Fie că este ascuțită și bruscă sau surdă și constantă, nevralgia dentară (durerea de dinți) este greu de ignorat. Nevralgia dentară apare atunci când nervul din rădăcina unui dinte sau din jurul acestuia este iritat. Infecția dentară, cariile, rănile sau pierderea unui dinte sunt cele mai frecvente cauze ale nevralgiei dentare. Uneori, durerea provine din alte zone și ajunge la maxilar, părând astfel a fi durere dentară. Cele mai frecvente zone includ articulația maxilarului, urechea, sinusurile și chiar probleme ocazionale ale inimii.
Ce este durerea nevralgică dentară?
Durerea neuropată este o afecțiune cronică și se referă la toate durerile inițiate sau cauzate de o leziune sau disfuncție a sistemului nervos. Nevralgia dentară, odontalgia atipică (durerea dintelui fantomă), sindromul de arsură bucală, neuropatiile traumatice, nevralgiile postherpetice și sindromul durerii regionale complexe sunt afecțiuni dureroase neuropate în regiunea orofacială. Atunci când o persoană resimte pentru prima dată dureri la nivelul feței, este logic ca persoana sau medicul să suspecteze o problemă dentară ca fiind cauza durerii. Pentru a obține rapid un diagnostic corect, este imperativ să se stabilească dacă un pacient are o problemă dentară sau durere facială neuropată.
Tipuri de durere dentară
Odontalgia atipică
În cazul odontalgiei atipice, durerea este descrisă ca o pulsație sau o durere constantă la nivelul unui dinte, al dinților sau al locului de extracție, care este persistentă și neîntreruptă și care nu este afectată în mod semnificativ de expunerea la mâncare sau băutură caldă sau rece, sau de mestecat sau mușcat. Durerea poate sau nu să fie ameliorată prin injectarea unui anestezic local. Intensitatea acesteia poate varia de la foarte ușoară la foarte severă. De obicei, nu există o cauză identificabilă care să explice durerea și, adesea, aceasta urmează sau este asociată cu un istoric al unui anumit tip de procedură dentară, cum ar fi efectuarea unui tratament de canal sau o extracție dentară. Ocazional, aceasta poate apărea fără niciun motiv, fiind resimțită la nivelul unui dinte sau al dinților și persistă în ciuda unui tratament menit să o amelioreze, cum ar fi o plombă, un tratament de canal sau chiar o extracție.
Nevralgia de trigemen
Aceste episoade pot începe ca atacuri scurte și ușoare și pot progresa și provoca episoade mai lungi și mai frecvente de durere usturătoare. Nevralgia dentară este descrisă ca fiind bruscă, intensă sau “ca un șoc”. Această durere poate apărea aproape oriunde între maxilar și frunte, inclusiv în interiorul gurii, fiind de obicei doar pe o singură parte a feței și poate include contracții faciale (de unde și termenul de “tic”).
Tipuri de nevralgie de trigemen
- Nevralgia trigeminală clasică. O arteră sau o venă care comprimă nervul trigemen provoacă durerea intensă. Nevralgia de trigemen clasică se caracterizează prin paroxisme ascuțite de durere severă, care durează de obicei o fracțiune de secundă până la două minute. Paroxismele sunt foarte severe ca intensitate, având, de obicei, o zonă de declanșare sau o acțiune care activează zvâcnetul asemănător unui șoc. Durerea este aproape întotdeauna unilaterală (pe o singură parte) și localizată în a doua (mijlocul feței) sau a treia (maxilarul) ramură a nervului trigemen.
- Nevralgia de trigemen clasică cu durere continuă concomitentă (atipică). Persoanele cu nevralgie de trigemen atipică resimt o durere surdă persistentă sau o senzație de arsură într-o parte a feței. Cu toate acestea, episoadele de durere ascuțită pot complica nevralgia de trigemen atipică. Adesea nu există un punct de declanșare specific pentru durere, iar aceasta se poate agrava în timp.
- Nevralgia trigeminală secundară. Nevralgia trigeminală este cauzată de o boală de bază.
- Nevralgia trigeminală idiopatică. Nevralgie dentară fără ca testele electrofiziologice sau RMN să prezinte anomalii semnificative.
- Neuropatie dureroasă a trigeminalului. Durere facială în distribuția (distribuțiile) uneia sau mai multor ramuri ale nervului trigemen, cauzată de o altă afecțiune și care indică leziuni neuronale (inclusiv herpes zoster, nevralgie postherpetică și neuropatie posttraumatică).
Care sunt cauzele nevralgiei dentare trigeminale?
Afecțiunea apare atunci când un vas de sânge sau o tumoare apasă pe nervul trigemen. Acest contact, la rândul său, exercită presiune asupra nervului și îi deteriorează învelișul protector. Când sau de ce poate apărea, aceasta se poate datora unei leziuni a nervului în urma unei operații la sinusuri, a unei operații orale, a unei traume la cap, a unui accident vascular cerebral sau a unei complicații a sclerozei multiple. Acest tip de nevralgie poate afecta persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții de 50 de ani sau mai mult și afectează mai des femeile. Pe lângă faptul că imită durerea de dinți sau de gingii, această afecțiune poate apărea ca durere la nivelul buzelor, nasului, ochilor sau frunții. Dacă vă confruntați cu sensibilitate dentară sau durere dentară și credeți că ar putea fi nevralgie dentară, discutați cu un medic stomatolog, deoarece acestea ar putea fi semnele a altceva dacă nu aveți alte simptome ale acestei afecțiuni.
Atacurile de nevralgie dentară pot fi declanșate din următoarele motive:
- Atingerea ușoară a pielii
- Spălarea
- Râsul
- Periajul pe dinți
- Suflarea nasului
- Consumul de băuturi calde sau reci
- Întâlnirea cu o briză ușoară
- Aplicarea machiajului
- Zâmbetul
- Vorbitul
Simptomele mai multor tulburări de durere sunt similare cu cele ale nevralgiei dentare. Cea mai frecventă mimică a nevralgiei trigeminale este durerea neuropată trigeminală, care rezultă în urma unei leziuni sau deteriorări a nervului trigemen și durerea este în general descrisă ca fiind constantă, surdă și arzătoare.
Imitatorii suplimentari includ:
- Sindromul Ernest (leziune a ligamentului stilomandibular)
- Nevralgia occipitală
- Cefalee în ciorchine/ migrene
- Arterită cu celule gigantice
- Dureri dentare
- Nevralgia post-herpetică
- Nevralgia glosofaringiană
- Infecție sinusală
- Infecția urechii
- Sindromul articulației temporo-mandibulare (ATM)
Tratamentul pentru durerea nevralgică
- Tratament nechirurgical
Deși nu există un leac sau un tratament care să fie eficient pentru fiecare persoană, există metode de ameliorare a durerii pe care un medic sau un neurolog le poate recomanda. Tratamentul nechirurgical este, de obicei, prima abordare pe care un medic o va adopta pentru a gestiona afecțiunea. Deoarece nevralgia este neuropatică (care provine direct din nerv), durerea asociată cu aceasta nu răspunde la analgezicele obișnuite sau la opioide. Anticonvulsivantele pot adesea minimiza durerea și atacurile. Un neurolog poate prescrie, de asemenea, un relaxant muscular sau alte medicamente pentru a ajuta la controlul “șocurilor” faciale.
În stadiile incipiente ale bolii, anticonvulsivantele controlează durerea pentru majoritatea persoanelor. Atunci când un pacient nu prezintă nicio ameliorare la acest medicament, medicul are motive să se îndoiască de prezența nevralgiei dentare. Cu toate acestea, eficacitatea scade în timp. Posibilele efecte secundare includ amețeli, vedere dublă, somnolență și greață. Există și dezavantaje ale acestor medicamente, în afară de efectele secundare.
- Tratamentul chirurgical
În cazul în care medicamentele s-au dovedit ineficiente în tratarea nevralgiei trigeminale, mai multe proceduri chirurgicale pot ajuta la controlul durerii. Tratamentul chirurgical este împărțit în două categorii: chirurgia craniană deschisă și procedurile de leziune. În general, chirurgia deschisă este efectuată pentru pacienții la care se constată că au presiune asupra nervului trigemen de la un vas de sânge din apropiere, care poate fi diagnosticat cu ajutorul imagisticii creierului, cum ar fi un RMN special. Se consideră că această intervenție chirurgicală înlătură problema de bază care cauzează nevralgia dentară. În schimb, procedurile de lezare includ intervenții care lezează intenționat nervul trigemen, pentru a-l împiedica să transmită durere la nivelul feței. Efectele lezării pot fi de scurtă durată și, în unele cazuri, pot duce la amorțeală la nivelul feței.
Concluzie
Nevralgia dentară este o afecțiune care provoacă senzații dureroase asemănătoare unui șoc electric pe o parte a feței. Această afecțiune cu dureri cronice afectează nervul trigemen, care transportă senzațiile de la față la creier. Dacă o persoană suferă de nevralgie dentară, chiar și o ușoară stimulare a feței – cum ar fi periajul dinților sau machiajul – poate declanșa un șoc de durere atroce. O persoană poate experimenta inițial atacuri scurte și ușoare. Nevralgia dentară poate progresa și poate provoca atacuri mai lungi și mai frecvente de durere usturătoare. Nevralgia de trigemen afectează mai des femeile decât bărbații și este mai probabil să apară la persoanele care au peste 50 de ani. Datorită varietății de opțiuni de tratament disponibile, o persoană nu va suferi toată viața de această durere. De obicei, medicii pot gestiona eficient nevralgia trigeminală cu medicamente, injecții sau intervenții chirurgicale.