Protezele stabilizate pe implanturi au capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții. Unele tipuri de proteze suprapuse pe implanturi, numite proteze magnetice, sunt susținute de magneți în punctul de întâlnire dintre implant și proteză.
Ce sunt protezele dentare cu magneți?
Protezele magnetice sunt un tip special de dispozitive pe implanturi care utilizează magneți pentru a fixa proteza în poziție. De obicei, există două sau mai multe implanturi care utilizează același sistem magnetic pentru o singură proteză. Conexiunea constă în doi magneți cu poli opuși: un pilon magnetic de implant dintr-o singură bucată, înșurubat direct pe implantul dentar, și un magnet polimerizat în cadrul bazei protezei. Aceștia intră în contact unul cu celălalt, determinând ca proteza să devină sigură, și sunt foarte ușor de utilizat pentru pacienți și medici. Datorită carcasei din titan, magneții sunt rezistenți la coroziune. Câteva beneficii ale acestor dispozitive protetice sunt:
- Manipularea ușoară
- Auto-alinierea
- Durabilitatea (fără piese de uzură)
Conceptul magnetic unic, cu un pilon de implant magnetic și un magnet în proteză, permite ca aceasta să fie atrasă pe o distanță mai mare. Suprafețele de contact lustruite le fac foarte durabile, nefiind necesară schimbarea matricelor. Magneții sunt o soluție protetică igienică, deoarece nu există subtăieturi, găuri sau crestături care să polueze.
Procedura de aplicare a protezelor magnetice
La fel ca în cazul tuturor protezelor dentare susținute de implanturi, cele din titan sunt plasate chirurgical în osul maxilarului, în anumite locuri, și sunt lăsate să se integreze în os timp de patru până la șase luni. După care este creată o proteză finală care conține atașamentele speciale ce conectează proteza detașabilă la implanturi. Diferența constă în faptul că protezele magnetice utilizează piloni de proteză magnetizați înșurubați în partea de sus a implanturilor care se aliniază cu magneții încărcați în sens opus din cadrul bazei protezei. Aceste forțe magnetice permit dispozitivului protetic să se blocheze în poziția corectă la fiecare inserție.
Beneficiile și considerațiile protezelor magnetice
Accesoriile magnetice pentru proteze oferă o serie de avantaje față de metodele tradiționale de stabilizare, dar nu se recomandă insistent folosirea acestei metode până nu se înțeleg avantajele și dezavantajele. Un implantolog calificat va discuta despre rezultatele la care se poate aștepta un pacient cu diferitele tehnologii de stabilizare a protezei dentare pe care le are la dispoziție. Mai întâi, trebuie menționate câteva dintre avantajele pe care le oferă protezele magnetice.
- Curățarea accesibilă. Deoarece nu există carcase sau atașamente de piloni cu colțuri și crăpături expuse care să colecteze resturi, curățarea zilnică a protezei se gestionează folosind doar apă și săpun lichid plasate pe o perie pentru proteze. În plus față de periaj, pentru a îmbunătăți prospețimea, protezele magnetice pot fi înmuiate într-un detergent efervescent, care este special conceput pentru a fi utilizat cu proteze parțiale metalice.
- Nu există piese care să se uzeze. Deoarece nu există inele de cauciuc sau atașamente flexibile situate în baza protezei, nu există piese care să se uzeze în timp, ceea ce permite economisirea costurilor de întreținere.
- Ușurința de introducere. Cele mai multe proteze pe implanturi utilizează atașamente de localizare pentru a fixa proteza pe implant. Acestea devin uneori un loc în care se ascund particule fine de resturi, ceea ce face ca proteza să nu se alinieze sau să se fixeze corect. Caracteristica de auto-aliniere a protezelor magnetice pe implant le permite să alunece în orientarea și poziția corectă de fiecare dată.
Considerații înainte de a avea proteze magnetice
Pe lângă numeroasele beneficii pe care le oferă protezele magnetice, niciun sistem protetic nu este perfect. Prin urmare, trebuie menționate câteva dintre lucrurile importante de luat în considerare înainte de decizia finală.
- Intervenția chirurgicală. În timp ce o mai bună stabilitate a protezei, un confort sporit și o nutriție îmbunătățită sunt beneficii mari pentru mulți purtători de proteze dentare, nu fiecare pacient este un candidat adecvat pentru o intervenție chirurgicală de plasare a implantului dentar. Anumite probleme de sănătate care au ca rezultat alterarea sau încetinirea vindecării, cum ar fi diabetul necontrolat, hipertensiunea arterială necontrolată sau bolile autoimune, pot împiedica unii pacienți să se supună plasării de implanturi. Medicul dentist va analiza cu atenție istoricul de sănătate al pacientului înainte de a se angaja să efectueze orice operație dentară.
- Densitatea osoasă inadecvată. Este posibil ca unii pacienți, în special cei care au purtat proteze dentare timp de zeci de ani, să nu mai posede o înălțime sau o lățime osoasă adecvată pentru a plasa implanturile dentare în siguranță în cadrul unui os maxilar stabil. Există soluții de grefare osoasă disponibile care pot adăuga la timpul necesar și la costul total al tratamentului. Pentru pacienții cu niveluri osoase adecvate în locațiile potrivite, poate fi posibilă stabilizarea protezei dentare cu ajutorul mini implanturilor dentare. Profesionistul stomatolog va evalua topografia gurii pacientului cu ajutorul imaginii 3D și va discuta cele mai bune soluții de stabilizare a implanturilor pentru a aborda situația specifică.
- Elementele metalice. În sistemele de proteze magnetice, metalul magnetizat se află adesea în interiorul unei capsule. Cu toate acestea, unele sisteme au cantități minime de nichel, care poate provoca o reacție tisulară la unele persoane. Unii magneți sunt confecționați din oțel inoxidabil sau sunt acoperiți cu ceramică inertă pentru a-i proteja de nichel și pentru a-i face mai puțin susceptibili de a se uza sau de a rugini. Trebuie notificat medicul dentist implantolog dacă un pacient a avut vreodată o reacție alergică la metal, astfel acesta poate alege de obicei un material diferit pentru a rezolva aceste probleme.
Proteză dentară cu magneți – preț
Protezele dentare cu magneți sunt, în general, o opțiune ieftină de îmbunătățire a calității zâmbetului, dar și a funcțiilor acestuia. Prețul variază de la o clinică la alta, și depinde în mare parte de disponibilitatea medicilor care să fie specializați pentru tehnologia de inserare a acestui tip de dispozitiv protetic.
Întrebări frecvente
- Din ce sunt făcute protezele dentare cu magneți?
Deși sistemele de proteze magnetice au adesea magnetul închis într-o capsulă, unele sisteme au în componența lor nichel. Unii magneți sunt închiși într-o carcasă din oțel inoxidabil sau sunt acoperiți cu ceramică pentru a limita expunerea la nichel și pentru a adăuga rezistență la abraziune și coroziune. Unii dentiști folosesc magneți fabricați din minerale samariu cobalt sau fier neodymium boron. Pacientul trebuie să anunțe medicul implantolog sau proteticianul dacă are sensibilități sau alergii la metale. Dacă apar îngrijorări cu privire la tipurile de metale utilizate, cel mai bun mod de a le adresa sunt prin comunicarea cu medicul dentist implantolog. - Cine este eligibil pentru protezele magnetice?
Persoanele care au o densitate osoasă suficientă, dar și cele care au deja proteza dentară fixată cu implanturi sunt, de asemenea, eligibile pentru protezele magnetice. Protezele atașate magnetic pot fi benefice, în general, pentru persoanele care au probleme de vedere, nu au multă dexteritate sau au probleme de sănătate, cum ar fi artrita, care fac dificilă scoaterea protezelor pentru a le curăța, din cauza fricțiunii care vine cu accesoriile mecanice standard de localizare. - Cum funcționează protezele magnetice?
Sistemul de proteze magnetice este format dintr-o singură bucată de pilon (de inserție) magnetic de implant care este înșurubat în implant pe de o parte și un magnet de proteză care este lipit sau polimerizat în proteză pe de altă parte. Acesta este singurul sistem de retenție magnetică care utilizează doi magneți activi (bi-magnetic). Câmpul magnetic deschis permite o atracție la o distanță mai mare decât sistemele care utilizează un singur magnet și un aliaj magnetic pasiv. Se folosesc magneți din Samariu Cobalt, deoarece aceștia sunt mai rezistenți la căldură decât cei din neodim. Aceștia sunt sudați împotriva coroziunii într-o carcasă din titan și sunt disponibili pentru mai multe sisteme de implanturi în diferite linii de produse (formă și rezistență) și diferite înălțimi. Filetul și umărul sunt adaptate la implant, capul magnetic are forma liniei de produse respective (X-Line, K-Line, Z-Line). În funcție de sistemul de implant, liniile de produse sunt oferite în diferite înălțimi. Pivoții magnetici sunt înșurubați în implant cu ajutorul unui adaptor pentru cheie dinamometrică care transferă cuplul de torsiune (20 Ncm) pe mici suprafețe plate de pe suprafața capului magnetic. Adaptorii de chei dinamometrice poartă un magnet propriu pentru o manipulare sigură în gură. - Cât durează protezele magnetice?
Atunci când protezele susținute de implanturi sunt îngrijite corect, iar osul maxilarului este menținut sănătos printr-o nutriție și o utilizare corespunzătoare, acest tip de proteză dentară poate dura între 10 și 20 de ani sau mai mult.
Concluzie
Protezele stabilizate pe implanturi au capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții oricărei persoane care le poartă. Proteza magnetică ar putea fi potrivită pentru cazul unui pacient, dar nu trebuie insistat asupra acestei metode decât dacă sunt înțelese beneficiile și dezavantajele. Un medic protetician profesionist va informa pacientul cu privire la rezultatele la care se poate aștepta cu diferite metode de fixare a protezelor dentare.