Meniu

Pete pe limba – Cauze si tratament pentru petele albe sau rosii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Petele de pe limbă pot fi inconfortabile, dar de obicei nu sunt grave, fiind adesea rezolvabile fără tratament. Unele pete pe limbă, însă, ar putea semnala o problemă gravă de bază care necesită o atenție medicală promptă. Cauza unor pete este posibil să fie identificată cu ușurință, dar altele necesită o examinare suplimentară.

De ce sunt prezente petele pe limbă?

Există mai multe motive pentru care o persoană ar putea avea pete pe limbă. În primul rând, limbile sănătoase au o mulțime de puncte mici – cum ar fi papilele gustative și papila (proeminențe mici) – pentru a ajuta la senzații și gust. De cele mai multe ori, acestea nu sunt periculoase și, de obicei, se rezolvă fără tratament. Dar anumite pete pot indica o problemă de sănătate subiacentă, cum ar fi alergiile alimentare, bolile autoimune sau, mai rar, cancerul de limbă. Este important să se cunoască care este diferența dintre aceste tipuri de pete, astfel încât să fie îngrijite corespunzător.

Tipuri de pete pe limbă

Pete albe

S-ar putea să fie observată o pată albă pe limbă după o senzație inconfortabilă sau când este verificat interiorul gurii după spălarea pe dinți. Cele mai multe dintre aceste pete sau dispar de la sine, dar merită vizitarea unui dentist pentru a le verifica dacă persistă. 

  • Candidoza orală, o creștere excesivă a unei ciuperci naturale, apare adesea atunci când sistemul imunitar este scăzut. Bebelușii, purtătorii de proteze dentare, pacienții cu cancer, HIV și alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar, pacienții cu anemie și diabet, fumătorii și persoanele care suferă de uscăciunea gurii prezintă un risc mai mare decât în mod normal de a dezvolta afte bucale. Un tratament cu antibiotice poate, de asemenea, să declanșeze un atac. Este rareori grav, dar o infecție pe termen lung poate necesita tratament. Raclarea petelor de candidoză orală îndepărtează de obicei stratul alb, dar acest lucru poate provoca și o ușoară sângerare. Leziunile albe cremoase de pe limbă sunt un semn al candidozei, iar alte simptome includ:
    • Pete albe în alte zone ale gurii
    • Leziuni brânzoase
    • Colțuri roșii și crăpate ale gurii și ale buzelor
    • Pierderea gustului
    • Gură de bumbac sau gură uscată
  • Afte. O pată albă pe limbă înconjurată de un halou roșu, inflamat, este probabil o aftă. Aceste leziuni comune și recurente pot fi mici sau mari și apar singure sau în grupuri. Aftele sunt adesea dureroase, iar răzuirea nu le îndepărtează. Virușii, bacteriile și problemele sistemului imunitar sunt unele dintre cauzele suspecte ale aftelor. Traumatismele, alergiile, stresul, fumatul, deficiențele de fier și de vitamine fac o persoană mai susceptibilă la aceste infecții.
  • Leucoplazia. Petele albe sau gri numite leucoplazie apar de obicei pe gingii, pe fundul gurii sau pe partea interioară a obrajilor, dar uneori apar și pe limbă. Ștergerea sau răzuirea nu le schimbă aspectul sau textura, care poate fi groasă sau întărită. Mestecatul sau fumatul tutunului și consumul de alcool cauzează cele mai multe cazuri de leucoplazie, iar aproximativ 75% dintre utilizatorii de tutun fără fum dezvoltă leucoplazie. Afecțiunea prezintă, de asemenea, un risc mic de a se transforma în cancer oral.
  • Leucoplazia păroasă. Petele albe pufoase care apar pe părțile laterale ale limbii sub formă de creste sau pliuri sunt simptome ale leucoplaziei păroase. Aceste pete sunt rezultatul unei infecții cu virusul Epstein-Barr, care durează o viață întreagă, dar rămâne latent în organism până când un sistem imunitar slăbit declanșează un atac.

Pete roșii

Acele mici pete roșii de pe limbă sunt papile care au devenit inflamate. Această inflamație apare din cauza unei leziuni la nivelul limbii, care se poate datora, de exemplu, mușcării accidentale a acesteia. Însă, infecțiile virale, malnutriția și stresul pot provoca, de asemenea, aceste umflături. Din fericire, petele roșii se vindecă de la sine și nu durează foarte mult.

  • Rănirea limbii: anumite leziuni la nivelul limbii pot fi provocate după consumul de alimente prea fierbinți. Consumul unei băuturi foarte fierbinți, de exemplu, poate duce la apariția unor bășici pe limbă. Acestea pot fi dureroase și au o sensibilitate crescută la căldură.
  • Scarlatina, o infecție bacteriană care afectează gâtul și nasul. Aceasta are simptomul distinct al “limbii de căpșuni”, care descrie limba devenind foarte roșie și acoperită de umflături. Alte simptome includ febră, dureri de gât și dureri de cap, însoțite de o erupție cutanată care afectează abdomenul.
  • Limba geografică apare sub forma unor pete netede, roșii, de formă neregulată, pe partea laterală sau superioară a limbii. Petele își pot schimba mărimea, forma și localizarea. Cauza este necunoscută. Este inofensivă și, de obicei, se vindecă de la sine, dar poate dura săptămâni sau luni. 
  • Eritroplazia determină apariția unor pete roșii anormale în interiorul gurii. Puteți avea aceste leziuni pe limbă sau pe podeaua gurii. La fel ca leziunile de leucoplazie, zonele de eritroplazie nu se desprind atunci când sunt răzuite. Persoanele care au eritroplazie au un risc mai mare de a dezvolta cancer oral. Medicii tratează eritroplazia cu radiații, intervenții chirurgicale sau prin eliminarea factorilor de risc relevanți.

Pete negre sau gri

  • Limbă neagră și păroasă. Această afecțiune apare sub forma unor pete negre, gri sau maro care par să crească păr. Limba păroasă neagră poate începe ca o pată mică și poate crește până la a acoperi cea mai mare zonă a părții superioare a limbii. Aceasta presupune o acumulare de celule moarte ale pielii care nu reușesc să se desprindă așa cum ar trebui. Cauza poate fi unele obiceiuri orale proaste, medicamente sau consumului de tutun. Riscul de a dezvolta limba păroasă neagră crește odată cu vârsta, iar bărbații o au mai des decât femeile. 

Concluzie

De cele mai multe ori, petele de pe limbă sunt inofensive și dispar destul de repede. Dar unele dintre ele, ulcerații sau leziuni pot indica o afecțiune de bază mai gravă. Dacă aveți pete pe limbă care nu dispar, programați-vă o consultație la medic. Acesta vă poate ajuta să determinați ce sunt și dacă sunt asociate cu alte afecțiuni de sănătate.