Meniu

Plomba cazuta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Plombele dentare nu durează o veșnicie. Deși sunt aplicate în așa fel încât să se asigure că rămân în poziție timp de mulți ani, se pot desprinde. Dacă v-a căzut recent o plombă, este important să o înlocuiți cât mai curând posibil. 

Care sunt simptomele asociate cu căderea plombelor?

Simțiți o durere bruscă

Cu o plombă căzută, dintele tratat este vulnerabil. Mai exact, țesuturile de sub plomba pierdută sunt acum expuse la factori externi precum aerul, presiunea, frigul și căldura. Acest lucru poate duce la dureri de dinți pe neașteptate. Deși poate fi deranjant, nu trebuie să intrați în panică atunci când o plombă cade. De asemenea, puteți lua medicamente pentru durere fără prescripție medicală, la nevoie, dacă disconfortul este greu de ignorat.

Observați o crăpătură sau o gaură în dinte

Dacă vă uitați în oglindă în timp ce deschideți gura și vedeți o gaură sau o crăpătură vizibilă în dinte, sunt șanse mari să vă fi pierdut plomba. De asemenea, ar trebui să puteți simți cu limba unde aceasta a fost odată. Până când puteți fi consultat de medicul dentist, se recomandă să faceți gargară cu apă sărată pentru a reduce orice inflamație sau acumulare de bacterii. Pentru o protecție suplimentară, aplicați ceară dentară pentru a umple temporar gaura sau fisura expusă.

Experimentați sensibilitate la alimente sau băuturi calde și reci

Cu o plombă căzută, porțiunea interioară a dintelui este sensibilă la frig și căldură. Asta înseamnă că atunci când luați o înghițitură din cafeaua de dimineață sau savurați o înghețată, s-ar putea să observați o sensibilitate crescută. Încercați să evitați alimentele sau băuturile care vă pot irita dintele până la  următoarea programare. De asemenea, este o idee bună să nu mestecați pe partea în care se află dintele afectat. 

Constatați că alimentele rămân blocate acolo unde ar trebui să fie plomba

Uneori, mâncarea poate rămâne blocată în dinți după o masă sau o gustare. Nu este diferit atunci când aveți o plombă căzută. Dacă observați că bucățele de mâncare rămân blocate exact în același loc în care se află plomba, s-ar putea să fie din cauză că aceasta a dispărut. 

Ce trebuie să faceți dacă aveți o plombă căzută?

Dacă plomba se desprinde sau cade, este important să o înlocuiți cât mai curând posibil. 

  • Sunați-vă dentistul pentru a vă face o programare cât mai curând posibil. Anunțați medicul dentist dacă aveți dureri. Dacă nu puteți fi consultat imediat, cereți sugestii despre cum să vă protejați dintele expus de deteriorare.
  • Păstrați plomba căzută pentru ca medicul dentist să poată stabili dacă trebuie să o refolosiți. Dacă ați pierdut o coroană, este posibil ca medicul dentist să o poată reface pe dinte.
  • Faceți gargară cu apă sărată pentru a menține zona curată și pentru a îndepărta orice resturi alimentare de pe dinte. Amestecați 1/2 linguriță de sare într-o cană de apă caldă. Faceți gargară timp de câteva secunde. Acest lucru poate ajuta la uciderea bacteriilor care ar putea deteriora dintele expus.
  • Aveți grijă de dinte cu rutina de igienă dentară. Periați foarte ușor zona de unde a căzut plomba.
  • Evitați să mestecați în zona dintelui expus.
  • Folosiți ceară dentară sau material de umplere temporară, disponibil online, pentru a proteja dintele expus. Aceasta este doar o soluție temporară până când puteți obține repararea plombei la dentist.

Ce duce la căderea plombelor?

Există câteva motive pentru care o plombă se poate slăbi și poate cădea. Multe dintre cauzele comune indică alimentele pe care le consumă o persoană și modul în care dinții mușcă atunci când aceasta mănâncă. Indiferent de modul în care se întâmplă, dentiștii încurajează o vizită la cabinetul stomatologic pentru a putea rezolva problema.

O plombă poate cădea dacă:

  • Există carii noi prezente în jurul plombei
  • Mestecați prea tare atunci când mâncați
  • Mușcați din alimente foarte tari sau crocante
  • Scrâșniți excesiv din dinți (bruxism)
  • Ați suferit recent un traumatism la nivelul dintelui sau al rădăcinii
  • Există o reacție chimică care slăbește efectiv legătura dintre plombă și dinte

Întrebări frecvente

  1. Poate o plombă căzută să provoace complicații?
    Dacă o plombă nu este înlocuită în termen de câteva zile, aceasta ar putea provoca deteriorarea dintelui neprotejat. Bacteriile și particulele de alimente se pot lipi de spațiul gol, provocând carii. De asemenea, plomba căzută poate expune dentina, cel de-al doilea strat al dintelui, aflat sub smalțul dur exterior. Dentina este mai moale decât smalțul și mai susceptibilă la carii. Caria sau deteriorarea suplimentară a dintelui poate necesita o reparație mai amplă, cum ar fi o coroană, un canal radicular sau o extracție. De aceea, cu cât mai repede puteți obține înlocuirea plombei, cu atât mai bine.
  2. Cât rezistă de obicei plombele?
    Durata de viață a unei plombe depinde de materialele folosite și de igiena dentară personală. Dacă sunteți sârguincios în a vă menține dinții și gingiile în stare bună și vă vizitați dentistul în mod regulat pentru controale, este mai probabil ca plombele să dureze mai mult.
  3. Cum puteți preveni plombele căzute?
    Cheia pentru a preveni desprinderea unei obturații este să practicați o bună igienă și să faceți controale dentare regulate. Iată câteva sfaturi pentru o bună igienă orală: spălați-vă pe dinți cu pastă de dinți cu fluor, cel puțin de două ori pe zi, folosiți ața dentară în fiecare zi, înlocuiți-vă periuța de dinți la fiecare 3 sau 4 luni, periați-vă limba pentru a scăpa de bacterii și pentru a vă împrospăta respirația și mergeți regulat la dentist pentru curățări și controale.
  4. O plombă căzută este o urgență?
    Deși poate fi simțit ca un șoc faptul că o plombă se desprinde sau cade în timp ce mâncați sau vă spălați pe dinți, acesta nu este un motiv de a intra în panică. O plombă slăbită sau pierdută nu este, de obicei, o urgență. Îngrijirea de urgență este potrivită atunci când există un traumatism dentar, cum ar fi sângerarea sau umflarea care nu se oprește. Deși este necesară o vizită la dentist pentru a repara plomba, rețineți că există măsuri pe care le puteți lua pentru a avea grijă de un dinte atunci când aveți o plombă căzută.

Concluzie

În cazul în care plomba cade, este crucial să acționați rapid. Sunați-vă medicul dentist cât mai curând posibil. O plombă pierdută poate fi dureroasă și poate cauza alte probleme dacă nu este tratată rapid. Însă, este mai puțin probabil să suferiți leziuni nervoase. Veți cheltui mai puțin pe tratament dacă vizitați dentistul mai devreme decât mai târziu.