Polip gingival

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipul gingival, cunoscut și sub numele de pulpită hiperplastică cronică sau pulpită proliferativă, este un tip neobișnuit și specific de hiperplazie inflamatorie care este asociat cu un dinte non vital.

Cum se formează un polip gingival?

Pulpita hiperplastică cronică, polipul gingival sau gingie crescută peste măsea este o boală pulpară a dintelui care apare la copii și adulți tineri din cauza unei infecții endodontice netratate. Dinții molari ai copiilor și adulților tineri sunt frecvent afectați de aceasta. Afecțiunea poate fi una unică din cauza naturii sale asimptomatice. Principala plângere a pacientului ar fi disconfortul în timpul mușcatului, mestecatului sau măcinării. De asemenea, aceștia pot simți un disconfort de la presiune și este posibil să nu observe nicio modificare în răspunsul la stimuli termici sau electrici. Acest lucru se poate datora pulpei necrozate. Atunci când pulpa dentară suferă necroză sau moarte celulară, dintele care este afectat devine nevitalizat. Acești dinți pot fi insensibili la testarea pulpei electrice și la testele termice.

Care sunt caracteristicile clinice ale gingie crescute peste măsea?

Iritația mecanică și invazia bacteriană sunt cele două motive principale care ar duce la această inflamație cronică a pulpei dentare. Deoarece pulpa dentară este un țesut viu vascularizat și bogat în nervi, răspunsul inflamator tisular se prezintă sub forma unui țesut de granulație hiperplastic care se extrude din cavitate sub forma unei mase în formă de polip. Culoarea polipului gingival poate varia în această afecțiune de la roșu cireș (țesut de granulație) la o albeață opacă (înveliș de epiteliu keratinizat umed). Acest țesut inflamator poate, de asemenea, să umple orice defect dentinar asociat. Deoarece poate fi vizibil pentru medicul stomatolog, spre deosebire de alte leziuni dentare tipice, țesutul polip care se proiectează sau se ridică din coaja carioasă a coroanei îi conferă acesteia un aspect de ciupercă. Acest țesut este astfel insensibil și ferm la atingere sau stimulare.

Cauzele formării polipilor dentari

Copiii și adolescenții tineri au o bună rezistență pulpară. Acest lucru se datorează faptului că țesutul pulpar posedă o rezistență ridicată împotriva infecțiilor și este o sursă bună de alimentare cu sânge a dintelui. Polipii ginigvali sunt cauzați de creșterile hiperactive excesive a țesutului pulpar al dintelui afectat ca răspuns la un stimul extern, în special în cazul pulpelor cu o bună aprovizionare cu sânge și cu cavitate deschisă, lăsând pulpa expusă mediului înconjurător. Polipii pe gingie rareori afectează grupele de vârstă mai înaintată și este o observație clinică neobișnuită la alte grupe de vârstă.

 • Această afecțiune se caracterizează în principal printr-o implicare endodontică sau infecțioasă extinsă a pulpei dentare.
 • Polipul dentar apare în principal atunci când există leziuni cavitaționale deschise sau carioase netratate. Deoarece pulpa este infectată, aceasta este o reacție pulpară adversă sau, mai degrabă, o cale de evacuare a exsudatului inflamator sau bacterian.
 • Alte cauze ale polipilor gingivali pot fi fracturile dentare de lungă durată, impactul traumatic asupra dintelui care duce la expunerea pulpară sau, mai frecvent, restaurări dentare fracturate de lungă durată.

Tipuri de polipi gingivali și simptomele acestora

Următoarele trăsături ar caracteriza clinic leziunile polipilor gingivali de dimensiuni moderate sau mari:

 • În cea mai mare parte asimptomatice, fără dureri severe. Dacă există și durere dentară, aceasta dispare în câteva secunde după îndepărtarea factorului declanșator sau a stimulului.
 • Acești dinți nu prezintă sensibilitate la percuția clinică și nici nu sunt mobili.
 • Caracterul cronic al leziunilor polipilor gingivali (carne crescuta pe gingie) se datorează unui tratament neglijat sau a unui dinte care justifică un tratament endodontic, dar care a fost lăsat deschis și cariabil mai mult de șase luni.
 • Dinții afectați pot prezenta traumatisme continue de la dintele opus la ocluzie sau mușcătură.

Simptomele polipilor dentari reversibili includ:

 • Fără durere atunci când dentistul atinge dintele.
 • Fără sensibilitate la căldură.
 • Sensibilitate la frig sau la dulciuri care dispare rapid. Oamenii descriu adesea acest lucru ca pe o durere ascuțită.

În cazul polipilor dentari ireversibili, este posibil să apară:

 • Durere atunci când dentistul atinge dintele.
 • Sensibilitate la căldură, frig sau dulciuri care durează mai mult de câteva secunde. Aceasta poate fi o durere pulsatilă, dureroasă sau ascuțită.
 • Dacă apare necroza pulpară și țesutul nervos moare, este posibil să nu aveți nicio sensibilitate la căldură, frig sau dulciuri. Dar dintele poate să provoace durere  în continuare atunci când dentistul îl atinge.

Diagnosticul polipilor gingivali și tratamentul acestora

Diagnosticul polipilor gingivali

Unul dintre principalele moduri în care stomatologii diagnostichează polipii dentari este prin evaluarea sensibilității dintelui. Tipurile de teste de sensibilitate includ:

 • Testul pulpar electric: Acest test determină dacă pulpa este încă vie sau dacă infecția a progresat până la necroza pulpară. Dentistul folosește un instrument pentru a livra un mic impuls electric la nivelul dintelui. Dacă pulpa este vie, se va simți stimularea. Dacă țesutul pulpar este mort, nu se va simți impulsul electric.
 • Testul de căldură sau de frig: Dentistul va atinge dinții cu o substanță fierbinte sau rece. În cazul polipilor dentari ireversibili, sensibilitatea durează mai mult de câteva secunde. Dacă țesutul este mort, nu se va simți nici o sensibilitate.
 • Tăierea dinților: Aceasta presupune o bătaie ușoară pe dinte. Durerea la tapotare este un semn de polipi dentari ireversibili.

De asemenea, medicul dentist va face radiografii dentare pentru a căuta defecte la nivelul dintelui și semne de infecție.

Tratament pentru polipi gingivali

În cazul polipilor dentari reversibili, medicul dentist va încerca să elimine cauza. Adesea, acest lucru implică îndepărtarea cariei și sigilarea dintelui cu o obturație normală. Polipii dentari ireversibili necesită un tratament mai intensiv pentru a îndepărta țesutul pulpar. Opțiunile de tratament includ:

 • Canal radicular: De obicei, un endodontist (un dentist specializat în tratarea infecțiilor pulpare) va efectua această procedură. Acesta îndepărtează pulpa infectată și curăță rădăcina. Apoi, umplu canalul radicular gol și sigilează dintele. Pacientul trebuie să se întoarcă câteva săptămâni mai târziu la medicul stomatolog pentru o coroană care va acoperi dintele.
 • Îndepărtarea dintelui: Unii oameni optează pentru extracția dintelui. Dentistul va discuta opțiunile pentru înlocuirea dintelui, inclusiv un implant dentar sau o punte dentară.

Antibioticele nu sunt un tratament pentru pulpită, dar pot ajuta la prevenirea evoluției problemei spre o infecție dacă există o întârziere a tratamentului.

Prevenirea polipilor gingivali

Polipii gingivali pot fi adesea evitați prin practicarea unei bune igiene orale și prin vizite regulate la dentist. Reducerea sau eliminarea dulciurilor, cum ar fi cola cu zahăr, prăjituri și bomboane, poate fi, de asemenea, de ajutor. Dacă o persoană suferă de bruxism, un apărător dentar poate proteja dinții.

Managementul durerii în cazul polipilor dentari

Gestionarea durerii, atât înainte, cât și după tratament, se face, de obicei, cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea oferă o ușurare a durerii și a inflamației. Discutați cu medicul stomatolog despre marca de antiinflamatoare nesteroidiene și doza potrivită pentru dvs. Dacă aveți nevoie de un tratament de canal sau de o extracție dentară, chirurgul vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru durere.

Posibile complicații și riscuri asociate cu un polip pe gingie

Complicații ale polipilor gingivali

Dacă nu sunt tratați, polipii gingivali se pot răspândi, ducând la infecție sau la un abces. Acest lucru poate provoca:

 • Durere
 • Febră
 • Umflarea glandei gâtului

În cazul în care zona se infectează, se poate răspândi și la maxilar (osteomielită) și la țesuturile moi din cap, gât și piept. Dacă nu sunt tratate, aceste infecții pot pune viața în pericol.

Factori de risc asociați cu polipii dentari

Orice lucru care crește riscul de apariție a cariilor dentare, cum ar fi faptul de a locui într-o zonă fără apă fluorizată sau de a avea anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, poate crește riscul de apariție a polipilor dentari. Copiii și adulții mai în vârstă pot avea, de asemenea, un risc crescut, dar acest lucru este determinat în mare măsură de calitatea îngrijirii dentare și de obiceiurile de igienă orală. Obiceiurile legate de stilul de viață pot crește, de asemenea, riscul acestei afecțiuni, inclusiv:

 • Obiceiuri deficitare de igienă orală, cum ar fi nespălatul pe dinți după mese și neglijarea controalelor regulate la dentist.
 • Consumul unei diete bogate în zahăr sau consumul de alimente și băuturi care favorizează cariile dentare, cum ar fi carbohidrații rafinați.
 • Având o profesie sau un hobby care crește riscul de impact la nivelul gurii, cum ar fi boxul sau hocheiul.
 • Bruxism cronic

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt polipii dentari sau carne crescută în măsea?
  Pulpa este țesutul interior moale al dinților, care conține nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv. Pulpa furnizează sânge și substanțe nutritive straturilor dure, exterioare ale dinților, pentru a-i menține sănătoși. Polipii dentari sunt o inflamație a pulpei. De obicei, aceștia apar atunci când există o iritație în interiorul unui dinte din cauza unor lucruri precum măcinarea sau o carie.
 2. Care sunt perspectivele pentru polipii gingivali?
  Polipii dentari sunt foarte ușor de tratat, dar poate deveni problematic dacă continuă și provoacă o infecție. În trecut, oamenii mureau frecvent din cauza infecțiilor dentare care se răspândeau. Dar astăzi, progresele în terapia cu antibiotice, tehnologia imagistică și tratamentele chirurgicale au îmbunătățit mult prognosticul acestor infecții.
 3. Care sunt simptomele polipilor gingivali?
  Nu există simptome care să poată fi resimțite, deoarece polipii gingivali sunt asimptomatici. Există un potențial crescut de a simți dureri de dinți și sensibilitate la declanșatori atunci când este expus la căldură și frig sau la atingere. Durerea pe care o simțiți variază, de obicei, în funcție de stadiul inflamației.
 4. Care sunt cauzele apariției unui polip pe gingie?
  La un dinte sănătos, straturile de smalț și dentină protejează pulpa de infecții. Pulpita apare atunci când aceste straturi protectoare sunt compromise, permițând bacteriilor să pătrundă în pulpă, provocând umflături. Pulpa rămâne prinsă în interiorul pereților dintelui, astfel încât umflarea provoacă presiune și durere, precum și infecție. Straturile de smalț și dentină pot fi deteriorate de mai multe afecțiuni, inclusiv:
  – Carii dentare, care provoacă eroziunea dintelui
  – Leziuni, cum ar fi un impact asupra dintelui
  – Existența unui dinte fracturat, care expune pulpa dentară
  – Traumatisme repetitive cauzate de probleme dentare, cum ar fi alinierea greșită a maxilarului sau bruxismul (scrâșnirea dinților)

Concluzie

Mergeți la dentist dacă observați dureri în gură. Dacă aveți un polip pe gingie, tratarea din timp poate ajuta la prevenirea răspândirii infecției. Polipii gingivali reversibili sunt tratați prin îndepărtarea cariei și obturarea dintelui. În cazul polipilor gingivali ireversibili se poate recurge la un canal radicular sau la extracția dintelui.