Prima pereche de molari permanenți ai copilului apare de obicei în jurul vârstei de 6 sau 7 ani. Din acest motiv, ei sunt adesea numiți “molarii de 6 ani”. Pentru unii copii, aceste măsele ar putea fi prima dată când se confruntă cu un dinte emergent de când le-au apărut dinții de lapte în timpul copilăriei. Pentru un părinte este important să cunoască cum apar primii molari ai copilului deoarece, acest proces poate provoca un oarecare disconfort și iritație a gingiilor.
Ce sunt molarii de 6 ani
Primul molar adult erupe între 6-7 ani, denumit în mod obișnuit “molarul de 6 ani” sau “primii molari” și reprezintă o creștere nouă, ceea ce înseamnă că nu înlocuiesc niciun dinte de lapte. Așadar, este important ca un părinte să-și ajute copilul să înțeleagă importanța de a-i îngriji bine, deoarece va avea molarii de șase ani toată viața. Acești primi molari ajută la determinarea formei feței inferioare și afectează poziția și sănătatea celorlalți dinți permanenți, fiind extrem de importanți pentru alinierea maxilarului superior și inferior. Pe măsură ce măselele de 6 ani încep să erupă, copilul poate prezenta simptome de dentiție, cum ar fi febră ușoară, gingii umflate și durere la mâncat sau la mestecat.
Vârsta exactă la care apar aceștia este determinată în mare măsură de factori genetici. Studiile care compară apariția dinților în rândul membrilor familiei și al gemenilor estimează că aproximativ în 80% de cazuri momentul apariției se datorează genelor.
Simptomele apariției molarilor de 6 ani
Deoarece molarul de 6 ani este un dinte permanent, este important să vă asigurați că se formează obiceiuri bune de igienă orală, de exemplu, periajul și folosirea aței dentare, astfel încât dintele să fie sănătos pe tot parcursul vieții.
Unele dintre simptomele cu care copilul se poate confrunta sunt:
- Inflamarea și sensibilitatea gingiilor
- Infecții
- Durere de maxilar
- Durere de cap
- Febră de grad scăzut
- Dificultate în mestecarea alimentelor solide
- Tulburări de somn
- Iritabilitate
Cum să ușurați durerea molarilor de 6 ani?
Nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu simptomele copilului, acestea pot dura până la 2 sau 4 zile. Însă pot fi încercate remedii la domiciliu pentru o ușura durerea.
- Clătirea cu apă sărată: amestecați sare în apă călduță și lăsați-l pe copil să folosească amestecul pentru a clăti gura cel puțin de două ori pe zi. Acest lucru va reduce inflamația și va menține zona curată de bacterii.
- Masajul gingiilor: masarea gingiei copilului cu tifon umed poate ajuta la reducerea temporară a durerii.
- Apă cu gheață: consumul de apă cu gheață sau de băuturi reci ar putea ajuta la reducerea iritației.
- Ibuprofen: administrarea de ibuprofen poate oferi o ameliorare temporară a durerii.
- Mentă: înmuierea unui tampon de vată în extract de mentă și plasarea acestuia pe zona dureroasă poate reduce durerea.
În cazul în care, durerea persistă, cereți medicului analgezice sau alte remedii.
Alimentația în timpul erupției molarilor de 6 ani
În această perioadă, obiceiurile alimentare ale copilului se pot schimba, s-ar putea să observați o diferență în ceea ce privește apetitul său sau că preferă alimente mai moi. Încercați să fiți atenți la dieta lor generală pentru a evita dezechilibrele. Iată câteva idei de gustări și mese mai ușoare pentru copil în cazul în care acesta se confruntă cu dureri sau sensibilitate în gură.
- Smoothie-uri. Transformați micul dejun într-un deliciu cu smoothie-uri moi și reci. Acestea sunt rapid de făcut dacă aveți la îndemână alimente congelate și pot fi o gustare sănătoasă sau o opțiune de mic dejun pentru copil. Puteți include chiar și legume de culoare verde închis, cum ar fi varza kale și spanacul, pentru un plus de vitamina K, care joacă un rol esențial în coagularea sănătoasă a sângelui.
- Sos de mere răcit. Puneți această gustare de rezervă în frigider înainte de a o servi copilului pentru un desert răcoros și dulce.
- Piure de legume. Piure de cartofi dulci, legume ușor fierte sau spaghete cu dovleac sunt opțiuni care nu sunt prea dure pentru gură, dar totuși dense din punct de vedere nutrițional.
- Salată sănătoasă de ton, pui sau ouă. Renunțați la maioneză și înlocuiți-o cu iaurt grecesc fără aromă sau avocado pentru a face versiuni mai sănătoase ale acestor salate clasice.
Când trebuie să consultați un pediatru sau un dentist?
În această etapă, controalele stomatologice de rutină le oferă copiilor ocazia de a învăța despre obiceiurile alimentare sănătoase și, în același timp, de a se asigura că dinții lor nu au carii. Pe măsură ce dinții lor adulți încep să erupă, veți vedea cum se dezvoltă mușcătura copilului și dacă ar putea fi necesară o ortodonție timpurie. Razele X pot ajuta la urmărirea creșterii și dezvoltării, precum și la evaluarea suprafețelor dintre dinți. Lucrați cu copilul pentru a avea grijă de dinții lor acasă, mai ales pe măsură ce apar cei adulți.
În perioada erupției molarilor de 6 ani se recomandă un apel la medic sau o vizită la camera de urgență în cazul în care copilul are o febră de peste 104 °F. De asemenea, pot fi luate în considerare și comportamentul și nivelul de activitate. Încurajați comunicarea și faceți tot ce puteți pentru a-i acomoda pe cei mici, oferindu-le alimente mai moi și mai reci și continuați să încurajați practicile sănătoase de curățare a dinților, astfel încât copilul să își păstreze dinții sănătoși și puternici la vârsta adultă.
Concluzie
Copilul va avea primii molari permanenți la vârsta de 6 sau 7 ani. Aceștia sunt adesea primii dinți care se cariază la vârsta adultă. Practicarea unor obiceiuri corecte de igienă dentară pentru îl pot ajuta pe copil să mențină o dentură sănătoasă pe tot parcursul vieții. Odată ce molarii au ieșit, părinții îi pot oferi copilului lor siguranța suplimentară a sigilanților dentari pentru a reduce riscul de carii și infecții. Făcând același lucru atunci când erup molarii de 12 ani, veți contribui în mare măsură la protejarea zâmbetului copilului pe măsură ce crește.