Meniu

Molarii: etapele dezvoltarii si ingrijirea acestora

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Molarii sunt dinții mari și plați situați în partea din spate a gurii, esențiali pentru mestecarea și măcinarea alimentelor. Adulții au în mod obișnuit 12 molari, inclusiv ceele patru măsele de minte, care sunt ultimele care care erup.

Dacă măselele de minte sunt extrase, rămân doar opt molari. Acești dinți sunt cruciali pentru procesul de digestie, deoarece ajută la descompunerea alimentelor în bucăți mai mici, ușor de înghițit. Molarii sunt, de asemenea, cei mai mari dinți din gură și au o structură robustă pentru a rezista forțelor mari implicate în mestecare.

Dezvoltarea molarilor

Dezvoltarea molarilor implică două etape principale: erupția molarilor primari (de lapte) și erupția molarilor permanenți. Fiecare etapă are un rol esențial în formarea și funcționarea corectă a dentiției.

Molarii primari (de lapte)

Cronologia erupției primului și celui de-al doilea molar de lapte: Molarii primari, cunoscuți și sub denumirea de dinți de lapte, încep să erupă în jurul vârstei de 13-19 luni pentru primii molari și 23-33 luni pentru al doilea molar. Acești dinți sunt esențiali pentru masticația și dezvoltarea corectă a maxilarului și a mușchilor faciali. Erupția molarilor de lapte este un proces natural și poate fi însoțită de disconfort și iritație a gingiilor. Este important ca părinții să monitorizeze erupția dinților și să mențină o igienă orală corespunzătoare pentru a preveni apariția cariilor și a altor probleme dentare.

Căderea molarilor de lapte: Molarii de lapte încep să cadă în jurul vârstei de 9-12 ani, pentru a face loc molarilor permanenți. Procesul de cădere a dinților de lapte este natural și face parte din dezvoltarea normală a dentiției. Este esențial ca părinții să încurajeze o igienă orală bună și să viziteze regulat medicul dentist pentru a monitoriza sănătatea dentară a copilului. Căderea molarilor de lapte permite erupția corectă a molarilor permanenți, asigurând astfel o dentiție sănătoasă și funcțională.

Molarii permanenți (adulți)

Cronologia erupției primului, celui de-al doilea și celui de-al treilea molar: Primii molari permanenți, cunoscuți și sub denumirea de molarii de șase ani, erup în jurul vârstei de șase ani. Aceștia sunt urmați de al doilea molar, care apare de obicei între 11 și 13 ani. Măselele de minte erup între 17 și 25 de ani, dar uneori nu erup deloc. Această cronologie este esențială pentru dezvoltarea corectă a dentiției și pentru menținerea unei ocluzii corecte. Este important ca părinții să monitorizeze erupția acestor dinți și să asigure o igienă orală corespunzătoare pentru a preveni apariția problemelor dentare.

Importanța erupției și alinierii corecte: Erupția și alinierea corectă a molarilor permanenți sunt esențiale pentru o funcționare eficientă a cavității bucale. O aliniere incorectă poate duce la probleme de ocluzie, dificultăți în mestecare și un risc crescut de carii și boli parodontale. Molarii care nu erup corect sau rămân incluși pot provoca durere și infecții, necesitând intervenții chirurgicale. Este crucial ca molarii să fie monitorizați de un medic dentist pentru ca erupția și alinierea să fie corectă, prevenind astfel complicațiile pe termen lung și menținând sănătatea orală.

Diferențele dintre molarii superiori (maxilari) și inferiori (mandibulari)

Variații în formă și modele de cuspizi: Molarii superiori și inferiori prezintă variații semnificative în ceea ce privește forma și modelele de cuspizi. Molarii superiori au de obicei trei rădăcini și patru cuspizi principali, în timp ce molarii inferiori au două rădăcini și cinci cuspizi principali. Aceste diferențe structurale sunt adaptate pentru a îndeplini funcții specifice în procesul de mestecare. Molarii superiori sunt proiectați pentru a zdrobi și măcina alimentele, în timp ce molarii inferiori sunt specializați în măcinarea și descompunerea alimentelor în bucăți mai mici. Această complementaritate face ca masticația să fie eficientă și digestia corectă.

Numărul de rădăcini: Molarii superiori și inferiori diferă și în ceea ce privește numărul de rădăcini. Molarii superiori au de obicei trei rădăcini, ceea ce le oferă o stabilitate suplimentară în maxilarul superior. În schimb, molarii inferiori au două rădăcini, adaptate pentru a oferi stabilitate în maxilarul inferior. Această diferență în numărul de rădăcini reflectă adaptările evolutive ale dinților pentru a face față forțelor de mestecare și pentru funcționarea eficientă a cavității bucale. Rădăcinile multiple ale molarilor contribuie la ancorarea solidă a dinților în osul maxilar, prevenind astfel mișcarea și deteriorarea acestora.

Menținerea sănătății molarilor

Menținerea sănătății molarilor implică tehnici corecte de periaj și utilizare a aței dentare, precum și utilizarea instrumentelor adecvate pentru igiena orală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea cariilor și a bolilor gingivale.

Tehnici corecte de periaj și utilizare a aței dentare

Accesarea și curățarea tuturor suprafețelor: Este esențial să se acorde atenție curățării tuturor suprafețelor dinților, inclusiv a celor greu accesibile, cum ar fi molarii din spate. Periajul trebuie să fie efectuat cu mișcări circulare și să acopere toate suprafețele dinților, inclusiv fața interioară, exterioară și suprafața de mestecat. Utilizarea aței dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare dintre dinți și de sub linia gingiei, prevenind astfel formarea cariilor și a bolilor gingivale. Este important ca periajul și utilizarea aței dentare să fie efectuate de cel puțin două ori pe zi pentru a menține o igienă orală optimă.

Utilizarea instrumentelor adecvate (periuță de dinți, ață dentară, apă de gură): Alegerea instrumentelor adecvate pentru igiena orală este crucială pentru menținerea sănătății molarilor. O periuță de dinți cu peri moi este recomandată pentru a preveni deteriorarea smalțului și a gingiilor. Ața dentară este esențială pentru curățarea spațiilor interdentare și îndepărtarea plăcii bacteriene. Utilizarea apei de gură antiseptice poate ajuta la reducerea bacteriilor și la prevenirea infecțiilor gingivale. Este important ca pacienții să fie educați cu privire la utilizarea corectă a acestor instrumente și să le folosească în mod regulat pentru a menține o igienă orală corespunzătoare.

Considerații dietetice

Limitarea alimentelor zaharoase și acide: Consumul excesiv de alimente zaharoase și acide poate duce la deteriorarea smalțului dentar și la apariția cariilor. Zahărul este metabolizat de bacteriile din cavitatea bucală, producând acizi care atacă smalțul dinților. Alimentele acide, cum ar fi citricele și băuturile carbogazoase, pot eroda smalțul, făcând dinții mai susceptibili la carii și sensibilitate. Este important să se limiteze consumul acestor alimente și să se clătească gura cu apă după consumul lor pentru a neutraliza acizii. De asemenea, periajul dinților după consumul de alimente zaharoase și acide poate ajuta la protejarea smalțului dentar.

Consumul de nutrienți benefici pentru dinți (calciu, vitamina D): Nutrienții precum calciul și vitamina D sunt esențiali pentru menținerea sănătății dinților și a oaselor. Calciul ajută la întărirea smalțului dentar și la menținerea densității osoase, în timp ce vitamina D facilitează absorbția calciului în organism. Sursele bune de calciu includ produsele lactate, legumele cu frunze verzi și migdalele. Vitamina D poate fi obținută din expunerea la soare și din alimente precum peștele gras și ouăle. Este important să se includă acești nutrienți în dietă pentru a menține dinții puternici și sănătoși și pentru a preveni afecțiunile dentare.

Vizite regulate la dentist și îngrijire profesională

Detectarea și intervenția timpurie: Vizitele regulate la medicul dentist sunt esențiale pentru detectarea timpurie a problemelor dentare și pentru intervenția promptă. Medicul dentist poate identifica semnele incipiente ale cariilor, bolilor gingivale și altor afecțiuni dentare, intervenind înainte ca acestea să devină probleme majore. Detectarea timpurie permite tratamente mai puțin invazive și mai eficiente, reducând riscul de complicații pe termen lung. Este recomandat ca pacienții să viziteze medicul dentist cel puțin de două ori pe an pentru controale și curățări profesionale.

Măsuri preventive (sigilante, tratamente cu fluor): Măsurile preventive, cum ar fi aplicarea de sigilante dentare și tratamentele cu fluor, pot ajuta la protejarea dinților împotriva cariilor. Sigilantele dentare sunt acoperiri subțiri aplicate pe suprafața molarilor pentru a sigila șanțurile și fosetele, prevenind acumularea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare. Tratamentele cu fluor ajută la întărirea smalțului dentar și la prevenirea cariilor. Aceste măsuri preventive sunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare și pentru reducerea riscului de apariție a problemelor dentare pe termen lung. Pacienții ar trebui să discute cu medicul dentist despre opțiunile preventive disponibile și să le includă în rutina lor de îngrijire orală.

Întrebări frecvente

Câți molari au de obicei adulții?

Adulții au în mod obișnuit 12 molari, inclusiv cele patru măsele de minte. Dacă măselele de minte sunt extrase, rămân doar opt molari.

Pot măselele de minte să provoace probleme dacă nu sunt extrase?

Da, măselele de minte pot provoca probleme dacă nu sunt extrase, inclusiv durere, infecții, carii și afectarea dinților adiacenți.

De ce sunt molarii mai predispuși la carii?

Molarii sunt mai predispuși la carii din cauza șanțurilor și fosetelor adânci de pe suprafața lor, care pot reține resturi alimentare și bacterii.

Există considerații speciale pentru curățarea molarilor?

Da, este important să acordați atenție curățării tuturor suprafețelor molarilor, inclusiv a celor greu accesibile, și să utilizați ața dentară pentru a îndepărta placa bacteriană dintre dinți.

Pot molarii lipsă să fie înlocuiți?

Da, molarii lipsă pot fi înlocuiți cu implanturi dentare, punți sau proteze dentare pentru a restabili funcția și estetica dentară.

Care sunt semnele că o măasea de minte trebuie extrasă?

Semnele că o măsea de minte trebuie extrasă includ durere, inflamație, dificultăți la mestecare și infecții recurente.

Cum pot ameliora durerea cauzată de erupția unei măsele de minte?

Durerea cauzată de erupția unui molar de minte poate fi ameliorată prin administrarea de analgezice, clătirea gurii cu apă sărată și aplicarea de comprese reci pe zona afectată.

Concluzie

Molarii joacă un rol esențial în procesul de mestecare și digestie, fiind cei mai mari și mai puternici dinți din cavitatea bucală. Menținerea sănătății molarilor implică o igienă orală riguroasă, vizite regulate la dentist și o dietă echilibrată. Problemele comune, cum ar fi impactarea măselelor de minte și cariile, pot fi prevenite și gestionate prin măsuri preventive adecvate și intervenții timpurii. O atenție deosebită acordată molarilor face ca sănătatea orală să rămână optimă și previne complicațiile pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Baratto Filho, F., Zaitter, S., Haragushiku, G. A., de Campos, E. A., Abuabara, A., & Correr, G. M. (2009). Analysis of the internal anatomy of maxillary first molars by using different methods.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0099239908011138

Bishara, S. E., & Andreasen, G. (1983). Third molars: a review.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002941683902981

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.