Meniu

Prognatism

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Prognatismul mandibular sau malocluzia de clasa III scheletală cu o mandibulă prognatică este una dintre cele mai severe deformări maxilo-faciale. Modificarea creșterii faciale poate fi o metodă eficientă de rezolvare a discrepanțelor scheletice ale mandibulei de clasa III la copiii în creștere, cu ajutorul aparatelor ortopedice dentofaciale, inclusiv chincup, masca facială, protracția maxilară combinată cu tracțiunea chincup și aparatul funcțional Fränkel regulator III.

Ce este prognatismul?

Prognatismul este atunci când maxilarul este proeminent și implică, de obicei, maxilarul inferior, fiind o afecțiune congenitală. Acest lucru înseamnă că oamenii se nasc cu el, dar, în timp ce simptomele pot fi prezente la naștere, ele pot apărea și mai târziu în viață, din cauza leziunilor dentare (cum ar fi traumatismele provocate de un obiect contondent în gură) sau a obiceiurilor din copilărie (cum ar fi suptul degetului mare).

Cum arată prognatismul?

Există diferite tipuri de prognatism, printre care:

  • Prognatismul mandibular. Maxilarul inferior iese mai mult în afară decât maxilarul superior.
  • Prognatismul maxilar. Maxilarul superior iese mai mult decât ar trebui. Prognatismul maxilar se numește uneori prognatism alveolar.
  • Prognatismul bimaxilar. Atât maxilarul superior cât și cel inferior ies în afară.

Prognatismul poate cauza o suprapârțeală sau o subpârțeală, în funcție de care maxilar este afectat. Acesta poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, care ar putea necesita tratament. prognatismul poate varia de la ușor la sever. Unele cazuri sunt mai vizibile decât altele și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții.  

Care sunt simptomele prognatismului?

Persoanele cu mandibulă prognatică pot dezvolta o gamă largă de simptome, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii lor. Simptomele comune ale prognatismului includ:

  • Proeminența maxilarului superior, a maxilarului inferior sau a ambelor
  • Tulburări ale articulației temporo-mandibulare (ATM)
  • Eroziunea dinților
  • Bruxism
  • O mușcătură excesivă sau insuficientă
  • Dislocarea maxilarului
  • Aliniere dentară greșită
  • Dificultăți de mestecat
  • Probleme de vorbire
  • Dificultăți de respirație

Care sunt cauzele prognatismului?

Unii oameni se nasc cu un maxilar mai mare, care este moștenit genetic și nu este cauzat de o afecțiune medicală de bază. În alte cazuri, prognatismul poate fi un semn al uneia dintre următoarele afecțiuni, care sunt extrem de rare:

  • Acromegalia apare atunci când organismul produce prea mult hormon de creștere. Acest lucru face ca țesuturile să se mărească, inclusiv maxilarul inferior. Cea mai frecventă cauză a acromegaliei este o tumoare pe glanda pituitară sau în alte părți ale corpului. Dacă este lăsată netratată, acromegalia poate crește riscul de a dezvolta: diabet, tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) și boli de inimă. Dacă o persoană are maxilarul proeminent și alte simptome de acromegalie, cum ar fi nas lărgit sau spațiu crescut între dinți, ar trebui să contacteze un medic.

Mulți oameni pot avea o față prognatică de la naștere și este posibil să nu reprezinte o problemă. Prognatismul poate provoca complicații care pot necesita tratament, cum ar fi dinții nealiniați. Dacă o persoană se confruntă cu această afecțiune care este cauzat de o boală medicală subiacentă, cum ar fi gigantismul sau acromegalia, este posibil să aibă nevoie, de asemenea, de tratament suplimentar pentru acea afecțiune. Gigantismul este o creștere a hormonului de creștere înainte ca plăcile de creștere din oase să se fi închis, iar afecțiunea se prezintă la copii. Acromegalia este, de asemenea, o creștere a hormonului de creștere, dar aceasta are loc după ce plăcile de creștere s-au închis, iar afecțiunea se prezintă la adulți.

  • Dinți nealiniați. Prognatismul poate provoca o afecțiune numită malocluzie dentară, care apare atunci când dinții nu sunt aliniați corect. Dinții nealiniați pot cauza probleme cu: mucătura, mestecatul, vorbire. Aceștia sunt mai greu de curățat decât dinții aliniați corect, ceea ce crește riscul de boli ale gingiilor și carii dentare. Dacă se bănuiește că dinții sunt nealiniați, trebuie făcută o programare la un dentist. Aceștia pot: să verifice alinierea maxilarului, să facă radiografii și să trimită pacientul la un ortodont pentru tratament, dacă este necesar.
  • Sindromul nevusului bazocelular crește riscul de a dezvolta un tip de cancer de piele numit carcinom bazocelular, astfel dacă sunt dezvoltate pete sau excrescențe neobișnuite pe piele, trebuie anunțat medicul. În cazul în care acesta suspectează că pata sau creșterea ar putea fi canceroasă, poate trimite pacientul la un dermatolog pentru a fi testat. În cazuri severe, sindromul nevusului bazocelular poate afecta sistemul nervos. Acest lucru poate provoca complicații precum: orbire, surditate, convulsii și dizabilitate intelectuală. Trebuie anunțat un medic dacă cineva are maxilarul proeminent și alte simptome ale sindromului nevusului bazocelular, cum ar fi: cap mare, palat despicătură și ochi foarte distanțați.
  • Acrodisostoză. Aceasta este extrem de rară. Dacă un copil are această afecțiune, crește riscul de artrită și de sindrom de tunel carpian. De asemenea, i se poate limita abilitatea de a se mișca: mâinile, coatele și coloana vertebrală. De asemenea, i se poate afecta dezvoltarea intelectuală, ceea ce poate duce la provocări la școală sau în alte domenii ale vieții. Trebuie efectuată o programare la medic dacă copilul are maxilarul proeminent și alte semne de acrodisostoză, cum ar fi: înălțime mică, brațe sau picioare scurte, mâini sau picioare malformate, coloană vertebrală neobișnuit de curbată, nas mic, întors în sus, ochi foarte depărtați, urechi joase, probleme de auz, dizabilitate intelectuală.

Cum se diagnostichează și cum se tratează prognatismul?

Medicul va efectua o examinare fizică completă și va pune întrebări despre simptome și istoricul familial. De asemenea, este posibil să ia:

  • Radiografii dentare, care arată dinții și osul maxilar de susținere.
  • O radiografie a craniului, care arată o vedere laterală a feței, inclusiv articulațiile maxilare și ocluzia
  • Amprente dentare, care sunt folosite pentru a crea un model al dinților.

Cum se tratează prognatismul?

Tratamentul prognatismului depinde de gravitatea afecțiunii. În general, problemele scheletice precum prognatismul necesită intervenție chirurgicală. Unele cazuri ușoare pot fi abordate cu ajutorul ortodonției, cum ar fi aparatul dentar. În cele mai multe cazuri, se recomandă o combinație între chirurgie și ortodonție.

  • Chirurgie ortognatică. Numită și chirurgie corectivă a maxilarului, chirurgia ortognatică presupune repoziționarea oaselor maxilarului pentru a îmbunătăți sănătatea, funcția și aspectul. Odată ce oasele orofaciale sunt poziționate corect, dinții se vor potrivi și ei mai bine.
  • Tratamentul ortodontic. Chirurgia ortognatică se efectuează de obicei împreună cu aparatele ortodontice sau cu aliniatoarele transparente. În multe cazuri, veți începe tratamentul cu aparat dentar și veți fi supus unei intervenții chirurgicale la nivelul maxilarului mai târziu, odată ce dinții sunt mai bine aliniați. Dar tratamentul este diferit pentru fiecare persoană.

Cât durează recuperarea după o operație ortognatică?

În total, recuperarea după o operație ortognatică durează între 9 și 12 luni. Medicul va da instrucțiuni detaliate pe care pacientul să le urmeze în această perioadă, inclusiv îndrumări dietetice. Deși recuperarea completă durează până la un an, pacientul se va putea întoarce la muncă, la școală și la rutina normală în aproximativ două-trei săptămâni.

Care sunt riscurile chirurgiei ortognatice?

Ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, există riscuri asociate cu chirurgia ortognatică. Complicațiile posibile includ:

  • Infecția postoperatorie
  • Leziuni nervoase
  • Dureri la nivelul maxilarului
  • Fractura maxilarului
  • Probleme de mușcătură
  • Recidivă ușoară a poziției maxilarului

Întrebări frecvente

  1. Se poate preveni prognatismul?
    Nu există nicio modalitate de a preveni prognatismul care este cauzat de afecțiuni moștenite sau genetice, cum ar fi sindromul nevusului bazocelular. Dacă plănuiți să aveți copii și doriți să aflați dacă există șanse să le transmiteți o afecțiune genetică, medicul vă poate îndruma către un consilier genetic. Aceștia vă pot ajuta să înțelegeți și să gestionați riscul potențial.
  2. Ce se întâmplă după o operație corectivă a maxilarului?
    După intervenția chirurgicală corectivă a maxilarului, va trebui să urmați o dietă modificată în timp ce maxilarul se vindecă. Când v-ați recuperat, de obicei după 6 săptămâni, puteți reveni la o dietă obișnuită. Chirurgul vă poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii în timp ce maxilarul se vindecă. Dacă nu dezvoltați nicio complicație în urma intervenției chirurgicale, veți putea probabil să vă întoarceți la școală sau la serviciu în aproximativ 1 până la 3 săptămâni după operație. Maxilarul va avea nevoie de aproximativ 9 până la 12 luni pentru a se vindeca complet. Vorbiți cu chirurgul despre recuperare după operație și când vă puteți întoarce la muncă sau la școală.
  3. Pe cine afectează prognatismul?
    Prognatismul afectează atât bărbații, cât și femeile.
  4. Cum afectează prognatismul sănătatea?
    Un maxilar proeminent poate provoca o malocluzie (în care dinții nu se potrivesc corect). Malocluzia poate cauza o serie de probleme de sănătate, inclusiv uzura dentară, dificultăți de masticație și probleme de vorbire. Dinții nealiniați sunt, de asemenea, mai dificil de periat și de folosit ața dentară. Ca urmare, multe persoane cu prognatism au un risc crescut de carii dentare și boli ale gingiilor.
  5. Ce trebuie să știe un pacient cu prognatism?
    Dacă aveți un maxilar prognatic, medicul va discuta în detaliu cu dvs. despre opțiunile de tratament. Sunt șanse mari să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a corecta problema.
  6. Când trebuie consultat un doctor?
    Dacă aveți un maxilar proeminent, discutați cu un medic. Aceștia vă pot ajuta să determinați dacă prognatismul este doar o problemă cosmetică sau dacă interferează cu sănătatea dvs. Dacă afecțiunea cauzează probleme grave – cum ar fi dificultatea de a mesteca, de a vorbi sau de a respira – apelați imediat la un medic.

Concluzie

Prognatismul apare atunci când maxilarul inferior, maxilarul superior sau ambele jumătăți ale maxilarului ies în afară de limitele normale. Acesta poate fi cauzat de o afecțiune genetică sau moștenită sau de o afecțiune medicală subiacentă, însă, se poate dezvolta din motive necunoscute. Pentru a vă realinia maxilarul, medicul vă poate îndruma către un chirurg oral sau un chirurg plastic facial pentru o intervenție chirurgicală corectivă a maxilarului. Dacă dinții nu se potrivesc bine între ei din cauza prognatismului, puteți consulta un ortodont sau un dentist care poate ajusta poziția dinților dvs. Dacă prognatismul este cauzat de o altă afecțiune, medicul vă poate recomanda tratamente suplimentare pentru acea afecțiune.