Meniu

Pivot si coroana dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În cazul în care nu a mai rămas mult din dintele anterior decât rădăcina acestuia, medicul dentist poate crea o nouă coroană folosind un ac ancorat în rădăcină. Un astfel de dinte cu știfturi este semnificativ mai ieftin decât un implant dentar și primește cel puțin o parte din dintele natural. Procedura este similară cu inserarea unui implant, motiv pentru care există adesea confuzie între aceste două variante de proteză dentară.

Ce este un pivot pentru coroana dentară?

Atunci când un dinte se cariază, se ciobește sau se sparge, rezultatul poate fi o durere intensă, deoarece nervii din interiorul dintelui devin expuși sau iritați. Acești nervi se află în canalul radicular, care este tubul din interiorul dintelui ce conține toate țesuturile care hrănesc dinții. Dacă aceste țesuturi sunt deteriorate sau infectate, poate fi necesară o terapie de canal pentru a curăța țesuturile rele și a sigila din nou canalul. Acest tratament este cunoscut sub numele de postament dentar și implică forarea dintelui pentru a curăța pulpa infectată.

Un pivot dentar are rolul de a menține un dinte stabil și la locul său. Dintr-o descriere de bază, se poate considera că un pivot dentar și un implant dentar sunt același lucru, dar, de fapt, sunt destul de diferite. Un pivot dentar poate salva rămășițele unui dinte prin ancorarea lui în rădăcina dintelui pentru a stabiliza noua coroană. Medicul dentist înlocuiește parțial structura care a fost îndepărtată în timpul tratamentului de canal, ceea ce evită o înlocuire completă a dintelui.

În unele cazuri, pe lângă infecția de la nivelul canalului radicular, există carii în structura exterioară a dintelui care trebuie îndepărtate. După ce părțile cariate ale dintelui sunt îndepărtate, uneori nu mai există suficientă structură dentară pentru a menține dintele stabil. În acest caz, medicul dentist va instala un pivot artificial pentru a conecta dintele cu rădăcina dentară rămasă, care este încorporată în gingii și maxilar. Această întărire suplimentară ajută la asigurarea rezistenței dintelui și a oricăror plombe, astfel încât acestea să funcționeze din nou ca un dinte sănătos.

Un pivot dentar este un mic arbore metalic implantat într-un dinte, care este realizat fie din titan, fie din aliaj de titan, fie din materiale compozite. În prezent, stâlpii din compozit pe bază de rășină armată cu fibre sunt cei mai comuni. Uneori, în funcție de mărimea și starea dintelui, medicul dentist poate plasa mai mult de un pivot într-un dinte, de exemplu, într-un molar. Pivoții dentari nu sunt utilizați în toate tratamentele de canal sau endodontice (“endo” înseamnă înăuntru, “dont” înseamnă dinte) și există motive clinice foarte specifice pentru a alege să plasezi un pivot dentar, pe care medicul dentist le va lua în considerare cu atenție atunci când planifică procedura. Dacă tratamentul endodontic va implica plasarea unui pivot, medicul dentist va analiza acest lucru împreună cu dvs. atunci când veți trece în revistă ce va presupune tratamentul.

Concluzie

Medicii stomatologi folosesc un pivot dentar pentru a ajuta la stabilizarea și fixarea unui dinte care a fost supus unui tratament de canal, numit și tratament endodontic. Un implant dentar este o rădăcină dentară artificială care servește drept fundație pentru o coroană dentară falsă sau pentru o proteză dentară. Un pivot dentar este adăugat la un dinte existent care este încă la locul lui, dar care trebuie întărit.

Dentistul vă va informa dacă tratamentul de canal necesită un pivot. În unele cazuri, dacă rămâne suficient dinte după un tratament de canal, coroana nu va avea nevoie de un stâlp.  Atunci când este efectuat de un profesionist cu experiență, tratamentul cu pivot și coroană vă poate salva dintele, îmbunătățindu-vă în același timp sănătatea și aspectul.