Meniu

Polip gingival: Ce duce la formarea lor si cum se tratateaza

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipul gingival, cunoscut și sub numele de pulpită hiperplastică cronică sau pulpită proliferativă, este un tip neobișnuit și specific de hiperplazie inflamatorie care este asociat cu un dinte non vital.

Cum se formează un polip gingival?

Pulpita hiperplastică cronică, polipul gingival sau gingie crescută peste măsea este o boală pulpară a dintelui care apare la copii și adulți tineri din cauza unei infecții endodontice netratate. Dinții molari ai copiilor și adulților tineri sunt frecvent afectați de aceasta. Afecțiunea poate fi una unică din cauza naturii sale asimptomatice. Principala plângere a pacientului ar fi disconfortul în timpul mușcatului, mestecatului sau măcinării. Atunci când pulpa dentară suferă necroză sau moarte celulară, dintele care este afectat devine nevitalizat. Acești dinți pot fi insensibili la testarea pulpei electrice și la testele termice.

Cauzele formării polipilor dentari

Copiii și adolescenții tineri au o bună rezistență pulpară. Acest lucru se datorează faptului că țesutul pulpar posedă o rezistență ridicată împotriva infecțiilor și este o sursă bună de alimentare cu sânge a dintelui. Polipii ginigvali sunt cauzați de creșterile hiperactive excesive a țesutului pulpar al dintelui afectat ca răspuns la un stimul extern, în special în cazul pulpelor cu o bună aprovizionare cu sânge și cu cavitate deschisă, lăsând pulpa expusă mediului înconjurător. Polipii pe gingie rareori afectează grupele de vârstă mai înaintată și este o observație clinică neobișnuită la alte grupe de vârstă.

  • Această afecțiune se caracterizează în principal printr-o implicare endodontică sau infecțioasă extinsă a pulpei dentare.
  • Polipul dentar apare în principal atunci când există leziuni cavitaționale deschise sau carioase netratate. Deoarece pulpa este infectată, aceasta este o reacție pulpară adversă sau, mai degrabă, o cale de evacuare a exsudatului inflamator sau bacterian.
  • Alte cauze ale polipilor gingivali pot fi fracturile dentare de lungă durată, impactul traumatic asupra dintelui care duce la expunerea pulpară sau, mai frecvent, restaurări dentare fracturate de lungă durată.

Tipuri de polipi gingivali și simptomele acestora

Următoarele trăsături ar caracteriza clinic leziunile polipilor gingivali de dimensiuni moderate sau mari:

  • În cea mai mare parte asimptomatice, fără dureri severe. Dacă există și durere dentară, aceasta dispare în câteva secunde după îndepărtarea factorului declanșator sau a stimulului.
  • Acești dinți nu prezintă sensibilitate la percuția clinică și nici nu sunt mobili.
  • Caracterul cronic al leziunilor polipilor gingivali (carne crescuta pe gingie) se datorează unui tratament neglijat sau a unui dinte care justifică un tratament endodontic, dar care a fost lăsat deschis și cariabil mai mult de șase luni.
  • Dinții afectați pot prezenta traumatisme continue de la dintele opus la ocluzie sau mușcătură.

Simptomele polipilor dentari reversibili includ:

  • Fără durere atunci când dentistul atinge dintele.
  • Fără sensibilitate la căldură.
  • Sensibilitate la frig sau la dulciuri care dispare rapid. Oamenii descriu adesea acest lucru ca pe o durere ascuțită.

În cazul polipilor dentari ireversibili, este posibil să apară:

  • Durere atunci când dentistul atinge dintele.
  • Sensibilitate la căldură, frig sau dulciuri care durează mai mult de câteva secunde. Aceasta poate fi o durere pulsatilă, dureroasă sau ascuțită.
  • Dacă apare necroza pulpară și țesutul nervos moare, este posibil să nu aveți nicio sensibilitate la căldură, frig sau dulciuri. Dar dintele poate să provoace durere  în continuare atunci când dentistul îl atinge.

Tratament

Tratament pentru polipi gingivali

În cazul polipilor dentari reversibili, medicul dentist va încerca să elimine cauza. Polipii dentari ireversibili necesită un tratament mai intensiv pentru a îndepărta țesutul pulpar. Opțiunile de tratament includ:

  • Canal radicular: De obicei, un endodontist (un dentist specializat în tratarea infecțiilor pulpare) va efectua această procedură. Acesta îndepărtează pulpa infectată și curăță rădăcina. Apoi, umplu canalul radicular gol și sigilează dintele. Pacientul trebuie să se întoarcă câteva săptămâni mai târziu la medicul stomatolog pentru o coroană care va acoperi dintele.
  • Îndepărtarea dintelui: Unii oameni optează pentru extracția dintelui. Dentistul va discuta opțiunile pentru înlocuirea dintelui, inclusiv un implant dentar sau o punte dentară.

Posibile complicații și riscuri asociate cu un polip pe gingie

Complicații ale polipilor gingivali

Dacă nu sunt tratați, polipii gingivali se pot răspândi, ducând la infecție sau la un abces. Acest lucru poate provoca:

  • Durere
  • Febră
  • Umflarea glandei gâtului

În cazul în care zona se infectează, se poate răspândi și la maxilar (osteomielită) și la țesuturile moi din cap, gât și piept. Dacă nu sunt tratate, aceste infecții pot pune viața în pericol.

Concluzie

Mergeți la dentist dacă observați dureri în gură. Dacă aveți un polip pe gingie, tratarea din timp poate ajuta la prevenirea răspândirii infecției. Polipii gingivali reversibili sunt tratați prin îndepărtarea cariei și obturarea dintelui. În cazul polipilor gingivali ireversibili se poate recurge la un canal radicular sau la extracția dintelui.