Meniu

Proteza dentara acrilica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Versiunea clasică a protezelor acrilice este realizată pentru pacienții cu absența completă a dinților. Acestea restabilesc estetica, ascund neregularitățile marginilor gingivale și redau parțial funcția de masticație. În unele cazuri clinice, aceasta este singura posibilitate de reabilitare pentru pacienții cu dinți lipsă. 

Care sunt tipurile de proteze acrilice?

O proteză dentară acrilică detașabilă este o construcție ortopedică care se folosește pentru atenția (absența dinților) completă sau parțială. Datorită prețului său accesibil și a funcționalității ridicate, acest tip de proteză este unul dintre cele mai populare și răspândite în lume. Structurile ortopedice acrilice sunt capabile să imite cât mai fidel culoarea și aspectul gingiilor și al dinților, datorită cărora au un aspect estetic. Acestea sunt realizate dintr-un compozit plastic special, netoxic și sigur pentru oameni. Astfel de proteze acrilice sunt realizate cel mai adesea pentru persoanele în vârstă care, dintr-un motiv sau altul, nu au deloc sau parțial dinții proprii. Acestea ajută o persoană nu numai să mănânce, ci și să nu fie complexată în timpul unei conversații. Structurile acrilice detașabile sunt realizate dintr-o bază care imită suprafața gingiilor, la care sunt atașați dinții artificiali. În funcție de structură, acestea pot fi: 

  • Proteză dentară acrilică completă. Se utilizează pentru edentație completă pe unul sau ambele maxilare. O proteză acrilică pentru maxilarul superior nu are mecanisme speciale de fixare, iar pentru o fixare fiabilă, este necesară utilizarea unor creme speciale. Aceste construcții sunt, de asemenea, utilizate temporar pentru implantarea All-on-4 sau All-on-6. Proteza este fixată pe implanturi după instalare, iar pacientul o poartă până la vindecarea completă a implantului, după care structura este înlocuită cu coroane permanente din ceramică, zirconiu sau metalo-ceramică. 
  • Proteza dentară parțială din acrilic. Aceasta este utilizată în cazurile în care nu există mai mulți dinți adiacenți. Astfel de structuri sunt fixate în siguranță în cavitatea bucală cu ajutorul unor dispozitive speciale: grinzi, cleme și încuietori de fixare. Ele sunt confortabile atunci când mâncați și nu necesită o fixare suplimentară cu ajutorul unor creme sau geluri speciale. În cazul în care există 1 dinte, se folosește un acrilic imediat-translativ. Acesta este format dintr-un proces al unei unități dentare condiționate și cârlige din plastic pentru atașarea la dinții din apropiere.

Avantajele și dezavantajele protezelor acrilice

Principalele avantaje ale protezelor dentare acrilice includ:

  • Prețul. Prețul pentru protezele acrilice este accesibil, este mult mai mic decât pentru implanturi sau construcții ceramice.
  • Funcția estetică. Capacitatea de a restabili aspectul estetic al maxilarului și de a restabili forma pierdută a feței.
  • Ușor de curățat. Îngrijire simplă la domiciliu care nu necesită produse speciale scumpe.
  • Reducerea atrofiei osoase. În timpul meselor, sarcina pe gingii este distribuită uniform și atrofia osoasă încetinește.
  • Sunt realizate rapid. După îndepărtarea mulajelor, proteza acrilică poate fi realizată într-o zi.
  • Durabile. Plasticul dur asigură o bună aderență iar structura se rupe rar.
  • Cu reparare rapidă. Designul este ușor de reparat în cazul ruperii și al cioburilor de plastic.

Principalele dezavantaje ale protezelor acrilice includ:

  • Necesitatea de a folosi o pastă de fixare din cauza fixării nesigure. Proteza acrilică pe maxilarul superior rezistă mai bine decât pe cel inferior.
  • Durata de obișnuire cu modelul, în timpul căreia gingiile pot fi frecate și vorbirea este distorsionată.
  • Structurile acrilice sunt destul de fragile și se pot rupe atunci când se folosesc alimente dure.
  • În cazuri rare, poate apărea o reacție alergică la material. În protezele acrilice, sunt prezenți monomeri reziduali, substanțe toxice care la unii pacienți pot provoca alergii. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele acrilice cu încălcarea tehnologiei de producție a acestora. În cea mai recentă generație de acrilic, probabilitatea reacțiilor alergice este redusă la minimum.
  • Acestea au nevoie de o înlocuire la fiecare 3-5 ani. O proteză acrilică completă provoacă atrofierea osului pieptenei alveolare. Din cauza contracției țesutului osos, proteza se sparge în timp și cade mai des.
  • Percepția gustului se înrăutățește. Pe maxilarul superior, proteza blochează palatul și, în consecință, o parte din receptorii gustativi.
  • Perturbă dicția și provoacă senzații neplăcute. Suprapunerea cerului gurii duce la iritarea constantă a receptorilor, dicția poate fi perturbată și poate apărea reflexul de căscat.

Contraindicații la protezele acrilice:

  • Alergii la plastic
  • Boli inflamatorii ale gingiilor (gingivită, parodontită)
  • O margine gingivală neuniformă, tuberculi mucoși
  • Subțierea puternică a crestei alveolare

Procesul de realizare a protezelor dentare acrilice

Proteza dentară integrală sau parțială constă într-o bază de culoarea gingiei, realizată din acrilic, care se potrivește peste creasta osoasă rămasă care susținea anterior dinții. Dinții protetici care se proiectează din bază sunt concepuți să arate și să funcționeze la fel ca dinții naturali. 

Prima etapă

Consultație inițială și radiografie sau scanare CT. Medicul dentist va evalua starea generală a gurii și a maxilarului și va face o tomografie computerizată. Dacă un pacient decide că All-on-4 este potrivit pentru el, dentistul va lua amprentele gurii sale. Acestea vor fi apoi trimise la laborator pentru crearea de proteze acrilice personalizate, secțiunile maxilarului și ale dinților sau punțile care vor fi atașate la implanturi.

A doua etapă

Anestezie și extracție (dacă este necesar). Atunci când pacientul se prezintă la cabinetul pentru montarea implanturilor, medicul dentist îi va administra un anestezic, astfel încât întregul proces să fie nedureros. În cazul în care este nevoie de extragerea dinților, acest lucru se poate face în mod normal în același timp. Gura este apoi curățată temeinic pentru a elimina bacteriile și țesuturile deteriorate. 

A treia etapă

Realizarea matriței. După ce dinții au fost pregătiți, medicul dentist va realiza un mulaj pentru a construi fațetele care se potrivesc special pentru dinți. Matrița va fi apoi trimisă la laborator. Laboratorul va folosi matrița pentru a produce replici exacte ale dinților deteriorați.

Ultima etapă

Plasarea protezelor dentare acrilice.  Proteza este plasată în osul maxilarului, iar gingia este cusută și închisă peste implant. 

Prețul pentru proteza dentară acrilică

Prețurile pentru proteza dentară acrilică totală variază de la 1400 de lei până la 2200, iar prețurile pentru repararea acesteia sunt aproximativ 150 de lei. Variațiile depind de fiecare clinică în parte, fiind adaptate conform experienței medicilor, calității materialelor și a ședințelor de lucrări protetice. 

Îngrijirea protezelor acrilice

Un dentist poate crea proteze dentare din multe materiale de înaltă calitate, cum ar fi ceramica și acrilicul. Tipul de material determină cât timp se pot aștepta pacienții să dureze protezele, dar, indiferent de material, durata medie de viață este cuprinsă între 7 și 10 ani. Durata medie de viață a protezelor acrilice este de 2-3 ani, dar, cu o îngrijire adecvată, poate depăși 5 ani. Unul dintre avantajele acestor proteze este ușurința de manipulare. Există mai mulți pași care trebuie urmați pentru a prelungi durata de viață a protezelor acrilice:

  • Periajul dinților dimineața și seara. Pentru a face acest lucru, este suficientă o periuță de dinți obișnuită de duritate medie și o pastă de dinți simplă.
  • Clătirea gurii după fiecare masă. Rămășițele de mâncare pot ajunge sub proteză și pot freca gingiile.
  • Deoarece acrilicul este destul de fragil, este recomandată evitarea alimentelor foarte tari (cum ar fi nucile, și biscuiții), sau se pot zdrobi înainte de a le mânca.
  • Scoaterea protezei noaptea și păstrarea acesteia într-un pahar cu apă sau într-un antiseptic (cum ar fi clorhexidina). Acest lucru este necesar pentru a evita deformarea acesteia și pentru a preveni apariția unui miros neplăcut.
  • Vizitarea unui dentist de două ori pe an pentru un control de rutină și, dacă este necesar, o curățare profesională.

Întrebări frecvente

  1. Care sunt materialele folosite în protezele acrilice?
    Protezele moderne sunt realizate din materiale avansate din punct de vedere tehnologic. Baza este acrilică, proiectată în aceeași culoare ca și gingiile.
  2. Se poate mânca cu proteze acrilice detașabile?
    Odată ce v-ați adaptat complet la purtarea protezelor, ar trebui să puteți mânca aproape orice. Cu toate acestea, este posibil să existe unele alimente care vor fi întotdeauna dificil de mâncat, cum ar fi alimentele tari, lipicioase sau care conțin mici particule dure.
  3. Cum se curăță protezele acrilice?
    Protezele dentare au nevoie de o îngrijire delicată, zilnică, la fel ca și dinții. Protezele acrilice sunt poroase și predispuse să absoarbă pete în timp. Frecați-le cu o periuță de dinți moale, folosind apă și săpun. Pasta de dinți poate fi abrazivă pe unele materiale, uzând stratul lucios și făcându-le predispuse la pete. Puteți folosi produse de curățare a protezelor cumpărate din comerț. Nu încercați să vă albiți protezele dentare cu înălbitor, ar putea uza culoarea.
  4. Cât timp rezistă proteza acrilică?
    Protezele dentare realizate din rășină acrilică trebuie înlocuite la fiecare cinci până la opt ani. Pe măsură ce îmbătrâniți, este posibil ca proteza să trebuiască să fie realinată în funcție de forma în schimbare a gurii. Realinierea protezelor dentare presupune refacerea bazei protezei și păstrarea intactă a dinților existenți ai acesteia.
  5. Care este dezavantajul protezelor dentare acrilice?
    Dezavantajele sunt: un risc crescut de apariție a cariilor, gingivită, boală parodontală, stomatită dentară, reducerea osului alveolar, migrarea dinților, declanșarea reflexului de căscat și deteriorarea bazei de rășină acrilică.
  6. Cum se instalează o proteză acrilică?
    O proteză acrilică este instalată cu accent pe gingia de jos sau cu sprijin pe palat pentru maxilarul superior. Protezele totale și parțiale detașabile pot fi instalate cu același succes atât pentru ajustarea maxilarului inferior, cât și pentru refacerea maxilarului superior. 
  7. Ce este mai bine de ales pentru un maxilar complet edentat: o proteză acrilică detașabilă sau implanturi?
    Unii pacienți complet edentați decid să aibă o proteză detașabilă, deoarece este mai ieftină, mai rapidă și nu necesită intervenție chirurgicală. În cazul în care există contraindicații absolute pentru implanturi, o astfel de decizie este justificată. Cu toate acestea, în alte cazuri, merită să se ia în considerare instalarea de implanturi, deoarece: Cu cât purtați mai mult timp o proteză detașabilă, cu atât mai mult se atrofiază țesutul osos. Retragerea ajunge la 2-3 mm pe an. În câțiva ani, vor fi necesare cantități semnificative de grefe osoase pentru a instala implanturi. Prin urmare, este recomandabil să nu amânați implantarea.

Concluzie

Dacă proteza parțială acrilică detașabilă poate înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă, aceasta este mai puțin stabilă și mai puțin confortabilă decât proteza metalică, fiind recomandat pacienților care au nevoie de o proteză de tranziție, care poate fi necesară atunci când se preconizează pierderea în scurt timp și a altor dinți naturali și, în acest scop, va fi necesară realizarea instalării unei proteze complete sau a unei modificări a protezei existente. Proteza parțial acrilică este, de asemenea, potrivit pentru cei care trebuie să urmeze un tratament oral, cum ar fi îngrijirea gingiilor, înainte de instalarea unei proteze metalice.