Meniu

Obturatie de canal

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Uneori, bacteriile pătrund în pulpa unui dinte și provoacă o infecție. Când se întâmplă acest lucru, este necesară terapia de canal pentru a salva dintele. În timpul acestei proceduri, pulpa infectată este îndepărtată, iar dintele este sigilat pentru a preveni reinfectarea.

Ce înseamnă o obturație de canal?

Obturația de canal este ultima etapă din procedura endodontică numită tratament de canal. În interiorul dintelui, sub smalțul alb și sub un strat dur numit dentină, se află un țesut moale numit pulpă, care conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv, ce ajută la creșterea rădăcinii dintelui în timpul dezvoltării acestuia. Un dinte complet dezvoltat poate supraviețui fără pulpă, deoarece acesta continuă să fie hrănit de țesuturile care îl înconjoară. Tratamentul de canal este o procedură dentară care ameliorează durerea cauzată de un dinte infectat sau abcesat. În timpul procesului de tratament de canal, pulpa inflamată este îndepărtată, suprafețele din interiorul dintelui sunt apoi curățate și dezinfectate, iar o obturație este plasată pentru a sigila spațiul. 

Simptomele care indică faptul că aveți nevoie de o obturație de canal

În unele cazuri, este posibil să nu să se știe de existența unui dinte infectat. Cu toate acestea, mulți oameni observă că este nevoie de un tratament de canal atunci când radiografiile dentare arată că pulpa a fost afectată de o infecție bacteriană, care se poate înmulți și răspândi anumite simptome.

Semnele care indică necesitatea unei obturații de canal:

 • Durere dentară care nu dispare. Multe probleme dentare pot provoca dureri dentare, iar disconfortul poate iradia, de asemenea, către maxilar, față sau alți dinți. Dacă aceasta este resimțită în profunzimea dintelui, este posibil să fie nevoie de o obturație de canal.
 • Sensibilitate la căldură și la frig. Dacă consumul de cafea fierbinte sau înghețată, provoacă o durere dentară, atunci este posibil ca dintele să fie infectat și să fie necesară obturația de canal. Acest lucru este valabil mai ales dacă durerea persistă mai mult de câteva secunde.
 • Gingii umflate. Atunci când un dinte este infectat, se poate acumula puroi în zonă. Acest lucru poate duce la gingii umflate sau sensibile.
 • Coșuri pe gingii. Este posibil să apară un coș pe gingii. Puroiul de la dintele infectat se poate scurge din coș, provocând un gust sau un miros neplăcut.
 • Maxilarul umflat. Uneori, puroiul nu se scurge de la fața locului. Ca urmare, maxilarul poate deveni vizibil umflat.
 • Decolorarea dinților. Atunci când pulpa unui dinte se infectează, aceasta poate face ca dintele să arate mai închis la culoare, însemnând că acesta este slab alimentat cu sânge.
 • Durere atunci când se aplică presiune. Dacă există dureri în timpul mâncatului sau când este atins dintele, ar putea însemna că nervii din jurul pulpei sunt afectați.
 • Un dinte ciobit sau crăpat. Dacă există un dinte fisurat în urma unui accident, bacteriile pot ajunge până în pulpa dentară și provoca dureri.
 • Un dinte slăbit. Un dinte infectat se poate simți mai slăbit. Acest lucru se datorează faptului că puroiul din pulpa infectată poate înmuia osul care susține dintele.

Este important să se consulte medicul dentist dacă apare o durere de dinți. Dacă există o infecție la nivelul acestora, pulpa nu se poate vindeca singură, iar amânarea tratamentului poate agrava situația. De asemenea, pot exista mai puține șanse ca tratamentul de canal să funcționeze dacă infecția din dinte se instalează. 

Cum să vă pregătiți înainte de un tratament de canal?

Înainte de a începe tratamentul de canal, medicul va asista pacientul și-l va ajuta să înțeleagă în ce constă procedura. Însă există câtev lucruri generale care trebuie făcute înainte de procedură:

 • Medicamentele prescrise de medic. Este posibil ca medicul să prescrie anumite  antibiotice sau medicamente antiinflamatoare cu câteva zile înainte de programare, mai ales dacă există o infecție mare prezentă. Acestea trebuie luate exact cum a fost recomandat de către medic.
 • Evitarea fumatului. Produsele din tutun interferează cu capacitatea organismului de a se vindeca singur. Fumatul trebuie evitat cu câteva zile înainte de programarea pentru obturația de canal și după aceasta.
 • Consumul de alimente proteice. Deoarece anestezia locală utilizată în timpul tratamentului de canal va amorți gura timp de câteva ore, este o idee bună să se mănânce bine înainte de programare.

Cum se face tratamentul de canal?

Un tratament de canal se efectuează într-un cabinet stomatologic. Odată ajuns, pacientul este însoțit de un tehnician în sala de tratament, unde i se pune o bavetă în jurul gâtului pentru a proteja hainele de pete.

Anestezic

Dentistul va plasa o cantitate mică de medicamente anestezice pe gingie, în apropierea dintelui afectat. După ce acesta și-a făcut efectul, un anestezic local va fi injectat în gingie. Este posibil să fie simțită o ciupitură ascuțită sau o senzație de arsură, dar aceasta va trece rapid. Pacientul rămâne treaz în timpul procedurii, dar anestezicul va împiedica să se simtă vreo durere.

Îndepărtarea pulpei

Când dintele este amorțit, dentistul va face o mică deschidere în partea de sus a acestuia. Odată ce pulpa infectată sau deteriorată este expusă, specialistul o va îndepărta cu grijă cu ajutorul unor instrumente speciale. Acesta va fi deosebit de atent pentru a curăța toate căile (canalele) din dinte.

Antibiotice

Odată ce pulpa a fost îndepărtată, medicul dentist poate acoperi zona cu un antibiotic topic pentru a se asigura că infecția a dispărut și pentru a preveni reinfectarea. După ce canalele sunt curățate și dezinfectate, acestea sunt umplute și sigilate cu o pastă de sigilare și un material asemănător cauciucului numit gutapercă. De asemenea, pot fi prescrise antibiotice orale.

Obturație temporară

Dentistul va încheia procedura prin umplerea micii deschideri din partea superioară a dintelui cu un material moale, temporar. Acest material de etanșare ajută la împiedicarea deteriorării canalelor de către salivă.

Urmărire după tratamentul de canal

Este posibil ca dintele să provoace durere când efectul medicamentelor de amorțire dispare, iar gingiile se pot umfla. Cei mai mulți dentiști recomand tratarea acestor simptome cu medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. Însă dacă durerea este extremă sau durează mai multe zile, este mai bine să fie contactat medicul dentist. 

În general, pacienții își reiau rutina normală a doua zi după procedură. Însă se recomandă evitarea mestecatului cu dintele deteriorat până când acesta este plombat definitiv sau până când o coroană este plasată deasupra. A doua vizită poate avea loc la câteva zile după obturația dentară. Atunci medicul va face radiografii pentru a se asigura că orice infecție a dispărut și va înlocui obturația temporară cu o obturație permanentă. Pentru ca pacientul să se obișnuiască cu modul în care se simte dintele este nevoie de câteva zile, acest lucru fiind normal.

Pentru a preveni necesitatea unei obturații de canal ulterioare, se recomandă:

 • Păstrarea dinților curați
 • Evitarea alimentelor zaharoase
 • Renunțarea la fumat (dacă fumați)

Salvarea dintelui natural prin tratament de canal are multe avantaje:

 • Masticație eficientă
 • Forță și senzație normală de mușcătură
 • Aspect natural
 • Protejarea celorlalți dinți împotriva uzurii sau a tensiunii excesive

Riscurile unei obturații de canal

O obturație de canal este efectuată în efortul de a salva dintele. Uneori, însă, deteriorarea este prea profundă sau smalțul este prea fragil pentru a rezista procedurii. Acești factori pot duce la pierderea dintelui. Un alt risc este dezvoltarea unui abces la rădăcina dintelui, dacă o parte din materialul infectat rămâne în urmă sau dacă antibioticele nu sunt eficiente. Dacă există îngrijorări cu privire la obturația de canal, poate fi luată în considerare extracția. Aceasta implică adesea plasarea unei proteze parțiale, a unei punți sau a unui implant în locul dintelui deteriorat.

Întrebări frecvente

 1. Cum știți dacă aveți nevoie de o obturație de canal?
  Canalele radiculare sunt necesare în cazul unui dinte fisurat din cauza unei leziuni sau a unor factori genetici, a unei carii profunde sau a unor probleme cauzate de o obturație anterioară. În general, pacienții au nevoie de un tratament de canal atunci când observă că dinții lor sunt sensibili, în special la senzațiile de cald și rece. Există câteva simptome care înseamnă că s-ar putea să aveți nevoie de un canal radicular: durere severă în timp ce mestecați sau mușcați, coșuri pe gingii, un dinte ciobit sau crăpat, sensibilitate persistentă la cald sau rece, chiar și după ce factorul iritant a fost îndepărtat, gingii umflate sau sensibile și carie profundă sau întunecare a gingiilor.
 2. Cât durează o obturație de canal?
  În funcție de cantitatea de infecție din dinte, tratamentul de canal poate necesita una sau două programări. În medie, un tratament de canal durează între 30 și 60 de minute pentru a fi finalizat. În cazul în care faceți un tratament pe un dinte mai mare, cu rădăcini multiple, poate dura până la o oră și jumătate.
 3. Cine ar trebui să efectueze procedura de obturație de canal?
  Tratamentul de canal este finalizat de către un dentist sau un endodontist, un specialist în tratamentul de canal. Dentiștii generaliști pot trata adesea dinții din apropierea părții frontale a gurii, deoarece aceștia au mai puține rădăcini. Dacă aveți nevoie de o obturație pe un dinte cu rădăcini multiple – sau dacă situația este complexă – atunci puteți fi îndrumat către un endodontist.
 4. Care sunt avantajele unei proceduri de obturație de canal?
  Există mai multe avantaje în cazul alegerii acestei proceduri: împiedică infecția să se răspândească la alți dinți, ușurează simptomele asociate cu un dinte infectat, reduce riscul de deteriorare a osului maxilar și elimină nevoia de extracție dentară.
 5. La ce ar trebui să vă așteptați după o obturație de canal?
  Deși nu ar trebui să aveți dureri semnificative după o obturație de canal, este posibil să observați sensibilitate în primele câteva zile. Aceste simptome sunt normale și pot fi gestionate cu succes cu analgezice eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală. În cele mai multe cazuri, efectele secundare se diminuează în decurs de una până la două săptămâni.
 6. Sunt sigure obturațiile de canal?
  Canalele radiculare sunt considerate sigure și eficiente. Această procedură are rate de succes impresionante de până la 98%.
 7. Ce se întâmplă dacă tratamentul de canal nu reușește?
  Dacă obturația de canal nu reușește, dentistul va explora împreună cu pacientul alte opțiuni. În unele cazuri, poate fi posibilă o retratare a canalului radicular sau poate fi momentul să discutați proceduri alternative.
 8. Care sunt simptomele comune ale unui canal radicular eșuat?
  În unele cazuri, pot apărea complicații ale canalului radicular. Acest lucru este valabil mai ales dacă dintele este prea deteriorat pentru acest tip de tratament. Simptomele unui canal radicular eșuat includ: durere, gingii umflate, puroi sau drenaj, decolorarea dintelui, coș pe gingii și probleme cu sinusurile.
 9. Cât durează recuperarea canalului radicular?
  În mod obișnuit, timpul de recuperare a canalului radicular durează mai puțin de o săptămână. Un ușor disconfort poate fi prezent câteva zile, dar acesta poate fi gestionat cu medicamente. Dacă aveți dureri severe sau disconfort care durează mai mult de o săptămână, apelați la medicul dvs.
 10. Puteți să vă reluați activitățile obișnuite după o obturație de canal?
  Deși cel mai probabil veți fi amorțit timp de 2-4 ore după procedură, majoritatea pacienților se pot întoarce la școală sau la serviciu direct după un tratament de canal. Cu toate acestea, este recomandat să nu mănânce până când amorțeala dispare complet. 
 11. Puteți să mâncați după un tratament de canal?
  Da. Cu toate acestea, este mai bine să așteptați până când amorțeala dispare. Efectele anesteziei durează de obicei câteva ore. Rămâneți la alimente mai moi, cum ar fi pastele, piureul de cartofi și iaurturile în primele două zile. Introduceți alimente solide pe măsură ce vă îmbunătățiți nivelul de confort. De asemenea, ar trebui să evitați să mușcați sau să mestecați cu dintele tratat. Încercați să mestecați pe cealaltă parte a gurii până când restaurarea dentară permanentă este la locul ei.
 12. Puteți conduce după un tratament de canal?
  Dacă ați beneficiat de anestezie locală sau de protoxid de azot în timpul procedurii, atunci puteți conduce singur la și de la programare. Persoanele care aleg sedarea orală sau sedarea intravenoasă vor avea nevoie de un prieten sau de un membru al familiei care să le conducă.
 13. Puteți fuma după un tratament de canal?
  Nu este recomandat. Fumatul interferează cu vindecarea și crește probabilitatea că veți avea nevoie de mai multe lucrări dentare în viitor.
 14. Doare o obturație de canal?
  Deoarece pacienților li se administrează anestezie, un tratament de canal nu este mai dureros decât o procedură dentară obișnuită, cum ar fi o plombă sau scoaterea unei măsele de minte. Cu toate acestea, un canal radicular este, în general, un pic inflamat sau amorțit după procedură și poate provoca chiar un ușor disconfort timp de câteva zile.
 15. Care sunt câteva sfaturi pentru îngrijirea ulterioară a canalului radicular?
  După obturația de canal, este important să păstrați zona curată. Periați-vă pe dinți și folosiți ața dentară în mod normal și o apă de gură antibacteriană pentru a ține germenii la distanță. Dacă aveți încă o obturație temporară plasată și nu ați primit încă o coroană permanentă, evitați să mestecați cu dintele tratat până când coroana este pusă.
 16. Care sunt alternativele la obturația de canal?
  Singura alternativă la tratamentul de canal este îndepărtarea dintelui. Chiar dacă este cel mai bine să salvați dinții naturali ori de câte ori este posibil, extracția poate fi necesară pentru a vă păstra sănătatea orală. Dacă nu sunteți un candidat bun pentru obturația de canal, dintele poate fi extras și înlocuit cu un implant dentar, o punte dentară sau un dinte parțial. Pentru a afla mai multe despre tratamentul de canal versus extracție, apelați la dentistul dvs.

Concluzie

Un tratament de canal este considerat o procedură de restaurare. Majoritatea persoanelor care se supun procedurii se pot bucura de rezultate pozitive pentru tot restul vieții lor. Totuși, cât timp durează rezultatele depinde de modul în care aveți grijă de dinți. La fel cum restul dinților depind de bune obiceiuri de igienă orală, și dintele restaurat necesită periaj și folosirea regulată a aței dentare.