Meniu

Proteza Kemeny: Pret, avantaje si dezavantaje

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Înlocuirea dinților nu este unica abordare atunci când pacienții se confruntă cu edenția. Există o multitudine de proteze dentare disponibile. Opțiunea potrivită pentru fiecare va depinde de mulți factori, inclusiv de buget, numărul de dinți lipsă, sănătatea orală și gradul de pierdere osoasă, însă o opțiune nouă de proteze eficiente în cazurile necesității unor dispozitive temporare sunt Kemeny. 

Ce este o proteză Kemeny?

Protezele Kemeny sunt proteze parțiale flexibile temporare realizate din rășină termoplastică de nailon, materialul fiind subțire, durabil și flexibil. Acestea se potrivesc pe gingii și sunt menite să se simtă ușoare. Flexibilitatea lor le ajută să se adapteze la mișcările și schimbările din gura unei persoane. În cazul majorității reparațiilor dentare, un avantaj major pentru clientul cu o proteză Kemeny este un zâmbet mai încrezător. În afară de aspectul estetic, acestea se pot îmbunătăți, odată cu menținerea sănătății orale a unei persoane, și pot reduce stresul pus pe articulațiile maxilare atunci când lipsesc dinții.

Cum arată protezele Kemeny?

Protezele dentare Kemeny sunt cunoscute pentru valoarea lor estetică ridicată, acestea dispun de închizători de culoarea dinților și a gingiilor care înconjoară dinții naturali. Colorare naturală se îmbină mai bine cu țesutul natural al unei persoane și cu dentiția înconjurătoare decât protezele din metal, rășină sau porțelan. Protezele sunt modelate pentru a îmbrățișa contururile gingiilor, iar acest lucru, precum și flexibilitatea materialului, le fac să fie cel mai confortabil tip de proteză parțială provizorie de purtat în perioada intermediară pentru alte restaurări permanente precum implanturile sau protezele.

Avantajele și dezavantajele protezei Kemeny

Proteza Kemeny este o alegere excelentă pentru pacienții care caută o restaurare detașabilă extrem de estetică. O proteză parțială flexibilă oferă un beneficiu pe care nici o proteză parțială tradițională cu structură acrilică sau metalică nu îl poate egala: nu există absolut niciun metal. Proteza Kemeny este o alternativă mai ieftină decât o altă proteză provizorie, însă acest tip de proteză parțială are limitările sale.

Avantajele protezei Kemeny

Aspectul estetic superior este un motiv important pentru a alege protezele parțiale flexibile Kemeny, dar acesta nu este singurul lucru de care trebuie să se țină cont atunci când este aleasă o restaurare detașabilă temporară. Iată alte câteva motive pentru a selecta o proteză provizorie Kemeny:

 • Culoare naturală. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei proteze este faptul că materialul său acrilic se îmbină cu tonurile naturale ale țesuturilor bucale. Spre deosebire de protezele parțiale tradiționale, Kemeny este concepută pentru a fi aproape invizibilă în gură, oferind dinților de înlocuire un aspect natural. 
 • Confort deosebit. Datorită faptului că sunt realizate din acrilic și nu din metal, protezele Kemeny sunt adesea mai subțiri și mai flexibile decât protezele tradiționale. Acest lucru permite ca proteza să se simtă mai naturală și mai puțin voluminoasă atunci când cineva o poartă. 
 • Material mai sigur. Nu conține monomeri și este mai puțin alergen în comparație cu alte elemente de fixare, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru pacienții care nu își pot expune gura la metal. 
 • Este necesară o pregătire redusă, iar în unele cazuri nu este necesară deloc pregătirea  dintelui înainte de fabricare
 • Poate acționa perfect ca un aparat temporar 

Dezavantajele protezei Kemeny

Există o serie de motive pentru a evita prescrierea unei proteze parțiale flexibile. Aceste dispozitive temporare au anumite limitări de material și există situații și configurații dentare care pur și simplu nu funcționează bine. Iată care sunt dezavantajele protezelor parțiale provizorii Kemeny:

 • Nu sunt funcționale pentru cazurile parțiale posterioare.
 • Nu este potrivită pentru înlocuirea mai multor dinți lipsă (acoperă maxim 3 dinți).
 • Poate fi dureros de purtat pe crestele cu muchii de cuțit sau extrem de atrofice.
 • Materialul plăcii de bază interferează cu ocluzia în cazurile de ocluzie profundă.
 • Nu este adecvat pentru cazurile imediate supuse unor modificări tisulare sau structurale.
 • Speranță de viață limitată în comparație cu alte tipuri de proteze parțiale.
 • Materialul flexibil este ușor de distrus de produsele de curățare a protezelor.

Proteza Kemeny – preț

Prețurile pentru o proteză temporară Kemeny încep de la 800 de lei. Prețul este, de obicei, mic, având în vedere scopul protezei și perioada scurtă de timp pentru a o purta. În comparație cu alte tipuri de proteze, aceasta oferă un nivel de confort temporar optim la un preț accesibil. 

Concluzie

Protezele temporare Kemeny sunt montate pe gingii și sunt menite să fie ușoare și flexibile. Flexibilitatea lor le ajută să se adapteze la mișcările și schimbările din gura unei persoane. Deși oferă pacienților multe beneficii incredibile, acestea au anumite limitări care trebuie cunoscute înainte de a decide dacă sunt opțiunea potrivită de înlocuire temporară a dinților pentru un pacient. Protezele Kemeny nu pot fi folosite pentru proteze totale sau pentru pacienții cu boli parodontale extinse. Acest lucru se datorează faptului că depinde parțial de dinții naturali din jur pentru structură. În plus, cu cât o persoană are mai mulți dinți lipsă, cu atât mai mult persoana nu va fi eligibilă pentru a purta acest tip de proteză temporară.