Meniu

Plomba provizorie: Ce este si de ce este necesara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O îngrijire orală necorespunzătoare poate duce la o serie de probleme legate de igiena orală. De la carii dentare și un gust neplăcut în gură, până la boli ale gingiilor și chiar pierderea permanentă a dinților, este esențial să vă asigurați că vă mențineți sănătatea orală pentru a evita tratamentele costisitoare și uneori invazive. Atunci când dinții se deteriorează, aceștia vor necesita o intervenție dentară sau ortodontică pentru a fi refăcuți, iar unul dintre cele mai populare tratamente pentru cazurile minore sunt plombele temporare.

Ce este o plombă provizorie?

O plombă temporară (sau plombă dentară) este o cea care este utilizată pentru a restaura și proteja un dinte deteriorat pentru perioada de timp necesară medicului dentist să o înlocuiască cu o plombă permanentă. Plombele provizorii nu sunt permanente, așa că asigurați-vă că aranjați o programare ulterioară pentru a vă înlocui plomba temporară cu una permanentă.

Când sunt necesare plombele provizorii? 

Există doar câteva condiții în care sunt necesare plombele provizorii. În cele mai multe cazuri, medicul dentist o va utiliza doar dacă este nevoie de o plombă urgentă, eventual din cauza unui accident sau a unei traume bruște la nivelul dintelui. Singura diferență este că aceste plombe nu sunt concepute să dureze la nesfârșit și probabil că se vor desprinde sau vor cădea dacă nu sunt înlocuite la timp.

Care este procedura pentru a pune o plombă provizorie?

Procesul de obținere a unei plombe temporare tinde să fie mai rapid decât cel de obținere a unei plombe permanente. Uneori acesta durează mai puțin de 30 de minute.

  1. Dentistul amorțește dinții, gingiile și zona înconjurătoare cu un agent de amorțire.
  2. Cu ajutorul unui burghiu, se îndepărtează apoi orice carie și, dacă este necesar, efectuează un tratament de canal sau o altă procedură dentară.
  3. Ulterior, dentistul amestecă agentul de umplere și presează materialul în cavitate, răspândindu-l în toate colțurile dintelui, și continuând să adauge materialul până când cavitatea este plină.
  4. Pasul final constă în netezirea excesului de material și modelarea dintelui.

Cât timp rezistă o plombă temporară?

Plombele temporare sau semipermanente se descompun treptat în timp. Din cauza materialului mai moale, acestea se pot fisura și pot cădea dacă nu sunt înlocuite. Durata de viață exactă a unei plombe provizorii poate varia de la o persoană la alta și în funcție de materialul utilizat, dar în general, termenul este de la câteva săptămâni până la câteva luni. Întrebați-vă medicul dentist cât ar trebui să dureze plomba temporară și când ar trebui să vă întoarceți pentru cea permanentă.

Cum se îngrijește o plombă provizorie?

Plombele temporare nu sunt la fel de durabile ca cele permanente, așa că va trebui să aveți grijă pentru a vă asigura că aceasta rămâne în dinte până când vă întoarceți la dentist. Este posibil ca medicul dentist să vă instruiască să evitați să mâncați pe acea parte a gurii timp de câteva ore după programare, deoarece este nevoie de timp pentru ca o plombă provizorie să se usuce și să se fixeze complet. De asemenea, vă poate spune să evitați să mâncați pe acea parte, dacă este posibil, până când primiți o plombă permanentă. În funcție de materialul folosit, dacă mestecați mult cu o plombă temporară, în special alimente tari, cum ar fi bomboane, nuci și gheață, puteți face ca materialul să se rupă sau să cadă. Pentru a evita deteriorarea plombei, va trebui să vă periați și să folosiți ața dentară cu atenție. 

La ce se folosesc plombele dentare temporare? 

Managementul durerii în caz de urgență

Uneori, durerea de dinți cauzată de o carie sau de o obturație fisurată sau pierdută ar putea trimite un pacient la dentist pentru o ameliorare de urgență. Dacă vizita are loc după orele de program sau dacă dentistul trebuie să strecoare pacientul într-un program încărcat, s-ar putea să nu fie timp pentru a efectua procedura completă. O plombă temporară va fi suficientă între timp. 

Cu o coroană temporară

Crearea coroanei permanente într-un laborator poate dura câteva săptămâni. Până atunci, medicul dentist poate plasa o plombă provizorie în dinte și îl poate acoperi cu o coroană temporară. 

Sensibilitate nervoasă

Dacă există sensibilitate sau durere extremă la nivelul nervului expus în cazul unei carii sau în timpul unei proceduri, se poate folosi un tip special de plombă provizorie numită plombă sedativă. Fabricat dintr-un material numit oxid de zinc Eugenol, acest ciment dentar conține medicamente pentru ameliorarea durerii. 

Concluzie

O plombă dentară provizorie este o modalitate de a vă proteja temporar dintele până când dentistul implementează o soluție mai permanentă. Dacă vă faceți o plombă dentară temporară, asigurați-vă că o îngrijiți corespunzător, evitând alimentele tari, periajul agresiv și atingerea excesivă a plombei cu limba.