Meniu

Molar de minte inclus: caracteristici si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Molarul de minte inclus reprezintă o problemă dentară frecventă care apare atunci când ultimul dinte permanent nu are suficient spațiu pentru a erupe complet în cavitatea bucală. Această situație poate cauza durere, inflamație și diverse complicații orale.

Deși nu toate măselele de minte incluse necesită intervenție, multe cazuri impun extracția pentru a preveni probleme viitoare. Diagnosticul se bazează pe examinări clinice și radiografii, iar tratamentul variază de la monitorizare atentă la extracție chirurgicală. Recuperarea post-operatorie implică gestionarea durerii, reducerea inflamației și îngrijirea adecvată a plăgii. Înțelegerea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament pentru măselele de minte incluși este esențială pentru menținerea sănătății orale optime.

Tipurile de molari de minte incluși

Includerea molarilor de minte poate lua diverse forme, fiecare cu caracteristici și implicații clinice specifice. Aceste variații depind de poziția și orientarea dintelui în raport cu structurile anatomice înconjurătoare, influențând semnificativ abordarea terapeutică și potențialele complicații.

Includerea mezială

Definiție și caracteristici: Includerea mezială a molarului de minte reprezintă situația în care dintele este înclinat spre partea anterioară a cavității bucale, orientându-se spre molarul secund. Această poziție este cea mai frecventă formă de includere a molarilor de minte, în special la nivelul mandibulei. În cazul includerii meziale, coroana dintelui este parțial vizibilă, iar unghiul de înclinare poate varia de la ușor până la sever. Diagnosticul se bazează pe examinarea clinică, unde se poate observa o parte a coroanei erupte, și pe radiografii, care oferă informații precise despre gradul de înclinare și relația cu structurile adiacente. Includerea mezială poate fi clasificată în funcție de severitatea unghiului de înclinare, influențând astfel decizia terapeutică și tehnica chirurgicală necesară pentru extracție.

Potențiale complicații: Includerea mezială a molarului de minte poate genera o serie de probleme orale. Una dintre cele mai frecvente complicații este pericoronita, o inflamație a țesuturilor moi din jurul coroanei parțial erupte. Această condiție poate cauza durere severă, inflamație și dificultăți la masticație. De asemenea, există riscul formării cariilor atât pe molarul de minte inclus, cât și pe suprafața distală a molarului secund adiacent, din cauza acumulării de resturi alimentare și bacterii în spațiul greu accesibil. În cazuri severe, presiunea exercitată de molarul de minte mezial inclus poate duce la resorbția radiculară a molarului secund. Pe termen lung, această formă de includere poate contribui la apariția problemelor parodontale și la deplasarea dinților anteriori, afectând alinierea dentară.

Includerea verticală

Definiție și caracteristici: Includerea verticală a molarului de minte se referă la situația în care dintele este orientat corect pe verticală, dar nu reușește să erupă complet din cauza lipsei de spațiu sau a obstacolelor osoase. În această poziție, axa longitudinală a molarului de minte este paralelă cu axele dinților adiacenți. Deși orientarea este corectă, dintele rămâne parțial sau complet acoperit de os și țesut gingival. Diagnosticul se bazează pe examinări clinice și radiografice, care evidențiază poziția verticală a dintelui și gradul de includere. Includerea verticală poate fi clasificată în funcție de profunzimea la care se află dintele în os, variind de la includere superficială la profundă. Această formă de includere este considerată adesea mai favorabilă pentru o eventuală erupție spontană, în special la pacienții tineri.

Potențiale complicații: Deși includerea verticală poate părea mai puțin problematică, aceasta poate genera diverse complicații. Una dintre cele mai frecvente este pericoronita, o inflamație a țesuturilor moi din jurul coroanei parțial erupte, care poate cauza durere, infecție și dificultăți la masticație. Există, de asemenea, riscul formării chisturilor dentare, în special chisturi foliculare, care se pot dezvolta în jurul coroanei dintelui neerupt. Aceste chisturi pot duce la resorbția osoasă și pot afecta dinții adiacenți. În cazurile în care molarul de minte vertical inclus exercită presiune asupra nervului alveolar inferior, pacienții pot experimenta parestezii sau dureri neuropate în regiunea mandibulară. Pe termen lung, chiar și o includere verticală poate contribui la apariția cariilor și a problemelor parodontale în zona respectivă, din cauza dificultății de igienizare.

Includerea orizontală

Definiție și caracteristici: Includerea orizontală a molarului de minte reprezintă situația în care dintele este poziționat aproape perpendicular pe axa verticală normală, fiind orientat orizontal în maxilar sau mandibulă. Această formă de includere este considerată una dintre cele mai complexe și problematice. În includerea orizontală, coroana molarului de minte este orientată direct spre rădăcinile molarului secund adiacent. Diagnosticul se bazează în principal pe examinări radiografice, care evidențiază clar poziția anormală a dintelui. Includerea orizontală poate fi completă, când întregul dinte este acoperit de os, sau parțială, când o parte a coroanei este vizibilă în cavitatea orală. Această poziție face ca erupția spontană să fie practic imposibilă și crește semnificativ riscul de complicații.

Potențiale complicații: Includerea orizontală a molarului de minte prezintă un risc ridicat de complicații severe. Una dintre cele mai grave este resorbția radiculară a molarului secund adiacent, cauzată de presiunea constantă exercitată de molarul de minte inclus. Această resorbție poate duce la pierderea molarului secund. Există, de asemenea, un risc crescut de formare a chisturilor și tumorilor odontogene în jurul coroanei incluse. Aceste formațiuni pot provoca distrugeri osoase extinse și pot necesita intervenții chirurgicale complexe. Durerea cronică și infecțiile recurente sunt frecvente în cazul includerii orizontale. În plus, poziția anormală poate cauza probleme de ocluzie și poate contribui la apariția tulburărilor temporo-mandibulare. Extracția molarilor de minte orizontal incluși este adesea o procedură chirurgicală complexă, cu un risc mai mare de complicații postoperatorii, inclusiv lezarea nervului alveolar inferior.

Includerea distală

Definiție și caracteristici: Includerea distală a molarului de minte se referă la situația în care dintele este înclinat spre partea posterioară a cavității bucale, orientându-se în direcția opusă molarului secund. Această formă de includere este mai puțin frecventă comparativ cu includerea mezială sau verticală. În cazul includerii distale, coroana dintelui este orientată spre ramul mandibular sau spre tuberozitatea maxilară, în funcție de arcada dentară afectată. Diagnosticul se bazează pe examinări clinice și radiografice, care evidențiază unghiul de înclinare și relația cu structurile anatomice adiacente. Gradul de înclinare poate varia, influențând severitatea includerii și potențialele complicații asociate. Această poziție face ca erupția spontană să fie extrem de improbabilă și adesea necesită intervenție chirurgicală pentru rezolvare.

Potențiale complicații: Includerea distală a molarului de minte poate genera o serie de complicații specifice. Una dintre cele mai semnificative este riscul crescut de formare a chisturilor dentare, în special chisturi foliculare sau keratochisturi odontogene, care se pot dezvolta în jurul coroanei incluse. Aceste formațiuni chistice pot duce la resorbția osoasă extinsă și pot afecta structurile anatomice importante din vecinătate. În cazul mandibulei, există un risc crescut de fractură în regiunea unghiului mandibular, în special în timpul extracției sau ca urmare a slăbirii structurii osoase. Pericoronita este, de asemenea, o complicație frecventă, mai ales în cazurile de includere distală parțială. În plus, poziția anormală poate interfera cu funcția normală a articulației temporo-mandibulare, ducând la dureri cronice și disfuncții ale acesteia.

Opțiuni de tratament pentru molarii de minte incluși

Gestionarea molarilor de minte incluși implică o varietate de abordări terapeutice, de la monitorizare atentă până la intervenții chirurgicale. Alegerea metodei optime depinde de severitatea includerii, prezența simptomelor și riscul potențial de complicații. Tratamentul personalizat este esențial pentru asigurarea sănătății orale pe termen lung.

Monitorizare și observație

Controale dentare regulate: Această abordare implică vizite periodice la medicul stomatolog pentru evaluarea stării molarilor de minte incluși asimptomatici. În timpul acestor controale, se efectuează examinări clinice și radiografice pentru a monitoriza orice schimbări în poziția sau starea molarilor. Frecvența acestor vizite poate varia, de obicei fiind recomandată o evaluare la fiecare 6-12 luni. Controalele regulate permit detectarea timpurie a oricăror probleme potențiale, cum ar fi dezvoltarea chisturilor, cariilor sau infecțiilor. De asemenea, acestea oferă oportunitatea de a evalua igiena orală a pacientului și de a oferi sfaturi personalizate pentru menținerea sănătății în zona molarilor incluși. În cazul în care se observă modificări semnificative sau apar simptome, medicul poate recomanda intervenții suplimentare sau poate reconsidera necesitatea extracției.

Monitorizarea modificărilor simptomelor sau poziției dintelui: Această etapă implică observarea atentă a oricăror schimbări în starea molarilor de minte incluși. Pacienții sunt instruiți să fie atenți la apariția sau intensificarea durerii, a senzației de presiune sau a disconfortului în zona posterioară a maxilarelor. De asemenea, se urmăresc modificări în alinierea dinților, care pot indica o schimbare în poziția molarului inclus. Medicul stomatolog va evalua periodic radiografiile pentru a detecta eventuale deplasări ale dintelui, formarea de chisturi sau modificări în structura osoasă înconjurătoare. Este important să se observe și orice schimbări în textura sau culoarea gingiilor din jurul zonei afectate, care pot indica dezvoltarea unei infecții sau a unei inflamații. Monitorizarea atentă permite intervenția promptă în cazul apariției complicațiilor, evitând astfel probleme mai grave în viitor.

Extracția molarului de minte

Indicații pentru extracție: Decizia de a extrage un molar de minte inclus se bazează pe mai mulți factori. Principalele indicații includ prezența durerii persistente sau recurente, infecții repetate precum pericoronita, dezvoltarea chisturilor sau tumorilor asociate, și riscul de deteriorare a dinților adiacenți. Extracția poate fi recomandată și în cazurile în care molarul de minte exercită presiune asupra dinților vecini, cauzând înghesuire sau dezaliniere. De asemenea, se ia în considerare potențialul de dezvoltare a cariilor sau a bolii parodontale în zona greu accesibilă din jurul molarului inclus. În unele situații, extracția preventivă poate fi sugerată la pacienții tineri pentru a evita complicațiile viitoare, în special când radiografiile indică o probabilitate ridicată de probleme ulterioare. Decizia finală trebuie luată în urma unei evaluări atente a beneficiilor și riscurilor asociate procedurii.

Opțiuni de anestezie (Locală, sedare sau generală): Alegerea tipului de anestezie pentru extracția molarului de minte inclus depinde de complexitatea cazului și de preferințele pacientului. Anestezia locală, cea mai frecvent utilizată, implică injectarea unui anestezic în zona din jurul dintelui și menține pacientul conștient, dar fără durere. Sedarea conștientă, administrată intravenos sau prin inhalare, este o opțiune pentru pacienții anxioși, oferind o stare de relaxare profundă, dar menține capacitatea de a răspunde la comenzi. Anestezia generală, utilizată în cazuri complexe sau la pacienții cu anxietate severă, induce o stare de inconștiență completă. Fiecare opțiune are avantaje și riscuri specifice, iar alegerea se face în funcție de starea de sănătate a pacientului, complexitatea procedurii și recomandările medicului.

Incizia și îndepărtarea dintelui inclus: Procedura începe cu o incizie în țesutul gingival pentru a expune osul și dintele inclus. Dimensiunea și forma inciziei variază în funcție de poziția și gradul de includere al molarului. În cazurile de includere osoasă, medicul va îndepărta o cantitate mică de os din jurul dintelui pentru a facilita accesul. Folosind instrumente specializate, dintele poate fi secționat în bucăți mai mici pentru o extracție mai ușoară și mai puțin traumatică. Această tehnică minimizează cantitatea de os care trebuie îndepărtată și reduce riscul de complicații. După extragerea completă a dintelui, cavitatea rezultată este curățată minuțios pentru a îndepărta orice resturi de țesut sau fragmente osoase. În unele cazuri, poate fi necesară modelarea marginilor osoase pentru a asigura o vindecare optimă.

Suturarea și îngrijirea postoperatorie: După îndepărtarea molarului de minte, plaga chirurgicală este închisă cu suturi pentru a promova vindecarea și a preveni infecțiile. Tipul de sutură utilizat (resorbabilă sau neresorbabilă) depinde de preferințele chirurgului și de complexitatea intervenției. Îngrijirea postoperatorie imediată implică aplicarea de comprese sterile pentru a controla sângerarea și reducerea umflăturii. Pacienții primesc instrucțiuni detaliate privind îngrijirea plăgii, care includ aplicarea de comprese reci în primele 24-48 de ore pentru a minimiza edemul și evitarea clătirii gurii în prima zi pentru a nu disloca cheagul de sânge. Este esențial să se mențină o igienă orală adecvată, evitând zona operată în primele zile. Pacienții sunt sfătuiți să raporteze orice semne de infecție, cum ar fi febra, durerea intensă sau scurgeri purulente.

Procesul de recuperare și vindecare

Gestionarea durerii și medicația: După extracția molarului de minte, un anumit grad de disconfort și durere este normal. Gestionarea eficientă a durerii este crucială pentru recuperarea pacientului. Medicii recomandă de obicei analgezice precum ibuprofenul sau paracetamolul pentru ameliorarea durerii. În cazuri mai severe, pot fi prescrise analgezice mai puternice, dar utilizarea acestora trebuie strict monitorizată. Aplicarea de comprese reci în primele 24-48 de ore ajută la reducerea umflăturii și a disconfortului. După această perioadă, compresele calde pot fi benefice pentru promovarea circulației și accelerarea vindecării. În unele cazuri, pot fi prescrise antibiotice pentru a preveni infecțiile, în special dacă extracția a fost complicată sau dacă pacientul prezintă un risc crescut de infecție. Este important ca pacienții să urmeze cu strictețe indicațiile medicului privind dozajul și durata tratamentului medicamentos.

Restricții alimentare și igiena orală: În perioada de recuperare după extracția molarului de minte, dieta și igiena orală joacă un rol crucial în procesul de vindecare. În primele 24-48 de ore, se recomandă consumul de alimente moi și reci, cum ar fi iaurtul, budinca sau supa rece. Pacienții trebuie să evite alimentele fierbinți, condimentate sau crocante, precum și băuturile alcoolice și fumatul, care pot irita plaga și întârzia vindecarea. Consumul de lichide adecvat este esențial, dar utilizarea paiului trebuie evitată, deoarece acțiunea de sucțiune poate disloca cheagul de sânge. În ceea ce privește igiena orală, periajul dinților poate fi reluat cu grijă după 24 de ore, evitând zona operată. Clătirea ușoară cu apă sărată călduță poate începe în a doua zi postoperator, ajutând la reducerea inflamației și menținerea curățeniei în cavitatea bucală. Este important să se evite scuipatul forțat și să se mențină o igienă orală atentă pentru a preveni infecțiile.

Consultații de urmărire și îndepărtarea suturilor: Consultațiile postoperatorii sunt esențiale pentru monitorizarea procesului de vindecare și gestionarea oricăror complicații potențiale. Prima vizită de control are loc de obicei la 7-10 zile după intervenție, moment în care se evaluează vindecarea plăgii și se îndepărtează suturile, dacă acestea nu sunt resorbabile. În timpul acestei consultații, medicul va examina locul extracției pentru semne de infecție, vindecare anormală sau alveolită uscată. Pacienții sunt încurajați să raporteze orice simptome neobișnuite, cum ar fi durere persistentă, febră sau scurgeri. În funcție de evoluția vindecării, pot fi programate consultații suplimentare. Aceste vizite oferă, de asemenea, oportunitatea de a discuta despre revenirea la activitățile normale și despre orice îngrijorări pe care pacientul le-ar putea avea. În cazuri rare, când vindecarea este întârziată sau apar complicații, pot fi necesare intervenții suplimentare sau ajustări ale planului de tratament.

Întrebări frecvente

Pot măselele de minte incluse să provoace dureri de cap sau migrene?

Da, măselele de minte incluse pot provoca dureri de cap sau migrene. Presiunea și inflamația cauzate de includerea măselelor de minte pot iradia durerea spre cap, gât sau urechi, determinând astfel apariția acestor simptome.

Este necesară întotdeauna extracția măselelor de minte incluse?

Nu, extracția măselelor de minte incluse nu este întotdeauna necesară. Decizia depinde de prezența simptomelor, riscul de complicații și evaluarea medicului stomatolog. Uneori, măselele de minte incluse pot fi monitorizate fără intervenție chirurgicală.

Care este vârsta optimă pentru extracția măselelor de minte incluse?

Vârsta optimă pentru extracția măselelor de minte incluse este între 17 și 25 de ani. În această perioadă, rădăcinile măselelor nu sunt complet dezvoltate, ceea ce face procedura mai ușoară și reduce riscul de complicații.

Cât timp durează recuperarea după extracția unei măsele de minte?

Recuperarea după extracția unei măsele de minte durează de obicei între una și două săptămâni. Majoritatea pacienților revin la activitățile normale în câteva zile, dar vindecarea completă a zonei poate dura mai mult.

Pot măselele de minte incluse să provoace probleme sinusale?

Da, măselele de minte incluse pot provoca probleme sinusale, în special cele situate în maxilarul superior. Inflamația și infecțiile asociate pot afecta sinusurile maxilare, determinând simptome precum congestia nazală și durerea facială.

Cum pot gestiona durerea după extracția unei măsele de minte?

Pentru gestionarea durerii după extracția unei măsele de minte, se recomandă administrarea analgezicelor prescrise de medic, aplicarea compreselor reci pentru a reduce umflătura și evitarea alimentelor dure sau fierbinți. Urmați instrucțiunile medicului pentru o recuperare optimă.

Care sunt riscurile asociate cu extracția măselelor de minte?

Riscurile asociate cu extracția măselelor de minte includ infecții, sângerări excesive, leziuni nervoase și alveolită uscată. Deși aceste complicații sunt rare, este important să urmați instrucțiunile postoperatorii pentru a minimiza riscurile.

Pot măselele de minte incluse să provoace dureri de maxilar sau tulburări temporo-mandibulare (ATM)?

Da, măselele de minte incluse pot provoca dureri de maxilar și tulburări temporo-mandibulare (ATM). Presiunea exercitată de măselele incluse poate afecta articulația temporo-mandibulară, cauzând durere și disfuncție.

Cum pot preveni alveolita uscată după extracția unei măsele de minte?

Pentru a preveni alveolita uscată după extracția unei măsele de minte, evitați fumatul și consumul de băuturi prin pai, mențineți o igienă orală riguroasă și urmați toate instrucțiunile postoperatorii oferite de medicul stomatolog.

Concluzie

Măselele de minte incluse reprezintă o problemă comună care poate cauza diverse complicații dacă nu sunt gestionate corespunzător. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru prevenirea problemelor grave și menținerea sănătății orale optime. Monitorizarea regulată, tehnicile corecte de igienă orală și intervențiile chirurgicale atunci când sunt necesare contribuie la gestionarea eficientă a acestor situații. Consultați întotdeauna medicul stomatolog pentru o evaluare personalizată și recomandări adecvate.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Ghaeminia, H., Perry, J., Nienhuijs, M. E., Toedtling, V., Tummers, M., Hoppenreijs, T. J., ... & Mettes, T. G. (2016). Surgical removal versus retention for the management of asymptomatic disease‐free impacted wisdom teeth.

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003879.pub4/abstract

Dodson, T. B., & Susarla, S. M. (2014). Impacted wisdom teeth.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148832/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.