Ocluzia adâncă

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ocluzia adâncă este o afecțiune comună care se referă la modul în care se aliniază dinții din față și cei de jos. Dacă dinții frontali de sus coboară prea mult peste cei frontali de jos atunci când este închis maxilarul, aceasta este considerată o aliniere dentară greșită. Faptul că dinții inferiori din față arată câțiva milimetri sau mai mult este normal, dar dacă dinții de sus se suprapun peste cei de jos cu mai mult de 4 mm, acest lucru poate fi considerat o mușcătură adâncă. O persoană ar trebui să caute tratament pentru o mușcătură adâncă, deoarece aceasta poate cauza probleme mai mari pentru sănătatea orală, cum ar fi răni pe cerul gurii și dinți uzați. Există o varietate de tratamente disponibile pentru a corecta ocluzia adâncă.

Ce înseamnă ocluzie adâncă?

Mușcătura adâncă este un tip de malocluzie, adică un termen dentar pentru o nealiniere între dinții de sus și cei de jos, inclusiv molarii din spate. Aceasta se referă la cât de mult se suprapun pe verticală dinții frontali superiori peste dinții inferiori atunci când dinții din spate sunt închiși. În timp ce aproape toată lumea are un anumit grad de supraputere, atunci când gradul de suprapunere este prea mare, acesta este considerat un motiv de îngrijorare și este necesar un tratament. Ocluzia adâncă excesivă, presupune că dinții frontali de sus se suprapun în întregime peste dinții de jos, ceea ce face ca dinții de jos ai pacientului să muște în cerul gurii.

Ocluzie adâncă acoperită

Ocluzia adâncă acoperită presupune o anomalie în care incisivii superiori îi depășesc pe cei interiori în sens vertical. Adesea cauza acesteia este considerată ereditară, fiind prezentă în cazul ocluziei adânci în acoperiș sau în cazul ocluziei coborâte.

Care sunt cauzele ocluziei adânci?

Ocluzia adâncă este rezultatul unei alinieri greșite a dinților și a maxilarului, adesea cauzată de factori ereditari. Mai exact, o mușcătură adâncă este adesea rezultatul unui maxilar inferior mic. Atunci când maxilarul inferior este mai scurt decât maxilarul superior, dinții de sus apar mai în față decât cei de jos. În unele cazuri, aspectul unei mușcături adânci poate fi exacerbat de dinți deteriorați, supra-aglomerare, dinți lipsă sau lucrări dentare de proastă calitate. Ocluzia adâncă poate fi, de asemenea, cauzată de o dezvoltare deficitară a maxilarului în timpul anilor de formare. Obiceiuri precum suptul degetului mare, folosirea suzetei, hrănirea prelungită cu biberonul și roaderea unghiilor pot contribui la o mușcătură adâncă.

  • Genetică – Majoritatea cazurilor de ocluzie adâncă sunt genetice și nu ar fi putut fi prevenite. Ele sunt legate de mărimea și/sau forma dinților sau a maxilarului. De multe ori, maxilarul superior și cel inferior cresc și se dezvoltă în ritmuri diferite, lăsând un pacient cu un maxilar inferior mai scurt care creează o suprapunere. 
  • Obiceiuri orale – Obiceiurile orale dăunătoare, cum ar fi suptul degetului în copilărie, pot agrava mușcătura. 
  • Strângerea și scrâșnirea dinților – Pacienții care strâng sau scrâșnesc din dinți (bruxism), au adesea mușchi de mușcătură super puternici, ceea ce poate adânci mușcătura.
  • Îmbătrânirea – Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, mușcătura se adâncește în mod natural. Acest lucru înseamnă că până și o supraputere ușoară se va agrava odată cu vârsta. Dacă ați urmat un tratament ortodontic în trecut, dar uitați să purtați aparatul de reținere, ocluzia adâncă excesivă ar putea să reapară. 
  • Lipsa unui dinte inferior – Atunci când dinții inferiori din spate lipsesc, fie din cauza unei leziuni sau a unei carii, se creează o situație similară cu cea de a avea un maxilar inferior scurt și poate duce la ocluzia adâncă.

Ce se întâmplă dacă ocluzia adâncă nu este tratată?

Corectarea mușcăturii adânci va ajuta la evitarea complicațiilor care pot apărea din această afecțiune. Mulți oameni caută să corecteze o mușcătură adâncă din motive cosmetice, dar există și alte motive pentru a o trata. Complicațiile ocluziei adânci includ:

  • Risc crescut de carii dentare și boli ale gingiilor – Când mușcătura este aliniată și dinții sunt drepți, este mai ușor periajul pe dinți și utilizarea aței dentare în mod eficient, scăzând riscul de carii dentare și boli ale gingiilor. În afară de asta, pacienții care suferă de ocluzie adâncă se confruntă adesea cu o uzură excesivă a smalțului. Smalțul este un strat protector și, pe măsură ce se deteriorează, dinții sunt mai predispuși la carii. Dacă dinții inferiori ating gingia din spatele celor superiori atunci când închideți gura, poate apărea și recesiunea gingivală.
  • Uzura inegală a smalțului – Pe măsură ce unii dinți se uzează din cauza modului în care arcada superioară și cea inferioară se unesc în timpul mestecatului sau mușcatului, acest lucru are un impact asupra aspectului zâmbetului și, asupra sănătății orale. 
  • Rănile și ulcerele – în funcție de severitatea ocluziei, dinții inferiori din față pot zgâria cerul gurii. Pot apărea răni și ulcerații, ceea ce face ca mâncatul să fie inconfortabil, ceea ce ar putea duce la infecții. 
  • Probleme ale articulației temporomandibulare (ATM) – ocluzia adâncă pune articulațiile și mușchii feței într-o poziție nefirească. Acestea trebuie să se închidă excesiv, iar în timp mușchii pot deveni dureroși. Articulațiile în sine sunt stresate, iar acest lucru poate provoca deteriorarea cartilajului și a oaselor. 
  • Probleme cu vorbirea – Malocluzia poate afecta vorbirea. Aerul trebuie să curgă într-un anumit mod în gură pentru a produce unele sunete în mod corespunzător, în timp ce altele se bazează pe contactul sau poziționarea limbii. Atunci când un pacient are o supraputere mare, mai ales dacă are și înghesuială, aceasta poate interfera cu capacitatea de a pronunța clar cuvinte și a scoate sunete cu vârful limbii.
  • Tulburări de respirație – În cazurile de supraputere severă în care maxilarul inferior este prea mic și/sau retras prea mult, căile respiratorii pot fi restricționate, motiv pentru care unele tipuri de supraputere sunt legate de apneea obstructivă de somn. Persoanele cu supra mușcături scheletice sunt, de asemenea, mai predispuse la sforăit și respirație bucală. 
  • Slabă stimă de sine – O mușcătură excesivă sau adâncă creează o serie de probleme funcționale, dar are și un efect negativ asupra aspectului zâmbetului pacientului și a structurii sale faciale. Acesta s-ar putea să se simtă stânjenit și în cazul copiilor poate duce la tachinări. Beneficiile cosmetice ale tratamentului ortodontic nu ar trebui să fie trecute cu vederea, deoarece oferă încredere în sine.
  • Masticație afectată – Ocluzia moderată sau severă poate avea un impact asupra masticației și poate face mai dificil consumul de alimente. 
  • Dinți strâmbi sau înghesuiți care nu pot fi corectați până când mușcătura profundă nu este tratată.

Tratarea ocluziei adânci va ajuta la evitarea acestor complicații, precum și la rezolvarea oricăror probleme estetice care pot însoți această afecțiune. Amânarea tratamentului sau nerespectarea tuturor aspectelor planului, cum ar fi întreruperea utilizării unui aparat bucal înainte de perioada de timp stabilită de medic, poate duce la înrăutățirea afecțiunii. Ca urmare, poate necesita un tratament mai invaziv și mai costisitor mai târziu.

Tratament pentru ocluzie adâncă

Există mai multe moduri de a trata ocluzia adâncă. Un ortodont sau un dentist poate discuta cu un pacient despre opțiunile de tratament pentru condiția sa specifică. Fiecare caz de mușcătură adâncă trebuie să fie luat în considerare în mod individual. O persoană poate avea și alte afecțiuni legate de ocluzia adâncă care trebuie, de asemenea, abordate în timpul tratamentului. În afară de aceasta, vârsta poate influența tratamentul. Iată câteva metode diferite pe care un medic le poate sugera ca tratament pentru ocluzia profundă:

  • Îndepărtarea dinților. Medicul poate recomanda îndepărtarea anumitor dinți pentru a ajuta la realinierea mușcăturii. Acest lucru poate implica îndepărtarea dinților din partea din spate a gurii. Copiilor care primesc tratament pentru ocluzia adâncă li se pot scoate dinți de lapte sau permanenți pentru a ajuta la aliniere.
  • Aparate dentare. Există multe aparate dentare care pot ajuta la corectarea mușcăturii profunde. Aparatele ortodontice sunt suporturi instalate pe dinți care sunt conectate prin fire pe care medicul le va strânge pe parcursul tratamentului. Aparatele de retenție sunt aparate detașabile realizate din fire și plastic pe care le pot scoate la nevoie, deși există o probabilitate mai mare ca o persoană să trebuiască să le poarte pentru majoritatea orelor din zi. Alinierele sunt tăvițe transparente care aliniază dinții în timp, fiind o alternativă la aparatul dentar. Unele aparate dentare sunt prefabricate, iar altele sunt făcute la comandă pentru a se potrivi gurii.
  • Repararea dinților. Medicul poate stabili că repararea dinților din spate va îmbunătăți mușcătura profundă. Acest lucru poate include adăugarea de implanturi sau construirea dinților uzați cu lipire pentru a îmbunătăți alinierea dinților. De asemenea, aceștia pot recomanda și alte metode suplimentare pentru a rezolva ocluzia adâncă.
  • Intervenție chirurgicală. Medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală la nivelul maxilarului pentru a corecta ocluzia adâncă dacă aceasta este cauzată de oase. Chirurgia poate fi mai potrivită pentru adolescenții mai mari sau pentru adulții. Întregul tratament poate include purtarea unui aparat dentar sau a unui alt aparat dentar înainte și după intervenția chirurgicală. Intervenția chirurgicală poate implica o ședere în spital, anestezie generală și câteva săptămâni de recuperare.

Poți folosi aparatul dentar sau Invisalign pentru corectarea ocluziei adânci?

Când vine vorba despre cum se poate corecta ocluzia adâncă, totul depinde dacă aceasta este dentară sau scheletală și de gravitatea ei. La consultația inițială, medicii vor lua înregistrări de diagnosticare și vor efectua un examen oral amănunțit. Acest lucru permite elaborarea un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. Aparatul dentar și Invisalign pot repara o mușcătură excesivă sau ocluzia adâncă. Adesea ortodonții folosesc aparatul dentar sau Invisalign pentru ocluzia adâncă, care este legată de poziționarea dinților pe cont propriu. Cu toate acestea, dacă maxilarele nu se unesc în mod corespunzător, este posibil să fie nevoie de asocierea aparatului cu dispozitive auxiliare, cum ar fi benzi de cauciuc și atașamente Invisalign.

Accesoriile Invisalign sunt lipiți de dinți și oferă alinierelor o mai mare putere pentru a realiza mișcări complexe ale dinților. Benzile de cauciuc care conectează arcada superioară și cea inferioară între ele pot fi, de asemenea, folosite cu aparatul dentar sau cu Invisalign. Benzile de cauciuc oferă forțe de conectare pentru a alinia mușcătura, în timp ce aparatul îndreaptă dinții.

Dacă ocluzia adâncă este scheletică și moderată sau severă, o intervenție timpurie ar putea fi esențială. Se recomandă copiilor să facă prima evaluare ortodontică până la vârsta de 7 ani. În acest moment, pot fi identificate neregulile dentare și faciale emergente, cum ar fi o mușcătură excesivă. Acest lucru îi poate ajuta foarte mult pe copii să evite intervențiile chirurgicale la nivelul maxilarului sau extracțiile pe parcurs și va face ca tratamentul ulterior cu aparat dentar sau Invisalign să fie mai rapid, mai ușor și mai eficient. 

Asta nu înseamnă că vor fi necesare măsurile extreme atunci când se creează un plan pentru modul de corectare a coluziei adânci la un adult. Deși, în cazuri rare, ar putea fi nevoie de ortodonție chirurgicală, în care se combină chirurgia corectivă a maxilarului cu tratamentul ortodontic, de cele mai multe ori, se pot obține rezultate excelente fără intervenție chirurgicală. Mulțumită progreselor în tehnologia ortodontică, cum ar fi planificarea computerizată a tratamentului, precum și îmbunătățirii tratamentelor și materialelor, pacienții de toate vârstele pot obține o mușcătură funcțională și un zâmbet frumos.

Întrebări frecvente

  1. Cât durează remedierea ocluziei adânci?
    Pentru a corecta ocluzia adâncă, trebuie determinat tipul și timpul necesar pentru tratament. Așadar, fie că este vorba de ortodonție interceptivă sau fixă, aceasta va depinde de gradul și tipul de ocluzie adâncă și de vârsta pacientului.
  2. Ce este ocluzia adâncă severă?
    Atunci când adâncitura atinge un grad maxim, adică atunci când dinții din față medii superiori îi acoperă complet pe cei inferiori, este vorba de o ocluzie adâncă severă. Uneori, aceasta este cunoscută și sub denumirea de overbite completă.
  3. Poate fi reparată o mușcătură adâncă cu Invisalign?
    Da, aliniamentele Invisalign pot remedia o mușcătură adâncă. Aliniații transparenți pot rezolva o varietate de probleme de mușcătură dacă sunt depistate din timp.
  4. Ce se întâmplă dacă o mușcătură adâncă nu este tratată?
    Dacă ocluzia adâncă nu este tratată, dinții inferiori ai pacientului pot fi deteriorați. În timp, dinții de sus pot uza dinții de jos. Acest lucru poate provoca, de asemenea, afte și ulcerații în gura pacientului.
  5. Cum repară ortodonții ocluziile adânci?
    În general, repararea unei mușcături adânci este un proces în trei etape. Primul pas este de a muta dinții inferiori și superiori în oasele lor de susținere. Apoi, se folosește un aparat dentar pentru a alungii dinții din spate pentru a deschide mușcătura. Acest lucru face loc pentru ca dinții din față să fie corectați și să se deplaseze la locul lor.
  6. Cât de frecventă este ocluzia adâncă?
    Ocluzia adâncă este o afecțiune ortodontică relativ comună. Studiile estimează că 21,98% din totalul persoanelor din întreaga lume au o mușcătură adâncă, fiind la fel de frecventă în toate țările și populațiile. Studiile efectuate pe pacienți ortodonți au arătat că peste 80% din cazurile de mușcătură profundă sunt ușoare. Aceleași studii arată, de asemenea, că pacienții de sex feminin au mai multe șanse de a avea un caz ușor de ocluzie adâncă decât pacienții de sex masculin. Însă, acest lucru se poate datora faptului că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să solicite un tratament ortodontic pentru o problemă dentară minoră. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma dacă bărbații sunt de fapt mai predispuși decât femeile să aibă ocluzie adâncă moderată sau severă. Mușcătura profundă este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente afecțiuni pe care pacienții aleg să le abordeze prin tratament ortodontic la vârsta adultă. Dacă sunteți interesat să vă tratați ocluzia profundă la o vârstă mai înaintată, trebuie să știți că nu sunteți singur.
  7. Este ocluzia adâncă genetică?
    Uneori, există factori genetici la originea acestei malocluzii. O cauză frecventă este atunci când maxilarul inferior (sau maxilarul) este mic. Când se întâmplă acest lucru, dinții de sus par “avansați”, iar cei de jos continuă să iasă și să crească până când ating cerul gurii. La nivelul palatului pot apărea răni traumatice sau ulcere care pot provoca un disconfort sau dureri considerabile. În cazul în care lipsește vreun dinte sau incisiv din față (agenezie), apare o situație similară cu cea de a avea un maxilar mic și este mai ușor să se obțină o malocluzie cu mușcătură adâncă.
  8. Cum se repară ocluzia adâncă la un copil?
    La copii, mușcătura adâncă se corectează cu ajutorul ortodonției interceptive. Pentru a evita uzura excesivă, este ideal să se înceapă tratamentul între aproximativ cinci și nouă ani. Tratamentul ortodontic fix se efectuează pentru corectarea acesteia în timpul adolescenței, deoarece la această vârstă este prea târziu pentru o opțiune de tratament interceptiv. Desigur, tratamentele interceptive pot fi efectuate cu diferite dispozitive. De asemenea, o examinare ortodontică va indica cel mai potrivit aparat. Pe de altă parte, tratamentul ortodontic fix se poate realiza cu brackets sau cu aliniatoare transparente. Bracket-urile pot fi estetice sau cele metalice convenționale. În cele din urmă, decizia pentru tipul de aparat pentru ocluzia adâncă va depinde de modul de ocluzie, de aspectele funcționale și de trăsăturile faciale ale copilului sau adolescentului.
  9. Care sunt beneficiile tratării ocluziei profunde?
    În afară de beneficiile cosmetice ale tratării unei ocluzii profunde, aceasta ar trebui tratată și din următoarele motive:
    – Ajută la îmbunătățirea funcției de masticație și pentru a reduce durerea în timpul masticației.
    – Ajută la realinierea dinților strâmbi sau înghesuiți.
    – Abordează uzura dentară pentru pacienții care strâng sau scrâșnesc dinții.
    – Reduce riscul de pierdere a dinților și a bolilor gingivale.
    – Reduce la minimum șansele de răni și ulcere.
    – Atenuează durerile de maxilar, durerile de cap și alte simptome legate de afecțiunile temporo-mandibulare.
  10. Cum corectează un ortodont ocoluzia adâncă?
    În primul rând, fie dinții frontali superiori și inferiori, fie amândoi, pot fi mutați în sus în osul de susținere. Sau, în al doilea rând, dinții laterali și cei din spate pot fi alungite, ceea ce deschide mușcătura și creează același efect ca și intruziunea celor din față.

Concluzie

Ocluzia adâncă, cunoscută și sub numele de mușcătură profundă, este o problemă de malocluzie în care dinții de sus se suprapun excesiv peste cei de jos. Cu toate acestea, nu trebuie să se confundă cazurile de mușcătură profundă cu o ușoară acoperire parțială a dinților inferiori care poate fi considerată normală. În timpul controalelor de rutină la medicul stomatolog pediatru, această problemă poate fi revizuită, mai ales dacă copilul prelungește în timp obiceiul de a suge degetul mare. Ocluzia adâncă este o afecțiune frecventă, iar o persoană poate observa simptomele acesteia și poate dori să o corecteze din motive estetice. Dar, există multe motive dincolo de aspect pentru a corecta ocluzia adâncă. Tratarea precoce poate evita apariția unor afecțiuni orale mai grave.