Meniu

Nervi dinti

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fiecare dinte are nervi și vase de sânge care sunt responsabile pentru furnizarea de nutrienți. Nervul este prezent în rădăcina dintelui, iar odată ce un dinte iese din gingie, acesta nu mai este important pentru funcționarea sau sănătatea dintelui. Principala funcție a nervului este de a simți cald și rece.

Localizarea nervilor

Fiecare dinte este alcătuit din trei țesuturi dure și un țesut moale. Porțiunea dură, albă și vizibilă a dinților este cunoscută sub numele de smalț. Această parte a dintelui nu are nervi sau alte celule vii. Stratul dintelui de sub smalț se numește dentină, iar dacă smalțul se deteriorează, dentina poate fi expusă. Dentina conține tubuli microscopici care permit senzației să călătorească mai adânc în dinte. Atunci când alimentele sau băuturile calde sau reci ating dentina, nervii din adâncul dintelui pot fi stimulați. 

Nervii sunt localizați în mijlocul dintelui, în interiorul țesutului moale numit pulpă. Termenul de „nerv dentar” este utilizat pentru a descrie terminațiile nervoase care se află aproape de suprafața dinților și sub gingii (papilele dermice) și care se alimentează în camera pulpară din dinte. Pulpa conține, de asemenea, vase de sânge și țesut conjunctiv. Dacă această parte a dintelui se infectează sau se deteriorează, medicul dentist poate opta pentru ameliorarea disconfortului prin îndepărtarea nervilor care provoacă durerea. Pulpa este corpul important de țesut care stochează celulele dintelui și care alimentează dinții microscopici precum cuspidele și coroanele. Pulpa asigură, de asemenea, multe funcții fiziologice: conține alimentarea cu sânge a celulelor nervoase, oxigenul pentru celule și chiar lichidul care ajută la dizolvarea materiei dintelui mort și cariabil. Alimentarea cu sânge a țesuturilor nervoase ale dintelui este asigurată de capilare, care sunt vase mici ce au capacitatea de a transporta nutrienții necesari pentru creșterea și circulația celulelor.

Ce este afectarea nervilor dentare?

În interiorul stratului exterior dur al unui dinte se află pulpa dentară mai moale, care conține nervi și vase de sânge. Dacă se infectează, aceasta afectează nervii, provocând dureri puternice. Afectarea nervilor dentari poate apărea, de asemenea, ca urmare a unui traumatism dentar care expune nervii. Prin urmare, este esențial să se obțină un tratament dentar prompt pentru a preveni alte infecții și pentru a controla durerea. Conform unui raport 67.000 de spitalizări cu probleme dentare ar fi putut fi prevenite prin obținerea unui tratament mai devreme.

Care sunt cauzele problemelor legate de nervii dinților?

Nervii din dinți nu se regenerează în starea în care au fost tăiați. Prin urmare, deteriorarea nervilor înseamnă că, dacă unul sau mai mulți dinți sunt afectați, nervul trebuie să fie regenerat. Uneori, acest lucru necesită mai multe proceduri înainte ca un nerv să fie regenerat efectiv până la punctul în care își poate relua funcția normală. Atunci când un dinte este infectat de bacterii și nu poate primi un flux sanguin adecvat, nervii care trec în mod normal prin gingie vor intra în stare latentă. Nervul nu va mai primi niciun flux sanguin și va fi ca o ramură aproape moartă a unui copac; copacul se va ofili încet, fără să mai aibă nicio altă funcție. Un nerv nu poate supraviețui fără sânge care să-l alimenteze. Prin urmare, nervii dinților trebuie să fie curățați pentru a putea funcționa din nou.

Carii dentare

Caria dentară se formează atunci când bacteriile orale produc acizi care devorează smalțul dentar. În timp, se poate forma o gaură în dinte cunoscută sub numele de carie. Atunci când cariile se dezvoltă pentru prima dată, de obicei nu provoacă durere. Cu toate acestea, pe măsură ce se agravează, poate fi simțită durere în dinte sau sensibilitate la temperaturi calde sau reci.

Dinți crăpați 

Dinții sunt puternici, dar se pot crăpa dacă sunt supuși unor presiuni prea mari, de exemplu, în timpul mestecatului unor obiecte dure, cum ar fi gheața sau boabe de popcorn necoapte. Alte cauze posibile ale dinților crăpați includ bruxismul (strângerea și scrâșnirea dinților) și accidentele sportive. Atunci când smalțul dinților se fisurează, bucățile se pot mișca în timpul mestecatului. Această mișcare poate irita pulpa dintelui și, în cele din urmă, poate provoca daune ireparabile. Un dinte crăpat poate să doară în timpul mâncatului sau poate fi sensibil la temperaturi calde și reci. Adesea, durerea apare și dispare.

Abcesul dentar 

Un abces dentar este o pungă de puroi care se poate forma în diferite regiuni ale unui dinte, inclusiv în vârful rădăcinii dintelui. Această infecție apare atunci când bacteriile pătrund în interiorul pulpei dintelui. Acest lucru se poate întâmpla dacă există o carie sau o leziune dentară care a rămas netratată. Un dinte abcesat poate fi sensibil la forțele de mestecat sau la temperaturi calde sau reci. Acesta poate provoca durere de dinți severă și pulsatilă, care poate ajunge chiar și la ureche, maxilar sau gât. Alte semne potențiale ale unui abces dentar includ umflarea feței și febra.

Scrâșnirea dinților

Scrâșnirea dinților este o altă cauză frecventă de afectare a nervilor dentare. Șlefuirea constantă deteriorează suprafața dintelui, expunând pulpa și ducând la infecții și deteriorarea nervilor.

Boala gingivală

Bolile gingivale cauzează multe probleme, inclusiv gingivita. Cu toate acestea, pe măsură ce gingiile se retrag ca o consecință a bolii gingivale, acestea le expun la deteriorare, inclusiv pulpa și nervii. Infecția pătrunde rapid în dinte, ceea ce duce la durere.

Cum se identifică afectarea nervilor dintelui?

Durerea nervoasă la nivelul dinților se împarte în două categorii:

Sensibilitatea pulpară

Dacă există dureri nervoase care se concentrează pe un singur dinte, este posibil ca problema să afecteze pulpa dentară. Cauzele durerii nervoase la nivelul dinților care afectează pulpa includ un dinte crăpat, ciobit sau spart, carii sau infecții dentare, o obturație dentară recentă și presiunea cauzată de strângerea sau scrâșnirea dinților.

Sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară se referă la durerea nervoasă din dinți care este mai răspândită. Acest tip de durere nervoasă la nivelul dinților apare atunci când smalțul dentar este deteriorat sau erodat, iar stimulii externi, cum ar fi căldura, frigul și acidul, ajung la terminațiile nervoase din stratul de dentină al dintelui. Cauzele sensibilității dentare includ utilizarea produselor de albire a dinților, retragerea gingiilor și cariile netratate. În plus, periajul prea dur al dinților și o intervenție chirurgicală recentă la nivelul gingiilor care expune rădăcinile dinților pot provoca dureri nervoase la nivelul dinților. O caracteristică comună a deteriorării nervilor dintelui de minte sau a nervilor infectați este o durere surdă în apropierea liniei gingivale. Aceasta se transformă, de obicei, într-o durere mai severă dacă nu este tratată din timp.

Disconfort în timpul mâncării

Atunci când o persoană mănâncă, se exercită presiune asupra dinților, iar dacă un dinte este slăbit din cauza unei carii, de exemplu, acesta apasă pe nervii expuși, provocând durere. Este esențial ca în aceste cazuri o persoană să primească tratament cât mai curând de la un dentist înainte ca durerea să devină mai severă sau ca nervii să se infecteze.

Durere în urma expunerii la temperaturi calde sau reci

Un semn comun că a avut loc o deteriorare a nervilor este o durere la expunerea la temperaturi calde sau reci. Leziunile nervoase după extracția măselelor de minte pot duce, de asemenea, la sensibilități. Dacă începeți să simțiți durere atunci când mâncați alimente reci, ar trebui să solicitați ajutorul unui medic dentist. 

Durerea care radiază prin gură

Durerea care iradiază prin gură este un semn că mai mulți nervi sunt afectați. Aceasta este, de obicei, un rezultat al smalțului deteriorat care expune zona pulpară și nervii și poate deveni mai constantă în timp.

Tratamente comune pentru durerea nervului dentar

Există mai multe opțiuni potențiale de tratament care pot fi utilizate pentru a trata durerea cauzată de leziuni la nivelul nervilor dinților. Cele două proceduri dentare cele mai comune sunt obturațiile și tratamentele de canal.

  • Obturarea
    O obturație este cea mai comună formă de reparație dentară. Cu acest tip de tratament, dintele deteriorat este umplut cu un ciment dentar sau o plombă. În timpul procedurii, zona din jurul dintelui este amorțită, partea cariata a dintelui este îndepărtată, iar obturația este folosită pentru a umple zona deteriorată. Acest lucru va împiedica stimulii externi să agraveze nervii din jurul dintelui.
  • Canal radicular
    Acesta este un tip de procedură dentară mai intensă, care este utilizată atunci când apare durerea ca urmare a unui dinte grav cariat sau deteriorat. În timpul acestei proceduri, nervul deteriorat este îndepărtat în întregime, la fel ca și pulpa care înconjoară dintele deteriorat, iar apoi zona este curățată și sigilată. 

Zona din apropierea nervului dentar dureros poate fi sensibilă înainte sau după procedura dentară, dar este important să urmați o rutină regulată de igienă orală pentru a preveni apariția unor carii sau boli dentare suplimentare. 

Întrebări frecvente

  1. Ce veți simți dacă aveți un nerv dentar deteriorat?
    Durerea nervoasă dentară se poate dezvolta treptat în timp, simțindu-se inițial ca o durere surdă în gură și devenind treptat un disconfort mai sever. Acționând din timp asupra durerii poate ajuta la ameliorarea disconfortului și poate oferi medicului stomatolog opțiuni de tratament mai puțin intensive. Îngrijirea dentară regulată, inclusiv folosirea aței dentare și periajul dinților de mai multe ori pe zi, poate ajuta la prevenirea apariției durerii de nervi ai  dinților, dar uneori aceasta va apărea oricum. Iată câteva dintre cele mai frecvente semne ale durerii nervului dentar:
    – O durere surdă de-a lungul liniei gingivale
    – Durere care vizează un singur dinte sau radiază în toată gura
    – Disconfort care se înrăutățește după ce mâncați, în special după mese fierbinți, reci sau acide
  2. Cât timp durează durerea nervoasă la un dinte?
    În medie, o durere a nervilor dinților poate dura de la doar câteva zile până la 4-6 săptămâni sau, în unele cazuri, chiar mai mult. Având în vedere amorțeala și durerea ascuțită care pot apărea în cazul unui nerv dentar, trebuie să faceți tot ce puteți pentru a scăpa de aceasta cât mai repede posibil. Durerea nervoasă poate fi cauzată de presiunea exercitată de țesuturile înconjurătoare pe nervul dintelui. În plus, mușchii, cartilajul, oasele și tendoanele pot exercita presiune asupra unui nerv. Acest lucru poate face ca nervul să își piardă funcția și, astfel, să ducă la amorțeală, furnicături, durere ascuțită, ca o senzație de arsură, și slăbiciune musculară.
  3. Ce puteți face pentru a evita problemele nervilor dinților?
    Este posibil să preveniți în primul rând cauza apariției cariilor, printr-o alimentație adecvată și prin evitarea produselor care sunt o sursă de bacterii și toxinele acestora. Ficatul, în acest proces, filtrează bacteriile și toxinele care nu pot fi digerate, iar prin menținerea în afara acestor elemente periculoase, nicio bacterie și nicio toxină nu va putea să se dezvolte și să roadă țesutul moale al dintelui. 
  4. Ce se întâmplă atunci când nervul unui dinte este afectat?
    Leziunile dentare pot fi cauza principală a abceselor dentare. Persoanele care suferă de apnee în somn, sforăit, obezitate sau boli gingivale pot provoca leziuni ale dintelui, deoarece inhalează în plămâni bacterii, placă bacteriană, alimente și resturi. Aceste bacterii sau germeni care conțin placă bacteriană intră în gură și se fixează în gingii, fiind capabile să provoce o infecție. Gura și cavitatea bucală conțin șase tipuri diferite de bacterii care pot provoca o infecție în gură. Printre aceste bacterii se numără Corynebacterium și Streptococcus mutans, care sunt cei mai comuni agenți patogeni bucali.

Concluzie

Este important ca cineva să-și dea seama de cauza principală a apariției durerii nervilor dinților. Atunci când un pacient simte o durere de dinți, este important să caute tratament cât mai curând deoarece o durere la nivelul nervilor dinților poate deveni insuportabilă în timp, ducând la tratamente mai invazive.