Meniu

Paradontoza se vindeca?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Parodonoza (paradontoza), sau boala gingivală, este o infecție frecventă care afectează țesutul moale și osul care susține dinții. Fără tratament, osul alveolar din jurul dinților se va eroda treptat.

Parodontoza se vindecă?

Parodontoza este destul de puțin frecventă la persoanele sub 30 de ani, este mai probabil să apară pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Totuși, aceasta se poate dezvolta dacă o persoană are o igienă orală precară, adică persoanele care nu se spală pe dinți și nu folosesc ața dentară în mod regulat. De asemenea, unele persoane sunt mai predispuse genetic la paradontoză decât altele. Dacă părinții sau bunicii biologici au un istoric de boală gingivală, sunt mai multe șanse ca o persoană să o dezvolte. Tratamentul bolii gingivale depinde de amploarea și gravitatea afecțiunii. Există opțiuni nechirurgicale și chirurgicale pentru tratarea parodontitei. Paradontoza nu se vindecabilă, dar poate fi gestionată cu o îngrijire și un tratament adecvat. Discutați cu dentistul sau parodontologul despre un tratament personalizat și un plan de întreținere. Dacă boala gingivală a unui pacient progresează și se transformă în parodontoză, atunci simpla periere sau folosirea aței dentare nu va fi suficientă pentru a opri răspândirea bolii. Cel mult poate face este să încetinească răspândirea bolii.

Tratament profesional pentru boala parodontală avansată

Tratament nechirurgical

Primul pas în tratamentul bolii parodontale este o abordare conservatoare, nechirurgicală, numită detartraj și pilire radiculară. Un dentist sau un igienist dentar asigură acest tratament prin răzuirea și îndepărtarea plăcii și a tartrului de pe dinții și suprafețele rădăcinilor cu instrumente concepute în acest scop. Apoi, ei netezesc orice asperitate de pe rădăcini pentru a împiedica bacteriile să se adune din nou cu ușurință, iar această procedură poate dura uneori mai mult de o vizită. Administrarea unui anestezic local poate ajuta la evitarea oricărui disconfort. După acest proces, gingiile se vor vindeca și se vor reatașa la suprafețele sănătoase și curate ale dinților. În câteva săptămâni, medicul dentist va testa vindecarea și va decide dacă este necesar un tratament suplimentar.

Procedura de reducere a buzunarelor

Dacă o persoană are parodontoză mai severă, probabil că se întreabă despre cum să-și curețe din nou dinții și cum să remedieze pierderea dinților din cauza bolii gingivale. Dacă țesutul gingival nu se potrivește perfect în jurul dintelui după detartraj și pilire, este posibil să nu se mențină curată zona buzunarelor profunde ale gingiilor. Acest lucru înseamnă că o persoană este candidat pentru reducerea buzunarelor parodontale sau pentru o intervenție chirurgicală cu lambou. Prin replierea țesutului gingival, medicul stomatolog poate elimina bacteriile infecțioase și poate netezi zonele de os deteriorat, iar țesutul gingival se va reatașa apoi la osul sănătos.

Grefa de gingie

În cazul în care o persoană are rădăcinile expuse din cauza recesiunii gingivale, provocate de boli ale gingiilor, grefele de gingie le pot acoperi. Profesionistul stomatolog prelevează țesut gingival din palat sau dintr-o altă sursă și îl folosește pentru a acoperi rădăcinile unuia sau mai multor dinți. Acoperirea rădăcinilor expuse ajută la reducerea sensibilității și protejează rădăcinile de carii, stopând în același timp recesiunea gingivală și pierderea osoasă ulterioare.

Terapia cu laser

Laserele au revoluționat mai multe industrii, iar îngrijirea orală nu face excepție. Deși terapia parodontală cu laser este încă la început, aceasta prezintă rezultate promițătoare pentru pacienții eligibili. Există câteva beneficii evidente ale acestei terapii noi. Printre acestea se numără capacitatea laserului de a ținti cu precizie boala, într-o natură mai puțin invazivă, și un timp de recuperare mai scurt. Nu există suficiente dovezi care să demonstreze că terapia cu laser este mai bună decât alte forme de terapie a bolilor gingivale. Ar fi de ajutor dacă ați discuta cu medicul dentist despre toate opțiunile de terapie disponibile. Întotdeauna este mai bine să fiți precaut în ceea ce privește deciziile dentare.

Eliberarea unui abces parodontal

Un abces parodontal poate apărea uneori din cauza unei boli gingivale avansate. Acesta apare ca o leziune roșie și umflată pe linia gingivală. Dacă o persoană simte brusc o durere ascuțită la nivelul gingiilor, cel mai bine este să consulte rapid un medic stomatolog, deoarece cu cât un abces este tratat mai repede, cu atât mai bine. Tratamentul infecției gingivale în această situație implică, de obicei, drenarea abcesului și curățarea în profunzime a zonei, iar antibioticele pot ajuta, de asemenea, să asigure că locul infecției este curat.

Pericoronita

Unele infecții gingivale se pot dezvolta atunci când un dinte (de obicei un dinte de minte) încearcă să erupă, dar rămâne blocat, astfel se formează un mic lambou peste dintele blocat. Dacă alimentele rămân în acest lambou gingival, bacteriile pot urma în curând, ducând la o infecție de pericoronită. De obicei, medicul dentist va instrui pacientul să-și clătească gingiile cu apă sărată pentru a îndepărta orice alimente sau resturi prinse. Acesta poate prescrie apoi o serie de antibiotice dacă bacteriile persistă.

Proceduri regenerative

Grefa osoasă este o procedură chirurgicală care promovează creșterea osului într-o zonă în care boala gingivală a afectat osul. În timpul acestui tip de tratament, medicul dentist va curăța bacteriile și apoi va plasa os natural sau sintetic în zona în care există o pierdere de os. Ei vor include proteine care stimulează țesuturile în această procedură pentru a ajuta organismul să regenereze eficient osul și țesutul.

Vindecarea paradontozei pas cu pas

Cu o evaluare și un tratament profesional atent, este uneori, în fazele incipiente ale parodontozei, posibil să se oprească complet evoluția acesteia. Cheia succesului constă în eliminarea plăcii bacteriene care declanșează procesul bolii și în stabilirea unor practici excelente de igienă orală. Există șase etape în tratamentul de succes al parodontitei:

1. Instruire și consiliere în materie de igienă orală

Scopul fazei de igienă orală a tratamentului este de a reduce numărul de bacterii din gură și, astfel, de a reduce nivelul inflamației. Medicul stomatolog va explica mai întâi cauzele parodontitei și va da instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuie un pacient să păstreze dinții și gingiile curate. Va primi apoi sfaturi despre cum să folosească diferite instrumente și tehnici: de exemplu, cea mai potrivită tehnică de periaj dentar și utilizarea corectă a periuțelor interdentare, a aței dentare și a apelor de gură antiseptice. Este important de subliniat faptul că cooperarea cu practicile de igienă orală este esențială pentru un rezultat de succes al tratamentului.  

2. Curățarea profesională

Toate depunerile bacteriene (placa bacteriană și tartrul) sunt îndepărtate din zonele accesibile ale dinților, iar dinții sunt apoi lustruiți și tratați cu fluorură. Dacă este necesar, medicul dentist va îndepărta, de asemenea, toate depunerile bacteriene și tartrul de pe suprafețele rădăcinilor și din buzunarele gingivale. O primă curățare profesională a dinților rareori poate fi efectuată într-o singură ședință. În cazul pacienților cu parodontită avansată, sunt necesare mai multe programări pentru curățarea dinților.

3. Terapia cu antibiotice

În unele cazuri, se prescriu antibiotice pentru a trata infecțiile gingivale active sau persistente care nu au răspuns la măsurile de igienă orală.

4. Reevaluare

După câteva săptămâni (de obicei între șase și opt), medicul dentist sau parodontologul va face o evaluare completă a gingiilor pentru a verifica progresul tratamentului. Un instrument special numit sondă parodontală este utilizat pentru a înregistra adâncimea oricăror pungi parodontale și pentru a verifica dacă există sângerări de la nivelul gingiilor. În cazul în care buzunarele parodontale mai mari de 3 mm sunt încă prezente, pot fi sugerate alte opțiuni de tratament, inclusiv terapie chirurgicală corectivă.

5. Terapia chirurgicală corectivă

În situațiile cu parodontită foarte avansată, pungile gingivale mai profunde care rămân pot fi, în general, reduse cu succes doar prin tratament chirurgical. Uneori, se efectuează o procedură chirurgicală pentru a îndepărta placa bacteriană și depozitele din pungile parodontale și de pe suprafețele radiculare la nivelul furcațiilor (locul unde rădăcinile se despart). Aceste zone sunt inaccesibile pentru perii și ața dentară, astfel încât inflamația va rămâne acolo atât timp cât bacteriile sunt lăsate să le colonizeze. Sub anestezie locală, gingia este ridicată și suprafețele rădăcinilor sunt curățate pentru a se asigura că toate acumulările de tartru și de placă sunt îndepărtate. Uneori, în aceste cazuri, este necesară și remodelarea osoasă pentru ca gingia să se adapteze corect la suprafața rădăcinii. O altă abordare frecvent utilizată în tratarea pungilor parodontale reziduale este terapia parodontală regenerativă. Aceasta implică utilizarea fie a proteinelor, fie a grefelor și membranelor de înlocuire osoasă pentru a reconstrui osul care a fost pierdut din cauza parodontitei. La finalul procedurii, gingiile sunt cusute la loc în jurul dinților, iar cusăturile sunt de obicei lăsate la locul lor timp de una sau două săptămâni înainte de a fi îndepărtate. 

6. Îngrijirea ulterioară – terapia parodontală de susținere

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde de doi factori: propria igienă orală a pacientului și îngrijirea regulată din partea dentistului sau a parodontologului. După încheierea primei faze a tratamentului, medicul dentist va trebui să analizeze starea gingiilor la intervale regulate pentru a verifica dacă inflamația a fost stopată și nu a revenit. Frecvența consultațiilor de control va depinde de gravitatea bolii și de riscul individual de progresie a bolii. Vizitele de urmărire sunt de obicei programate la fiecare trei până la șase luni.

Programările regulate de urmărire sunt de o importanță vitală pentru a vă asigura că parodontita nu revine și nu provoacă o distrugere suplimentară a gingiilor și a osului și ligamentului care susțin dinții. În cazul în care există semne de continuare a bolii, medicul dentist va putea să o trateze într-un stadiu incipient. De asemenea, pacientului i se vor da sfaturi despre cum să-și schimbe practicile de igienă orală pentru a combate inflamația.

După tratamentul gingival, succesul pe termen lung poate fi asigurat doar dacă pacienții practică zilnic acasă o igienă orală optimă, prevenind astfel ca gingiile să se inflameze din nou. Un tratament parodontal de succes necesită cooperarea pacientului deplină în practicile zilnice de igienă orală și participarea la programările regulate de control.

Întrebări frecvente

  1. Paradontoza se vindecă?
    Parodontoza este cauzată de bacteriile care se găsesc în placa bacteriană și în tartru din cauza unor obiceiuri de igienă orală deficitară. Există 3 stadii ale infecției, dintre care unele sunt vindecabile:
    Gingivita. La început, este posibil să observați că gingiile sunt roșii, umflate sau sângerânde. Acesta este primul stadiu al infecției, cunoscut sub numele de gingivită. În acest moment, tratamentul bolii gingivale poate preveni evoluția acesteia. Pe lângă îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală acasă, va trebui, de asemenea, să vă vizitați medicul dentist pentru terapia gingivală cu laser. Precizia laserului țintește țesutul bolnav și sterilizează zona pentru a permite gingiilor să se vindece.
    Parodontoză. Dacă nu tratați gingivita, aceasta va evolua spre parodontoză. În plus față de simptomele anterioare, s-ar putea să vedeți că țesutul gingival se îndepărtează de dinți. Pot exista buzunare pline de puroi în apropierea rădăcinilor și puteți dezvolta sensibilitate dentară. Nu este neobișnuit să aveți o respirație cronică urât mirositoare sau un gust slab în gură. În funcție de gravitatea infecției, în gură ar putea să apară leziuni grave care vor necesita un plan de tratament agresiv. Pe lângă tratamentul gingiilor sângerânde, este posibil ca dentistul să fie nevoit să repare orice complicații cauzate de infecție, cum ar fi rădăcinile expuse ale dinților.
    Parodontoză avansată. Fără un tratament adecvat, țesuturile de susținere a dinților vor începe să se rupă. Pe măsură ce ajungeți în stadiul avansat al parodontozei, este posibil ca dinții dumneavoastră să se fi slăbit. În unele cazuri, s-ar putea chiar să fi pierdut un dinte sau doi. Pe lângă efectele pe care le are asupra zâmbetului dumneavoastră, infecția vă poate amenința și starea generală de sănătate, deoarece poate pătrunde în fluxul sanguin. Dentistul va crea un plan personalizat pentru a opri infecția și, în același timp, pentru a repara zâmbetul. Acesta poate folosi mai multe tratamente pentru a restabili sănătatea dentară, inclusiv grefa de gingie. Dacă ați pierdut dinți, infecția va trebui rezolvată înainte de a-i înlocui.
  2. În cât timp se vindecă parodontita?
    Dacă aveți primul stadiu al bolii gingivale, gingivita, de obicei vă puteți aștepta să vă vindecați și să vă recuperați în termen de 14 zile de la efectuarea unei curățări profunde, presupunând că luați antibioticele prescrise și mențineți o igienă orală adecvată prin periaj și folosirea temeinică a aței dentare.
  3. Se pot vindeca gingiile de la parodontoză?
    Răspunsul simplu este, nu. Dacă gingiile dumneavoastră sunt deteriorate, de exemplu, de parodontoză, cea mai severă formă de boală a gingiilor, nu este posibil ca gingiile retracte să crească la loc. Cu toate acestea, chiar dacă retragerea gingiilor nu poate fi inversată, există tratamente care pot ajuta la oprirea agravării problemei.
  4. Parodontoza este pe viață?
    În cele mai multe cazuri, parodontoza este o boală care durează toată viața și nu dispare niciodată.
  5. Se poate opri evoluția parodontozei?
    Parodontoza, boala gingivală severă, poate fi gestionată, dar afecțiunea nu poate fi complet oprită.

Concluzie

Cel mai bun mod de a preveni paradontoza este de a face curățări dentare regulate și de a practica o bună igienă orală acasă între vizite. Persoanele care sunt predispuse la parodontită pot avea nevoie de curățări mai frecvente decât persoanele care nu suferă de boli ale gingiilor. Întrebați-vă medicul dentist cât de des ar trebui să vă curățați dinții pentru a vă menține o sănătate orală optimă.