Meniu

Medic endodont

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Endodonțiștii (specialiști în stomatologie) foarte bine pregătiți repară țesuturile din interiorul dintelui. Aceștia diagnostichează și tratează cauzele complexe ale durerii dentare, cum ar fi abcesele dentare (infecții), efectuează tratamente de canal și alte proceduri pentru a ameliora durerea. Lucrul lor se bazează pe tratarea dintelui natural.

Ce face un endodontist?

Endodonțiștii tratează problemele care implică interiorul dintelui, o zonă cunoscută sub numele de “pulpă dentară”, care are vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv. Aceasta se poate inflama sau infecta din cauza unei carii profunde, a unei leziuni traumatice și a unor lucrări dentare repetate. Atunci când se întâmplă acest lucru, un endodontist este specialistul pe care trebuie să îl consultați. Cea mai frecventă procedură pe care o efectuează endodonțiștii este un tratament de canal, o procedură prin care aceștia îndepărtează nervul dintelui și pulpa dentară care a fost deteriorată sau infectată. Dacă este lăsată netratată, pulpa va deveni inflamată și dureroasă și, în cele din urmă, dintele va muri. Și stomatologii sunt capabili să efectueze tratamente de canal, dar un endodontist are mult mai multă experiență în acest sens.

Endodonțiștii sunt dentiști care au avut încă doi sau trei ani de pregătire, dincolo de școala dentară. De asemenea, aceștia studiază și primesc un masterat în stomatologie. În timpul pregătirii lor de specialitate, studenții endodonțiști se concentrează pe diagnosticarea și tratarea durerilor dentare. Acest proces implică completarea:

  • Patru ani la școala dentară
  • Doi până la trei ani într-un program de rezidențiat postuniversitar

Motive comune pentru a consulta un endodontist

Endodonțiștii tratează în principal țesuturile deteriorate ale pulpei dentare sau ale rădăcinilor care apar din următoarele cauze:

  • Caria dentară este deteriorarea unui dinte care rezultă din îngrijirea deficitară a acestora și a gingiilor (igiena orală). Este posibil să consultați un endodontolog dacă o carie netratată deteriorează țesuturile radiculare ale dintelui. Caria dentară poate provoca inflamație (pulpita) sau chiar moarte (necroză) și infecție în țesutul pulpar.
  • Leziuni ale dinților. Traumatisme care afectează dintele (cum ar fi în urma unei căderi dure).
  • Abcesul dentar. O acumulare de puroi care se formează atunci când bacteriile pătrund în interiorul dintelui sau al gingiilor.
  • Dinte crăpat. Deteriorarea dintelui care permite o deschidere pentru ca bacteriile să pătrundă în interiorul acestuia.  

Ce proceduri efectuează un endodontist?

Endodonțiștii sunt uneori numiți stomatologi, în timp ce atât stomatologii generaliști, cât și cei endodonți efectuează tratamente de canal, endodonții efectuează această procedură mult mai des. Pregătirea suplimentară și volumul mai mare de tratament înseamnă că endodonțiștii sunt experții în efectuarea tratamentelor de canal. Aceștia, totuși,  efectuează mai multe proceduri:

  • Canalul radicular – îndepărtează pulpa dentară deteriorată sau infectată și resigilează dintele pentru a preveni reinfectarea.
  • Rendodontic – îndepărtează și înlocuiește materialele de la un canal radicular anterior care nu s-a vindecat corespunzător.
  • Chirurgia endodontică – intervenție chirurgicală specializată, cum ar fi apicoectomia (îndepărtarea capătului, sau a vârfului, rădăcinii unui dinte).
  • Chirurgia dentară de urgență – poate implica repararea unor leziuni dentare complexe sau tratarea unor infecții dentare grave.
  • Operația de extracție (îndepărtare) a dinților – scoaterea unui dinte pentru că există prea multe leziuni ale țesuturilor pentru ca un medic să îl salveze.
  • Operația de implant dentar – plasarea chirurgicală a unui implant dentar. Un medic poate folosi implantul pentru a susține proteze, cum ar fi punțile, și pentru a restabili aspectul și funcția dinților după ce a fost extras un dinte.

Toți endodonțiștii sunt, de asemenea, dentiști, ceea ce înseamnă că pot efectua aceleași proceduri comune în stomatologia generală, inclusiv curățări, albiri, fațete, coroane și altele.

Endodonțiștii au o educație avansată

Pentru a deveni specialiști, endodonțiștii au doi sau trei ani de educație suplimentară într-un program avansat de specializare în endodonție, după ce au absolvit patru ani de școală dentară. Aceștia se concentrează pe studierea bolilor pulpei dentare și pe modul de tratare a acestora.

Endodonțiștii au expertiză specializată

Prin limitarea practicii lor la endodonție, endodonțiștii se concentrează exclusiv pe tratamentele pulpei dentare. Aceștia efectuează în medie 25 de tratamente de canal pe săptămână, în timp ce stomatologii generaliști fac de obicei două. Endodonțiștii nu pun plombe și nu curăță dinții – ei își dedică timpul diagnosticării și tratării durerii dentare. Ei sunt specialiști calificați în găsirea cauzei durerii orale și faciale care a fost dificil de diagnosticat.

Endodonțiștii sunt experți în managementul durerii

Endodonțiștii folosesc tehnici specializate pentru a se asigura că pacienții se simt foarte confortabil în timpul tratamentelor. Aceștia sunt experți în administrarea medicamentelor anestezice, în special în cazul pacienților care, în mod tradițional, au probleme cu rezistența la anestezie. Pacienții vor fi scutiți de durerea dentară după procedura de tratament de canal, atunci când infecția pulpară sau inflamația se vindecă.

Endodonțiștii folosesc tehnologii de ultimă generație

Endodonțiștii dispun de materiale și echipamente concepute pentru a face tratamentul mai confortabil și mai reușit. Aceștia folosesc o mică foaie de plastic sau de cauciuc numită baraj dentar pentru a izola dintele în timpul tratamentului, protejând astfel restul gurii. Radiografiile digitale și imagistica 3-D le permit endodonțiștilor să facă fotografii detaliate ale anatomiei dinților mici pentru a vedea mai bine canalele radiculare și orice infecții aferente. Endodonțiștii folosesc microscoape de operare dentară pentru a vedea mai bine în interiorul canalelor radiculare pentru a le trata temeinic.

Endodonțiștii au o pregătire specializată pentru a diagnostica multe cauze complexe ale durerilor dentare, bucale (orale) și faciale. Un endodontist poate verifica simptomele prin efectuarea unuia sau mai multor teste:

  • Radiografiile dentare – captează detalii clare ale structurilor dentare.
  • Tampoanele calde sau reci – testează sensibilitatea dintelui atunci când intră în contact cu diferite temperaturi.
  • Bătăile pe dinți – poate oferi indicii despre ce dinte are inflamație și cât de departe s-a extins inflamația, mai ales dacă dinții sunt sensibili la tapotare.

Cum se compară un endodontist cu un dentist?

Toți endodonțiștii sunt dentiști, medici care diagnostichează și tratează afecțiunile orale. Dar mai puțin de 3% dintre stomatologi primesc o pregătire suplimentară pentru a deveni endodonțiști. Specialitățile stomatologilor sunt:

  • Endodontistulun specialist în stomatologie care diagnostichează și tratează afecțiunile ce afectează interiorul dinților.
  • Parodontologul – un specialist dentar care tratează țesuturile din jurul dinților, cum ar fi gingiile și maxilarul.
  • Ortodontologul – un specialist dentar care îndreaptă dinții și aliniază mușcătura.
  • Chirurgul bucal – un specialist stomatolog care efectuează intervenții chirurgicale complexe pe dinți, gingii sau maxilar. Chirurgii bucali includ chirurgii maxilo-faciali, care îndepărtează măselele de minte.

Întrebări frecvente

  1. Când se apelează la un endodontist?
    Mergeți la un endodontist în care aveți încredere pentru a evalua orice durere dentară care nu dispare sau se agravează. Așteptarea verificării dintelui poate scădea șansele ca endodontistul să vă poată salva dintele natural. Este posibil să fie nevoie să apelați la un endodontolog dacă aveți:
    – Durere persistentă a dinților
    – Durere inexplicabilă în gură sau în maxilar
    – Dinți care sunt sensibili la căldură, frig sau alimente dulci
    – Inflamație în apropierea dinților sau a gingiilor afectate
    Unele cauze ale durerii dentare (cum ar fi un abces dentar) sunt periculoase dacă sunt lăsate netratate suficient de mult timp. Solicitați tratament imediat dacă vă răniți gura în urma unui accident sau dacă prezentați posibile semne de infecție, cum ar fi:
    – Febră
    – Dificultăți de respirație sau de înghițire
    – Roșeață sau umflături în gură care se extind până la obraz
  2. Cum are loc o vizită la endodontolog?
    Dacă mergeți la un endodontolog, cel mai probabil sunteți acolo pentru a vă face un tratament de canal. Poate fi util să știți la ce să vă așteptați în timpul vizitei. Înainte de a începe tratamentul de canal, vi se va administra un anestezic local – un medicament pentru a amorți acea parte a gurii, astfel încât să nu simțiți nicio durere în timpul procedurii. Un baraj dentar va fi plasat în jurul dintelui. Endodontistul va deschide coroana (partea de sus) dintelui și va îndepărta pulpa. Apoi va curăța, va remodela și va mări canalul radicular – calea de acces de la pulpă la maxilarul – cu ajutorul unor fișiere mici. De asemenea, aceștia pot aplica medicamente în zonă pentru a opri o infecție. Endodontistul umple canalul radicular cu o substanță de cauciuc care acționează ca un bandaj. De obicei, ei umplu deschiderea dintelui cu o obturație temporară sau permanentă. După procedură, veți simți, de obicei, o ușoară durere. Analgezicele fără prescripție medicală ar trebui să vă ajute. Vă veți întoarce la medicul dentist generalist în câteva săptămâni pentru ca acesta să îndepărteze obturația temporară și să vă monteze o coroană permanentă.
  3. Ce fel de pregătire primește un endodontolog?
    Școala dentară durează aproximativ patru ani. După facultatea de medicină dentară, un endodontolog primește încă cel puțin doi ani de formare dentară concentrată. În acest timp, endodonțiștii studiază tehnici de diagnosticare și tratare a durerilor dentare care afectează țesuturile 

Concluzie

Endodonțiștii sunt specialiști dentari care pot diagnostica și trata cauzele complexe ale durerii dentare. Dacă aveți dureri continue de dinți sau de gură, adresați-vă unui endodontist pentru ajutor, aceștia vă pot ajuta să identificați cu exactitate ce cauzează problema și pot efectua proceduri care pot ameliora durerea sau disconfortul. Adesea, aceste tratamente ameliorează simptomele, salvând în același timp dintele natural. Este important să luați în serios durerea de dinți.