Meniu

Parodontologie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Parodontologia este ramura stomatologiei care se concentrează pe sănătatea gingiilor și a osului maxilar, țesuturile care susțin dinții. Un specialist în gingii se numește parodontolog. După ce urmează o facultate de stomatologie de patru ani, aceștia primesc trei ani suplimentari de pregătire concentrată în parodontologie.

Totul despre parodontologie

Parodontologia este o specialitate dentară. Cuvântul “parodontologie” provine din două cuvinte grecești: “peri”, care înseamnă “în jurul” și “odont”, care înseamnă “dinte”. Așadar, domeniul paradontologiei tratează afecțiunile care afectează țesuturile din jurul dinților, cum ar fi pierderea osoasă, recesiunea gingivală și boala parodontală (gingivală).

Care este diferența dintre stomatologie și parodontologie?

Stomatologia se concentrează pe tratamentele preventive și de restaurare, de exemplu, dacă este nevoie de o curățare dentară de rutină, această terapie este efectuată în cadrul stomatologiei, de asemenea, tot în cadrul acesteia se mai astupă carii și se plasează restaurări precum coroane dentare sau punți dentare. Un dentist generalist trebuie să absolve o școală de stomatologie de patru ani înainte de a primi licența de a practica. Un parodontolog este un specialist în gingii. Parodontologia se concentrează pe tratarea afecțiunilor care afectează țesuturile ce susțin dinții (cum ar fi gingiile și osul maxilar). Pe lângă absolvirea unei școli de stomatologie de patru ani, un parodontolog primește trei ani de pregătire suplimentară înainte de a obține licența de a practica parodontologia.

De ce ar trebui să consultați un parodontolog?

Există mai multe motive pentru care cineva ar trebui să consulte un parodontolog. Unii oameni au nevoie de un parodontolog doar temporar. Cu alte cuvinte, aceștia ar putea avea nevoie să urmeze un tratament care nu intră în sfera de practică a unui dentist generalist. De exemplu, poate că o persoană are nevoie de o grefă de gingie, o grefă osoasă sau o frenectomie. Un parodontolog poate efectua tratamentul chirurgical, apoi poate trimite pacientul înapoi la medicul dentist generalist atunci când recuperarea este completă. Alte persoane pot avea nevoie să consulte un parodontolog pe termen lung, aceasta include persoanele care sunt predispuse la boli ale gingiilor. Cei care sunt predispuși genetic la boli gingivale au nevoie, de obicei, de curățări parodontale în plus față de curățările de rutină la cabinetul stomatologic. În aceste cazuri, parodontologul va lucra alături de medicul dentist generalist, iar o persoană va continua să primească îngrijire de la amândoi pentru a menține o sănătate orală optimă.

Care sunt mai exact procedurile în parodontologie?

Paradontologia tratează problemele de sănătate orală care afectează periodonțiul (țesuturile din jurul dinților). Aceasta include:

  • Gingivita: gingia.
  • Ligamentul parodontal: un grup de fibre de țesut conjunctiv care fixează dinții de osul maxilarului.
  • Cimentul: un strat dur de țesut calcificat care acoperă rădăcinile dinților.
  • Osul alveolar: Partea din osul maxilarului care are alveolele dentare.

Ce tipuri de proceduri efectuează un parodontolog?

Un parodontolog poate efectua o gamă largă de tratamente parodontale, inclusiv întreținerea parodontală, detartrajul și pilirea rădăcinilor și mai multe tipuri de chirurgie parodontală.

  • Întreținerea parodontală. Aceasta se referă la un tip de curățare a dinților, similară cu o curățare obișnuită la cabinetul stomatologic, dar, pe lângă curățarea dinților, un parodontolog sau un igienist verifică sănătatea gingiilor și măsoară buzunarele din jurul dinților. Multe persoane care au nevoie de întreținere parodontală ar trebui să facă aceste curățări la fiecare trei-patru luni. Un parodontolog poate recomanda un program de curățare care este potrivit pentru o persoană.
  • Detartrajul și pilirea rădăcinilor (curățare parodontală). Acesta este un alt termen pentru o curățare dentară profundă. Principala diferență este că detartrajul și pilirea rădăcinilor necesită anestezie locală pentru a amorți gingiile. Acest lucru permite unui igienist să curețe în profunzime sub linia gingivală a pacientului, unde se ascund bacteriile dăunătoare. De asemenea, va netezi suprafețele rădăcinilor dinților pentru a descuraja acumularea plăcii și a bacteriilor. Parodontologii recomandă de obicei detartrajul și pilirea rădăcinilor pentru persoanele cu boli gingivale în stadiu incipient (ușoare).
  • Chirurgia parodontală. Un parodontolog efectuează în mod obișnuit operații la nivelul gingiilor. Există mai multe tipuri diferite de tratamente parodontale chirurgicale, inclusiv:
    Chirurgia cu lambou gingival: Denumită și chirurgie de reducere a buzunarelor, această procedură tratează parodontita (boala gingivală) moderată până la severă. În timpul acestei proceduri, parodontologul face incizii și îndepărtează ușor gingiile de dinți. Acest lucru îi permite să vadă infecția care se află adânc sub linia gingivală. După ce curăță temeinic rădăcinile dinților, parodontologul repoziționează țesutul gingival și îl coase la locul lui.
    Grefele de gingie: Această procedură tratează recesiunea gingivală. Persoanele cu recesiune gingivală nu au suficient țesut gingival sănătos în jurul dinților lor. În timpul unei proceduri de grefă de gingie, parodontologul adaugă țesut în zona în care gingiile dumneavoastră sunt subțiri. Grefa poate proveni din cerul gurii sau parodontologul poate achiziționa materialul de grefă de la o bancă de oase și țesuturi autorizată.
    Extracții dentare: Parodontologii extrag în mod obișnuit dinții greu de îndepărtat, în special cei care s-au rupt la nivelul gingiei.
    Grefe de os dentar: Infecția parodontală poate eroda osul care susține dinții. Când se întâmplă acest lucru, parodontologul poate plasa o grefă osoasă pentru a regenera osul în zona respectivă. Adesea, parodontologii achiziționează materialul pentru grefa osoasă de la o bancă de os și țesut. Dar parodontologul ar putea folosi o parte din osul persoanei pe care o tratează din altă zonă a gurii.
    Prelungirea chirurgicală a coroanei: Uneori, atunci când un dinte se rupe în apropierea liniei gingivale, nu există suficient spațiu pentru a plasa o coroană dentară. Atunci când se întâmplă acest lucru, parodontologul poate îndepărta câțiva milimetri de gingie și țesut osos din jurul dintelui respectiv, astfel încât coroana să se potrivească corespunzător.
    Ridicarea zâmbetului: Unii oameni au un exces de țesut gingival care acoperă o parte din dinți atunci când zâmbesc. Persoanele care doresc să îmbunătățească aspectul zâmbetului lor pot face un lifting al zâmbetului. În timpul acestei proceduri, parodontologul îndepărtează guma și, de obicei, o cantitate mică de os – din jurul dinților afectați. Parodontologul poate efectua un lifting al zâmbetului ca procedură de sine stătătoare sau o poate recomanda în combinație cu fațete.
    Frenectomia: O frenectomie este o bandă de țesut conjunctiv care unește o parte a corpului cu alta. În gură, sunt două tipuri de fren: lingual și labial. Frenul labial leagă buza de gingii. Frenul lingual leagă limba de gingii, chiar în spatele dinților inferiori din față. Uneori, un frenum este prea strâns. Acest lucru poate cauza probleme precum legarea limbii sau recesiunea gingivală. În timpul unei frenectomii, parodontologul face o incizie pentru a elibera frenul astfel încât să nu mai fie prea strâns.

Mulți parodontologi plasează, de asemenea, implanturi dentare, deși procedura nu este exclusivă în domeniul parodontologiei. Chirurgii bucali și unii dentiști generaliști plasează și ei implanturi dentare. Majoritatea parodontiștilor oferă servicii de sedare dentară pentru a menține pacientul confortabil în timpul procedurii. Aceste opțiuni pot include protoxidul de azot, sedarea orală sau sedarea intravenoasă (intravenoasă).

La ce să vă așteptați la parodontolog?

Atunci când vizitați un parodontolog, trebuie să îi spuneți despre orice simptome pe care le aveți. Este posibil ca acesta să vă ceară informații personale, cum ar fi starea de sănătate și medicamentele pe care le luați. 

Parodontologul va face apoi:

  • O examinare a istoricului medical pentru a identifica orice factori care ar putea contribui la simptomele pacientului.
  • Un examen oral pentru a verifica dacă există sângerări gingivale și pentru a vedea dacă există placă bacteriană și acumulări de tartru.
  • O măsurare a adâncimii buzunarului gingival, sau spațiul dintre gingii și dinți.

În unele cazuri, paradontologii efectuează radiografii pentru a verifica dacă există pierderi osoase, deoarece aceste teste îi ajută să creeze un plan de tratament parodontal. Unele metode de tratament includ antibioticele sau o curățare amănunțită pot controla adesea stadiile timpurii ale bolii gingivale, iar cazurile mai avansate pot necesita intervenții chirurgicale. Parodontologul poate recomanda, de asemenea, modificări ale stilului de viață și tratamente la domiciliu pentru a ajuta pacienții să țineți sub control boala gingivală și să prevină alte probleme. Este posibil ca un pacient să aibă nevoie de:

  • Să se spele pe dinți și să folosească ața dentară de două ori pe zi sau după fiecare masă.
  • Să folosească o periuță de dinți cu peri moi.
  • Să își perieze ușor dinții.
  • Să utilizeze o periuță de dinți electrică pentru a ajuta la combaterea acumulării de placă dentară.
  • Să clătească gura cu o apă de gură recomandată de medicul dentist.
  • Să facă curățări dentare regulate.
  • Să renunțe la fumat sau la tutunul de mestecat.

Întrebări frecvente

  1. Ce este parodontologia?
    Termenul “parodontologie” este o combinație a două cuvinte grecești: “peri”, care înseamnă “în jurul” și “odons”, care înseamnă “dinte”. Prin urmare, parodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de structurile de susținere din jurul dinților, inclusiv de următoarele: gingiile, maxilarele (oasele alveolare), ligamentele parodontale și cementul.
  2. Ce tipuri de proceduri efectuează un parodontolog?
    Un parodontolog poate efectua o gamă largă de tratamente parodontale, inclusiv întreținere parodontală, detartraj și pilire radiculară și mai multe tipuri de chirurgie parodontală, cum ar fi chirurgia cu lambou gingival, grefe de gingie, extracții dentare, grefe de os dentar, alungire chirurgicală a coroanei, ridicare a zâmbetului și frenectomie.
  3. Când are nevoie un pacient de tratament parodontal?
    Dentistul dumneavoastră generalist poate fi capabil să trateze unele probleme gingivale. Dar dacă aveți o boală gingivală care se agravează, un caz complex sau riscul de pierdere a dinților, medicul dentist vă va îndruma către un parodontolog. Dacă observați oricare dintre aceste semne și simptome comune ale bolii gingivale, faceți o programare la medicul dentist pentru a vedea dacă ar trebui să vizitați un parodontolog:
    – Gingii umflate: Bacteriile care formează placa bacteriană și tartrul pot provoca, de asemenea, inflamație, care este adesea primul semn al gingivitei. Atunci când nu este tratată, această inflamație poate face să se formeze buzunare în jurul dinților. Acest lucru vă crește riscul de infecție care poate duce la pierderea dinților. Gingiile umflate fac adesea ca dinții să pară mai mici. Aceștia pot fi de culoare roșu închis, mai degrabă decât un roz deschis sănătos. În stadiile incipiente, puteți trata această inflamație cu o curățare în profunzime la dentistul dumneavoastră și având grijă de igiena orală acasă.
    – Gingii care sângerează ușor: Inflamația poate face, de asemenea, ca gingiile să sângereze ușor atunci când vă periați, folosiți ața dentară sau mâncați. Mergeți la medicul dentist dacă gingiile dumneavoastră sunt sensibile la atingere, periuța de dinți este colorată în roz după periaj sau scuipați sânge atunci când vă periați sau folosiți ața dentară.
    – Respirație urât mirositoare: Este frecventă și nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Dar dacă aveți grijă de gură și respirația urât mirositoare nu dispare de la sine, ar putea fi un semn de infecție sau de găuri în dinți.
    – Masticație dureroasă: În timp, inflamația gingivală poate forma buzunare în jurul dinților care pot slăbi dinții, făcându-i mai sensibili. De asemenea, este posibil să aveți probleme de mestecat. Faceți o programare la medicul dentist dacă observați o schimbare în modul în care dinții se potrivesc între ei sau dacă se formează spații noi între dinți.
    – Retragerea liniei gingivale: Retragerea gingiilor nu se datorează întotdeauna unei boli gingivale. Aceasta poate rezulta și din cauza periajului prea puternic al dinților, care lezează țesutul gingival. Un parodontolog poate remedia această problemă în scopuri cosmetice, reducând potențial riscul de probleme gingivale în viitor. Cu toate acestea, recesiunea gingivală care nu rezultă din periajul prea intens este de obicei un semn al unei boli gingivale în stadiu mai avansat. În acest moment, un parodontolog poate examina problema și vă poate sfătui cu privire la un tratament adecvat.

Concluzie

Gingiile sănătoase sunt la fel de importante ca și dinții sănătoși. Parodontologia reprezintă ramura de medicină care îngrijește gingiile și alte țesuturi din jurul dinților. Ar putea fi înfricoșător dacă dentistul vă trimite la un parodontolog, mai ales dacă nu ați fost niciodată la unul. Dar dacă aveți o boală a gingiilor, un parodontolog are cunoștințele, pregătirea și experiența necesare pentru a trata problema și a vă ajuta să vă mențineți o sănătate orală bună.