Meniu

Pivot dentar: caracteristici, avantaje si dezavantaje

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Pivotul dentar reprezintă o soluție eficientă pentru restaurarea dinților grav afectați, care nu mai pot fi reparați prin metode convenționale. Acesta constă într-o coroană artificială ancorată de rădăcina dintelui cu ajutorul unui pivot metalic, oferind astfel suportul necesar pentru o coroană protetică.

Utilizarea pivotului dentar este indicată în cazul distrugerii semnificative a coroanei dentare, permițând păstrarea rădăcinii sănătoase și evitând extracția. Prin acest procedeu, se restabilește funcționalitatea dintelui și se îmbunătățește estetica zâmbetului, contribuind la o mai bună calitate a vieții pacientului.

Ce este un pivot dentar?

Pivotul dentar este o componentă protetică utilizată în stomatologie pentru a restaura un dinte cu coroana grav deteriorată, dar cu rădăcina încă sănătoasă și stabilă. Este o alternativă eficientă la extracție, permițând menținerea structurii naturale a dintelui și suportul pentru o coroană protetică.

Definiție și Descriere

Coroană artificială atașată la rădăcina dintelui: Pivotul dentar este compus dintr-o coroană artificială care se fixează pe rădăcina dintelui, înlocuind partea vizibilă a acestuia, adesea deteriorată din cauza cariilor sau a traumatismelor. Coroana este creată pentru a imita forma și funcția dintelui natural, restabilind astfel capacitatea de masticație și estetica zâmbetului. Procesul începe cu pregătirea rădăcinii, care implică îndepărtarea țesuturilor afectate și tratamentul canalului radicular. După aceasta, se introduce un pivot metalic în canalul radicular, care va servi drept suport pentru noua coroană. Coroana artificială este apoi personalizată și adaptată pentru a se potrivi perfect cu restul dinților, asigurând o funcționalitate optimă și un aspect natural.

Ancorare de un pivot metalic: Ancorarea coroanei artificiale se realizează prin intermediul unui pivot metalic, care este inserat în canalul radicular al dintelui. Acest pivot joacă un rol crucial în stabilizarea coroanei, distribuind forțele masticatorii și prevenind mișcările nedorite ale restaurării. Materialele utilizate pentru pivot pot varia, de la aliaje metalice la fibre de sticlă sau alte materiale biocompatibile, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Pivotul metalic este ales în funcție de necesitățile structurale și estetice ale pacientului, precum și de recomandările medicului dentist. Este esențial ca pivotul să fie bine fixat și să ofere o bază solidă pentru coroana protetică, asigurând astfel longevitatea și succesul întregii restaurări dentare.

Scop și Funcție

Restaurează dinții grav afectați: Principalul scop al pivotului dentar este de a restaura dinții care au suferit deteriorări severe la nivelul coroanei, dar care păstrează rădăcini sănătoase și capabile să susțină o reconstrucție. Prin utilizarea unui pivot, se poate evita extracția dintelui și se poate menține o parte din structura sa naturală, ceea ce este benefic atât pentru sănătatea orală, cât și pentru confortul pacientului. Restaurarea cu pivot dentar este o procedură complexă, care necesită o evaluare atentă a stării dintelui și o planificare meticuloasă a tratamentului. Rezultatul final este un dinte funcțional și estetic, care îmbunătățește calitatea vieții pacientului și îi permite să se bucure de o alimentație normală și de un zâmbet complet.

Oferă suport pentru protezele dentare: Pivotul dentar nu doar că restaurează aspectul și funcționalitatea unui dinte deteriorat, dar servește și ca suport pentru protezele dentare. În cazul în care pacientul necesită o punte sau o proteză parțială, pivotul poate oferi ancorarea necesară pentru aceste structuri protetice. Prin asigurarea unui punct de sprijin solid, pivotul contribuie la distribuția uniformă a forțelor masticatorii și la menținerea stabilității protezei. Acest lucru este esențial pentru confortul și eficiența masticației, precum și pentru prevenirea deteriorării ulterioare a altor dinți. Astfel, pivotul dentar devine un element cheie în reabilitarea orală complexă și permite pacienților să beneficieze de soluții protetice durabile și estetice.

Avantajele și dezavantajele pivotului dentar

Pivotul dentar oferă o serie de avantaje care îl fac o opțiune atractivă pentru restaurarea dinților deteriorați, inclusiv conservarea structurii naturale a dintelui și eficiența costurilor comparativ cu implanturile.

Avantaje

Conservarea structurii naturale a dintelui: Unul dintre cele mai mari avantaje ale pivotului dentar este capacitatea de a conserva structura naturală a dintelui. Prin menținerea rădăcinii și a unei părți din coroana naturală, pivotul dentar permite o integrare mai bună cu țesuturile orale și o funcționalitate apropiată de cea a unui dinte natural. Această abordare minim invazivă este benefică pentru sănătatea orală pe termen lung și ajută la prevenirea pierderii osoase care poate apărea în urma extracției dentare.

Cost redus comparativ cu implanturile: Comparativ cu implanturile dentare, pivotul dentar este adesea o soluție mai accesibilă din punct de vedere financiar. Costurile mai reduse sunt asociate cu procedurile mai puțin complexe și cu timpul scurt de tratament. Deși implanturile oferă o soluție pe termen lung și sunt o opțiune excelentă pentru înlocuirea dinților lipsă, pivotul dentar reprezintă o alternativă eficientă pentru pacienții care doresc să își restaureze dinții deteriorați fără a recurge la costurile mai mari ale implanturilor.

Durata mai scurtă a tratamentului: Procedura de inserare a unui pivot dentar este, în general, mai rapidă decât cea a implanturilor, care necesită o perioadă de vindecare și integrare în os. Pivotul dentar permite pacienților să beneficieze de o restaurare funcțională și estetică într-un timp relativ scurt, reducând astfel perioadele de așteptare și disconfortul asociat cu absența unui dinte sau cu o coroană temporară. Această rapiditate este deosebit de valoroasă pentru pacienții care doresc să își reia activitățile cotidiene fără întârzieri semnificative.

Dezavantaje

Potențialul pentru fractura rădăcinii: Unul dintre dezavantajele asociate cu pivotul dentar este riscul crescut de fractură a rădăcinii. Deși pivotul oferă o soluție eficientă pentru restaurarea coroanei dentare, presiunea exercitată asupra rădăcinii în timpul masticației poate duce, în anumite cazuri, la fracturi. Acest risc este mai mare în cazul pivoturilor rigide sau a celor de dimensiuni mari, care nu absorb eficient forțele masticatorii. De aceea, este esențial ca medicul dentist să evalueze cu atenție starea rădăcinii și să aleagă tipul și dimensiunea pivotului potrivit pentru a minimiza acest risc.

Durata de viață limitată comparativ cu implanturile: Deși pivotul dentar este o soluție eficientă pe termen scurt și mediu, durata sa de viață este, în general, mai scurtă decât cea a implanturilor dentare. Implanturile sunt concepute pentru a dura o viață întreagă, cu o rată de succes ridicată pe termen lung, în timp ce pivoturile pot necesita înlocuire sau reparații după câțiva ani. Factorii care influențează longevitatea pivotului includ calitatea materialelor utilizate, precizia instalării și igiena orală a pacientului.

Reacții alergice posibile la materiale: Deși cazurile sunt rare, există posibilitatea ca pacienții să dezvolte reacții alergice la materialele din care sunt fabricate pivoturile dentare. Alergiile pot fi cauzate de metalele utilizate în aliaje sau de alte componente ale pivotului. Este important ca pacienții să informeze medicul dentist despre orice alergii cunoscute, astfel încât să se poată alege materialele potrivite și să se evite orice reacție adversă.

Întrebări frecvente

Cât timp rezistă un pivot dentar?

Un pivot dentar poate dura de la câțiva ani până la un deceniu sau mai mult, în funcție de materialele utilizate, precizia procedurii și îngrijirea orală a pacientului.

Este dureroasă inserarea unui pivot dentar?

Inserarea unui pivot dentar nu este de obicei dureroasă, deoarece procedura se efectuează sub anestezie locală. După inserare, poate exista un disconfort temporar.

Poate fi înlocuit un pivot dentar cu un implant mai târziu?

Da, un pivot dentar poate fi înlocuit cu un implant dacă este necesar, în funcție de starea osului alveolar și de alte considerații clinice.

Cât costă un pivot dentar?

Costul unui pivot dentar variază în funcție de complexitatea cazului și de materialele folosite, dar este în general mai accesibil decât un implant dentar.

Există riscuri asociate tratamentului cu pivot dentar?

Riscurile asociate cu tratamentul cu pivot dentar includ posibilitatea de fractură a rădăcinii și reacții alergice la materiale, dar acestea sunt relativ rare.

Poate fi folosit un pivot dentar pentru dinții din față?

Da, pivotul dentar poate fi folosit pentru restaurarea dinților din față, oferind suport pentru o coroană protetică.

Cum îngrijesc un pivot dentar pentru a-i asigura longevitatea?

Pentru a asigura longevitatea pivotului dentar, mențineți o igienă orală riguroasă, evitați alimentele dure și vizitați regulat medicul dentist.

Există alternative la pivot dentar pentru restaurarea unui dinte deteriorat?

Da, alternativele includ implanturile dentare, punțile dentare și protezele dentare parțiale mobile.

Concluzie

Pivotul dentar este o soluție eficientă și accesibilă pentru restaurarea dinților deteriorați, oferind avantaje semnificative în ceea ce privește conservarea structurii dentare și costurile reduse comparativ cu implanturile. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare și potențialele dezavantaje, cum ar fi durata de viață limitată și riscul de fractură a rădăcinii. Îngrijirea corespunzătoare și controalele dentare regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății și funcționalității pivotului dentar. În final, decizia privind cea mai bună opțiune de tratament trebuie luată împreună cu medicul dentist, ținând cont de nevoile și circumstanțele individuale ale fiecărui pacient.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Goodacre, C. J., Campagni, W. V., & Aquilino, S. A. (2001). Tooth preparations for complete crowns: an art form based on scientific principles.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022391301577513

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.