Meniu

Proteza dentara fara cerul gurii: Ce este, beneficii si procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

De când au fost introduse protezele dentare tradiționale, pacienții s-au confruntat cu problemele cauzate de un palat moale acoperit (cerul gurii). În mod normal, protezele dentare superioare acoperă atât de bine partea superioară a gurii încât capacitatea unei persoane de a gusta și de a simți gustul alimentelor este diminuată, și împiedică funcționarea corespunzătoare.

Ce sunt protezele dentare fără cerul gurii?

Protezele dentare fără cerul gurii sunt orice proteză superioară care nu au o placă ce acoperă palatul superior, inclusiv implanturile dentare, protezele supradentare cu dinți naturali, restaurările fixe/detașabile sau chiar o proteză convențională fără cerul gurii cu un cadru în formă de potcoavă. Acest tip de proteză este deseori recomandat pacienților cu un reflex de căscat foarte sensibil care au probleme de adaptare la cerul gurii într-o proteză convențională. Există două tipuri principale de astfel de proteze pe piață:

Proteze dentare cu fixare de precizie

Acestea au atașamente de precizie pentru a reține proteza, eventual în combinație cu o bară de titan frezată. Aceasta poate fi reținută de dinți naturali sau de implanturi dentare, în funcție de situație. Restaurările fixe/detașabile, cum ar fi restaurările pe implant All-On-4, sunt, de asemenea, proteze cu atașare de precizie. Acest tip de proteză se mai numește „proteză cu blocare”, deoarece este o alternativă fixă la proteza dentară și poate fi îndepărtată doar de către medicul dentist. Această restaurare este adesea considerată mai apropiată de realitate, deoarece rămâne ferm la locul ei, astfel încât arată și se simte mai mult ca dinții naturali. O proteză cu atașament de precizie este o una parțială detașabilă care poate fi o alternativă potrivită la o proteză cu implant dentar și la cele parțiale tradiționale. Acestea sunt utilizate pentru înlocuirea dinților lipsă fără intervenții chirurgicale, cum ar fi plasarea de implanturi, grefa osoasă sau grefa de gingie. O proteză cu atașament de precizie este fixată de un dinte adiacent cu coroană și nu va compromite niciun alt dinte sănătos.

O proteză cu atașament de precizie este o alegere potrivită dacă:

  • O persoană nu este mulțumită de confortul și funcționalitatea unei proteze parțiale tradiționale;
  • O persoană nu este potrivită pentru un tratament cu implant dentar;
  • O persoană caută o opțiune mai eficientă din punct de vedere al costului pentru protezele cu implanturi;
  • O persoană caută opțiuni de tratament îmbunătățite pentru funcție, confort și estetică.

Proteze dentare cu aspect funcțional impresionant

Protezele repsective sunt personalizate în funcție de mușcătura pacientului. Apoi, se plasează un material de amprentare foarte fluid în interiorul protezei. Atunci când pacientul mestecă, vorbește sau îndeplinește funcții normale, atașamentele musculare și țesuturile moi ale gurii modelează proteza într-o amprentă funcțională precisă. Această tehnică de amprentare (numită uneori tehnica protezei Pound sau tehnica protezei Turbyfil), combină funcția orală naturală cu procesul de luare a amprentei, astfel încât se obține cea mai precisă și detaliată amprentă pentru montarea protezei. Materialele utilizate pentru aceasta sunt acrilic dur sau un liner moale, folosind amprenta funcțională făcută, iar rezultatul este o proteză mult mai confortabilă și cu o potrivire exactă.

Beneficiile protezelor dentare fără cerul gurii

O proteză fără cerul gurii stabilizată cu implanturi dentare are mai multe avantaje, printre care:

  • Este sigură și se simte mai mult ca dinții naturali;
  • Este mai confortabilă decât protezele tradiționale;
  • Cerul gurii deschis îmbunătățește gustul și plăcerea mâncării;
  • Implanturile stimulează osul maxilarului și ajută la prevenirea contracției care apare în mod normal atunci când lipsesc dinții;
  • Benefice pentru pacienții cu un reflex de căscat foarte sensibil, care au probleme de adaptare la cerul gurii într-o proteză convențională.

Dezavantajele protezelor fără cerul gurii:

Cel mai mare dezavantaj al unei proteze maxilare cu potcoavă este nivelul scăzut de siguranță și stabilitate. Cu excepția cazului în care o persoană folosește implanturi pentru a ajuta la reținerea protezei, va trebui probabil să folosească adeziv pentru proteze pentru a le face să rămână la locul lor. Chiar și cu adeziv, acestea pot fi dislocate în timpul mesei.

Cum se montează protezele fără cerul gurii?

Amprentele

Pasul 1: Implică luarea de amprente ale arcadei superioare și inferioare pentru asigurarea că proteza se potrivește corect și că mușcătura este bine aliniată.

Plasarea implantului dentar

Pasul 2: Implică poziționarea implanturilor dentare în osul maxilarului și acordarea de timp pentru ca acestea să se vindece.

Perioada de fuziune

Pasul 3: Durează între trei și patru luni, iar implanturile vor fuziona cu maxilarul și vor oferi o ancoră solidă pentru proteza fără cerul gurii. Între timp, o persoană poate purta o proteză temporară.

Amprentele suplimentare

Pasul 4: Implică mai multe amprente pentru a se asigura că nu sunt necesare modificări pentru a oferi o potrivire precisă.

Proteze dentare permanente

Etapa finală implică formarea protezei permanente. Când acestea sunt gata, vor fi fixate pe implanturile dentare și verificate pentru aspect, mușcătură și confort.

La ce se poate aștepta cineva de la protezele dentare fără cerul gurii?

  • Un pacient va fi sedat pentru procedură;
  • Operația nu va fi dureroasă, dar, după aceea, pacientul va avea un disconfort minor care se ameliorează cu un analgezic fără prescripție medicală;
  • Plasarea implantului durează aproximativ o oră pentru fiecare implant dentar;
  • Pacientul va primi instrucțiuni de îngrijire ulterioară;
  • Pacientul își va putea relua activitățile normale a doua zi.

Concluzie

Protezele dentare fără cerul gurii sunt concepute pentru a fi utilizate atunci când lipsesc toți dinții superiori. Acestea au un aspect natural, precum și receptori senzoriali de care alte proteze nu dispun. Înainte de a vă decide asupra acesteia, vizitați un medic stomatolog, el ar trebui să fie cel mai în măsură să sugereze o proteză în funcție de nevoile și dorințele specifice ale pacientului.