Nerv masea: Cauzele durerii, simptome si metode de calmare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dinții sunt alcătuiți dintr-o combinație de țesut dur și moale, iar dinții sănătoși sunt considerați vii. Atunci când nervii din pulpa dintelui, care reprezintă stratul interior, se deteriorează, de exemplu în urma unei leziuni sau a unei carii, aceștia pot înceta să mai furnizeze sânge dintelui, și în final pot provoca o infecție și cauza moartea nervului.

Care este structura dintelui?

Iată care sunt cele trei părți principale ale fiecărui dinte

Rădăcina 

Chiar dacă nu o puteți vedea, rădăcina reprezintă aproximativ două treimi din dinte, fiind alcătuită din mai multe părți:

  • Nervi și vase de sânge. Partea cea mai interioară a dintelui este alcătuită dintr-un număr semnificativ de terminații nervoase și vase de sânge bogate. Acestea furnizează oxigen și substanțe nutritive dintelui pentru a-l menține sănătos.
  • Canal. Acesta este un mic pasaj care se extinde până la rețeaua de vase de sânge de sub rădăcină. Majoritatea dinților au unul sau două canale. Unii oameni pot avea trei sau patru canale la un anumit dinte, ceea ce crește complicațiile dentare.
  • Ciment. Fidelă numelui său, această parte a dintelui cimentează rădăcina de os, fiind un material asemănător osului care acoperă în întregime rădăcina dintelui.
  • Ligamentul parodontal. Acesta este un grup de fibre de țesut conjunctiv care atașează dintele de osul înconjurător. Acesta conține, de asemenea, nervi și vase de sânge.
  • Osul maxilarului. Cunoscut și sub numele de os alveolar, acesta este osul care înconjoară alveolele dinților și ajută la menținerea dinților la locul lor.

Gâtul

Gâtul este cunoscut și sub numele de colul dentar și este partea dintelui care formează un strat de delimitare între rădăcină și coroană, fiind o parte subțire a dintelui, cu margini neregulate. Gâtul conține gingia, care este un țesut conjunctiv roz, atașat de gâtul dintelui și pulpa și care este partea cea mai interioară a dintelui, cu o mulțime de vase de sânge și conexiuni nervoase.

Coroana

Coroana dintelui este partea vizibilă cu ochiul liber. Stratul său cel mai exterior se numește smalț, care este o substanță dură cu un conținut ridicat de minerale. Acesta formează o barieră ce protejează partea interioară a dintelui de bacterii. În plus, acesta oferă dinților forța necesară pentru a mușca și mesteca alimentele.

Motive frecvente din spatele durerii nervului măselelor

Iată câteva cauze posibile:

  • Caria dentară.
  • Dinți crăpați. 
  • Abcesul dentar
  • Scrâșnirea dinților
  • Boala gingivală

Simptomele asociate cu durerea nervului măselelor

Nervii din interiorul și din jurul măselelor sunt foarte sensibili, fiind protejați de exteriorul dur al dinților. Cu toate acestea, ei pot fi expuși prin deteriorare sau carii, ceea ce duce la dureri persistente care vor avea nevoie de atenție profesională. Dentistul va diagnostica și va trata problema. Unele dintre cauzele durerii nervoase dentare sunt evidente, cum ar fi un dinte rupt, crăpat sau ciobit. În alte cazuri, cariile pot cauza apariția lentă a durerii. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale durerii nervului includ:

  • Sensibilitate la temperaturi calde sau reci
  • Sensibilitate la alimentele sau băuturile acide
  • O durere surdă de-a lungul liniei gingivale
  • Durere ascuțită la un dinte

Infecția nervului măselelor

Atunci când un nerv se infectează, poate duce la sensibilitate și durere extremă în zona afectată. Mulți dintre cei care suferă de o infecție a nervului măseloler nu înțeleg cauza infecției, ceea ce face ca aceasta să fie mai dificil de tratat. Nervul se infectează ca urmare a unei carii dentare profunde. La început, cariile afectează doar smalțul și dentina, care sunt straturile cele mai exterioare. Pe măsură ce traversează straturile, nervul măselelor poate fi expus bacteriilor dăunătoare, ceea ce poate provoca o infecție. În plus, aceste infecții pot apărea din cauza unui dinte crăpat, a unui dinte ciobit sau a unui traumatism facial. 

Principala opțiune de tratament pentru o infecție a nervului dentar este terapia endodontică, altfel denumită și tratament de canal. În esență, terapia de canal se realizează prin îndepărtarea pulpei infectate și înlocuirea acesteia cu un material inert. Aceasta are succes în aproape toate ocaziile. Singura altă alternativă la terapia de canal este extracția măselei, în cazul căreia o punte, un implant sau o proteză o poate înlocui.

Nervul mort într-o măsea

Țesutul pulpar este învelit într-un mediu lipsit de germeni. Să presupunem totuși că bacteriile provenite dintr-o carie profundă sau dintr-o plombă care prezintă scurgeri ajung în pulpă. În acest caz, aceasta se va infecta, la fel ca atunci când murdăria și bacteriile infectează o tăietură de pe deget. Diferența este că pielea infectată poate fi tratată, dar odată ce țesutul pulpar este infectat, acesta nu se poate vindeca singur.

Există multe motive pentru care nervii măselelor mor. Unele dintre ele includ:

  • O fractură de măsea
  • Pregătiri profunde ale coroanei
  • Proceduri invazive repetate
  • Scrâșnirea sau strângerea dinților

Tratamentul pentru durerea severă a nervului

În funcție de cauza durerii, medicul dentist poate trimite pacientul la un endodontist, care este un dentist specializat în tratarea interiorului dintelui. În cazurile în care nervul măselei este infectat sau inflamat, medicul stomatolog poate recomanda un canal radicular.

Tratamentul de canal

Tratamentul de canal (endodonție) este o procedură dentară utilizată pentru a trata infecția din centrul unui dinte. Tratamentul de canal nu este dureros și poate salva o măsea care altfel ar fi trebuit să fie îndepărtată complet. Acesta presupune să se facă o gaură în dinte și să se îndepărteze centrul moale, cunoscut sub numele de nerv care este alcătuit din țesut conjunctiv, nervi și aprovizionare cu sânge și se extinde în rădăcinile măselelor. După ce nervul este îndepărtat, spațiul este umplut și sigilat. Un tratament de canal poate salva o măsea grav infectată sau deteriorată de carii, lucrări dentare repetate, uzură, boli ale gingiilor, obturații fisurate sau o leziune a măselei. Atunci când nervul este deteriorat, bacteriile pot începe să se înmulțească și acest lucru poate duce la o infecție sau la un abces.

Extracție

Dacă medicul dentist nu poate repara măseaua, este posibil să fie nevoit să o extragă. Acesta este unul dintre motivele pentru care tratamentul precoce este atât de important. Extracția măselei este o procedură simplă, relativ ieftină și nedureroasă. Ulterior, un dentist o poate înlocui cu o punte fixă, un implant sau o proteză dentară. Pentru a ameliora durerea cât timp se așteaptă o programare, pot fi luate în considerare următoarele metode:

  • Analgezice fără prescripție medicală, ibuprofenul și alte analgezice pot ameliora durerea.
  • Utilizarea unei comprese reci sau unei pungi de gheață, pentru a amorți zona și a face față umflării.
  • Clătituri cu apă sărată sau peroxid, care pot ameliora inflamația.

Concluzie

Cel mai bun mod de a face față unei infecții a nervilor măselelor este să preveniți apariția ei în primul rând. În timp ce evitarea unei infecții a nervului dentar poate fi dificilă, anumite precauții pot reduce șansele de a dezvolta o infecție. În primul rând, asigurați-vă că practicați o bună igienă orală. Acest lucru înseamnă că trebuie să respectați un program de periaj consistent, să folosiți ața dentară și să folosiți apă de gură cel puțin o dată pe zi. Nu vă periați prea tare, deoarece o gingie expusă poate duce la infecție. De asemenea, evitați consumul excesiv de alimente și băuturi care sunt dăunătoare pentru dinți. Mai mult, vizitarea regulată a unui dentist poate reduce semnificativ șansele de a suferi o infecție a nervului dentar.