Meniu

Plomba prea inalta: Cauzele durerii si cum pot fi evitate

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Scopul plombelor este de a remedia diverse probleme ale dinților, inclusiv cariile. Procesul presupune ca medicul dentist să îndepărteze porțiunea deteriorată a dintelui afectat și apoi să o înlocuiască cu un agent de umplere al cărui scop este de a readuce dintele la starea sa anterioară. Ocazional, plombele pot fi plasate prea sus, cauzând disconfort pentru pacienți. Durerea dentară îi poate lăsa pe pacienți în imposibilitatea de a se bucura de viață la maxim. Activitățile de zi cu zi pot fi afectate de durerea dentară cauzată de o plombă înaltă. 

Ce este o plombă dentară înaltă?

În timpul unui tratament de rutină de plombare, este posibil ca medicul dentist să umple prea mult dintele cariat sau chiar să plaseze plomba prea sus, iar acest lucru poate duce la mult disconfort, sensibilitate și chiar durere. Motivul pentru care medicul dentist vă poate cere să mușcați o bucată subțire de hârtie după aplicarea plombelor pe dinți este de a testa forma și structura mușcăturii pentru a se asigura că plomba a fost plasată corect. S-ar putea chiar să vă întrebe dacă plomba se simte confortabilă sau dacă vă provoacă un disconfort imediat perceptibil. Însă, de obicei, este foarte greu pentru majoritatea pacienților să poată determina dacă plasarea plombei este ușor greșită, deoarece dentistul ar fi putut aplica un agent de amorțire pentru a împiedica pacientul să simtă o durere sau o sensibilitate imensă. O oarecare sensibilitate sau o ușoară durere la o zi sau două după procedură este perfect normală, dar orice disconfort dincolo de aceasta ar trebui să fie raportat imediat medicului dentist, mai ales dacă se bănuiește că ar putea fi ceva în neregulă cu plomba proaspăt pusă. Dacă sunt lăsate netratate, plombele înalte pot duce la o serie întreagă de alte probleme dentare, mai ales malocluzia, o aliniere greșită a maxilarului și probleme cu mușcătura.

Cauzele durerii asociate cu plombele înalte

Motivul pentru care este posibil să aveți dureri sau disconfort minor, moderat sau insuportabil după ce vi s-a pus o plombă înaltă este faptul că, de fiecare dată când mușcați, dinții se împing unul împotriva celuilalt și aplică o presiune crescută. Această problemă provine din faptul că amplasarea ciudată a plombei dentare înalte împiedică mușcătura naturală și poate chiar să provoace o mare tensiune între ceilalți dinți. Dacă aveți mai multe plombe în imediata apropiere sau dacă v-ați făcut alte lucrări dentare permanente sau semipermanente, este posibil să simțiți, de asemenea, o durere ascuțită de fiecare dată când acei dinți anume intră în contact unii cu alții. Acesta este rezultatul faptului că două tipuri diferite de metale se ating una de alta. În timp, metalele vor deveni ușor tocite și durerea ar trebui să dispară în mod natural. Durerea fără precedent la câteva zile după procedură este unul dintre cele mai elocvente simptome ale unei plombe dentare înalte.

Cum să evitați plombele înalte?

Dacă vă întrebați cum să vă dați seama dacă o plombă este prea înaltă după efectuarea ei, există un truc simplu pe care îl puteți folosi pentru a o testa. Constă în strângerea puternică a dinților de sus și de jos în timp ce gura este goală. Dacă simțiți orice nivel de durere, sensibilitate sau presiune de orice fel, atunci acesta este un bun indiciu că este posibil ca plomba să fi fost plasată prea sus.

În cele mai multe cazuri, atunci când se plasează o plombă, dentistul va întreba pacientul dacă aceasta se simte sau nu la înălțimea potrivită. Deși poate fi dificil să determinați cu exactitate înălțimea unei plombe în timp ce vă confruntați cu amorțeală, ar trebui să faceți cea mai bună evaluare posibilă. Chiar și atunci când sunteți siguri de înălțime, pot apărea totuși plombe înalte. O plombă înaltă este plasată prea sus, cauzând un contact inutil între dinții corespunzători. Aceasta provoacă umflarea și inflamarea ligamentului parodontal, care devine sensibil deoarece se aplică o presiune prea mare pe dintele cu plombă înaltă.

În cele mai multe cazuri, acestea vor trebui să fie șlefuite și nivelate de către dentistul aplicant. De obicei, rectificarea plombei înalte va duce la diminuarea durerii și la creșterea confortului. Majoritatea pacienților vor putea spune aproape imediat că dentiția lor a revenit la normal odată ce plomba este plasată la înălțimea potrivită. Durerea și disconfortul pot continua timp de câteva zile. În cazul în care persistă timp de până la două săptămâni, aceasta ar putea fi un semn al altor probleme de sănătate orală care trebuie abordate de către medicul dentist.

Concluzie

Primul pas pentru a pune în aplicare o ameliorare eficientă a durerii provocate de plombarea înaltă este să vă contactați medicul dentist sau stomatologul dacă încă mai prezentați orice grad de durere sau sensibilitate la câteva zile după procedură. Dentistul vă poate recomanda o pastă de dinți pentru ameliorarea sensibilității dentare sau a durerii pentru a atenua o parte din sensibilitate până veniți la vizită ca acesta să rezolve problema.