Meniu

Parodontoza si transmiterea: Mituri si prevenirea raspandirii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Parodontoza este o infecție care afectează gingiile și țesutul osos din jurul dinților. Aceasta poate face ca gingiile să devină roșii, umflate și sensibile la atingere, iar în unele cazuri, poate duce, de asemenea, la pierderea dinților.

Parodontoza se ia?

Ce este parodontoza?

Bolile parodontale sunt mai frecvente decât își dau seama mulți oameni. Cunoscută în mod obișnuit sub numele de gingivită, boala paradontală este o afecțiune care afectează gingiile, provocând inflamarea și sensibilizarea acestora. Cauzată de infecție și inflamație, boala parodontală nu afectează doar gingiile, ci poate afecta și osul care le înconjoară. Stadiile incipiente ale acestei afecțiuni sunt cunoscute sub denumirea de gingivită, în acest stadiu gingiile vor deveni inflamate și umflate și pot chiar sângera. Dacă boala este lăsată să progreseze însă, poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de parodontoză, care face ca gingiile să fie smulse de pe dinți, iar osul să se erodeze. Acest lucru poate duce la apariția cariilor dentare și chiar la pierderea dinților.

Paradontoza se ia?

Saliva ajută la protejarea împotriva unora dintre bacteriile întâlnite în mod obișnuit în gură, prin urmare, este puțin probabil ca o persoană să se îmbolnăvească de parodontoză prin sărutări, schimbul de băuturi, de ustensile sau de periuțe de dinți. Totuși, persoanele cu o sănătate orală precară pot fi mai susceptibile la schimbul de bacterii care are loc în aceste activități. Prin urmare, această expunere (dacă este combinată cu o sănătate orală precară) poate duce la boli ale gingiilor și este, astfel, contagioasă într-o anumită măsură. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt, de asemenea, mai susceptibile la boli gingivale, cum ar fi bebelușii. În consecință, dacă un părinte cu parodontoză sărută un bebeluș pe buze, este posibil ca bacteriile să se răspândească la copil. 

Cum se transmite paradontoza?

Unele activități care pot răspândi bacteriile care cauzează boala gingivală includ:

  • Sărutul. Este una dintre cele mai comune modalități prin care se răspândesc bacteriile care cauzează boli gingivale. Atunci când o persoană sărută pe altcineva, bacteriile din gura acesteia pot fi transferate partenerului, unde ar putea provoca o infecție și declanșa stadiile incipiente ale gingivitei.
  • Băutul din același recipient. Un alt mod în care se poate transmite paradontoza este prin consumul de băuturi din aceeași cană.
  • Împărțirea tacâmurilor. De fiecare dată când o persoană împarte tacâmurile cu o altă persoană prin diverse metode, aceasta transmite bacteriile din gura ei în gura altor persoane.

Cum poate fi oprită răspândirea parodontozei?

Există câteva reguli de bază care trebuie respectate pentru a opri răspândirea parodonozei prin salivă:

  • Menținerea unei bune sănătăți orale. 
  • Tratarea bolilor gingivale. 

Concluzie

Bolile parodontale variază de la o simplă inflamație a gingiilor până la boli grave care duc la deteriorarea majoră a țesuturilor moi și a oaselor care susțin dinții. În cele mai grave cazuri, se pierd dinții. Dacă boala gingivală se va opri, va încetini sau va deveni mai gravă depinde în mare măsură de cât de bine vă îngrijiți dinții și gingiile în fiecare zi. Cu toate acestea, bacteriile care provoacă reacția inflamatorie pot fi răspândite prin salivă.