Pete pe limbă

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Petele de pe limbă pot fi inconfortabile, dar de obicei nu sunt grave, fiind adesea rezolvabile fără tratament. Unele pete pe limbă, însă, ar putea semnala o problemă gravă de bază care necesită o atenție medicală promptă. Cauza unor pete este posibil să fie identificată cu ușurință, dar altele necesită o examinare suplimentară.

De ce sunt prezente petele pe limbă?

Există mai multe motive pentru care o persoană ar putea avea pete pe limbă. În primul rând, limbile sănătoase au o mulțime de puncte mici – cum ar fi papilele gustative și papila (proeminențe mici) – pentru a ajuta la senzații și gust. De cele mai multe ori, acestea nu sunt periculoase și, de obicei, se rezolvă fără tratament. Dar anumite pete pot indica o problemă de sănătate subiacentă, cum ar fi alergiile alimentare, bolile autoimune sau, mai rar, cancerul de limbă. Este important să se cunoască care este diferența dintre aceste tipuri de pete, astfel încât să fie îngrijite corespunzător.

Tipuri de pete pe limbă

Există diferite tipuri de pete pe limbă în funcție de culoarea lor. Petele pot apărea pe diferite zone ale limbii, pe vârful limbii sau sub ea. De asemenea, uneori pot fi identificate una sau mai multe pete care diferă ca mărime. 

Pete albe

S-ar putea să fie observată o pată albă pe limbă după o senzație inconfortabilă sau când este verificat interiorul gurii după spălarea pe dinți. Cele mai multe dintre aceste pete sau dispar de la sine, dar merită vizitarea unui dentist pentru a le verifica dacă persistă. Candidoza orală, aftele și leucoplazia sunt cele mai frecvente cauze ale petelor albe de pe limbă. 

 • Candidoza orală, o creștere excesivă a unei ciuperci naturale, apare adesea atunci când sistemul imunitar este scăzut. Bebelușii, purtătorii de proteze dentare, pacienții cu cancer, HIV și alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar, pacienții cu anemie și diabet, fumătorii și persoanele care suferă de uscăciunea gurii prezintă un risc mai mare decât în mod normal de a dezvolta afte bucale. Un tratament cu antibiotice poate, de asemenea, să declanșeze un atac. Este rareori grav, dar o infecție pe termen lung poate necesita tratament. Raclarea petelor de candidoză orală îndepărtează de obicei stratul alb, dar acest lucru poate provoca și o ușoară sângerare. Leziunile albe cremoase de pe limbă sunt un semn al candidozei, iar alte simptome includ:
  • Pete albe în alte zone ale gurii
  • Leziuni brânzoase
  • Colțuri roșii și crăpate ale gurii și ale buzelor
  • Pierderea gustului
  • Gură de bumbac sau gură uscată
 • Afte. O pată albă pe limbă înconjurată de un halou roșu, inflamat, este probabil o aftă. Aceste leziuni comune și recurente pot fi mici sau mari și apar singure sau în grupuri. Aftele sunt adesea dureroase, iar răzuirea nu le îndepărtează. Virușii, bacteriile și problemele sistemului imunitar sunt unele dintre cauzele suspecte ale aftelor. Traumatismele, alergiile, stresul, fumatul, deficiențele de fier și de vitamine fac o persoană mai susceptibilă la aceste infecții.
 • Leucoplazia. Petele albe sau gri numite leucoplazie apar de obicei pe gingii, pe fundul gurii sau pe partea interioară a obrajilor, dar uneori apar și pe limbă. Ștergerea sau răzuirea nu le schimbă aspectul sau textura, care poate fi groasă sau întărită. Mestecatul sau fumatul tutunului și consumul de alcool cauzează cele mai multe cazuri de leucoplazie, iar aproximativ 75% dintre utilizatorii de tutun fără fum dezvoltă leucoplazie. Afecțiunea prezintă, de asemenea, un risc mic de a se transforma în cancer oral.
 • Leucoplazia păroasă. Petele albe pufoase care apar pe părțile laterale ale limbii sub formă de creste sau pliuri sunt simptome ale leucoplaziei păroase. Aceste pete sunt rezultatul unei infecții cu virusul Epstein-Barr, care durează o viață întreagă, dar rămâne latent în organism până când un sistem imunitar slăbit declanșează un atac.
 • Lichenul plan este o afecțiune care are ca rezultat iritarea pielii. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele din organism din motive necunoscute și poate apărea și în interiorul gurii. Lichenul plan oral poate arăta ca niște pete albe, dantelate, sau poate avea ca rezultat răni deschise sau țesuturi umflate. Medicul poate prescrie medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.

Pete roșii

Petele roșii de pe limbă sunt, de obicei, rezultatul unei afecțiuni numite papilită linguală tranzitorie. Acele mici pete roșii de pe limbă sunt papile care au devenit inflamate. Această inflamație apare din cauza unei leziuni la nivelul limbii, care se poate datora, de exemplu, mușcării accidentale a acesteia. Însă, infecțiile virale, malnutriția și stresul pot provoca, de asemenea, aceste umflături. Din fericire, petele roșii se vindecă de la sine și nu durează foarte mult.

 • Rănirea limbii: anumite leziuni la nivelul limbii pot fi provocate după consumul de alimente prea fierbinți. Consumul unei băuturi foarte fierbinți, de exemplu, poate duce la apariția unor bășici pe limbă. Acestea pot fi dureroase și au o sensibilitate crescută la căldură.
 • Scarlatina, o infecție bacteriană care afectează gâtul și nasul. Aceasta are simptomul distinct al “limbii de căpșuni”, care descrie limba devenind foarte roșie și acoperită de umflături. Alte simptome includ febră, dureri de gât și dureri de cap, însoțite de o erupție cutanată care afectează abdomenul.
 • Umflături mincinoase. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de papilită linguală tranzitorie. Sunt mici pete sau umflături albe sau roșii pe limbă. Este posibil să aveți una sau mai multe umflături pe suprafața limbii. Cauza lor este necunoscută. Nu este necesar niciun tratament pentru umflăturile mincinoase. De obicei, acestea se vindecă de la sine în câteva zile.
 • Limba geografică apare sub forma unor pete netede, roșii, de formă neregulată, pe partea laterală sau superioară a limbii. Petele își pot schimba mărimea, forma și localizarea. Cauza este necunoscută. Este inofensivă și, de obicei, se vindecă de la sine, dar poate dura săptămâni sau luni. În unele cazuri, poate dura ani de zile. Este posibil să aveți dureri sau o senzație de arsură, în special după ce mâncați alimente picante, sărate, acide și fierbinți.
 • Eritroplazia determină apariția unor pete roșii anormale în interiorul gurii. Puteți avea aceste leziuni pe limbă sau pe podeaua gurii. La fel ca leziunile de leucoplazie, zonele de eritroplazie nu se desprind atunci când sunt răzuite. Persoanele care au eritroplazie au un risc mai mare de a dezvolta cancer oral. Medicii tratează eritroplazia cu radiații, intervenții chirurgicale sau prin eliminarea factorilor de risc relevanți.

Pete negre sau gri

 • Limbă neagră și păroasă. Această afecțiune apare sub forma unor pete negre, gri sau maro care par să crească păr. Limba păroasă neagră poate începe ca o pată mică și poate crește până la a acoperi cea mai mare zonă a părții superioare a limbii. Aceasta presupune o acumulare de celule moarte ale pielii care nu reușesc să se desprindă așa cum ar trebui. Cauza poate fi unele obiceiuri orale proaste, medicamente sau consumului de tutun. Riscul de a dezvolta limba păroasă neagră crește odată cu vârsta, iar bărbații o au mai des decât femeile. Orice lucru introdus în gură poate modifica culoarea petelor, inclusiv mâncarea, cofeina și apa de gură. Bacteriile și drojdia se pot instala făcând ca petele să înceapă să arate ca un fir de păr. Alte simptome includ o senzație de gâdilare sau de arsură pe limbă sau pe cerul gurii. De asemenea, este posibil să fie prezentă o respirație urât mirositoare. Folosirea unei periuțe de dinți pe limbă sau a unui răzuitor de limbă în fiecare zi poate trata acasă limba păroasă neagră. Asta ar trebui să ajute la eliminarea ei în câteva săptămâni. De cele mai multe ori, limba păroasă neagră dispare fără intervenție medicală. Dacă nu, un dentist sau un medic poate folosi instrumente speciale pentru a răzui limba. Utilizarea consecventă a unei periuțe de dinți și a unui răzuitor de limbă ar trebui să prevină revenirea acesteia.

Întrebări frecvente

 1. Ce tipuri de pete sunt prezente pe o limbă sănătoasă?
  Limba este acoperită de papile – mici umflături și proeminențe care ajută la lucruri senzoriale precum vorbirea, mestecarea alimentelor și detectarea temperaturii. Unele papile conțin papile gustative, iar altele nu. Există patru tipuri de papile:
  Filiforme – acestea se află în partea din față și în centrul limbii. Papilele filiforme au aspect filiform și nu conțin muguri gustativi. Aveți mai multe papile de acest tip decât oricare altul.
  Fungiformă – majoritatea oamenilor au între 200 și 400 de papile fungiforme. Acestea se găsesc pe toată limba, dar sunt mai proeminente la marginile și vârful limbii. Fiecare papilă fungiformă conține aproximativ trei până la cinci papile gustative.
  Foliate – aceste papile se află pe fiecare parte a părții din spate a limbii. Spre deosebire de alte papile, acestea arată ca niște pliuri aspre de țesut. Aveți aproximativ 20 de papile foliate, iar fiecare dintre ele conține câteva sute de papile gustative.
  Circumvalate – acestea sunt cel mai mare tip de papile de pe limbă. Aflate chiar în partea din spate a limbii, papilele circumvalate conțin aproximativ 250 de papile gustative
 2. Cine are pete pe limbă?
  Oricine poate dezvolta pete pe limbă. Acestea sunt de obicei temporare și nu sunt dăunătoare. Aveți un risc crescut de probleme orale dacă folosiți produse din tutun, abuzați de alcool sau aveți un sistem imunitar slăbit.
  Riscul de cancer de limbă crește odată cu vârsta și este mai frecvent la bărbați. Alți factori de risc pentru cancerul de limbă includ: fumatul, consumul de alcool și faptul că aveți virusul papiloma uman (HPV).
 3. Cum se pot preveni petele de pe limbă?
  Nu puteți preveni complet petele de limbă. Cu toate acestea, există câteva modalități de a reduce riscul, printre care: nu fumați și nu mestecați tutun, consumați alcool doar cu moderație, efectuați controale dentare regulate, raportați simptomele neobișnuite ale limbii și gurii medicului și dacă ați mai avut probleme cu pete pe limbă, cereți medicului instrucțiuni speciale de îngrijire orală. O bună igienă orală zilnică include: spălatul pe dinți, clătirea, folosirea aței dentare și periajul ușor al limbii.

Concluzie

De cele mai multe ori, petele de pe limbă sunt inofensive și dispar destul de repede. Dar unele dintre ele, ulcerații sau leziuni pot indica o afecțiune de bază mai gravă. Dacă aveți pete pe limbă care nu dispar, programați-vă o consultație la medic. Acesta vă poate ajuta să determinați ce sunt și dacă sunt asociate cu alte afecțiuni de sănătate.