Pilire dinți

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pilirea dentară poate fi atribuită părții din procesul de pregătire pentru fațete, ceea ce înseamnă că dinții pot avea nevoie să fie piliți, dar acest lucru variază de la caz la caz. Uneori, prin pilire dentară, se poate raporta la remodelarea dentară. Aceasta poate îmbunătăți aspectul zâmbetului, poate crește încrederea în sine și poate ajuta o persoană să se simtă mai încrezută în sine. Unii oameni folosesc aparatul dentar pentru a-și îmbunătăți zâmbetul, însă remodelarea dentară este o alternativă cu costuri reduse, deși această opțiune cosmetică nu este potrivită pentru toată lumea. 

Este întotdeauna necesar să fie piliți dinții pentru fațete?

Pentru ca fațetele să se potrivească corect cu dinții naturali, este comun să se pilească o parte din smalțul dinților. Pilirea este necesară pentru ca fațetele să se țină în timpul procesului de aplicare, cu toate acestea, acest lucru ar putea duce și la deteriorarea permanentă a dinților. În general, o persoană va trebui să pilească dinții pentru a fi eligibil pentru fațetare, dar fațetele în sine vor ascunde orice semn de deteriorare dentară care poate apărea. Astfel dacă o persoană decide să-și pună fațete, este important de știut că pilirea dinților este o cerință pentru ca tratamentul să aibă loc.

Pentru confortul pacientului, zona va fi amorțită în timpul procedurii, iar dacă fațetele temporare se desprind după operație, cel mai probabil persoana va experimenta sensibilitate dentară, totuși, nu ar trebui să existe nicio durere, ci doar disconfort minor.

La ce se referă remodelarea dinților?

Remodelarea dinților este o tehnică de cosmetică dentară care îndepărtează cantități mici de smalț dentar (învelișul exterior al dintelui) pentru a schimba forma, lungimea sau suprafața unuia sau mai multor dinți. Procedura se face, de obicei, pentru a corecta dinții strâmbi, dinții ciobiți, dinții crăpați sau chiar dinții suprapuși. Această procedură este chiar un substitut pentru aparatul dentar în anumite circumstanțe, fiind, de asemenea, o procedură de modificări subtile. Câțiva milimetri de reducere și câțiva milimetri de laminat dentar poate crea un zâmbet frumos atunci când sunt efectuate de un medic stomatolog estetician, fără niciun disconfort pentru pacient.

Cum funcționează remodelarea dinților?

În cea mai mare parte, remodelarea dinților este un proces simplu și rapid. Primul pas este efectuarea unui examen dentar și a unor radiografii, astfel încât medicul dentist să poată verifica sănătatea dinților și a gingiilor, de asemenea, un dentist va verifica smalțul. Dacă smalțul este slab sau subțire, un dentist va recomanda probabil o altă procedură, cum ar fi fațetele dentare. Acest lucru poate îmbunătăți aspectul unui dinte ciobit, crăpat sau nealiniat. Dacă cineva are dinții, gingiile și smalțul sănătos, dentistul începe procesul cosmetic prin îndepărtarea unei părți din smalțul dintelui cu ajutorul unui disc de șlefuire sau a unei freze fine de diamant, această parte a procedurii ajută la minimizarea imperfecțiunilor unui dinte. Apoi, va tăia sau scurta lungimea dinților mai lungi, precum și va modela dinții neuniformi, acest lucru poate îmbunătăți alinierea și mușcătura. Dacă pacientul are un dinte ciobit sau spații între dinți, dentistul poate combina remodelarea dinților cu lipirea. În procedura de lipire se folosește o rășină de culoarea dintelui, cu un aspect asemănător cu cel al chitului, pentru a modela în continuare un dinte. Atunci când este aplicat pe dinți, materialul de lipire se întărește și se potrivește cu aspectul dinților naturali. Medicul dentist aplică adezivul, îl modelează și apoi îl lasă să se întărească. Dacă pacientul necesită lipire, procedura de remodelare poate dura între 30 de minute și o oră în plus.

Scopul și beneficiile pilirii dinților

După ce a examinat cu atenție dinții, maxilarul și radiografiile dentare, un dentist poate decide că unul sau mai mulți dintre dinți ar putea beneficia de remodelare sau pilire. Există o serie de motive pentru care această recomandare poate fi valabilă. 

 • Pentru a remodela dinții deteriorați. O mică fisurare a dintelui poate să nu pară mare lucru, dar poate fi observată de fiecare dată când o persoană se uită în oglindă. Remodelarea sau pilirea acelui dinte pentru a crea o margine mai uniformă poate îmbunătăți zâmbetul.
 • Pentru a crea mai mult spațiu în gură. O persoană poate avea un maxilar mic, dinți mari sau înghesuiți. Aceste tipuri de aglomerări pot cauza o serie de probleme, inclusiv durere la nivelul maxilarului, alinierea greșită și dinții strâmbi. Pilirea unora dintre acești dinți poate elibera suficient spațiu pentru a reduce aglomerarea dentară și orice problemă care o cauzează.
 • Pentru a introduce o coroană dentară. O coroană este un capac care se potrivește peste un dinte deteriorat sau un dinte cu canal radicular. De obicei, un dentist va trebui să pilească dintele în jos (cunoscută ca pregătirea dintelui) înainte de a aplica coroana. În această circumstanță, coroana va acoperi dintele, astfel încât pacientul nu va vedea efectele răzuirii sau pilirii.
 • Pentru a pregăti dinții pentru fațete. O fațetă este similară cu o coroană prin faptul că acoperă deteriorarea unui dinte, cu toate acestea, aceasta acoperă de obicei doar partea din față a unui dinte. Uneori, un stomatolog poate avea nevoie să pilească ușor o parte din dinte pentru a-l pregăti pentru fațetă, dar este mult mai puțină răzuire decât pentru o coroană dentară. De asemenea, un stomatolog poate avea nevoie să pilească unii dintre dinții pe care urmează să fie lipite fațete, doar pentru a se asigura că se potrivesc corect. Pe lângă acoperirea dinților deteriorați, fațetele pot fi folosite pentru a modifica dimensiunea, culoarea, lungimea și forma dinților, precum și pentru a umple golurile.
 • Pentru remodelarea dinților pentru aparatul dentar. Ortodonția este concepută pentru a aborda probleme precum dinții aglomerați sau nealiniați. Aparatele dentare sau dispozitivele de reținere pot ajuta la mutarea dinților în poziții mai bune care pot atenua aglomerația sau deplasarea greșită. Cu toate acestea, uneori, un ortodont poate avea nevoie să pilească puțin un dinte sau doi ca parte a procesului.

Cine ar trebui să-și remodeleze dinții?

Remodelarea dinților are scopul de a aborda defecte minore ale dinților și nu este o opțiune pentru tratarea problemelor dentare majore. Dacă dinții unei persoane se suprapun unul peste altul sau sunt strâmbi și nealiniați, medicul stomatolog poate propune aparate dentare sau o altă metodă de tratament, mai degrabă decât remodelarea dinților. Un candidat pentru remodelarea dinților, este o persoană care are dinții și gingiile sănătoase, deoarece această metodă include eliminarea unei părți a smalțului dentar. Un specialist dentar nu va aplica această strategie dacă pacientul are dinți putrezi, gingii nesănătoase sau pulpă infectată.

Întrebări frecvente

 1. Este bine să se pilească dinții pentru fațete?
  Da, medicul dentist trebuie să pilească smalțul pentru fațetele din porțelan sau compozit. Smalțul este stratul exterior dur și alb al dintelui pacientului, iar pilirea dentară pentru fațete este un proces permanent. Deoarece smalțul nu poate să crească din nou, odată ce este îndepărtat, procesul nu poate fi remediat.
 2. Se pot pune fațete fără să a fi piliți dinții?
  Pacienții cu dinți drepți sau cu dinți mici, adesea nu trebuie să fie supuși procesului de pilire, iar fațetele se vor așeza cu succes pe dinții existenți. Cu toate acestea, suprafața dintelui va fi pregătită pentru a permite ca fațetele să se prindă bine.
 3. Care sunt fațetele pentru care trebuie să se pilească o parte mică din dinte?
  Fațetele cu preparare minimă sunt fațete din porțelan ultra-subțire create pentru a adera direct pe partea din față a dinților. Acest lucru înseamnă că unele persoane pot obține fațete fără a pili o mare parte din structura naturală a dinților. Dacă un pacient va dori vreodată să-și îndepărteze fațetele, zâmbetul natural va fi în continuare intact.
 4. Pilirea dinților doare?
  Nu, dentistul îndepărtează doar o mică parte din smalțul de suprafață al dintelui și nu atinge pulpa sau rădăcina dintelui. În marea majoritate a cazurilor nu trebui să fie nevoie de anestezie pentru a îndepărta o mică parte din smalț.
 5. Există efecte secundare sau riscuri pentru pilirea sau remodelarea dinților?
  În general, pentru procedura de remodelare nu există efecte riscante. De fapt, remodelarea dinților este adesea considerată o procedură simplă, cu toate acestea, unele cercetări sugerează că ar putea fi mai riscant să se efectueze o remodelare pe un dinte deja fragil. În cazul în care un dentist trebuie să remodeleze un dinte rupt sau deteriorat pentru a-l pregăti pentru o coroană, este posibil să se folosească materiale pentru a construi dintele astfel încât să poată susține coroana.
 6. Ce este remodelarea dentară?
  Remodelarea dintelui, altfel numită odontoplastie, este o procedură din stomatologia corectivă ușoară, aceasta este utilizată pentru repararea unui dinte ciobit, deformat, sau rupt. Această procedură rapidă și fără efort include eliminarea unei părți a smalțului dentar și apoi modelarea sau întinderea dintelui, care are problema. De asemenea, un specialist stomatolog poate aplica o rășină acrilică de nuanța dintelui natural, care se atașează și se solidifică pe dinte pentru a obține o formă ideală. Pilirea dinților, care este, de asemenea, o procedură considerată uneori similară cu remodelarea dinților, este o procedură de pregătire a dinților naturali pentru fațete. În timpul programării dintele este ras pentru a elimina părțile care sunt puternic putrezite sau cariate.
 7. Cine este un candidat pentru pilirea sau remodelarea dentară?
  Pentru a remedia problema dinților fisurați sau fracturați, sau pentru a remedia aglomerarea, suprapunerea sau spațiile goale în smalț, se poate aplica remodelarea dentară, însă această procedură trebuie discutată cu medicul dentist estetician. Conturarea dinților de către un stomatolog necesită ca pacientul să aibă dinți sănătoși. Aceștia pot deveni mai slăbiți dacă sunt îndepărtate cantități mari de smalț, motiv pentru care remodelarea dinților ar trebui limitată la modificări minore sau combinată cu fațete sau lipire dentară pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului.
 8. Ce este lipirea și de ce se face împreună cu remodelarea dinților?
  Combinarea lipirii cu remodelarea dentară poate umple fisurile și golurile dintre dinți, poate adăuga formă și poate îmbunătăți culoarea dinților. Lipirea presupune aplicarea unei rășini, care aderă la dinți și se întărește. Rășina este colorată pentru a oferi cel mai bun rezultat, fie pentru a se potrivi, fie pentru a îmbunătăți culoarea naturală a dinților. Înainte de a aplica rășina, medicul dentist grabează suprafața dintelui cu o unealtă, astfel încât rășina să adere bine. Acest lucru poate provoca o oarecare sensibilitate, așa că dentistul poate amorți zona dintelui. De asemenea, el poate picta dinții cu un lichid de condiționare, care, de asemenea, ajută rășina să adere la dinți. După aplicarea rășinii și modelarea acesteia, se aplică o lumină pentru întărire. Lipirea durează între 30 de minute și o oră, iar dacă sunt tratați mai mulți dinți, pacientul poate avea nevoie de mai multe programări.
 9. Cum sunt îngrijiți dinții după remodelare sau pilire?
  Dinții remodelați și lipiți sau piliți necesită îngrijire ulterioară. Dintre toate restaurările dentare, dinții lipiți sunt cei mai expuși riscului de ciobire și colorare. Pacienții ar trebui să evite să-și roadă unghiile, să muște pixuri, să mănânce alimente tari și să deschidă lucruri cu dinții pentru a reduce riscurile de ciobire. Pacientul trebuie să se asigure că se periază cu pastă de dinți de două ori pe zi pentru a ajuta la menținerea dinților albi și fără pete mult timp după tratament. Fumatul, cafeaua, ceaiul și vinul roșu sunt câteva substanțe care pot păta rășina, așa că și acestea trebuie evitate. Remodelarea dinților poate oferi un impuls major de încredere prin corectarea dinților vizibil inegali. În comparație cu aparatul dentar și alte lucrări ortodontice, conturarea dinților și lipirea sunt proceduri rapide și printre cele mai ieftine opțiuni de stomatologie cosmetică. Un dentist poate oferi o defalcare a opțiunilor de tratament și a costurilor în funcție de nevoile pacientului. 

Concluzie

Un dinte ciobit, crăpat sau nealiniat poate reduce încrederea în sine a unei persoane. Lucrările dentare pot corecta multe probleme, dar aceste proceduri pot fi costisitoare. Remodelarea dentară oferă o alternativă cu costuri reduse pentru îmbunătățirea aspectului zâmbetului, totuși, această procedură nu este potrivită pentru toată lumea. Este important să vă asigurați că înțelegeți care sunt beneficiile și riscurile asociate procedurii. O odontoplastie (pilire a dinților) poate rezolva probleme cosmetice minore, cum ar fi mici fisuri, lungimea dinților și o mică nealiniere. În funcție de sănătatea dinților și a smalțului, un dentist ar putea sugera o altă procedură de îmbunătățire a dinților, cum ar fi aparatul dentar sau fațetele.