele poate fi necesar să fie tăiat în bucăți mai mici înainte de a fi îndepărtat. Pentru a scoate un molar de minte durează cam 20 de minute sau uneori chiar mai mult. După ce dinții de minte au fost scoși, este posibil ca pacientul să aibă umflături și un disconfort, atât în interiorul, cât și în exteriorul gurii. Ocazional, sunt vizibile și unele vânătăi ușoare. Acest lucru este de obicei mai rău în primele 3 zile, dar poate dura până la 2 săptămâni, în funcție de dificultatea cazului.

Extracție simplă

Modul în care dentistul scoate măseaua de minte depinde de cât de mult a ieșit aceasta din gingie. Dacă a ieșit complet, dentistul poate amorți gingiile, apoi poate folosi un ac pentru a pune un medicament mai puternic de amorțire în zonă. Va slăbi dintele cu un instrument numit elevator, apoi va trage dintele cu forcepsul dentar, care arată ca un clește. Va curăța zona și o va împacheta cu tifon pentru a opri sângerarea.

Extracția chirurgicală

Dacă molarul de minte se află încă sub linia gingivală, atunci este nevoie de o extracție chirurgicală. Unii dentiști pot prefera să se adreseze unui chirurg oral pentru această procedură, dar mulți dentiști efectuează această procedură în mod obișnuit. În timpul operației, este posibil să se administreze medicamente de sedare. Chirurgul va tăia gingia și va îndepărta osul dintelui pentru a ajunge la rădăcină. S-ar putea să fie nevoie să taie dintele în bucăți pentru ca gaura să fie cât mai mică posibil.

După operație, gura încă va fi amorțită, air senzația poate fi recăpătată pe măsură ce anestezia dispare. Unele dureri și umflături sunt normale, iar prima zi de recuperare va include, de asemenea, ceva sânge în gură. Folosirea unei pungi de gheață pe față poate fi folosită de îndată după operație. Medicul care a efectuat operația va oferi, de asemenea, instrucțiuni despre când și cum trebuie luate medicamentele, fie analgezice pe bază de rețetă, fie ceva fără prescripție medicală.

Este recomandat ca cineva să vă ducă acasă. Dentistul ar putea insista în acest sens, mai ales dacă veți fi supus unei anestezii generale, deoarece nu veți putea conduce pentru o perioadă lungă de timp după scoaterea molarului de minte. Puteți mânca alimente foarte moi după operație, dar evitați alcoolul, cofeina și fumatul. De asemenea, ar trebui să evitați să folosiți paiul. Acest lucru poate duce la complicații.

Posibile complicații asociate cu îndepărtarea măselelor de minte

Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există riscuri asociate cu scoaterea unei măsele de minte. Printre acestea se numără infecția sau vindecarea întârziată, ambele fiind mai probabile dacă pacientul fumează în timpul recuperării. O altă complicație posibilă este “priza uscată” (soclu uscat). Există, de asemenea, un mic risc de afectare a nervilor, care poate provoca o senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul limbii, buzei inferioare, bărbiei, dinților și gingiilor. Acest lucru este, de obicei, temporar, dar în cazuri rare, poate fi permanent.

Soclu uscat (osteită alveolară)

După îndepărtarea măselelor de minte, se formează cheaguri de sânge peste locurile de extracție pentru a vă ajuta gura să se vindece. Osteita alveolară, sau alveola uscată, apare dacă acest cheag de sânge este dislocat, lăsând nervul de sub gingie expus la aer sau la resturi alimentare. O alveolă uscată poate apărea la trei până la cinci zile după îndepărtarea măselelor de minte. Semnele includ o durere pulsatilă sau ascuțită la locul extracției. Este esențial să vă contactați medicul dentist sau chirurgul dentar dacă începeți să simțiți această durere ascuțită sau pulsatilă, astfel încât să poată curăța locul extracției și să-l acopere.

Durere și umflături

Durerea și umflarea sunt destul de tipice după extracțiile dentare, în special în primele trei zile după extragerea molarilor de minte. Chirurgul sau medicul dentist poate recomanda analgezice fără prescripție medicală sau medicamente pentru durere cu prescripție medicală. Dacă simțiți durere severă sau simțiți o durere moderată după câteva zile, contactați cabinetul stomatologic. Este posibil ca acesta să vă ceară să veniți pentru o examinare.

Deschidere limitată a gurii

După o procedură îndelungată, cum ar fi extracția unei măsele de minte, este posibil să experimentați un trismus temporar, sau restricție sau disconfort la deschiderea gurii. Dacă rigiditatea maxilarului sau trismusul se prelungește, medicul dentist vă poate prescrie un tratament, cum ar fi terapia prin căldură, medicamente pentru durere, relaxante musculare sau dispozitive de deschidere a maxilarului.

Sângerare excesivă

Sângerarea în primele 8-12 ore după extracție este normală, deoarece este nevoie de timp pentru ca un cheag de sânge să se formeze peste locul extracției măselei de minte. Dentistul sau chirurgul dentar poate oferi instrucțiuni pentru a ajuta la minimizarea sângerării, inclusiv evitarea fumatului, clătirea gurii cu apă sărată și consumul de alimente moi.

Amorțeala buzelor

Amorțeala buzelor este rară, dar este posibilă. Măselele de minte sunt aproape de nervul alveolar inferior din maxilar. Dacă nervul este afectat în timpul procedurii, poate duce la amorțeală la nivelul buzelor sau al maxilarului. Această amorțeală este, de obicei, temporară, dar poate fi permanentă dacă afectarea nervului este severă. Totuși, majoritatea extracțiilor de măsele de minte nu prezintă această complicație. Dentistul sau chirurgul va discuta despre posibilele complicații ale extracției molarilor de minte și recomandările pentru reducerea riscului, inclusiv îngrijirea locului extracției după procedură pentru a asigura o vindecare corespunzătoare. Urmați instrucțiunile lor de îngrijire ulterioară și contactați cabinetul medical dacă vă îngrijorează un efect secundar sau o complicație a extracției dinților de minte.

Întrebări frecvente

  1. Toată lumea are măsele de minte?
    Nu, nu toată lumea are măsele de minte. Un studiu de cercetare a constatat că aproximativ 53% din populație are cel puțin o măsea de minte. Iar unii oameni nu dezvoltă niciodată măsele de minte.
  2. Trebuie să scoateți măselele de minte?
    Nu întotdeauna. Dacă măselele de minte vă ies normal și nu vă cauzează probleme, este posibil să nu fie nevoie să vi le scoateți. Însă, dacă acestea încep să vă provoace durere sau sensibilitate, faceți o programare la dentist. Acesta vă poate analiza în detaliu opțiunile pe care le aveți.
  3. De ce avem măsele de minte?
    Adulții pot avea până la 32 de dinți. Măselele de minte sunt ultimele care apar, chiar în partea din spate a gurii. Oamenii au adesea maxilare prea mici pentru ca toți cei 32 de dinți să încapă, 28 de dinți este adesea cel mai mult loc pe care îl au. Astfel, dacă toți ceilalți dinți sunt prezenți și sănătoși, este posibil să nu existe suficient spațiu pentru ca măseaua de minte să iasă în mod corespunzător.
  4. Măselele de minte cauzează întotdeauna probleme?
    Nu. Dacă există suficient spațiu, aceștia vor ieși de obicei într-o poziție utilă și nu vor cauza mai multe probleme decât orice alt dinte. Adesea va exista un ușor disconfort pe măsură ce ies, dar acesta va dispărea odată ce molarul de minte este complet în poziție.
  5. Care sunt primele semne ale apariției măselelor de minte?
    Dacă vă ies măselele de minte, există câteva semne și simptome evidente. Este posibil să observați:
    – Roșeață sau umflături la nivelul gingiilor, în spatele ultimilor molari
    – Dureri sau sensibilitate la nivelul maxilarului
    – Dureri faciale, din cauza faptului că măselele de minte pun presiune pe nervi
    – Pete albe în spatele ultimilor molari, aceste pete sunt probabil vârfurile noilor dinți care erup prin gingii
  6. Care sunt unele afecțiuni care afectează măselele de minte?
    Unii oameni dezvoltă complicații din cauza unor măsele de minte impactate sau a unor măsele de minte care nu au erupt corespunzător. Aceste complicații pot include: durere de măsele de minte, infecție, carii, boala gingivală, deteriorarea dinților vecini, chisturi și tumori.
  7. Ce este o măsea de minte impactată?
    Dacă nu există suficient spațiu, măseaua de minte poate încerca să iasă, dar va rămâne blocată de dintele din fața sa. Molarul de minte va fi înclinat și va fi descris de către medicul dentist ca fiind “impactat”.
  8. Ce puteți face pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului provocat de măseaua de minte?
    Apa călduță cu o linguriță de sare va ajuta la reducerea durerii și inflamației gingiilor, verificați însă, să nu fie prea fierbinte înainte de a o folosi. Învârtiți apa sărată în jurul dintelui, încercând să ajungeți în zonele în care periuța de dinți nu poate ajunge. Faceți acest lucru de mai multe ori pe zi. O apă de gură antibacteriană care conține clorhexidină poate reduce, de asemenea, inflamația. Tabletele analgezice, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot fi, de asemenea, utile pe termen scurt, dar discutați cu medicul stomatolog dacă durerea continuă. Tabletele trebuie înghițite întotdeauna și nu trebuie puse pe zona unde au fost măselele de minte.
  9. Care sunt principalele motive pentru scoaterea măselelor de minte?
    În prezent se scot mult mai puține măsele de minte decât în trecut, iar acest lucru este necesar doar dacă măselele cauzează probleme. Ei vor scoate măselele de minte atunci când:
    – Este clar că nu vor putea să iasă într-o poziție utilă, deoarece nu există suficient spațiu, și, de asemenea, provoacă durere sau disconfort.
    – Au ieșit doar parțial și sunt cariate. Aceste măsele de minte se vor caria adesea, deoarece va fi dificil să le curățați la fel de temeinic ca pe ceilalți dinți
    – Sunt dureroase
  10. Sunt măselele de minte greu de scos?
    Totul depinde de poziția și de forma rădăcinilor. Dentistul vă va spune cât de ușor sau dificil va fi să scoateți fiecare măsea după ce va examina radiografiile. Adesea, măselele de minte superioare sunt mai ușor de scos decât cele inferioare, care sunt mai susceptibile de a fi impactate. Dentistul vă va spune dacă măseaua ar trebui scoasă la cabinetul stomatologic sau dacă ar trebui să fiți îndrumat către un chirurg bucal specializat dintr-un spital. Foarte ocazional, există posibilitatea apariției unor amorțeli ale buzei după îndepărtarea unei măsele inferioare de minte. Dentistul vă va spune dacă acest lucru este posibil în cazul dvs. Probabil că se va recomanda fie un anestezic local, cum ar fi cel pe care l-ați avea pentru o plombă, fie o sedare. Se poate folosi și un anestezic general, în care ați fi adormit – dar acesta va fi administrat doar într-un spital.
  11. Se va schimba ceva la nivelul feței sau al gurii după extracția măselii?
    Îndepărtarea măselelor de minte poate provoca o oarecare umflătură timp de câteva zile. Însă, de îndată ce zona se va vindeca, nu va exista nicio diferență în ceea ce privește fața sau aspectul dumneavoastră. Gura se va simți mai confortabilă și mai puțin aglomerată, mai ales dacă măselele de minte au fost impactate.
  12. La ce vârstă ar trebui să-mi fie extrase măselele de minte?
    Oamenilor de toate vârstele li se pot extrage molarii de minte. Cu toate acestea, mulți dentiști recomandă să vi le extrageți la sfârșitul adolescenței sau la începutul anilor 20. În această etapă de dezvoltare, măselele de minte sunt încă în formare. Din acest motiv, ele pot fi mai ușor de extras cu un risc mai mic de complicații.
  13. Care sunt avantajele îndepărtării măselelor de minte?
    Cel mai important beneficiu al extracției măselelor de minte este că reduce riscul de probleme de sănătate orală viitoare, cum ar fi boala gingivală, cariile dentare, deteriorarea dinților adiacenți, pierderea de os și deteriorarea maxilarului. Dacă ați dezvoltat deja dureri din cauza măselelor de minte, atunci extracția poate ameliora disconfortul aproape imediat și vă poate readuce pe drumul spre o sănătate orală optimă.

Concluzie

Măselele din minte sunt ultimul set de molari care ies. Uneori, măselele de minte cresc în mod corespunzător și nu cauzează niciodată probleme. Dar, adesea, acestea rămân parțial sau total prinse (impactate) în gingii sau în maxilar. Când se întâmplă acest lucru, poate duce la infecții, carii, boli ale gingiilor și alte probleme de sănătate orală. Acesta este motivul pentru care mulți medici recomandă scoaterea măselelor de minte.