Meniu

Plomba dinte fata: Tipuri si procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Aproape fiecare adult va avea o carie la un moment dat. Acestea sunt rezultatul degradării dinților, atunci când oamenii nu se spală pe dinți, bacteriile din gură le atacă dantura. În cele din urmă, aceste bacterii își vor croi probabil drum prin stratul superior al dintelui și al smalțului și vor continua să mănânce până la nervul dintelui.

Care sunt diferitele tipuri de plombări ale dinților frontali?

  • Plombele din compozit sunt cunoscute și sub denumirea de plombe de culoarea dinților, deoarece pot fi realizate pentru a se potrivi cu culoarea celorlalți dinți. Sunt ideale pentru carii de dimensiuni mici și medii și pot suporta doar o forță de mușcătură ușoară spre medie, ceea ce le face potrivite pentru dinții din față, dar nu și pentru cei din spate.
  • Plombele ceramice sunt considerate pe scară largă cele mai naturale plombe dentare, mai ales că sunt de culoarea dinților și rezistente la pete. Acestea sunt extrem de costisitoare, motiv pentru care pacienții preferă de obicei plombele dentare compozite ca fiind următoarea cea mai bună alternativă. 
  • Fațetele sunt o altă opțiune și pot fi o alegere bună dacă acea carie este mare și se află pe partea frontală a dintelui. O fațetă acoperă întreaga parte frontală a dintelui, însă sunt un pic mai invazive decât plombele. Pentru o plombare, se face o gaură chiar la locul cariei. În cazul unei fațete, se îndepărtează o porțiune mare de smalț de pe întreaga suprafață frontală a dintelui, apoi se lipește fațeta.

Caria și plombarea dintelui din față

Pentru un pacient normal, o carie pe dintele din față va fi o problemă mai critică decât orice altă problemă dentară. Durerea orală care apare din această cauză ar putea fi foarte nedorită. Aceste carii ar trebui să fie rezolvate într-un mod eficient, deoarece dinții din față sunt porțiunea vizibilă a zâmbetului. De asemenea, caria de pe dintele din față nu este doar dureroasă, ci pot provoca o sensibilitate la anumite alimente sau băuturi. Dacă astfel de tipuri de carii sunt lăsate nevindecate, atunci ele vor duce la crearea unei probleme mai grave și la compromiterea zâmbetului. Prin urmare, trebuie să mergeți pentru cea mai bună plombă dentară pentru un dinte. 

În cazul în care caria este extinsă, pacientul ar putea avea nevoie de o coroană pentru a acoperi întregul dinte. În cazul în care caria este suficient de adâncă, probabil că va avea nevoie mai întâi de o procedură de canal. Coroanele, ca și plombele, vin în materiale care se pot potrivi cu aspectul și senzația unui dinte natural. 

La ce să vă așteptați de la plombarea dintelui din față?

Tratamentul pentru cariile dinților frontali este același ca pentru orice altă carie. Cel mai adesea, asta înseamnă o plombare. Din cauza amplasării sale în față și în centru în gură, medicul dentist va recomanda de obicei porțelan sau rășină compozită ca material de umplere. Spre deosebire de plombele de amalgam de aur sau de argint, aceste materiale pot fi realizate pentru a se potrivi cu culoarea dintelui. 

Trebuie să vă așteptați la o vizită de o oră la cabinetul stomatologic pentru a obține o plombă pentru dintele din față. În timpul consultului inițial, medicul dentist va examina cu atenție dinții și țesuturile din jur pentru a căuta semne de infecție bacteriană. Este posibil să aveți carii din cauza unei carii bacteriene sau simple fracturi datorate unui impact. Medicul dentist trebuie să determine adevărata cauză principală a cariilor dentare pentru a întocmi planul de tratament ideal. Înainte de a primi plomba, se vor amorți dinții și gingiile pentru a asigura o procedură ușoară și confortabilă. După care, se va îndepărta părțile cariate sau infectate ale dintelui, se va curăța cavitatea și apoi se va stratifica materialul ceramic sau compozit în cavitate.

Concluzie

Cariile la nivelul dinților din față nu sunt mai mult și nici mai puțin grave decât orice altă carie. Totuși, ignorarea ei poate provoca daune suplimentare pe măsură ce se răspândește. Pentru a prelungi durata plombei, este necesară o igienă orală corespunzătoare și constantă. Preveniți cariile prin periajul de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și efectuarea unei curățări profesionale la fiecare 6 luni.