Meniu

Ocluzie adanca: Cauze, tratament si complicatii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ocluzia adâncă este o afecțiune comună care se referă la modul în care se aliniază dinții din față și cei de jos. Dacă dinții frontali de sus coboară prea mult peste cei frontali de jos atunci când este închis maxilarul, aceasta este considerată o aliniere dentară greșită. Faptul că dinții inferiori din față arată câțiva milimetri sau mai mult este normal, dar dacă dinții de sus se suprapun peste cei de jos cu mai mult de 4 mm, acest lucru poate fi considerat o mușcătură adâncă. O persoană ar trebui să caute tratament pentru o mușcătură adâncă, deoarece aceasta poate cauza probleme mai mari pentru sănătatea orală, cum ar fi răni pe cerul gurii și dinți uzați. Există o varietate de tratamente disponibile pentru a corecta ocluzia adâncă.

Ce înseamnă ocluzie adâncă?

Mușcătura adâncă este un tip de malocluzie, adică un termen dentar pentru o nealiniere între dinții de sus și cei de jos, inclusiv molarii din spate. Aceasta se referă la cât de mult se suprapun pe verticală dinții frontali superiori peste dinții inferiori atunci când dinții din spate sunt închiși. În timp ce aproape toată lumea are un anumit grad de supraputere, atunci când gradul de suprapunere este prea mare, acesta este considerat un motiv de îngrijorare și este necesar un tratament. Ocluzia adâncă excesivă, presupune că dinții frontali de sus se suprapun în întregime peste dinții de jos, ceea ce face ca dinții de jos ai pacientului să muște în cerul gurii.

Ocluzie adâncă acoperită

Ocluzia adâncă acoperită presupune o anomalie în care incisivii superiori îi depășesc pe cei interiori în sens vertical. Adesea cauza acesteia este considerată ereditară, fiind prezentă în cazul ocluziei adânci în acoperiș sau în cazul ocluziei coborâte.

Care sunt cauzele ocluziei adânci?

Ocluzia adâncă este rezultatul unei alinieri greșite a dinților și a maxilarului, adesea cauzată de factori ereditari. Mai exact, o mușcătură adâncă este adesea rezultatul unui maxilar inferior mic. Atunci când maxilarul inferior este mai scurt decât maxilarul superior, dinții de sus apar mai în față decât cei de jos. În unele cazuri, aspectul unei mușcături adânci poate fi exacerbat de dinți deteriorați, supra-aglomerare, dinți lipsă sau lucrări dentare de proastă calitate. Ocluzia adâncă poate fi, de asemenea, cauzată de o dezvoltare deficitară a maxilarului în timpul anilor de formare. Obiceiuri precum suptul degetului mare, folosirea suzetei, hrănirea prelungită cu biberonul și roaderea unghiilor pot contribui la o mușcătură adâncă.

  • Genetică
  • Obiceiuri orale dăunătoare
  • Strângerea și scrâșnirea dinților
  • Îmbătrânirea 
  • Lipsa unui dinte inferior 

Ce se întâmplă dacă ocluzia adâncă nu este tratată?

Corectarea mușcăturii adânci va ajuta la evitarea complicațiilor care pot apărea din această afecțiune. Mulți oameni caută să corecteze o mușcătură adâncă din motive cosmetice, dar există și alte motive pentru a o trata. Complicațiile ocluziei adânci includ:

  • Risc crescut de carii dentare și boli ale gingiilor – Când mușcătura este aliniată și dinții sunt drepți, este mai ușor periajul pe dinți și utilizarea aței dentare în mod eficient, scăzând riscul de carii dentare și boli ale gingiilor. În afară de asta, pacienții care suferă de ocluzie adâncă se confruntă adesea cu o uzură excesivă a smalțului. Smalțul este un strat protector și, pe măsură ce se deteriorează, dinții sunt mai predispuși la carii. Dacă dinții inferiori ating gingia din spatele celor superiori atunci când închideți gura, poate apărea și recesiunea gingivală.
  • Uzura inegală a smalțului – Pe măsură ce unii dinți se uzează din cauza modului în care arcada superioară și cea inferioară se unesc în timpul mestecatului sau mușcatului, acest lucru are un impact asupra aspectului zâmbetului și, asupra sănătății orale. 
  • Rănile și ulcerele – în funcție de severitatea ocluziei, dinții inferiori din față pot zgâria cerul gurii. Pot apărea răni și ulcerații, ceea ce face ca mâncatul să fie inconfortabil, ceea ce ar putea duce la infecții. 
  • Probleme ale articulației temporomandibulare (ATM) – ocluzia adâncă pune articulațiile și mușchii feței într-o poziție nefirească. Acestea trebuie să se închidă excesiv, iar în timp mușchii pot deveni dureroși. Articulațiile în sine sunt stresate, iar acest lucru poate provoca deteriorarea cartilajului și a oaselor. 
  • Masticație afectată – Ocluzia moderată sau severă poate avea un impact asupra masticației și poate face mai dificil consumul de alimente. 
  • Dinți strâmbi sau înghesuiți care nu pot fi corectați până când mușcătura profundă nu este tratată.

Tratament pentru ocluzie adâncă

Iată câteva metode diferite pe care un medic le poate sugera ca tratament pentru ocluzia profundă:

  • Îndepărtarea dinților. Medicul poate recomanda îndepărtarea anumitor dinți pentru a ajuta la realinierea mușcăturii. Acest lucru poate implica îndepărtarea dinților din partea din spate a gurii. Copiilor care primesc tratament pentru ocluzia adâncă li se pot scoate dinți de lapte sau permanenți pentru a ajuta la aliniere.
  • Aparate dentare. Există multe aparate dentare care pot ajuta la corectarea mușcăturii profunde. Aparatele ortodontice sunt suporturi instalate pe dinți care sunt conectate prin fire pe care medicul le va strânge pe parcursul tratamentului.
  • Repararea dinților. Medicul poate stabili că repararea dinților din spate va îmbunătăți mușcătura profundă. Acest lucru poate include adăugarea de implanturi sau construirea dinților uzați cu lipire pentru a îmbunătăți alinierea dinților. De asemenea, aceștia pot recomanda și alte metode suplimentare pentru a rezolva ocluzia adâncă.
  • Intervenție chirurgicală. Medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală la nivelul maxilarului pentru a corecta ocluzia adâncă dacă aceasta este cauzată de oase. Chirurgia poate fi mai potrivită pentru adolescenții mai mari sau pentru adulții. Întregul tratament poate include purtarea unui aparat dentar sau a unui alt aparat dentar înainte și după intervenția chirurgicală. Intervenția chirurgicală poate implica o ședere în spital, anestezie generală și câteva săptămâni de recuperare.

Poți folosi aparatul dentar sau Invisalign pentru corectarea ocluziei adânci?

Când vine vorba despre cum se poate corecta ocluzia adâncă, totul depinde dacă aceasta este dentară sau scheletală și de gravitatea ei. La consultația inițială, medicii vor lua înregistrări de diagnosticare și vor efectua un examen oral amănunțit. Acest lucru permite elaborarea un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. Aparatul dentar și Invisalign pot repara o mușcătură excesivă sau ocluzia adâncă. Adesea ortodonții folosesc aparatul dentar sau Invisalign pentru ocluzia adâncă, care este legată de poziționarea dinților pe cont propriu. 

Accesoriile Invisalign sunt lipite de dinți și oferă alinierelor o mai mare putere pentru a realiza mișcări complexe ale dinților. Benzile de cauciuc care conectează arcada superioară și cea inferioară între ele pot fi, de asemenea, folosite cu aparatul dentar sau cu Invisalign. Benzile de cauciuc oferă forțe de conectare pentru a alinia mușcătura, în timp ce aparatul îndreaptă dinții.

Concluzie

Ocluzia adâncă, cunoscută și sub numele de mușcătură profundă, este o problemă de malocluzie în care dinții de sus se suprapun excesiv peste cei de jos. Cu toate acestea, nu trebuie să se confundă cazurile de mușcătură profundă cu o ușoară acoperire parțială a dinților inferiori care poate fi considerată normală. În timpul controalelor de rutină la medicul stomatolog pediatru, această problemă poate fi revizuită, mai ales dacă copilul prelungește în timp obiceiul de a suge degetul mare. Ocluzia adâncă este o afecțiune frecventă, iar o persoană poate observa simptomele acesteia și poate dori să o corecteze din motive estetice. Dar, există multe motive dincolo de aspect pentru a corecta ocluzia adâncă. Tratarea precoce poate evita apariția unor afecțiuni orale mai grave.